Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De winnaar van de Gouden Strop 2018 volgens de Thriller Club

op 06 juni 2018 door

Vanmiddag om 15h30 worden in Hilversum de winnaars van de Bookspot Gouden Strop en de Bookspot Schaduwprijs bekend gemaakt. Daarmee wordt het startschot gegeven van de Spannende Boeken Weken, die dit jaar plaatsvinden van 6 tot en met 24 juni. 

Sinds 2 mei kennen we de boeken die de shortlists haalden. De Thriller Club knoopte er een heuse challenge aan vast en zou alle boeken binnen de maand lezen. Heb je vorige maand onze blog met informatie over beide prijzen, de shortlists en de challenge gemist, dan kun je die hier nalezen.

De Bookspot Gouden Strop is de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman. 

Gisteren vertelden we jullie wie onze winnaar van de Schaduwprijs is, vandaag doen we hetzelfde voor de Gouden Strop. Zeven (van de negen) leden van de Thriller Club lazen de vijf boeken op de shortlist, deelden sterren uit en penden kort hun mening neer. Hier gaan we!

Akte van berouw – Chris Houtman

Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood...

Karina (3,5 sterren): Een complex plot over de misstanden in de kerk kan niet geschreven worden zonder een heleboel informatie over het katholieke geloof te gebruiken. Toch is dit, ook voor een leek, geen enkele belemmering om het verhaal goed te kunnen volgen. Naast een spannend verhaal krijg je met Akte van Berouw ook een inkijkje in hoe pittig de beveiliging van een persoon kan zijn. Wat zou ik graag zien dat we in het echt ook zo’n actieve paus hadden!

Greet (4 sterren): Akte van berouw is verre van een doorsnee thriller, maar wat is het een goed boek! Intriges in het Vaticaan, conservatieve kringen binnen de kerk die het gemunt hebben op een paus die schoon schip wil maken, dat zorgt voor hoogspanning! Hoe verder in het boek je komt, hoe beter het wordt. Chris Houtman heeft met dit thrillerdebuut bewezen dat hij een en ander in zijn mars heeft. Goed geschreven, een goede plot, spannend, lezen die handel!

Silvia (4,5 sterren): Ondanks mijn sceptische blik ten opzichte van de katholieke kerk had Chris Houtman me totaal in zijn greep met dit boek. Het was even inkomen in de termen die bij de religie horen, toch leidde dat geenszins van de spanning af. Meerdere verhaallijnen die naadloos bij elkaar kwamen. De beschrijving van de terrasjes bracht me in sneltreinvaart in de sferen van de Italiaanse hoofdstad. Een spannend, sfeervol verhaal dat me ook nog iets heeft geleerd over de katholieke kerk.

Elly (4 sterren): De hoofdstukken hebben een naam, maar geen nummer. Een groot deel van het boek bestaat uit gesprekken of herinneringen, waardoor het verhaal een kapstok krijgt waar de rest van het verhaal aan opgehangen is.  Ik heb het boek met meer plezier gelezen dan ik van tevoren verwacht had. Vooral het stoere van de paus en de no-nonsensmentaliteit van deze man, maakt  dat ik er vier sterren aan geef.

Joyce (3,5 sterren): Een thriller waarbij het moeilijk is om fictie en realiteit uit elkaar te houden. Mijn beeld van paus Franciscus als sympathiek persoon wordt bevestigd. Akte van berouw is een filmisch geschreven thriller, met een klein aantal woorden weet Chris Houtman de sfeer te scheppen. De spanning is voelbaar dreigend, maar hoe en waar deze tot uitbarsting komt, blijft lang onduidelijk. Twijfel, wantrouwen en intrige voeden het plot en aan het einde word je nog prachtig verrast.

Evy (4 sterren): Je moet wel houden van wat Vaticaanse intriges. Kardinalen, priesters en pausen vliegen je langs alle kanten om de oren. Toch vond ik de invalshoek van de Zwitserse garde erg aangenaam. De verhaallijnen komen mooi samen en de personages waren erg aansprekend. Een verrassende en degelijke thriller. Het enige minpuntje voor mij was de geloofwaardigheid. Ik moest soms wel even de knop omzetten om alles 'aan te nemen'. 

Gert (4,5 sterren): Voor mij was dit boek de grootste openbaring van de gehele shortlist. Het verhaal heeft alles in zich wat een echte thriller nodig heeft: het is spannend, het heeft de juiste gelaagdheid en bovendien perfect uitgewerkte personages. Ook het feit dat het verhaal raakvlakken vertoont met een feit uit de (recente) geschiedenis levert extra punten op. Voor mij is dit de winnaar van de Gouden Strop.

