Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het bloemenmeisje

op 07 februari 2020 door

Het nieuwste boek van Anya Niewierra Het bloemenmeisje staat erg in de belangstelling bij iedereen. Ook wij zijn heel erg nieuwsgierig naar dit boek. Met dank aan Uitgeverij Luitingh Sijthoff en Hebban mochten wij dit boek lezen. In dit geval geven we een mening door middel van een groen, oranje of rood duimpje en maken we een vergelijking met haar vorige boek Het dossier. Joyce is zelfs uitgenodigd voor de boekpresentatie in Valkenburg en heeft hier een leuk verslagje van gemaakt.

Verslag boekpresentatie
Op 24 februari presenteerde Anya Niewierra haar derde thriller, Het bloemenmeisje, op een bijzonder plek, de gemeentegrot in het Zuid-Limburgse Valkenburg. Een van de gidsen verzocht ons om de verlichte gang te volgen en na zo'n 500 meter kwamen we aan op de uniekste presentatieplek ooit, gezellig verlicht door kaarsjes. Allereerst sprak Febe van der Wardt van uitgeverij Luitingh Sijthoff Anya toe. Daarna nam Anya zelf het woord en nam ons mee op haar reis in haar bootje over een rivier, metafoor voor haar leven en de reden waardoor ze besloot om thrillers te gaan schrijven. Toen was het tijd voor een drankje en nam Anya alle tijd voor iedereen om zijn of haar boek te laten signeren, vergezeld met een lieve en persoonlijke tekst. Ook had ze goed nieuws, afgelopen zomer is ze al begonnen met de research voor haar vierde thriller, waarin de thema's oorlog en vrede centraal zullen staan.

 e5b1281c66a2218b86b615160b025593.jpg

 

Wat vonden wij van Het bloemenmeisje.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgEveline: Het bloemenmeisje; een lieflijke titel en een lieflijke cover. Hoe goed zal dit boek zijn? Is het wel echt een thriller? Op de eerste pagina's een overzicht van 31 personages. Dat zijn er veel, eigenlijk te veel. Niet nodig, de personages worden geleidelijk in het verhaal geïntroduceerd. En dan blijkt dat de lijst aan het begin niet volledig was... Anya Niewierra heeft een weergaloze literaire thriller geschreven. Wanneer het verhaal begint, ben je als lezer geïntrigeerd door de proloog. Later door Nina Fleurie, het bloemenmeisje. Haar kijk op de wereld, geurbeleving, zintuigen, sociale vaardigheden. In één woord geweldig! Ze maken haar tot heldin van een heftig, naar verhaal. Het verhaal gaat over Nina en Thea, hun zoektocht naar hun moeder en de gebeurtenis op de noodlottige dag, 27 juni 1988. Een zoektocht die niet zonder gevaren is. Waar geheimen boven komen, en de wereld kleiner blijkt dan gedacht. Hoe titel en cover misleidend kunnen zijn. Eerste indrukken hoeven niet te kloppen. Dit is geen lieflijk verhaal. Dit is een hoogwaardige literaire thriller!

