Het dolle detectivewerk van Magritte en Georgette
In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als de voorbije vier jaar staat de maand september in het teken van detectives. Onze Zuster Fidelma Challenge heeft een verschroeiende start genomen, tijd dus om een meer recente detectiveserie in de kijker te zetten. We laten jullie graag kennismaken met Magritte en Georgette, de personages gecreëerd door Nadine Monfils.
De auteur
Nadine Monfils (1953) is een Franstalige schrijfster, regisseuse en producente uit België. Ze lijkt van alle markten thuis te zijn: poëzie, theater, kortverhaal, roman, ... maar is vooral bekend om haar detectiveromans en thrillers, die meermaals bekroond werden. Ze geeft schrijflessen (onder andere in Franse gevangenissen), had een kunstgalerie in Brussel en was ook een tijdlang comédienne. Ze woont momenteel in Montmartre.
Afgezien van een prentenboekje is enkel haar recente serie ‘Het dolle detectivewerk van Magritte en Georgette’ naar het Nederlands vertaald.
De serie
De hoofdrollen in de serie zijn weggelegd voor de bekende schilder René Magritte en zijn vrouw Georgette. Het hondje Jackie, door iedereen Loulou genoemd, krijgt net als poetsvrouw Carmen een rol toebedeeld. Van de vier delen die in het Frans al verschenen zijn, zijn er op dit moment drie in het Nederlands beschikbaar. De vertaling werd verzorgd door Petra Van Caneghem.
Het zijn dunne boekjes, telkens een goede 250 bladzijden ofwel een zevental uurtjes luisteren.
1. Nu breekt mijn pijp! (2022)
De jaren 1950, toen Brussel oh la la en olijk was. De bekende schilder René Magritte - bolhoed, donker pak en een eeuwige pijp tussen de lippen - wordt aan de tramhalte getroffen door de verschijning van een jonge vrouw in een bloemetjesjurk. Terug thuis vertelt hij over dit visioen aan zijn echtgenote Georgette en vereeuwigt hij de jonge vrouw op doek. Enkele dagen later wordt diezelfde vrouw vermoord teruggevonden, met een geparfumeerde liefdesbrief en een boeket seringen. René en Georgette, beiden begiftigd met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, besluiten op onderzoek uit te gaan.
2. In Knokke! (2023)
Eindelijk, vakantie! Op naar Knokke! De schilder René Magritte en zijn echtgenote Georgette doen zich tegoed aan al wat de Belgische kust te bieden heeft: ritjes met de gocart, garnaalkroketten en mosselen met friet. Maar bovenal genieten ze in hun comfortabele ligstoel van het strand. Iets verderop kondigt het geblaf van hun hond Loulou het einde van de rust aan. Zij heeft in het zand een hand opgegraven. Een buitenkans voor René en Georgette, die zich verlustigen in hun favoriete bezigheid: de moordenaar opsporen.
3. De spoken van Brugge (2024)
De schilder René Magritte en zijn echtgenote Georgette worden gewekt door hun schoonmaakster Carmen. Ze is in alle staten! De arme vrouw, die ook voor hun buurman Charles Bogaert werkt, struikelde over zijn lijk. Maar wanneer het trio bij zijn huis aankomt, is het lichaam verdwenen, samen met Magrittes schilderij Le principe du plaisir, dat in Bogaerts bezit was. Hun onderzoek leidt hen naar Brugge, een zonderlinge parel met kanalen waar stille spoken dwalen. René, Georgette en hun hond Loulou proberen in het winterse Venetië van het Noorden alle puzzelstukjes in elkaar te passen.
Leeservaring
Greet: Ik ontdekte de serie toen een tijdje geleden De spoken van Brugge verscheen. Het verhaal leek me leuk, maar net voor ik het wilde ontlenen in de CloudLibrary, merkte ik dat het om een derde deel ging. En dus zou ik beginnen met de eerste twee te luisteren, die zitten immers in KoboPlus. Zo gezegd zo gedaan, twee boeken gedownload en vol enthousiasme begonnen aan Nu breekt mijn pijp!. Tegelijk met de regen die op dat moment uit de lucht viel, stroomde echter ook mijn leesplezier weg. Hoewel er met het verhaal op zich niets heel erg mis is, ergerde ik me aan van alles en nog wat, onder andere aan de voorlezer. Het boek is doorspekt met filosofische overpeinzingen en uitspraken die voor wijs moeten doorgaan, maar in mijn ogen totaal niet bij het verhaal pasten.
Jullie kunnen het vast raden, het tweede boek In Knokke! werd meteen van mijn telefoon verwijderd. Maar de best goede commentaren over het derde deel bleven door mijn hoofd spoken. En zoals ik maar al te goed weet, komen de meeste boeken beter tot hun recht als papieren boek of e-book dan als luisterboek. En dus ging ik alsnog aan de slag met De spoken van Brugge, ik wilde voor het Thriller Café immers een ietwat volledig verslag kunnen schrijven. Maar helaas, al heel snel werd ik knettergek en slechtgezind van het boek. Te veel uitweidingen, afdwalingen, een taalregister dat in mijn ogen niet passend was, … Ik besloot dat mijn tijd te kostbaar was om dit boek verder uit te lezen. Jammer, maar helaas.
Conclusie? Er zijn (veel) betere detectiveseries, maar wie weet willen jullie zelf de proef op de som nemen. Wie durft het aan een van de drie titels te lezen/luisteren en verslag uit te brengen?