Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Elly op date met een boek van Kees

op 18 juli 2018 door

In 2017 beleefden we veel plezier aan onze blind date-rubriek (wie vindt het nu niet leuk om nieuwe boeken te ontdekken) en dus hebben we een nieuwe manier bedacht om de rubriek verder te zetten. Het resultaat: de blind date voor gevorderden! Tijdens een videochat kreeg elk van ons twee categorieën waarmee we aan de slag konden om een leuke thriller voor een collega te zoeken. Op deze manier werd het een spannende zoektocht voor zowel de 'gevers' als de 'ontvangers', of dat was althans de bedoeling!

Voor de vijfde aflevering van deze rubriek mocht Kees een boek uitzoeken voor Elly.

Hoe kwam Kees tot de keuze van het boek?
Bij het uitzoeken van een boek voor deze blind date moest ik aan twee voorwaarden voldoen, het boek heeft als thema 'familie' en de familienaam van de auteur moet met een H of een T beginnen. Met deze gegevens ging ik aan de slag. Ik wist en zag dat er wel wat familieboeken zijn. We hebben een broertje, een zusje, een moeder en ook een vader. Maar het lastige is dan vaak dat de achternaam van de auteurs niet aan de voorwaarde voldoet. Daarnaast wilde ik, omdat ik dat zelf wel leuk vind en ik ook altijd de indruk heb dat Elly het niet erg vindt, dat het een niet al te bekende auteur is. Na wat zoekwerk kwam ik uit op Over mijn vader niets dan goeds van Pieter Helsen. Een voor mij onbekende auteur, maar dat zal voor velen van ons wel zo zijn. De omschrijving bij het boek vind ik in ieder geval interessant genoeg om dit boek voor Elly uit te zoeken. En nu maar hopen dat dit inderdaad zo is.

Wat vond Elly van deze keuze?
Ik vond het een leuke keuze. Een boek van een auteur die niet één-twee-drie bij iedereen bekend is. Kees heeft dat heel goed ingeschat, ik lees naast de bekende boeken die iedereen wel kent heel graag boeken van voor mij nog onbekende auteurs. Een schot in de roos dus. Het boek stond niet op mijn nog-te-lezen-plank, omdat ik er nog nooit van gehoord had. Ik had geluk, het boek kon ik downloaden en lezen via mijn Kobo Plus-account.

Korte inhoud
Jarko’s vader stierf vlak voor de geboorte van zijn zoon bij een ongeval. Althans, dat had zijn moeder altijd verteld. Na de dood van zijn moeder ontvangt hij een brief waaruit blijkt dat ze hem heeft voorgelogen. Zijn vader is dertig jaar geleden tot levenslang veroordeeld wegens moord. Hij pleegde zelfmoord in de gevangenis. En in zijn afscheidsbrief stond dat hij niet de moordenaar was.

Jarko gaat samen met huisgenoten Danny en Sabrina op onderzoek uit. Journaliste Ellen gaat voor hem op zoek naar zijn verzwegen familieverleden door samen met hem de raadselachtige moord op een jeugdleider te onderzoeken. Is een van hen de echte dader als het Jarko’s vader niet is geweest? Waarom heeft zijn moeder nooit iets verteld? Als ze navraag doen bij de vier in leven zijnde ex-jeugdleiders, stuiten ze op veel verzet.  Zou het ze lukken om dertig jaar na dato de dader aan te wijzen?

De auteur
Pieter Helsen (1974) is advocaat en doceerde jarenlang strafrecht. Als strafpleiter trad hij onder meer op in de zaak Ronald Janssen. Over mijn vader niets dan goed is zijn debuut bij uitgeverij Houtekiet. Hij heeft er al met al tien jaar over gedaan. Het schrijven moest gebeuren naast zijn drukke baan als strafpleiter waar hij zo’n 200 strafdossiers behartigt.

Hoe vond Elly het boek?
Omdat ik de titel noch de auteur kende, was het voor mij een echte blind date. Je gaat als ware mee op zoektocht met Jarko en Ellen. Ik wilde als lezer heel graag weten wat er nu precies gebeurd was in die trekkershut dertig jaar daarvoor.

De personages van Jarko, Danny, Sabrina en Ellen zijn goed beschreven, je krijgt sympathie voor ze. Al is Danny wel een stereotype man. Het liefst op een schone wc plassen, maar er dan wel meteen weer overheen plassen. Het kerstdiner wordt door Sabrina klaar gemaakt, Jarko heeft de boodschappen gedaan en Danny is alleen met zijn studieopdracht bezig geweest. Toch is hij sympathiek. Het boek leest als een film, waardoor ik het boek in ruim een dag uitlas. Het boek bewijst eens te meer dat de politie vaak op één dader focust en daar alle bewijzen omheen verzamelt. Tunnelvisiezaken zijn er ook in Nederland geweest. Denk bijvoorbeeld aan de Schiedammer parkmoord en de dood van baby Amber (baby van vrienden) waarbij Lucia de Berk als dader werd gezien, maar later onschuldig bleek. Het boek snijdt dus een gevoelig onderwerp aan.

Conclusie
Het boek is een aanrader, dank je wel Kees voor je goede keuze. Het is een bijzonder geslaagde date geworden.



Reacties op: Elly op date met een boek van Kees

Meer informatie

Gerelateerd

Over