De winnaar van de Gouden Strop 2017 volgens We Love Crime
De (Nederlandse) Gouden Strop is de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman.
Wisten jullie…
- dat de prijs in 1986 in het leven geroepen werd door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs?
- de prijs dit jaar dus voor de dertigste keer uitgereikt wordt?
- dat de prijs genoemd is naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek?
- dat er aan de Gouden Strop een geldprijs van € 10.000 verbonden is en een beeldje van de hand van Marianne van den Heuvel?
- dat de prijs in eerste instantie ƒ 10.001 bedroeg en dat die laatste gulden er destijds door Joop van den Broek bijgelegd is, zodat de prijs groter zou zijn dan de destijds gangbare literaire prijzen?
- dat er in 1988 en 1990 geen prijzen uitgereikt werden wegens een gebrek aan spannende romans?
- dat Tomas Ross en Charles den Tex de prijs al drie keer gewonnen hebben?
- dat de Vlaamse tegenhanger, de Diamanten Kogel, onlangs bekend heeft gemaakt er mee te stoppen?
- dat de vorige vijf winnaars Esther Verhoef, Jo Claes, Donald Nolet, Michael Berg en Bram Dehouck heten?
Longlist/shortlist/prijsuitreiking 2017
Dit jaar stonden er twaalf titels op de longlist, meer info is hier te vinden. De vijf titels die de jury uiteindelijk voor de shortlist selecteerde werden op 22 mei bekendgemaakt, zie het artikel van de Hebban-redactie. Hier zijn de genomineerden:
- Donald Nolet, Handschrift van de duivel
- Felix Weber, Tot stof
- Ilse Ruijters, Later als ik dood ben
- Anita Terpstra, Samen
- Simon de Waal, Nemesis
De Gouden Strop wordt op donderdag 8 juni tijdens een live uitzending van RTL Late Night uitgereikt. Sinds maart 2012 maken De Gouden Strop en de Schaduwprijs (waarover we het in deze blog niet hebben) vast onderdeel uit van de CPNB-campagne rondom spannende boeken.
De jury van We Love Crime 2017
De officiële jury bestaat uit vijf personen. En dus besliste (nou ja, het was eerder toeval) de Hebban Thriller Club van 10 om ook met zijn vijven te gaan jureren. Zal onze winnaar ook degene zijn die vanavond bij de officiële prijsuitreiking op het hoogste schavotje staat? We wachten het in spanning af!
Voor We Love Crime hebben Fany, Elly, Karina, Joyce en Greet alle boeken van de shortlist gelezen. De drie andere leden van onze Club (ja, we zijn momenteel maar met acht) hebben elk een of twee titels van de shortlist gelezen. Aan Chantal, Jan en Kees vroeg ik of ze in de gelezen boeken een winnaar zien en waarom wel of niet. Echt stemmen mochten alleen de mensen die alle vijf de boeken gelezen hebben.
Donald Nolet, Handschrift van de duivel
Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina begint te werken aan een algoritme dat dit mysterie moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht die haar naar Wenen, Rome en uiteindelijk naar een verborgen tombe in Praag zal brengen. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?
Fany (4 sterren): Historische thriller. Het sterke is dat je mee op zoek gaat naar het manuscript en de betekenis. Ook de race en de vraag wie wel of niet te vertrouwen is neemt je mee op reis. Het is geen actieverhaal maar een ‘zoekthriller’. Het is interessant door de combinatie van geschiedenis en het heden. De taal voor mij was soms wat ‘ouderwets’ en niet vlot maar het mysterie ontrafelen is het belangrijkste in dit verhaal.
Elly (4 sterren): Tweede boek van Nolet. Het gaat over het Voynisch Manuscript. Dit boek kan men vergelijken met de boeken van Dan Brown. Men moet met een speciaal ontwikkeld algoritme het mysterie ontcijferen. Het boek is goed geschreven en de twist die erin zit, maakt dat het boek tot het eind spannend blijft.
