De winnaar van de Schaduwprijs 2018 volgens de Thriller Club
Morgenmiddag om 15h30 worden in Hilversum de winnaars van de Bookspot Gouden Strop en de Bookspot Schaduwprijs bekend gemaakt. Daarmee wordt het startschot gegeven van de Spannende Boeken Weken, die dit jaar plaatsvinden van 6 tot en met 24 juni.
Sinds 2 mei kennen we de boeken die de shortlists haalden. De Thriller Club knoopte er een heuse challenge aan vast en zou alle boeken binnen de maand lezen en beoordelen. Heb je vorige maand onze blog met informatie over beide prijzen, de shortlists en de challenge gemist, dan kun je die hier nalezen.
De Schaduwprijs wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut.
Vandaag laten we jullie weten wie onze winnaar van de Schaduwprijs is, de Gouden Strop komt morgen aan de beurt. Alle negen leden van de Thriller Club lazen de drie boeken op de shortlist, deelden sterren uit en penden kort hun mening neer. Hier gaan we!
Over het spoor – Eva Keuris
De tienjarige Jordi de Wit is door zijn moeder als vermist opgegeven. Wanneer zijn lijk gevonden wordt, is al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over Ingmar, de meest charismatische en hoogopgeleide van het stel. Naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid echter steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond?
Kees (3,5 sterren): Het begin is een wat langdradig relaas dat geen nut lijkt te hebben, in de ontknoping blijkt echter dat dit wel zo is. Het verhaal heeft geen echte spanning, maar is wel intrigerend, het liet me nadenken over wat er werkelijk gebeurd kan zijn. Het heeft enkele verrassende wendingen, maar de ontknoping was te voorzien. De schrijfstijl is beeldend en vlot en de dialogen zijn realistisch. Het boek heeft meer weg van een spannende roman dan van een thriller. Dat neemt niet weg dat het vakkundig geschreven is.
Karina (3 sterren): Hoewel dit debuut vlot wegleest, is het best lastig om in het verhaal te komen. Het plot is matig vernieuwend, ondanks de potentie om echt spannend te worden. Doordat de hoofdpersoon vrijwel alles wat ze wil zeer makkelijk voor elkaar krijgt, weet Keuris nergens echte spanning op te roepen en kabbelt het verhaal wat voort. Voor mij de minste van de 3 genomineerden.
Greet (3 sterren): Over het spoor kent een originele opbouw. Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld, maar er zijn regelmatig kleine sprongetjes in de tijd, heel leuk! Keuris heeft een bijzonder prettige manier van schrijven. Het boek leest grotendeels als een verslag, maar dan wel één dat je meesleept. Goed uitgewerkte personages. Het grootste mankement is evenwel het ontbreken van vrijwel iedere vorm van spanning. Een beetje plompverloren is plots de ‘ontknoping’ daar, maar ik lag er niet meer wakker van.
Silvia (4 sterren): Eva Keuris had mij vanaf de eerste bladzijde te pakken met dit verhaal. De hoofdstukken eindigen niet met cliffhangers, maar die zijn ook niet nodig omdat ik sowieso al steeds verder wilde lezen. Eigenlijk kabbelt het verhaal een beetje voort, maar dan wel op een heel prettige manier die vooral onderhuidse spanning laat voelen. Hoewel spanning een groot woord is. En dat is direct waar het voor mij bij dit boek toch een beetje aan schort, vooral met het oog op het genre.
Elly (3 sterren): In Over het spoor zijn de karakters redelijk goed uitgewerkt en de zoektocht naar de waarheid wordt weergegeven door ghostwriter Stella. Actualiteiten zijn gebruikt in het verhaal, waardoor het eigentijds wordt. Over het spoor laat overtuiging zien, maar ook twijfels. Is hier sprake van schuld of van een gerechtelijke dwaling? Het is geen echte thriller, af en toe wat langdradig en het einde is wat makkelijk.
Joyce (2,5 sterren): Hoe goed Over het spoor ook is geschreven, een thriller is het nooit geworden. Daarvoor is er veel te weinig spanning in het verhaal. De noemer ‘psychologische roman’ dekt de lading veel beter. De pen van Eva Keuris is vlot en beeldend, het verhaal leest als een soort scenario. De vraag blijft hangen wat het doel was van Eva Keuris met het schrijven van dit boek. Was het gerechtelijke dwaling of de psychologische effecten van een veroordeling?
