Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De wraak van Vondel Crimetour door Amsterdam

op 02 mei 2018 door

De Thriller Club neemt jullie verder mee op reis en Joyce, Kees, Silvia en Elly zijn jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten het continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale “juwelier” of toeristeninval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog noot hebt gezien.

Nadat Kees ons meenam naar het Londen van Sherlock Holmes, Silvia ons vergezelde naar New Orleans in Louisiana voor de True detective en Elly in Ystad was voor de Wallander-wandeling, blijven we nu veel dichter bij huis en volgen we het spoor van Vondel in Amsterdam. Frank van Pamelen schreef in 2015 De wraak van Vondel en werd hiervoor genomineerd voor de Hebban Thriller Debuut prijs. In het boek volgen journaliste Maaike en professor Olivier Huizinga het spoor van Joost van den Vondel door Amsterdam.

De wraak van Vondel is een (puzzel)tocht die teruggaat naar de tijd van Vondel, naar de rederijkers uit de zeventiende eeuw en hun opvolgers in de eeuwen erna. Op twaalf plekken in Amsterdam hebben zij sporen nagelaten, aanwijzingen die leiden naar het best bewaarde geheim uit de vaderlandse geschiedenis.

Tegelijk met de release van het boek heeft uitgeverij Ambo|Anthos samen met IZI travel een app met vier routes (quests) ontwikkeld:

  • Vondelpark
  • Oudezijds
  • Nieuwezijds
  • Negen straatjes

Je kunt de app hier downloaden. Zie hieronder een kort filmpje over de crimetour die je nu daadwerkelijk zelf kunt doen.

De vier routes (quests) nemen je mee op een puzzeltocht door het Amsterdam van de rederijkers in de zeventiende eeuw en laat je mee puzzelen naar de oplossing. 

Je volgt de sporen die Vondel en zijn volgers hebben nagelaten. Je loopt langs dichterlijke gevels, bijvoorbeeld hier in de tunnel onder het Rijksmuseum van Albertingk Thijmafd5e0c9ff466dec8b2d30869bededea.jpg of op de gevel van de Nieuwezijdsvoorburgwal 95. 

Je ontdekt mysterieuze jaartallen en vindt verrassende verbanden. Als je onderweg de juiste antwoorden geeft, ontvang je aan het einde van iedere tour extra bonusmateriaal geschreven door Frank van Pamelen.

Het centrale punt in het boek is De Brakke Grond, waar het Vlaams Cultuurhuis aan de Nes 45 is gevestigd. Je kunt daar dan gelijk even een pauze inlassen en je voeten even rust geven.

6ea649e886efe6231a8096466ec3bce8.jpg

In een persoonlijke reactie laat Frank van Pamelen weten dat hij met heel veel plezier heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van routes (quests) en hij vertelt er nog het volgende over in een e-mail aan mij:

Toen het manuscript van De Wraak van Vondel was ingeleverd, rees de vraag of we lezer ook fysiek mee konden nemen naar de roots van het verhaal:  de zeventiende eeuw, de mysterieuze rederijkers, hun zichtbare invloed op de samenleving. In Izi-Travel vonden we de ideale partner. Dat bedrijf maakte al jaren stadswandelingen, in zo’n beetje alle wereldsteden, en ze zochten nog iets aparts voor Amsterdam. Ik stippelde vier routes uit (zonder spoilers m.b.t. het boek!) en op basis daavan ontwikkelde Izi vier quests: de deelnemer moest niet alleen meegenomen worden door oud Amsterdam, maar ook dingen oplossen om verder te kunnen lopen. Dat concept was nieuw. De Wraak van Vondel werd het eerste boek (wereldwijd) dat tegelijk uitgebracht werd met zo’n interactieve app.

Het is aan te raden om De wraak van Vondel eerst te lezen, het boek is absoluut de moeite waard om te lezen. De Wraak van Vondel is het beste te omschrijven als fictie met een grote dosis feiten in de vorm van gedichten, maar ook gebeurtenissen uit het verleden.

Leuk is om bekende plekken in Amsterdam tegen te komen in het verhaal en daar meer bijzonderheden over te lezen. Het boek is zowel informatief als spannend. Een vergelijking met de grote meester Dan Brown dringt zich uiteraard op. Frank van Pamelen weert zich echter kranig en is er, op basis van de Nederlandse geschiedenis, in geslaagd de Amsterdamse/Nederlandse tegenhanger te schrijven. Als lezer voel je je direct onderdeel van de zoektocht naar de waarheid. Je puzzelt als het ware in het boek al mee en dat kun je voortzetten met de vier puzzeltochten in de app. 

Dit was een iets andere editie van onze Crimetour-rubriek met een puzzeltocht die daadwerkelijk bestaat. Ik heb helaas nog niet de tijd gehad om de routes (quests) zelfte doen, maar hoop er van de zomer een gezellige puzzeldagje in Amsterdam van te maken en zo het extra bonusmateriaal van Frank van Pamelen alsnog te luisteren. Heeft iemand de quests al gedaan of heb ik jullie misschien enthousiast gemaakt?

Volgende maand neemt Elly jullie weer mee op tour.

Joyce

ps Bedankt Frank van Pamelen voor je persoonlijke reactie op mijn e-mail. Dit waarderen we heel erg!



Reacties op: De wraak van Vondel Crimetour door Amsterdam

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frank van Pamelen

Frank van Pamelen

Frank van Pamelen is kleinkunstenaar, tekstschrijver, columnist en dichter. Hij ...