Karina (4,5 sterren): Dit boek leest als een trein en combineert interessante geschiedenis met een hedendaagse zoektocht om het mysterie te ontrafelen. Nolet weet de personages en de zoektocht tot leven te brengen met daarnaast een fikse dosis spanning, dubbele agenda’s en intriges. Absoluut een 2de gouden strop waardig.
Joyce (4 sterren): In mijn recensie noemde ik dit boek een ‘puzzelthriller’. Slim liet de auteur de onwetendheid van Zina toe in het verhaal om meer te kunnen uitleggen over het Voynisch manuscript. Als lezer word je gedwongen om mee te denken in de oplossing en dat resulteert in een ware pageturner. Donald Nolet kan vergeleken worden met Dan Brown, misschien zit het verhaal zelfs wel beter in elkaar.
Greet (4,5 sterren): Een wiskundige, een manuscript en een code, daarmee heeft Nolet mij weten te betoveren. Een speurtocht die zich in het heden afspeelt en flashbacks naar de 17e eeuw, dat alles resulteert in een heel mooi opgebouwd verhaal met een bijzondere spanning. Geen standaard thriller, wel een die doet uitkijken naar mee werk van Donald Nolet, die bovendien ook een prettig leesbare pen hanteert.
Chantal las enkel dit boek van de shortlist, ze zou het niet verrassend vinden moest Handschrift van de duivel de Gouden Strop winnen. Hij heeft met zijn debuut Versleuteld ook al de prijs gewonnen, evenals de Schaduwprijs, zeer indrukwekkend! Dit boek zit ook weer zeer goed en ingenieus in elkaar, met verschillende verhaallijnen die later bij elkaar komen om tot de ontknoping te komen. En er zit ook weer een stukje historie in het verhaal. Eigenlijk verwacht ze niet dat Nolet nog een keer wint, ze gunt het zeker een van de andere genomineerde schrijvers.
Kees las twee boeken van de shortlist, Handschrift van de duivel zou voor hem een terechte winnaar zijn. Nolet slaagt erin om de lezer deelgenoot te maken van het mysterie rond het Voynichmanuscript, maar ook dat je dit mysterie zelf wilt oplossen. Vanaf het begin intrigeert het boek, niet alleen door de geheimzinnigheden, maar ook door de historische feiten en personen. De lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet, maar ook weet je niet wie je wel en niet kunt vertrouwen. Weldoordacht en prettig boek dat kwalitatief niet onderdoet voor de inmiddels gevestigde orde.
Jan, die ook twee boeken van de shortlist las, zegt het volgende: De spanning is goed gedoseerd, plot is redelijk hoewel ik de afloop nogal ongeloofwaardig vind. De personages komen soms goed uit de verf, soms nauwelijks, soms te veel dan zijn ze te markant. Prettige stijl, boek leest makkelijk, maar Nolet heeft wel soms de neiging dingen te veel te willen uitschrijven, sommige passages hadden bondiger kunnen zijn.
Felix Weber, Tot stof
Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd. In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.
Fany (3 sterren): Dit is een boeiend verhaal over de oorlog, een mooi, historisch verhaal. Het lot van de kinderen wordt goed weergegeven. Het beschrijft goed het leven van de personages en hun gevoelens. Toch is dit geen thriller want nergens voel ik echt spanning. Spanning kan onderhuids aanwezig zijn voor mij, maar hier is dit niet zo. Het onderzoek wordt beschreven en het verhaal bevat geen thrillerelementen.
Elly (4,5 sterren): Een heel mooi boek dat goed beschrijft dat oorlogsdaden in het hoofd blijven zitten bij de slachtoffers. Verzetsstrijder Siem leidt een teruggetrokken leven op een boot maar gaat op verzoek van de stervende vader van Siebold op onderzoek uit naar diens dood in een gesticht. Met flashbacks, waan je je in de oorlog. Het is vooral een psychologische thriller.