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Kitty: Het bloemenmeisje heb ik zonder moeite achter elkaar uitgelezen. De zinderende spanning wordt zó goed opgebouwd dat je na een trage start echt opgezogen wordt in het verhaal. Nina is een intrigerende vrouw met een bijzondere kijk op de natuur en geuren zijn haar kompas. Haar verwilderde jeugd in de natuur en de reis naar de oplossing van de raadsels uit het verleden zijn zo treffend beschreven dat je je zonder moeite in Nina kunt verplaatsen. Door de logische indeling van de hoofdstukken en de gekaderde proloog aan het begin van iedere episode zit het boek knap in elkaar.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Chantal: Weer een heel bijzonder verhaal van Anya. Vooral leuk dat ze nu haar Limburgse roots heeft gebruikt in het boek. Het verhaal leest vlot, de hoofdstukken zijn overzichtelijk met waar en wanneer het plaatsvindt. Het verhaal zit ook dit keer heel erg goed in elkaar. Er wordt weer gespeeld met verschillende verhaallijnen en tijden. De karakters worden levensecht beschreven en je laat je meeslepen door het verwilderde meisje Fleurie die uitgroeit tot een ontwikkelde vrouw. De natuur wordt zo beschreven dat je je in de Pyreneeën waant en de geuren ruikt die Fleurie ruikt. Haar geur is uitzonderlijk ontwikkeld. De ontknoping is verrassend en spannend.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Karina: Vanaf het eerste hoofdstuk weet Niewierra de aandacht trekken en vast te houden met het intrigerende personage Nina Fleurie. Stukje voor stukje wordt niet alleen haar verleden duidelijker, maar leer je haar ook steeds beter begrijpen. Maar naast haar personages weet Anya ook de omgeving tot leven te brengen en voelt vooral Bernice aan als een plek die ik graag eens zou bezoeken om van de natuur te genieten. Gedurende het hele boek heerst een constante spanning, die ook met regelmaat even piekt, maar nergens echt inzakt.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Jeanet: Het is geen verhaal dat je eventjes leest, je moet er je aandacht goed bijhouden. Ik was blij met de lijst van personages voorin het boek, ik heb hier af en toe gebruik van gemaakt. Het verhaal zit heel goed in elkaar. Vooral Nina is erg goed neergezet en ik leefde helemaal met haar mee. Dat ze opgegroeid is in de natuur blijkt wel uit haar bijzondere waarnemingen. Ze heeft haar reukvermogen zeer goed ontwikkeld en herkent geuren die ze jaren geleden geroken heeft, maar ook of iemand gezond is of niet. Niet alleen Nina wordt goed neergezet, ook van de andere personages krijg je een goed beeld en begrijp je de keuzes die ze genomen hebben. Er is tijdens het hele verhaal een constante spanning aanwezig, wat ervoor zorgt dat je door wilt lezen. En Bernice het lijkt me een prachtige plek, ik zou er zo naar toe willen.

Nu gaan we een aantal vragen beantwoorden die we onszelf stelden tijdens het lezen van Het bloemenmeisje.

Is Het dossier te vergelijken met Het bloemenmeisje?

Chantal: Het dossier is een heel ander boek dan Het bloemenmeisje. Er zitten wel wat  overeenkomsten in. Anya gebruikt in beide boeken meerdere verhaallijnen, waarvan er een zich in het verleden afspeelt. In beide boeken gebruikt ze naast het Nederlands een andere taal. In Het dossier is dit Duits en in Het bloemenmeisje Frans en Limburgs. Daarnaast heeft ze voor beide boeken uitgebreid research gedaan. Beide boeken zijn vlot en heel spannend geschreven.

Joyce: De thema's van Het dossier en Het bloemenmeisje zijn totaal anders, maar wat exact hetzelfde is, is de zorgvuldige, mede door research gedreven, schrijfstijl van Anya. Ieder woord is raak en van hoge literaire kwaliteit. Ze is in staat heel ongedwongen diepgang te geven aan het verhaal. Waar Het dossier een echte thriller is met spanning door actie, is Het bloemenmeisje een echte psychologische thriller. De spanning is totaal anders, maar zeker niet minder goed.

Eveline: Het dossier heb ik in 2017 gelezen. Staat niet scherp meer op mijn netvlies. Sindsdien vele boeken gelezen. Wel weet ik nog dat ik overtuigend de volle vijf sterren gaf. Het boek ook warm heb aanbevolen bij mijn man, schoonmoeder en diverse vrienden, die Het dossier ook allemaal hebben gelezen en het geweldig vonden. Wat dat betreft is de vergelijking snel gemaakt. Ook dit boek ga ik weer warm aanbevelen. Het gebruik van wat woorden uit een andere taal (Duits in Het Dossier en Frans in Het bloemenmeisje) komt overeen. Net als dat een deel van beide verhalen zich in Limburg afspeelt. Niet zo gek, daar is Anya geboren en getogen. Josta Bresse uit Het dossier is 46 jaar in het verhaal. Nina Fleurie is 45 jaar in Het Bloemenmeisje. Zelf komt Anya uit 1964, dus deze overeenkomst zal meer toeval zijn. Josta keert terug naar haar verleden en gaat graven. Niet alles is veilig, zonder gevaar. Ook Nina kan en wil het verleden niet laten rusten. In beide boeken is het hoofdpersonage vrouwelijk. De cover van beide boeken is geel, een opvallende kleur (voor een thriller!). 

