Gabriel Allon - Daniel Silva
De eenentwintigste aflevering van onze rubriek "Seriepersonages" is een feit. Alle series die we tot nu toe bespraken zijn ten minste tien jaar geleden gestart en tellen minstens vijf delen. Elke maand lezen enkele leden van de Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. Deze keer staat Gabriel Allon in de spotlights, een personage gecreëerd door de auteur Daniel Silva.
De auteur
Auteur Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse journalist en bestsellerauteur. Hij groeide op in Californië in een katholiek gezin, maar liet zich later bekeren tot het jodendom. Hij begon zijn carrière als politiek journalist en werkte onder andere voor persbureau UPI in San Francisco, Washington en Londen. In deze hoedanigheid werkte hij voor lange tijd in het roerige Midden-Oosten. Na zijn terugkeer werd hij producent van politieke programma's bij CNN. Omdat hij in die job het schrijven miste, begon hij in zijn vrije tijd te schrijven.
Dit resulteerde in 1996 in zijn eerste spionagethriller De onwaarschijnlijke spion met voormalig CIA-agent Michael Osbourne in de hoofdrol. Het boek belandde direct op de bestsellerlijst van The New York Times. Silva verliet CNN om zich vanaf 1997 fulltime met het schrijven bezig te houden. Zijn werk werd tweemaal genomineerd voor de Barry Award for Best Thriller, maar hij won deze prijs ook tweemaal, in 2007 voor The Messenger (niet vertaald) en in 2013 voor Gevallen engel. Silva geldt als een van de grootste Amerikaanse spionageschrijvers aller tijden. Hij wordt wel de beste auteur van zijn generatie genoemd waar het internationale intriges betreft. In 2009 werd hij benoemd tot lid van de United States Holocaust Memorial Council.
Hoofdpersonage
Gabriel Allon is allereerst een begenadigde kunstrestauteur en daarnaast meesterspion en huurmoordenaar in dienst van de Israëlische geheime dienst, de Mossad. Dit wordt nergens zo benoemd, consequent wordt er gesproken over 'Het Bureau'. Hij begint zijn carrière met een operatie tegen diegenen die verantwoordelijk waren voor de dood van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972. Zijn ouders zijn overlevenden van de Holocaust. Allons vader vindt de dood tijdens de Zesdaagse Oorlog.
Kunst heeft altijd een grote rol in de boeken rond Gabriel Allon, in feite kan hij zelf waarschijnlijk de keuze niet maken tussen zijn beide beroepen. Hij is sympathiek, maar zeker ook gevaarlijk. Dat is een opmerkelijke combinatie, met de handen waarmee hij liefdevol een kunstwerk oplapt, doodt hij ook zijn tegenstanders met eenzelfde portie aan talent.
Hij is Joods, opgegroeid in Duitsland en later met zijn ouders naar Israël gevlucht. Hij kreeg bewust de naam Gabriel, naar de aartsengel, de machtigste. Hij moet Israël beschermen tegen aanklagers. Jij bent de engel van het oordeel - de prins van vuur, volgens zijn vader. Duits is de taal waarin hij droomt, maar hij spreekt ook prima Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Arabisch en Spaans.
Volgens onofficiële bronnen is het personage Gabriel Allon geïnspireerd op Peter Malkin en Mike Harari. Beiden waren Israëlische spionnen met indrukwekkende zaken op hun conto.
In 2015 verscheen dit artikel op de redactionele Hebban site naar aanleiding van het verschijnen van De roof.
De boeken
1. De perfecte moordenaar (The Kill Artist)
Helaas werden deel 2 tot en 7 niet in het Nederlands vertaald.
2. The English Assassin
3. The Confessor
4. A Death in Vienna
5. Prince of Fire
6. The Messenger
7. The Secret Servant
8. De Moskou regels (Moscow Rules)
En deel 9 en 10 ook niet
9. The Defector
10. The Rembrandt Affair
11. Portret van een spion (Portrait of a Spy)
12. Gevallen engel (The Fallen Angel)
13. Het Engelse meisje (The English Girl)
14. De roof (The Heist)
15. De Engelse spion (The English Spy)
16. Het zwarte gif (The Black Widow)
17. Het huis der spionnen (House of Spies) - verschijnt in November 2018
18. De andere vrouw (The Other Woman) - verschijnt in November 2018
Wat vind ik (Joyce) van Gabriel Allon
Mijn kennismaking met Gabriel Allon was in november 2017. Samen met Kees was ik door uitgeverij HarperCollins uitgekozen om Het zwarte gif te lezen, zie hier onze duo-recensie. In eerste instantie was ik vooral nieuwsgierig naar het verhaal, maar al heel snel had Gabriel Allon me in zijn greep. Toen we de planning voor 2018 gingen maken, moest Gabriel Allon als seriepersonage absoluut op de planning.
Gabriel Allon is een intrigerend karakter, mede door de geheimzinnigheid die om hem heen hangt. Hij is getraumatiseerd door zijn verleden en wil zichzelf straffen voor gebeurtenissen uit het verleden, waarbij hij zijn vrouw en zoon verloor. Hij ontzegt zich de geneugten van het leven en houdt alle ramen en deuren geblokkeerd die toegang geven. Hij is een veelzijdige man, een begenadigd restaurateur van schilderijen die hem zijn emoties doen verwerken. Zijn zintuigen staan altijd op scherp en dat maakt hem heel interessant. Ondanks de heftige activiteiten geeft hij daadwerkelijk om mensen.
Het was nog even zoeken naar een exemplaar van De perfecte moordenaar, maar toen kon ik verder met mijn kennismaking met Gabriel Allon. Dat was in januari en inmiddels heeft mijn exemplaar een ware roadtrip ondergaan langs Karina en Evy. Alles voor de input van deze serie. Inmiddels heb ik ook alle vertaalde boeken in mijn bezit, onder andere op de Deventer boekenmarkt. Nu alleen nog een keer tijd vinden om ze te lezen...
Het vervolg
Zoals gewoonlijk leest de Thriller Club het eerste boek uit de serie en velt haar oordeel. Lezen jullie mee met De perfecte moordenaar? Laat ons dan uiterlijk 26 september per mail jullie mening weten, wij nemen die dan mee in de blog die op 30 september online komt.