Karina (2,5 sterren): Een spannende roman in een intrigerende tijdszetting en met een boeiend personage. Wat Weber erg goed heeft gedaan, is de wereld van de 2de wereldoorlog en het verzet tot leven brengen. Ook het beschreven opvanghuis voor gehandicapte kinderen komt zeer geloofwaardig over. De kwalificatie thriller past echter niet bij dit boek omdat er, zelfs onderhuids, onvoldoende spannend aanwezig is.
Joyce (2,5 sterren): Origineel is het onderwerp en de periode van handelen, zo net na de Tweede Wereldoorlog en de problematiek in de katholieke kerk. Door de vele flashbacks naar Siem Coburgs belevingen tijdens de oorlog, wordt het boek nooit echt spannend. Het verhaal is er één dat zeker verteld moet worden, maar Tot Stof is nooit een thriller geworden. Het is een prachtig boek om te lezen en het verhaal blijft je bij.
Greet (3 sterren): Een goed gedocumenteerde historische thriller, geschreven in een prettig leesbare stijl. De auteur presenteert twee verhalen waar drie jaar tussen zit. Het was goed geweest wanneer een van beide verhaallijnen duidelijk de klemtoon had gekregen, dat was nu niet het geval. De tekst op de achterflap van het boek komt uitermate goed van pas om van bij het begin te snappen waar het boek nou eigenlijk over gaat.
Ilse Ruijters, Later als ik dood ben
Elin ligt op de grond, gevangen in pijn, bloedend. Het leven stroomt uit haar lichaam. Balancerend tussen leven en dood herbeleeft ze haar verleden - hoe ze op een dag ontdekte dat haar bestaan een grote kluwen leugens was. En hoe ze de waarheid dacht te kunnen vinden door te gaan werken in een tbs-kliniek. Maar aan elk antwoord dat ze vond, hing een prijskaartje.
Fany (5 sterren): Deze schrijfster kruipt in je geest. Ze laat je haar karakters kennen, maar laat ook vraagtekens open. Het thema hier is apart en gedurfd. Het boek gaat niet alleen over een tbs’er, maar vooral over vertrouwen, verraad en een tweede kans. Een meesterlijke psychologische thriller die diep graaft en je doet verder lezen. Prachtige schrijfstijl gecombineerd met onderbouwde personages. Dit is een goed opgebouwd en verrassend boek.
Elly (4 sterren): Een psychologische thriller, die combinatie heeft vaak iets extra’s. Het perspectief ligt bij Elin, een vrouw die op zoek is naar zichzelf. Elin gaat werken in een TBS instelling en komt meer over zichzelf te weten. Met flashbacks en sprongen in de tijd komen we steeds meer te weten over haar.
Karina (3,5 sterren): Boeiend verhaal over de TBS en Elin die op zoek gaat naar haar verleden. Ruijters weet personages zo tot leven te brengen dat ze ook in je hoofd blijven zitten als je het boek even moet neerleggen. Ondanks dat er enkele passages te makkelijk gaan, inwerken in de kliniek, collega’s niet in beeld, doet dit niks af aan het leesplezier van het verhaal.
Joyce (4,5 sterren): Met een proloog die leest als pure poëzie, maar tegelijkertijd heftig is, begint Ilse Ruijters heel erg sterk. Het verhaal dwingt tot doorlezen, geen weg meer terug, net als Elin. Vooral de delen met de titel ‘Later’ zijn zeer sterk en borduren voort op de proloog. Het boek heeft vele mooie stilistische zinnen en is herkenbaar een Ilse Ruijters. Spannende, originele psychologische thriller, Ruijters heeft zichzelf wederom overtroffen.
Greet (3,5 sterren): Ilse Ruijters laat haar personages bijzonder goed uit de verf komen, je voelt gewoon hun angst, verdriet en pijn. Wie op zoek is naar een traditionele thriller, eentje met een moordzaak en aansluitend een zoektocht naar dader en motieven, die is eraan voor de moeite. Wie echter houdt van een mooi geschreven psychologische thriller, een verhaal waarbij de spanning eerder onderhuids aanwezig is, die zit bijzonder goed met dit boek.