Jeanet: Het is al een tijdje geleden dat ik Het dossier gelezen heb, ik vond het een geweldig boek en het behoorde gelijk tot mijn favoriete boeken en het is ook beland in mijn top 25 van mooist gelezen boeken ooit. Het is een totaal ander verhaal dan Het bloemenmeisje en ik vind het eigenlijk niet te vergelijken. Ik vond Het bloemenmeisje erg goed in elkaar zitten, maar heb niet het wow-gevoel dat ik met Het dossier wel had. 

Karina: Enkele jaren terug genoot ik van Het dossier en nu nog kan ik dit boek in hoofdlijnen terugvertellen. Beide boeken zijn niet met elkaar te vergelijken naar mijn mening, echter zijn er zeker wel overeenkomsten te noemen. De gedegen research die in beide boeken duidelijk terug te lezen is, de complexe wijze waarop de plotten in elkaar steken en de manier waarop heden en verleden met elkaar verweven zijn, zijn typerend voor deze boeken van Niewierra.

Heeft Anya zichzelf weten te overtreffen? 

Joyce: Ik gaf Het dossier vijf sterren en Het bloemenmeisje vier sterren, dus alleen naar sterren kijkend niet. Maar zo makkelijk is het niet, Het bloemenmeisje was van hetzelfde hoge niveau, maar Het dossier was een unieke thriller met een heftig thema dat je de adem benam. Anya heeft zichzelf voor mij geëvenaard in haar hoge niveau van schrijven en laat weer een andere kant van haar veelzijdigheid zien. 

Chantal: Dit vind ik heel moeilijk te beantwoorden. Beide boeken zijn heel anders en niet met elkaar te vergelijken. Het is niet zozeer dat ze zichzelf overtreft, want Het bloemenmeisje zit weer heel erg goed in elkaar. Het dossier was meer een thriller met een heel goed thema. Dit was een unieke thriller. Het bloemenmeisje is uitstekend geschreven, alleen heeft het dit keer niet zo’n heftig thema. Het volgende boek zal dat waarschijnlijk wel weer hebben.

Eveline: Wat mij betreft een overtuigende vijf sterren voor Het bloemenmeisje. Ik genoot tijdens het lezen. Keek uit naar de momenten dat ik verder kon lezen. Was onder de indruk, verbaasd, verdrietig, ontroerd, moest soms wat lachen. Dit boek heeft zeker indruk gemaakt. Prachtig!

Kitty: Anya heeft zich met deze thriller niet overtroffen, maar zeker wel geëvenaard. Zowel in Het dossier als in Het bloemenmeisje is de hoofdrol weggelegd voor een bijzondere en sterke vrouw. Anya weet deze vrouwen zo levendig neer te zetten dat ze je meezuigt in het verhaal. In Het dossier stond de spanning meer op de voorgrond en in Het bloemenmeisje is de spanning meer onderhuids. Beide thrillers zijn knap opgebouwd doordat het heden en het verleden mooi met elkaar vervlochten zijn.

Jeanet: Dit boek vond ik lastiger te volgen door de hoeveelheid personages en de familiebanden. Voor in het boek staat een lijst met personages, die heb ik af en toe wel geraadpleegd. Het is zeker geen boek waarbij je onderuit gezakt kan lezen, je moet je hoofd er wel bijhouden, maar dit maakt het ook interessant. Het boek zit heel goed in elkaar, maar persoonlijk vond ik Het dossier beter.