Bling bling 2, De Zaventemmers – Jan Van Der Cruysse

Bling Bling 2 volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord. Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem.

Karina (3,5 sterren): Met een interessante overval als proloog trekt Van Der Cruysse de lezer het boek binnen, waarna je meegenomen wordt in twee verhaallijnen. De roadtrip van drie moordende Georgiërs en het onderzoek naar hun eerdere activiteiten wordt afgewisseld met de voorbereiding van de grootste diamantroof ooit. Als je deel 1 echter niet gelezen hebt, dan is het een pittige klus om het verhaal goed te kunnen volgen, mede doordat er continu geswitcht wordt tussen verschillende verhaallijnen, locaties en personages.

Greet (4 sterren): De schrijfstijl van Van Der Cruysse is zeer aangenaam en meeslepend, rechttoe rechtaan. De personages komen goed uit de verf en hoewel het er veel zijn, stoort dat geenszins. Het verhaal is opgebouwd uit twee grote delen die elk heel veel hoofdstukken bevatten, die telkens één dag beschrijven. Doordat er constant tussen verschillende locaties en personages geswitcht wordt, wordt de spanning opgebouwd. Voor het grootste deel is Bling bling 2 een bijzonder geloofwaardig verhaal.

Silvia (3 sterren): Lastig om een oordeel te vellen zonder Bling Bling 1 gelezen te hebben. Door de vele personages (die in het eerste deel al zijn voorgesteld) raakte ik het spoor volledig bijster. Het kostte mij enorm veel moeite om in het verhaal te komen. Gecombineerd met de enorme hoeveelheid grof geweld zorgde dit ervoor dat Bling Bling 2 voor mij niet verder kwam dan drie sterren. Ik vond het interessant te lezen hoe de personages zich ontwikkelen. Zou moordwijf Elisabed toch een soft spot hebben?

Elly (5 sterren): Opnieuw worden er diamanten ontvreemd tijdens het inladen van de waardevolle vracht op vliegveld Zaventem. Het boek is goed gecomponeerd en spannend van begin tot het einde. Het verhaal heeft snelheid en intelligentie, waardoor het leest als een trein. Jan weet sommige misdadigers zo neer te zetten dat je hoopt dat het lukt. Het boek zorgt voor veel leesplezier. Er zijn veel personages, maar dat is prima ondervangen door de naamlijsten aan het eind van het boek.

Joyce (3 sterren): Je zit direct in het boek, een fijne en vlotte schrijfstijl en Zaventem heeft geen geheimen voor Jan Van Der Cruysse. De wisseling van locatie en tijdstip is geen moment verwarrend en voegt een extra dimensie toe aan het boek. Bling Bling 2 is een echt tweede boek in een serie, voortbordurend op het eerste deel en vooruitblikkend naar deel drie. Bij vlagen langdradig en daardoor kabbelt het verhaal een beetje voort. Helaas een open einde.

Evy (4 sterren): Ik heb het niet gered om ook Bling Bling 1 te lezen en daardoor mis ik waarschijnlijk wat achtergrondinformatie, wat ervoor zorgde dat ik nog meer mijn best moest doen om alle personages te leren kennen. Er zijn er namelijk heel erg veel en allemaal hebben ze wel iets met elkaar te maken, er wordt erg veel informatie gegeven. Het is een flinke kluif en het voelde soms als werken aan, maar het plot zit stevig in elkaar.

Gert (3 sterren): Bling Bling 2 is voor mij een uitstekende thriller. De spanningsboog is perfect en de personages geloofwaardig. Wat mij met name aan dit verhaal is bevallen, is dat het aanzet tot nadenken over wat er heden ten dage allemaal mogelijk is voor mensen die kwaad willen. Het is dus volkomen terecht en begrijpelijk dat Van Der Cruysse met dit verhaal is genomineerd.

Broertje – Michael Berg

In een landhuis aan de Côte d'Azur liggen drie doden. Een Nederlandse oud-politicus, zijn echtgenote en een onbekende jonge vrouw. Inspecteur Fillon houdt de vermoedelijke dader aan: Felix, de zoon van de politicus. Maar Felix is in shock en niet aanspreekbaar. Fillon belt de zus van Felix, Lotte Pradeau, een Nederlandse stand-up comedian, die met haar familie heeft gebroken. Ze reist naar Zuid-Frankrijk en komt voor een dilemma te staan: kiest ze voor zichzelf of voor haar broertje.