Chantal (3 sterren): Over het spoor is grotendeels een soort rechtbankverslag, zakelijk en zonder emotie. Hierdoor wil je niet echt doorlezen en kom je niet in het verhaal. Na een paar hoofdstukken verandert dit wel een beetje, maar het blijft toch over het algemeen een zakelijk geschreven boek met weinig emotie. De personages gaan niet echt leven. Het verhaal is wel origineel en de ontknoping is toch nog een beetje verrassend. Dit boek komt voor mij op de derde plaats.
Evy (3 sterren): Als ik Over het spoor niet als thriller zou moeten beoordelen, gaf ik waarschijnlijk meer sterren. Ik vind dit boek gewoon echt niet spannend. Goed geschreven? Dat wel. Een interessant verhaal? Dat ook. Het hoofdpersonage Stella kon me niet het hele boek door bekoren. Ze is een beetje naïef en daar gaat mijn haar met momenten van overeind staan. De conclusie is dat ik een dubbel gevoel over hou aan dit boek.
Gert (1 ster): Dit boek is voor mij op afstand de kwalitatief minste thriller van de genomineerden. Er is weliswaar sprake van enige psychologische spanning, maar die is voor mij absoluut te mager om op te wegen tegen de oppervlakkige verhaallijnen en beperkte originaliteit. Ik had dit boek niet gemist, indien het niet zou zijn genomineerd.
Een nieuw begin – Angelique Haak
Jennifer Brugman is een gedreven rechercheur met een pijnlijk verleden. Ze wil graag opnieuw beginnen en een baan in haar geboortestad Rotterdam biedt haar die kans. Samen met haar nieuwe collega’s werkt ze aan een heftige moordzaak: het opsporen van een moordenaar die een voorliefde heeft voor Griekse mythologie en het afstraffen van overspelige vrouwen. Lukt het Jennifer geheim te houden wat haar overkomen is en echt opnieuw te beginnen, als het er steeds meer op gaat lijken dat de Mythologie-moordenaar het op haar gemunt heeft?
Kees (2,5 sterren): Het viel me op dat dit debuut nogal wat clichés kent. Blijkbaar heeft de auteur veel andere thrillers gelezen. Verder lijkt het erop dat ze alles wat maar in een thriller kan zitten in dit boek gepropt heeft. Helaas was ruim van tevoren te voorzien wie de dader is. Op een enkel moment na was het nergens spannend en de paar verrassende wendingen die zich voordoen zitten in de ontknoping. Tijdens het lezen vroeg ik me een paar keer af waarom dit boek voor de Schaduwprijs is genomineerd.
Karina (4 sterren): Een nieuw begin is een toepasselijke titel bij de overstap die Jennifer maakt, terug naar haar eerdere werkplek. Het plot zit goed in elkaar en Haak weet de lezer lange tijd op het verkeerde been te zetten. Door de perspectiefwisselingen kun je mee puzzelen hoe een en ander in elkaar steekt. De personages zijn goed uitgewerkt en tot aan het einde weet Haak een goede spanningsboog te waarborgen. Voor mij is dit de winnaar van de Schaduwprijs 2018.
Greet (4 sterren): Oh, wat heb ik genoten van dit boek, in geen tijd had ik het uit. Tot de verbeelding sprekende, goed uitgewerkte karakters, een verhaal dat zeer goed in elkaar steekt en bovendien spannend is. Oké, het is niet bijster origineel, de meeste elementen hebben we al in andere thrillers voorbij zien komen, maar toch is dit voor mij de absolute winnaar van de Schaduwprijs.
Silvia (3 sterren): Met dit verhaal waarin rechercheur Jennifer de hoofdrol speelt, heb ik me vermaakt. Hoewel dit een debuut is, kreeg ik af en toe de indruk dat ik een voorgaand deel heb gemist. Er wordt vanaf het begin gezinspeeld op een traumatische gebeurtenis, maar wat er precies is gebeurd, blijft (te) lang in de lucht hangen. De tussenhoofdstukken uit het perspectief van de verdachte voegen toe, maar sloten voor mij ook direct bepaalde verdachten uit. Jammer, want hierdoor verloor het verhaal aan spanning.