Kees, die twee boeken van de shortlist las, zou het niet onterecht vinden wanneer dit boek wint. Ilse Ruiters bewijst met dit boek dat ze kwalitatief hoogstaande thrillers kan schrijven waarin psychologisch lastige onderwerpen de rode draad zijn. Je proeft vanaf het begin de bedreigende en intimiderende sfeer in een tbs-kliniek. De flashbacks, flashforwards en vele plotwendingen zorgen ervoor dat de spanning gehandhaafd blijft, maar ook dat je meer achtergrondinformatie krijgt. Dat laatste zorgt voor diepgang. Het verhaal speelt zich in een hoog tempo af en kent zowel een onder- als bovenhuidse spanning.
Jan, die ook twee boeken van de shortlist las, vindt Later als ik dood ben het beste. Het is een heel aardige thriller, zo zegt hij, maar voor een prijswinnend boek is het toch wat te licht. Als dit de beste thriller is die in het afgelopen jaar is uitgebracht, dan is dat toch een signaal. Het leest heel makkelijk, het houdt de aandacht vast. De plot is tamelijk gecompliceerd, personages redelijk geloofwaardig maar soms ook wel voorspelbaar.
Anita Terpstra, Samen
Wanneer MacKenzie trouwt met Matt, een gevangene die in death row zit, laat iedereen in haar omgeving haar vallen. Matt is veroordeeld voor de ontvoering van vier vrouwen. Een van hen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt Matt veroordeeld. Hij blijft echter volhouden onschuldig te zijn; de andere vrouwen zijn nooit gevonden. Maar dan verdwijnt opnieuw een jonge vrouw. Op Matts leven te redden zet MacKenzie alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Wanneer dat niet lukt, besluit ze hem te helpen bij zijn ontsnapping uit de zwaarbewaakte gevangenis. Voor haar staat er namelijk nog veel meer op het spel...
Fany (4 sterren): Dit boek leest vlot met korte hoofdstukken en boeiende thema’s. De schrijfster creëert mysterie, want je leest heden en verleden door elkaar. Door de snelheid van schrijven en het onderwerp word je nieuwsgierig en lees je door. Jammer dat de personages vrij oppervlakkig blijven, dit had het boek naast spanning meer diepgang gegeven. Toch is dit ook een echte spannende thriller met originele wendingen. Het lijkt een internationale thriller in plaats van een Nederlandse.
Elly (4,5 sterren): Dit boek gaat over Mackenzie die via een programma met honden, om gevangenen een dagbesteding te geven, Matt Ayers ontmoet, een gevangene die in Death Row in de zwaarbewaakte gevangenis in Atmore Alabama zit. Ze worden verliefd. Een origineel boek waarin liefde en goedgelovigheid een rol spelen.
Karina (4 sterren): Terpstra heeft met haar 5de thriller een boek geschreven waarin een hoog tempo wordt aangehouden. De twee verhaallijnen die zij neerzet worden zonder tijdslijn weergegeven, waardoor je lang blijft gissen hoe de lijnen elkaar gaan kruisen. Wat Terpstra erg goed heeft gedaan is twee personages neerzetten die je als lezer gaat begrijpen ondanks dat er soms bizarre dingen gebeuren.
Joyce (4 sterren): Je zou er zo vanuit kunnen gaan dat een Amerikaanse auteur dit boek heeft geschreven. De Amerikaanse rechtspraak, het gevangenissysteem en de staat Alabama hebben geen geheimen voor Anita Terpstra. Gedurende het lezen blijft de vraag in de lucht hangen of MacKenzie nu echt zo naïef is en Matts onschuld gelooft. Anita blijft deze twijfel voeden door het uitdelen van kleine speldenprikjes. Tot ruim twee-derde is het boek origineel, verrassend en niet voorspelbaar, helaas mist het einde originaliteit.