Karina (4 sterren): In Broertje zet Berg niet alleen het vluchtelingenprobleem centraal, maar laat hij tevens zien hoe ver mensen kunnen gaan om hun geheimen verborgen te houden. De autistische Felix, een van de hoofdpersonen, wordt op zo’n manier tot leven gebracht dat je hem kan volgen in zijn gedachten en handelingen. De hoofdstukken die vanuit zijn perspectief geschreven zijn helpen hier enorm bij. Berg weet de spanning goed vast te houden, toewerkend naar de uiteindelijke climax.

Greet (4 sterren): Michael Berg weet hoe het moet: twee verhaallijnen creëren die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben om die uiteindelijk moeiteloos te laten samensmelten. Broertje wordt ons verteld vanuit vier perspectieven, Berg sleept je mee doorheen het verhaal, de manier waarop hij zijn woorden aan het papier toevertrouwt is heerlijk. Hij weet de spanning van in het begin op te bouwen en heeft voor de zoveelste keer een dijk van een boek afgeleverd.

Silvia (3,5 sterren): De uitgebreide beschrijvingen aan het begin van dit vuistdikke boek waren even doorzetten. De verhaallijn was direct interessant en wekte mijn nieuwsgierigheid, maar met name de eerste honderd bladzijden waren te uitvoerig, soms bijna op het langdradige af. Daarna zat ik volledig in het verhaal. Rake, geloofwaardige beschrijvingen van de personages zorgden dat deze voor mij gingen leven. Het plot is al vrij snel bekend, toch blijft het verhaal boeien omdat je nieuwsgierig bent naar het waarom.

Elly (5 sterren): In Broertje zitten meerdere thema’s verwerkt, bijvoorbeeld de vluchtelingenproblematiek en de denkwereld van iemand met autisme. Twee verhaallijnen die los staan van elkaar en op een bepaald moment een spannend raakvlak krijgen. Michael heeft zich laten inspireren door zijn broer Hugo. Michael gebruikt spannende, gedetailleerde beschrijvingen. Ondanks de zware onderwerpen heeft het verhaal af en toe toch iets luchtigs. Met dit boek bewijst Michael nogmaals dat hij een geweldige auteur is.

Joyce (4 sterren): Michael Berg heeft met Broertje wat mij betreft zijn beste boek ooit afgeleverd. Broertje is een spannend en zeer origineel verhaal. Een originele thriller, niet alleen door personage Felix, maar ook door de persoonlijke wraak in het boek. De verschillende verhaallijnen komen aan het einde van het boek prachtig bijeen als een ware puzzel. Berg legt de lezers als het ware gedachten op en haalt vervolgens genadeloos uit met een verrassende laatste stoot.

Evy (3,5 sterren): De schrijfstijl van Michael Berg zorgt ervoor dat je door de pagina's heen vliegt en het verhaal is heel makkelijk te volgen. Ik vond het hoofdpersonage, Lotte Pradel, niet erg aansprekend en dat is voor mij dan ook het grote minpunt van het boek. Je wordt als lezer wel heel nieuwsgierig gemaakt naar het verloop van de gebeurtenissen. Ik dacht in het begin van het boek zeker te weten hoe het niét gegaan was, maar ik ging op een gegeven moment toch weer twijfelen. 

Gert (4 sterren): Bij Broertje kun je duidelijk zien dat dit verhaal het werk is van een ervaren auteur. Het verhaal klopt aan alle kanten: spanning, personages en verhaallijnen worden vakkundig tot een kloppend geheel gesmeed. Van de eerste tot de laatste pagina houdt het verhaal je in de greep. Voor mij is Michael Berg de belangrijkste concurrent van Chris Houtman.

Enter – Willem Asman

Eerste deel in de trilogie over de geheime organisatie Rebound. Tyler getuigde jaren geleden tegen haar man en woont nu onder een nieuwe naam met dochter Charlie in Amsterdam. Als Charlie ontdekt dat haar vader nog leeft, besluit ze hem te zoeken. Wanneer ze afspreekt met iemand wordt ze in een busje getrokken. Op datzelfde moment wordt in Miami een brute aanslag gepleegd. Zodra Tyler hoort van haar dochters ontvoering en de aanslag probeert ze haar contactpersoon bij het getuigenbeschermingsprogramma te bereiken. De reactie die ze krijgt, laat haar achter met nog meer vragen: haar zaak is er niet bekend. Moet ze dan zelfs betwijfelen dat ze ooit in dat programma zat? En wie heeft haar dochter? 