Elly (4 sterren): Angelique Haak heeft een prima debuut geschreven. De spanning is meteen vanaf het begin aanwezig, wanneer er een lugubere moord gepleegd wordt die gelinkt is aan de Griekse mythologie. Naast de sprekende beelden die opgeroepen worden, laat Angelique ook de dader aan het woord. Ze laat de lezers raden wie de mogelijke dader is door kleine stukjes weg te geven om ze op het verkeerde spoor te zetten, daar ben ik persoonlijk ook ingetrapt.
Joyce (3,5 sterren): Een nieuw begin is het enige boek van de genomineerden met een politieagente in de hoofdrol. Angelique Haak voert verschillende potentiële verdachten aan in het verhaal en voedt de verdenkingen met steeds meer motieven. Ze heeft een complete thriller geschreven met een boeiend plot. Als een ervaren auteur weet ze uiteindelijk toch nog te verrassen. Een minpuntje: de toevoeging van de Griekse mythologie voelt een beetje gekunsteld en had achterwege gelaten kunnen worden. Een geslaagd debuut.
Chantal (4 sterren): Al met al een verrassend verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt en je leeft met ze mee. Het verhaal is vlot geschreven, zodat je snel in het verhaal zit en wil blijven doorlezen. Door de verschillende plotwendingen weet je pas op het eind wie achter Jennifer aan zit. Tijdens het verhaal worden verschillende kandidaten hiervoor aangedragen, maar het blijft onduidelijk wie de dader is. Heel leuk opgezet.
Evy (4,5 sterren): Een nieuw begin is een boek waar ik helemaal in opging. Van begin tot einde moest en zou ik doorlezen. De opbouw van het verhaal en de enorm verrassende plottwist in combinatie met het hoge tempo zorgen ervoor dat dit boek me nog een tijdje zal bijblijven. Ik hoop dat er een vervolg komt met Jennifer in de hoofdrol, maar zelfs als dat niet zo is ga ik zeker het volgende boek van Angelique Haak lezen!
Gert (4 sterren): Deze thriller heeft mij zeer zeker weten te boeien. In tegenstelling tot sommige andere thrillers weet Angelique Haak in dit verhaal wel een zeer geloofwaardig personage neer te zetten, waarmee de lezer heel makkelijk kan meeleven en meevoelen. Voor mij is dat dan ook het meest positieve aspect. Met dit boek heeft de thrillerwereld er een veelbelovende en talentvolle debutante bij. Zelf zal ik haar in ieder geval blijven volgen.
King Coke – Dannis Kramers
Het is de zomer van 1988. Na hun eindexamen ligt de wereld van Mick en zijn vrienden aan hun voeten. Maar na een fatale lsd-trip, waarbij een vriendin verongelukt, lukt het Mick niet meer een normaal leven te leiden. Hij stort zich in de Brabantse wietteelt. Maar Mick belandt al gauw in de veel hardere Amsterdamse onderwereld en werkt zich in razend tempo omhoog tot de top van de narco's in de Gouden Driehoek, Afghanistan en Colombia. Een duizelingwekkende trip begint, waar niet zomaar aan te ontsnappen is... Eén laatste grote deal moet Micks vrijheid betekenen. Kan hij het onmogelijke voor elkaar krijgen en een nieuw leven zonder drugs en geweld beginnen?
Kees (3,5 sterren): Hoewel je vanaf het begin ziet aankomen dat het niet goed zal aflopen met het hoofdpersonage is het verhaal onvoorspelbaar. De talrijke plotwendingen en het razende tempo zijn goed voor de spanning. Soms lijkt het verhaal waargebeurd, dan weer is het onwaarschijnlijk en lijkt het of de auteur te veel doorslaat. Het is een beeldend en afgerond verhaal waarbij het vaak lijkt of je er deel van uitmaakt. Aan het eind laat Kramer de deur op een kier staan voor een vervolg.
Karina (3,5 sterren): King Coke biedt een origineel plot en een boeiend inkijkje in het drugsleven. Met het overlijden van één persoon word je als een katapult een boeiend en geloofwaardig plot ingeschoten. Hoofdpersonage Mick wordt voldoende uitgewerkt om hem te kunnen snappen in zijn keuzes, al flirt Kramers wel met de grenzen van geloofwaardigheid als het gaat om de snelheid waarmee hij de carrièreladder weet te beklimmen. Met flink wat actiescènes en een vlotte pen weet King Coke je aan de pagina’s gekluisterd te houden.
