Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De winnaar van de Schaduwprijs 2019 volgens de Thriller Club

op 28 mei 2019 door

Morgenmiddag worden in het programma 5 Uur Live op RTL4 de winnaars van de Bookspot Gouden Strop en de Bookspot Schaduwprijs bekend gemaakt. Voor het zover is, laten de leden van de Thriller Club weten wie volgens hen de felbegeerde prijzen in de wacht moet slepen.

Sinds 1 mei kennen we de boeken die de shortlists haalden. We knoopten er een heuse challenge aan vast en zouden alle boeken binnen de maand lezen en beoordelen. Heb je een paar weken geleden onze blog met informatie over de prijzen, de genomineerden en de challenge gemist, dan kun je die hier nalezen.

Vandaag vertellen we jullie wie onze winnaar van de Schaduwprijs is, de Gouden Strop komt morgen aan de beurt. Jeanet, Silvia, Joyce, Karina, Evy en Greet lazen de drie boeken op de shortlist (voor de Gouden Strop morgen sluiten ook Kees en Chantal aan). In tegenstelling tot andere jaren publiceren we niet de feedback van elke lezer apart, maar hebben we per boek een groepsoordeel geschreven. De reden daarvoor is dat een aantal van ons een paar van de genomineerde boeken ook leest in het kader van de Hebban Debuutprijs en daarover moet nou eenmaal nog gezwegen worden. 

De Bookspot Schaduwprijs wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut. 

  • Vogelvrij - Kasper van Beek
  • De munt van Judea - Kefah Allush
  • Quarantaine - Erik Betten

Een van de boeken, De munt van Judea, was nog niet erg goed beschikbaar in de bieb. Dat is meteen de reden dat een paar van onze volgers de Challenge niet kon afronden. De Thriller Club heeft dit euvel opgelost door naar de winkel te stappen, we konden onze eigen Challenge toch niet in het water laten vallen…

Hulde aan volger Leentje4trixie, zij heeft beide Challenges tot een goed einde gebracht! Zoveel enthousiasme moet beloond worden, dachten wij. Dus Leentje, stuur je adresgegevens naar Soraya.Vink@hebban.nl en dan mag jij binnenkort iets leuks in de bus verwachten.

Voor Leentje is de winnaar van de Schaduwprijs Kasper van Beek met Vogelvrij, zij gaf het boek maar liefst 4,5 sterren (gevolgd door De munt van Judea met 4 sterren en Quarantaine met 3,5 sterren).

Zij zegt over haar winnende boek: Olaf is een wat saaie familieman, ‘s avonds gezellig tv kijken en wat familievakanties met zijn vrouw, meer inhoud heeft zijn leven niet, behalve natuurlijk werken. Maar daar komt snel verandering in als hij op een dag een foto ontvangt van hemzelf en een voor hem onbekende man. Vanaf dan is niets meer wat het lijkt en belandt hij in een wereld vol intriges. Van die geweldige familie blijft niet veel meer over. Wie stuurde de foto, maar vooral waarom?

En dan nu de groepsoordelen door de Thriller Club.

Vogelvrij - Kasper van Beek

De proloog is veelbelovend door een combinatie van onheil en mysterie. Toch lijkt er een stijlbreuk te zijn met de rest van het boek en dat is jammer. Het boek begint sowieso sterk, het is een plezier om je op dit verhaal te storten. Het kent een vlot verloop en speelt zich soms in hoog tempo af, je vliegt doorheen het boek. Dit is onder andere te danken aan de plezierige schrijfstijl van Van Beek. Hij schrijft met vaart en heeft sterke dialogen. Zijn ervaring in de filmindustrie is duidelijk.

De roadtrip is vermakelijk, maar niet altijd geloofwaardig. Wel is die zo filmisch beschreven dat je het landschap aan je voorbij ziet trekken, een absoluut pluspunt. Dat de geloofwaardigheid niet altijd top is, is een element dat steeds opnieuw genoemd wordt, de ene lezer heeft er al meer last van dan de andere. Ook is het verhaal af en toe wat voorspelbaar. Niet erg, vinden sommigen. Anderen moesten net even doorzetten, wanneer het verhaal te erg voor de hand liggend was.

Over het spanningselement zijn we het niet helemaal eens. De meesten zien een lichte spanningsboog, maar voor een echte thriller ontbreken toch de momenten van piekspanning. Momenten waarbij je op het puntje van je stoel zit en wil doorlezen, om even later een onverwachte wending voorgeschoteld te krijgen. Anderen zagen dat anders en vonden dat de spanning echt voelbaar was.

Wat betreft de uitwerking van de personages liggen de meningen ver uit elkaar. Zo vindt iemand dat hoofdpersonage Olaf de enige is die enigszins uitgewerkt is, terwijl Mila en Alex, de twee andere figuren met een redelijk grote rol, onvoldoende tot leven komen. Olaf wordt zowel geloofwaardig als totaal niet boeiend genoemd. Niet iedereen is ontevreden, er wordt ook gezegd dat de karakters goed beschreven zijn, dat je echt meeleeft met de drie spilfiguren. Hoe oneens kun je het zijn…

Vogelvrij is al met al een behoorlijk debuut, bij vlagen vreemd, maar ook intrigerend. Een verhaal dat in een film waarschijnlijk prima tot uiting komt, maar op papier net tekortschiet.