Karina (5 sterren): Wat een zeer sterk begin van een trilogie, met als intrigerend thema het getuigenbeschermingsprogramma. Personages zijn sterk en goed neergezet, waardoor ik graag meer over ze wil weten. Enter is een verhaal met vaart geschreven, cliffhangers volgen elkaar in rap tempo op, waarbij de actie in dienst van het verhaal staat. Wat ben ik blij dat deel 2 al uit is en deel 3 op 5 juni uitkomt!

Greet (4,5 sterren): Oh, wat vond ik dit een goed boek! Echt spannend zoals je het van een thriller verwacht. Vlotte schrijfstijl, tot de verbeelding sprekende karakters, goede plot, interessante insteek. Ik wilde steeds verder in dit boek, echt een verademing. Een verrassend einde waar ik alleen maar om kon juichen, een echte cliffhanger, op dus naar deel twee en drie van de trilogie.

Silvia (3 sterren): Dit boek kwam voor mij te laat. Voorheen verslond ik de boeken van Ludlum en Clancy en dat is toch wel waar Enter mij aan deed denken. Een goed in elkaar gestoken verhaal met spanning, maar een ander soort spanning dan ik zoek. De vele personages en de plekken die zij aandoen vergden wat alertheid. Een prima in elkaar gezet verhaal dat mij helaas niet voldoende kon boeien.

Elly (4 sterren): Eerste deel in een serie over de geheime organisatie Rebound. Tyler en haar dochter Charlie zitten in het getuigenbeschermingsprogramma. Als je dit leest, begrijp je dat er ergens een lek zit. Toch heeft het boek meerdere verrassende twists. Spannende elementen en het niet weten wie je nog kunt vertrouwen, zorgen voor een spannend boek. Willem Asman beschikt over een vlotte pen. Er wordt niets te vroeg weggegeven. Ik ga zeker ook de andere delen lezen.

Joyce (3 sterren): Aan het begin van Enter weet Willem Asman je direct nieuwsgierig te maken naar de Rebound-organisatie. Het boek start in volle vaart en leest als een ware roadmovie. In het middendeel van het boek verzand Asman in te veel details over het verleden, het tempo is praktisch uit het verhaal. Gelukkig pakt hij dit weer op en weet een spannend laatste deel te schrijven. Een tikkeltje ongeloofwaardig misschien, maar dat mag de pret niet drukken.

Evy (4,5 sterren): Wat een fenomenaal begin! Ik dacht: ja, dít worden vijf sterren! Na het uitlezen van het boek ben ik nog altijd erg enthousiast, maar er zit toch een klein beetje verval in die sterren. Ik vond het verhaal  erg origineel aanvoelen en ik ben erg benieuwd naar het vervolg van de trilogie. Ik ben echt verliefd geworden op Oz, denk ik. Het is de kracht van een auteur om dat te bereiken…

Gert (3 sterren): Het verhaal over een vrouw die al dan niet in een getuigenbeschermingsprogramma zit is voor mij een thriller uit de categorie ‘gewoon goed, maar ook niet meer dan dat’. Het verhaal is zeker spannend, het leest heerlijk weg en het heeft een mooie plot die absoluut tot nadenken aanzet. Toch vind ik het geheel te vlak en misschien ook wel te weinig origineel om van een echte topper te kunnen spreken.

Over het spoor – Eva Keunis

De tienjarige Jordi de Wit is door zijn moeder als vermist opgegeven. Wanneer zijn lijk gevonden wordt, is al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over Ingmar, de meest charismatische en hoogopgeleide van het stel. Naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid echter steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond?

Karina (3 sterren): Hoewel Over het spoor vrij makkelijk wegleest, blijft het een oppervlakkig verhaal, heeft het de geijkte relatie tussen de ghostwriter en persoon waarover geschreven moet gaan worden en is het te makkelijk om met iedereen die betrokken is geweest in gesprek te komen. Dat maakt dat er vrijwel geen spannende momenten in het verhaal zitten, terwijl dit voor het winnen van de Gouden Strop het belangrijkste criteria zou moeten zijn.

