Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Moord in de Oriënt Expres

op 04 januari 2018 door

Het komende jaar gaan wij van We Love Crime een aantal thrillers bespreken die zijn verfilmd. We vergelijken het geschreven verhaal met het vertoonde. Zijn er verschillen? Welke versie heeft onze voorkeur? Natuurlijk proberen we spoilers te vermijden, maar omdat we boek en film vergelijken kan het gebeuren dat we sommige geheimen toch prijs geven. We bijten het spits af met een boek van 'the queen of crime' Agatha Christie. Murder in the Orient Express draait al een paar weken in de bioscoop. De moeite waard om te gaan kijken? Dit is wat Silvia vindt. 

Ergens begin jaren tachtig zag ik Moord op de Nijl op televisie. Het was mijn eerste kennismaking met het werk van Agatha Christie. Ik was verkocht en wilde meer van 'the queen of crime' lezen. Kort daarna schafte ik mijn eerste Agatha Christie aan, Moord in de Oriënt Expres. Toen ook de verfilming van dit boek op televisie werd vertoond zat ik uiteraard aan de buis gekluisterd. Zo ook een paar weken geleden toen er opnieuw een verfilming van dit in 1934 uitgekomen boek in de bioscoop verscheen. 

Detective Hercule Poirot, Belgisch, niet Frans, vertrekt vanuit Istanbul met de Oriënt Expres. Hij verwacht een relaxed ritje, zonder speurwerk te hoeven doen. 's Nachts strandt de trein door enorme sneeuwval. De volgende ochtend blijkt een van de passagiers met veel messteken om het leven te zijn gebracht. Omdat niemand in of uit de trein kon gedurende de nacht bevindt de moordenaar zich onder de passagiers. Poirot moet al zijn speurkunsten aanwenden om de moord op te lossen. Geen gemakkelijke zaak, want er zijn veel vreemde aanwijzingen die de kleine, grijze hersencellen van Poirot laten kraken. Maar de grote Poirot kan elke moordzaak oplossen. 

My name is Hercule Poirot and I am probably the greatest detective in the world.

De karakters
Zowel in het boek als in de film krijgt Poirot te maken met twaalf verdachten, naast een meereizende kennis (in het boek zijn vriend, in de film een neef van diezelfde vriend), de conducteur en het latere slachtoffer. In de verfilming van 2017 worden de personages door grote namen neergezet. Kenneth Branagh neemt naast de regie ook de rol van Poirot op zich. Johnny Depp schittert als 'bad guy' Ratchett. Judy Dench, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz en Willem Dafoe zijn andere bekende namen. Ondanks deze sterrencast zijn de karakters in het boek beter uitgewerkt. Op geen enkel moment worden ze absurdistisch, wat in de film wel het geval is. Dit in tegenstelling tot de rol van Poirot. In het boek is het een ietwat te dikke, niet goed ter been zijnde, kalende man met een eivormig hoofd. Zijn grootste trots is zijn snor en het feit dat hij Belg is, geen Fransman. Branagh laat een andere Poirot zien. Hij vertoont minder gebreken, oogt fitter en laat meer compassie merken. Wel laat Branagh een weeldige snor zien. Dit in tegenstelling tot eerdere vertolkingen door onder andere Albert Finney en Peter Ustinov. Een verbetering? Dat is uiteraard persoonlijk, maar voor mij is Peter Ustinov de 'echte' Poirot. 

De setting
De film laat mooie beelden zien tijdens de treinreis. In beide gevallen, boek en film, zorgt de sneeuw voor oponthoud, echter op een andere manier. De film laat de trein ontsporen en tot stilstand komen in een prachtig sneeuwgebied. In het boek raakt de trein ingesneeuwd. Het grote verschil is dat de passagiers niet naar buiten kunnen. Ook kan er niemand de trein inkomen. In de film wordt de trein regelmatig verlaten. Overhoringen vinden buiten aan een tafeltje plaats. Heel idyllisch, maar het haalt het claustrofobische van het opgesloten zitten in een treinstel van het boek weg. 

De oplossing brengt Poirot op zijn eigen wijze. Hij roept alle verdachten bij elkaar. In de film niet in de trein maar in een soort grot in de buurt van de trein. Een voor een gaat hij de verdachten af en ontrafelt de alibi's. In het boek leren we de humane kant van Poirot kennen als hij akkoord gaat met een menselijke oplossing voor de gruwelijke moord. De film-Poirot legt zich niet zo snel neer bij dit besluit en laat merken dat hij het er niet mee eens is dat het recht niet zal zegevieren. 

Boek of film?
Tja, en wat is nu beter? Het boek of de film? Het zal geen verrassing zijn, maar ook in dit geval (want is het niet meestal zo?) heeft het boek de voorkeur boven de film. Met name de invulling van de personages vind ik beter uitgewerkt. Ik laat graag mijn eigen fantasie aan het werk om karakters in te vullen. Toch is ook de film een aanrader. Als toeschouwer is het mogelijk mee te puzzelen met het raadsel van de moord. Aan het eind van de film wordt Poirot weggeroepen om te helpen bij het oplossen van een andere moord. Een die gepleegd is in Egypte tijdens een cruise op de Nijl. 

Wie heeft het boek gelezen en/of de film gezien? En wat vonden jullie ervan? Als je het boek dit jaar nog gaat lezen, levert het je een vinkje op voor #8 van je Challenge. 

Ik heb in ieder geval zin in een eventuele nieuwe verfilming van Moord op de Nijl!

Silvia



Reacties op: Moord in de Oriënt Expres

Meer informatie

Gerelateerd