Greet (3,5 sterren): Het boek leest ontzettend vlot, dit is enerzijds aan het niet al te complexe verhaal te danken en anderzijds aan de schrijfstijl die eenvoudig en rechttoe rechtaan is. Iets te veel onverwachte plotwendingen om goed te zijn. Beetje jammer ook dat personen die uiteindelijk vrij belangrijk voor het verhaal blijken te zijn aanvankelijk nauwelijks aandacht krijgen en min of meer uit de lucht komen gevallen.
Simon de Waal, Nemesis
Als er een aanslag wordt gepleegd op een officier van justitie en twee getuigen in haar onderzoek worden vermoord, probeert een team rechercheurs tevergeefs de daders te vinden en verdere aanslagen te voorkomen. De dreiging voor de officier van justitie en haar gezin blijft echter levensgevaarlijk en daarom vraagt ze, uit wraak en wanhoop, een oud-rechercheur die ooit door haarzelf op non-actief is gesteld om het team te helpen. Hij ziet maar een mogelijkheid; het recht in eigen hand nemen en buiten alle regels en wetten om de strijd aangaan met de onderwereld, onder dekking van het reguliere onderzoek, Nemesis genaamd.
Fany (3 sterren): Razendsnelle politiethriller. Realistisch, snel en filmisch geschreven. De vergeldingsactie wordt goed weergegeven. Je vraagt je op de duur af wat er niet allemaal gedaan wordt voor de waarheid. De schrijver zet de gevoelens van verdriet en wraak goed neer. Goede, flitsende thriller, maar het verhaal is niet origineel. Ook de personages hadden meer diepgang mogen hebben.
Elly (3,5 sterren): Het boek ligt in de lijn van de boeken van Baantjer en de Waal en Bureau Raampoort. De cover doet vermoeden dat het een geweldig spannend boek is. Maar ik vond het verhaal nogal rechttoe rechtaan geschreven. Het is de moeite waard om te lezen, maar ik hou van spannendere boeken. Er zitten voor mij nog wat onwaarschijnlijkheden in.
Karina (3 sterren): Nemesis, een boek waarin wraak een hoofdthema vormt. De personages door De Waal neergezet blijken, zo vertelt hij zelf, tezamen het karakter te vormen van het team dat onderzoek doet. Na het starten met een heftige proloog volgen er spannende ontwikkelingen, echter minder heftig dan de cover doet vermoeden. Nemesis leest echter als een trein en geeft absoluut leesplezier voor de lezer die van actie houdt.
Joyce (3 sterren): Het boek leest als een script voor een politieserie, heel veel focus op de plaats van handeling en de activiteiten van de personages. Wat mist is emotie en een beetje diepgang. Er is haast te veel vaart in het verhaal, zodat je als lezer het gevoel hebt dat je dingen gemist hebt. Er wordt veel overgelaten aan de interpretatie van de lezer, maar op het einde van het boek gaat dit een beetje in de zesde versnelling.
Greet (3 sterren): Veel emotie en diepgang zijn in het boek niet terug te vinden. De spanning blijft binnen de perken doordat de meeste personages, nogal vlak overkomen. De schrijfstijl is prima voor dit soort boek, rechttoe rechtaan, veel dialoog, geen ingewikkelde toestanden. De geraffineerde plot die menig lezer zal verwachten, komt er uiteindelijk niet. De invalshoek voor dit boek is origineel, maar uiteindelijk is alles te rechtlijnig, iets meer psychologie had het boek geen kwaad gedaan.
En de winnaar is…
Ik heb alle sterren per boek opgeteld en daar kwam, met een zeer kleine voorsprong op de nummers twee en drie, een winnaar uit! Is het dezelfde auteur die vanavond door de officiële jury tot winnaar gekroond wordt? We zullen het gauw weten.
De winnaar voor We Love Crime is Donald Nolet met Handschrift van de duivel !
Natuurlijk willen wij graag de mening van onze volgers kennen. Welke van deze vijf boeken hebben jullie gelezen en wat vonden jullie ervan? Zijn jullie het eens met onze keuze, is Donald Nolet een terechte winnaar? We horen het graag!
Tot binnenkort,
Greet & co