Greet (3 sterren): Over het spoor kent een originele opbouw. Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld, maar er zijn regelmatig kleine sprongetjes in de tijd, heel leuk! Keunis heeft een bijzonder prettige manier van schrijven. Het boek leest grotendeels als een verslag, maar dan wel één dat je meesleept. Goed uitgewerkte personages. Het grootste mankement is evenwel het ontbreken van vrijwel iedere vorm van spanning. Een beetje plompverloren is plots de ‘ontknoping’ daar, maar ik lag er niet meer wakker van.

Silvia (4 sterren): Eva Keuris had mij vanaf de eerste bladzijde te pakken met dit verhaal. De hoofdstukken eindigen niet met cliffhangers, maar die zijn ook niet nodig omdat ik sowieso al steeds verder wilde lezen. Eigenlijk kabbelt het verhaal een beetje voort, maar dan wel op een heel prettige manier die vooral onderhuidse spanning laat voelen. Hoewel spanning een groot woord is. En dat is direct waar het voor mij bij dit boek toch een beetje aan schort, vooral met het oog op het genre.

Elly (3 sterren): In Over het spoor zijn de karakters redelijk goed uitgewerkt en de zoektocht naar de waarheid wordt weergegeven door ghostwriter Stella. Actualiteiten zijn gebruikt in het verhaal, waardoor het eigentijds wordt. Over het spoor laat overtuiging zien, maar ook twijfels. Is hier sprake van schuld of van een gerechtelijke dwaling? Het is geen echte thriller, af en toe wat langdradig en het einde is wat makkelijk.

Joyce (2,5 sterren): Hoe goed Over het spoor ook is geschreven, een thriller is het nooit geworden. Daarvoor is er veel te weinig spanning in het verhaal. De noemer ‘psychologische roman’ dekt de lading veel beter. De pen van Eva Keuris is vlot en beeldend, het verhaal leest als een soort scenario. De vraag blijft hangen wat het doel was van Eva Keuris met het schrijven van dit boek. Was het gerechtelijke dwaling of de psychologische effecten van een veroordeling?

Evy (3 sterren): Als ik Over het spoor niet als thriller zou moeten beoordelen, gaf ik waarschijnlijk meer sterren. Ik vind dit boek gewoon echt niet spannend. Goed geschreven? Dat wel. Een interessant verhaal? Dat ook. Het hoofdpersonage Stella kon me niet het hele boek door bekoren. Ze is een beetje naïef en daar gaat mijn haar met momenten van overeind staan. De conclusie is dat ik een dubbel gevoel over hou aan dit boek.

Gert (1 ster): Dit boek is voor mij op afstand de kwalitatief minste thriller van de genomineerden. Er is weliswaar sprake van enige psychologische spanning, maar die is voor mij absoluut te mager om op te wegen tegen de oppervlakkige verhaallijnen en beperkte originaliteit. Ik had dit boek niet gemist, indien het niet zou zijn genomineerd.

En de winnaar is…

Alle sterren per boek werden opgeteld en daar kwam (met de kleinst mogelijke voorsprong) een winnaar uit! Is het dezelfde auteur die vanmiddag door de officiële jury tot winnaar gekroond wordt? We ontdekken het later vandaag!

db3d489c5f849b74bd34d1fc9f279f8e.jpgOnze winnaar van de Bookspot Gouden Strop 2018 is Chris Houtman met Akte van berouw !

Twee dappere volgers van onze Thriller Club lazen ook de vijf boeken en lieten hun winnaar weten. Een aantal anderen is heel enthousiast aan de challenge begonnen, maar haalden om een of andere reden de eindstreep niet (of vergaten gewoon hun beoordeling door te sturen, dat kan natuurlijk ook).  

Voor Hugo is de winnaar Bling Bling 2 met 4 sterren. Hoe hij de andere vier boeken beoordeelt, weten we jammer genoeg niet.  

Jeanet kiest voor Broertje en geeft dat boek 5 sterren. Zij stuurde ons haar beoordeling voor alle boeken, ze is het in grote lijnen eens met de leden van de Thriller Club: Akte van berouw (4), Bling Bling 2 (4,5), Broertje (5), Enter (4), Over het spoor (3).  

Natuurlijk willen wij graag de mening van al onze volgers kennen. Welke van de vijf boeken hebben jullie gelezen en wat vonden jullie ervan? Zijn jullie het eens met onze keuze, is Chris Houtman een terechte winnaar? We horen het graag! 

Tot binnenkort, 
Greet, namens de Thriller Club 

4d5f466912a865c43a627dc92c080285.jpg



Reacties op: De winnaar van de Gouden Strop 2018 volgens de Thriller Club

Meer informatie

Gerelateerd