Greet (3 sterren): Twee derde van het verhaal is niet te pruimen, de afsluitende rest is heel goed, en dat zowel wat plot, spanning als leesplezier betreft. Verhaal met veel geweld, ook in de taal. De auteur heeft bijzonder veel tijd nodig om alle lijntjes uit te zetten. Spanning is aanvankelijk ver te zoeken, pas wanneer het verhaal een persoonlijk tintje krijgt – hoe geraakt Mick weg uit die drugswereld – wordt het interessant, spannend en boeiend. King Coke is absoluut origineel, maar zal menig thrillerliefhebber niet aanspreken.
Silvia (4,5 sterren): Dit boek pakte ik enigszins met tegenzin op, ik houd niet van boeken die over de drugshandel gaan. Kramers heeft mij verrast. Ik heb genoten van het verhaal. De groei van Mick van jonge jongen naar volwassen drugshandelaar vind ik heel geloofwaardig. De setting is goed neergezet, het dorpse tegenover het wereldse. Mick laat zien dat je ook als harde drugsdealer toch een klein hartje kan hebben. Hij en daarmee Kramers overtuigde mij in ieder geval.
Elly (4 sterren): Het verhaal over een Brabantse jongen Nick die via wietteelt in de Amsterdamse drugsscene een grote internationale speler wordt in de Colombiaanse en Afghaanse drugswereld is niet realistisch, maar de opzet van het verhaal is spannend en er is een mooi dramatisch eind. Tijdens het lezen zie je de scènes zo voor je alsof je naar een film zit te kijken. Dannis heeft een prima schrijfstijl waardoor je graag verder leest.
Joyce (2 sterren): Jammer dat de proloog al een deel van het plot weggeeft, de spanning is daardoor al redelijk weg. King Coke is fictie, maar voelt aan als true crime door de specifieke omschrijvingen van de verschillende drugssyndicaten. Personage Mick lijkt onsterfelijk en daarom wordt het enigszins ongeloofwaardig. Het idee van Dannis Kramers is origineel, de uitwerking echter helaas niet. Er had flink moeten worden geschrapt in het boek om meer vaart te creëren.
Chantal (4 sterren): Ik zat meteen in het verhaal, daar hou ik wel van. Het verhaal begint in het heden en door flashbacks krijg je het levensverhaal van Mick uit ‘Eastwood’ (Oosterhout) te lezen, hij zit zwaar in de problemen. Je bent de hele tijd bezig met de vraag: Hoe komt hij hier nu weer uit? De hoofdstukken zitten vol spanning, zodat je blijft doorlezen. De karakters zijn goed uitgewerkt, je krijgt zelfs sympathie voor de meest geharde crimineel. Het verhaal is spannend en vlot geschreven met goede plotwendingen.
Evy (4 sterren): Hard, rauw, meedogenloos en agressief. Dat zijn woorden die erg goed bij deze thriller passen. Het was een beetje een ver-van-mijn-bed-show en ik moet niet elke maand een vergelijkbaar boek lezen. King Coke is origineel en voelt als een wilde rit op een kermisattractie, zo eentje waar je maag van omdraait! Ik denk dat dit boek niet voor iedereen is weggelegd, maar mij kon het wel bekoren.
Gert (3 sterren): Een uitermate prettig debuut van Dannis Kramers. Het verhaal leest als een script van een goede actiefilm, waarbij je geboeid het verhaal blijft volgen. Het verhaal wordt zodanig geloofwaardig gebracht dat ik op een gegeven moment het gevoel kreeg een onderdeel van het verhaal te zijn. Dat kwam vooral door de erg knappe uitwerking van de personages en dan met name van het hoofdpersonage Mick. Kortom, een debuut dat doet uitzien naar meer.
En de winnaar is…
Alle sterren per boek werden opgeteld en we hebben een winnaar! Is het dezelfde auteur die morgen door de officiële jury tot winnaar gekroond wordt? Nog één nachtje slapen en we weten het!
Onze winnaar van de Bookspot Schaduwprijs 2018 is Angelique Haak met Een nieuw begin !
Natuurlijk willen wij graag de mening van onze volgers kennen. Welke van deze drie boeken hebben jullie gelezen en wat vonden jullie ervan? Zijn jullie het eens met onze keuze, is Angelique Haak een terechte winnaar? We horen het graag!
Tot binnenkort,
Greet, namens de Thriller Club