De munt van Judea - Kefah Allush

Een thriller die zich op een niet-alledaagse locatie afspeelt en bovendien een link heeft met de actualiteit, dat schept verwachtingen en belooft het allerbeste. Het boek had meteen onze interesse en zou die heel de tijd weten vast te houden. De kennis van de auteur over het Midden-Oosten wisten we ten zeerste te appreciëren.

De verhaallijnen zijn boeiend, interessant en vrij realistisch. De plot steekt goed in elkaar, er blijven nauwelijks losse eindjes over. Allush werkt naar een spannende ontknoping toe, al is die voor sommigen niet helemaal onverwacht. Een enigszins voorspelbare plot dus voor sommigen, terwijl anderen dat totaal anders zagen. Door het relatief korte tijdsbestek waarin het verhaal zich afspeelt, zit er behoorlijk wat vaart in het boek. Al vindt niet iedereen het even spannend. De ene vindt de hoogspanning alleen naar het einde toe, terwijl een ander van in het begin op het puntje van de stoel zit. Sowieso hielden het verhaal en de zoektocht iedereen bezig.

De munt van Judea is beeldend geschreven, de vlotte en heldere stijl worden meermaals genoemd. De manier waarop Allush zijn verhaal doet, zorgt ervoor dat iedereen het boek zeer aangenaam lezen vindt. De personages zijn goed uitgewerkt en spreken aan. De auteur heeft zijn hoofdpersonage Gabriel Davids goed uitgediept, waardoor je echt met hem mee op pad kan. Toch ook een kritische noot. Eén lezer vindt dat de gecreëerde verwachtingen niet helemaal ingelost worden, al slaagt de auteur er wel in om een erg bijzondere sfeer te scheppen en de aandacht vast te houden. Het boek zou wat afstandelijk aanvoelen en je zou niet helemaal vat krijgen op de personages.

De munt van Judea smaakt duidelijk naar meer. Een gedurfd thrillerdebuut door een auteur die weet hoe hij een verhaal moet vertellen. Een meer dan bovengemiddeld goed debuut.

Quarantaine - Erik Betten

De Thriller Club is het erover eens dat Betten een origineel boek heeft afgeleverd. De manier waarop hij de politiek neerzet en duidelijk maakt welke machtsstromen zorgen voor de beslissingen, komt geloofwaardig over. Hij schuwt de discussie over de persvrijheid niet, met ervaren journaliste Karin laat hij de lezer nadenken over de keuzes die je moet maken bij het al dan niet brengen van een verhaal. De combinatie van een politiek en journalistiek spelletje, met een afschuwelijke ramp, zorgt voor spanning en een interessante invalshoek.

Quarantaine is goed geschreven, met de schrijfstijl is niets mis. De spanning is mondjesmaat aanwezig, al vindt één lezer de zoektocht van Homme Olivier naar zijn vrouw echt wel razend spannend, onder andere omdat het gevoel van onveiligheid heel de tijd aanwezig is.

Originele insteek dus, maar een nogal onevenwichtige uitwerking. Te veel aandacht voor een van de verhaallijnen, terwijl andere om aandacht schreeuwen. Het verhaal springt bij momenten van de hak op de tak, wat regelmatig verwarring creëert. Te veel personages ook die nauwelijks een rol spelen en dus alleen maar afleiden. Het verhaal is zeer eendimensionaal geschreven, alleen voor de gevoelens van Homme Olivier en laborante Charlie is enigszins aandacht. Het voelt alsof je een verslag leest. Ook wordt het boek te filmisch genoemd. Bijzonder geschikt als ‘popcornfilm’, maar als geschreven verhaal niet genoeg uitgewerkt en te vlak.

Om van dit boek te kunnen genieten, moet je natuurlijk kunnen meegaan in de niet-realistische en ook ongeloofwaardige elementen ervan. Het fantasy-aspect (denk aan een soort zombies) wordt dan ook op gemengde gevoelens onthaald. Voor de nuchtere lezer is het even wennen. Of ook niet, want aan een paar lezers is dit genre gewoonweg niet besteed. Al geven ook zij toe dat het verhaal knap in elkaar zit en goed te volgen is. Het feit dat Quarantaine zich in het noorden van Nederland afspeelt, geeft het verhaal een extra dimensie.

Hoewel hij niet over de hele lijn positief scoort, heeft Betten met zijn debuut Quarantaine aangetoond dat hij een verdienstelijk schrijver is.

En de winnaar is…

Alle sterren per boek werden opgeteld en we hebben een winnaar! Is het dezelfde auteur die morgen door de officiële jury tot winnaar gekroond wordt? Nog één nachtje slapen en we weten het! 

99f0572bc7d48044940879c9c9f58d12.png

Onze winnaar van de Bookspot Schaduwprijs 2019 is De munt van Judea van Kefah Allush!

Voor het CPNB kan sinds dit jaar een auteur niet zowel de Schaduwprijs als ook de Gouden Strop winnen. De Thriller Club houdt geen rekening met die regeling. Wij hebben van elke shortlist het voor ons beste boek tot winnaar uitgeroepen.

Natuurlijk willen wij graag weten of jullie een van deze drie boeken gelezen hebben en wat jullie ervan vonden. Zijn jullie het eens met onze keuze, is De munt van Judea een terechte winnaar? We horen het graag! 

Tot binnenkort, 
Greet, namens de Thriller Club 



Reacties op: De winnaar van de Schaduwprijs 2019 volgens de Thriller Club

Meer informatie

Gerelateerd