Karina: Wat mij betreft heeft ze wederom een super sterk boek afgeleverd, maar vind ik het lastig om te beoordelen of ze hiermee Het Dossier overtreft. Van evenaren is echter zeker wel sprake, want ook Het bloemenmeisje verdient alle lof.

Doet Anya met Het bloemenmeisje de psychologische thriller eer aan?

Kitty: Het bloemenmeisje is zeker een psychologische thriller. Het draait immers voor een groot deel om de persoonlijkheid van Nina en hoe ze door haar verwilderde en verwaarloosde jeugd toch een succesvol kruidenarts is geworden, die op zoek gaat naar de oplossing van de raadsels uit haar verleden en naar de moordenaar van hun moeder. Karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld haar behoefte aan een teruggetrokken bestaan en haar directe manier van communiceren zijn treffend beschreven.

Karina: Ik vind het altijd lastig om iets te zeggen over subgenres als de psychologische thriller of een literaire thriller. Niewierra heeft hierin zelfs gebruikt gemaakt van enkele situaties die in een actiethriller niet misstaan, ook al voldoet het boek daar niet aan. Er is zeker sprake van psychologische diepgang, niet alleen omdat het boek onder je huid kruipt, maar ook omdat juist de keuzes die worden of zijn gemaakt zo enorm veel invloed hebben op de personages.

Chantal: Dit is zeer zeker een psychologische thriller. Er zit veel onderhuidse spanning in het boek.

Joyce: Het bloemenmeisje is echte psychologische thriller. Alles draait om de steeds meer toenemende psychologische druk op vooral het hoofdpersonage Nina. Steeds meer ga je met Nina meeleven en voel je de druk en wilskracht om de waarheid te achterhalen.

Anderen vonden het meer een literaire thriller

Jeanet: Het bloemenmeisje is zeker een literaire thriller. Voor mij houdt dat in dat het een boek is met meer inhoud. Dat je het niet zomaar weglegt en weer oppakt of even snel leest, je moet er je aandacht goed bijhouden. En ja, dat klopt helemaal met dit boek.

Eveline:  Wat maakt een thriller literair? Het verschil tussen literatuur en lectuur is niet altijd even duidelijk. Je zou kunnen zeggen dat literatuur je vaker aan het denken zet en complexer van opbouw is. Literatuur heeft meer diepgang en de personages zijn minder voorspelbaar omdat ze meerdere lagen hebben. Meestal is het plot verrassend zonder geforceerd te zijn. Met Het bloemenmeisje kan ik deze lijst volledig afvinken. Nina is intellectueel, haar moeder, oma en tweelingzus blijken ook hoog intelligent te zijn. Dat merk je tijdens het lezen. Het verhaal zit goed in elkaar, ontwikkelt in een mooi tempo en heeft een verrassend einde. Een einde dat wel heel passend is.

Kennen we meer psychologische thrillers met een tweeling in de hoofdrol die we kunnen aanbevelen?

Joyce:
IJstweeling - S.K. Tremayne
Hou je ogen open - Holly Seddon
Stille grond - Hilde Vandermeeren

Eveline:
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Verdwenen zusjes - Laura Lippmann. Geen tweeling, wel hechte zusjes.

Kitty:
De schaduw van Elvira - Sietske Scholten

Conclusie: Wij zijn fan van dit boek en van Anya Niewierra! Verhaallijnen, plot, personages, locatie, schrijfstijl, alles wist ons te boeien.

Sterren voor Het bloemenmeisje: 2 x *****, 4 x ****

Delen jullie onze mening? Hebben we jullie overtuigd het boek ook op te pakken?

Veel leesplezier en groetjes,

Chantal namens het Thriller Café



Reacties op: Het bloemenmeisje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

Anya Niewierra (Kerkrade, 1964) is de bekroonde auteur van o.a. de bestsellers D...