Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Henri Conscience - Mark Cloostermans

op 08 maart 2023 door

Laat ons een keer de historische thriller in de kijker zetten, dachten we een tijd geleden. Zijn die boeken anders dan de standaard thriller? Trekken ze een ander publiek of niet? Dat hebben we voor jullie uitgezocht. Nadat we de aandacht hebben gericht op de Nederlander Gerrit Barendrecht en de Duitser Oliver Pötzsch is vandaag de Vlaming Mark Cloostermans en zijn personage Henri Conscience aan de beurt. We gaan naar het Vlaamse Turnhout in de 19e eeuw. 

De auteur

Mark Cloostermans (1977) heeft vijftien jaar lang voor De Standaard en andere media literaire kritieken geschreven. Van 2010 tot begin 2023 woonde hij in Barcelona, waar hij werkte als R&D (research & development) consultant. Eerder schreef hij de gids The 500 hidden secrets of Barcelona en Spoiler, een boek over tv-series en klassieke literaire werken. De terugkeer was zijn debuut als schrijver van misdaadromans. Cloostermans woont in Antwerpen en is sinds begin 2023 de nieuwe uitgever van uitgeverij Houtekiet.

De boeken

De verhalen spelen zich af in Turnhout in de 19e eeuw. Het hoofdpersonage is Henri Conscience, de zoon van de burgemeester van Turnhout. Er wordt beweerd dat hij criminologie in Engeland studeert.

In de serie zijn vier boeken verschenen:

  • De terugkeer (2020)
  • De Finse weduwe (2020)
  • De verovering (2021)
  • De schaduwkaart (2022)


Kitty las De terugkeer, het eerste deel in de serie. Hieronder kan je lezen hoe dat haar bevallen is.

1-De terugkeer

Inhoud: Het is een sombere herfst in 1869 en Henri Conscience wordt door zijn vader Gerard Conscience via een telegram teruggeroepen vanuit Engeland. De vader van Henri is burgemeester in Turnhout en de stad wordt geteisterd door een smokkelbende die geweld niet schuwt. Henri, die zoals iedereen beweert criminologie studeert, gaat na aankomst in Turnhout direct op onderzoek uit. De mensen in de stad kijken hier raar van op. Henri loopt maar wat rond, spreekt af en toe met een bewoner en hult zich verder in stilzwijgen. De angst in de stad neemt toe. Lukt het Henri om het geweld tegen de inwoners op tijd te stoppen?

Kitty ***: Historische thrillers, laat ik eerlijk zijn, het is niet mijn favoriete genre. Ik hou meer van verhalen die in het heden spelen. Maar, het is goed om af en toe buiten je comfortzone te treden, dus vol goede moed ben ik begonnen. Het verhaal begint spannend en direct vallen de poëtische zinnen op. Helaas blijft het verhaal niet spannend en gaandeweg vervalt het zelfs wat in herhaling. Wat mooi is, is dat alles zo filmisch en gedetailleerd is beschreven dat ik me echt even in Turnhout waande en de lantaarnaanstekers zag lopen. Henri doet voornamelijk onderzoek door het voeren van gesprekken. Hierdoor wordt iedereen verdacht en word je regelmatig op het verkeerde been gezet. Je moet dus flink aan de bak om mee te puzzelen. Henri is een apart personage en blijft een beetje op de vlakte. Hij is meer van het observeren en laat niet het achterste van zijn tong zien. Je leert hem niet echt kennen. Wil je dat toch, dan is het lezen van het volgende deel noodzakelijk. Want na het lezen van het eerste deel blijft je toch met wat vragen zitten.

Conclusie

De terugkeer is een rustige en nieuwsgierigmakende start van de 'Henri Conscience'-serie. Zoek je een misdaadroman die je laat mee puzzelen en die je meeneemt naar het Vlaanderen aan het einde van de 19e eeuw, dan zijn de boeken een aanrader. 
 
Speciale aandacht nog even voor de covers, die qua sfeer uitstekend bij de verhalen passen.

Hebben jullie de thrillers van Mark Cloostermans al gelezen? Of staan ze op de WIL-lijst? Vertel!



Reacties op: Henri Conscience - Mark Cloostermans

Meer informatie

Gerelateerd

Over