Het favoriete spannende kinderboek van Greet
Aflevering vier alweer in onze rubriek ‘Uit de oude doos’ oftewel ‘Het favoriete spannende kinderboek van…’ Vandaag staat De Kameleon in de kijker.
Jawel, deze Vlaamse heeft voor twee oerhollandse jongens gekozen, de Friese tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer. Ik geef toe, ik moest hun naam even opzoeken. Sietse, zover was ik al geraakt, Hielke zat een stuk verder weg. Het is dan ook lang geleden dat ik helemaal verslingerd was aan de avonturen van deze twee jongens, die heel de tijd op het water waren met hun bootje. Een heerlijke kindertijd moeten die twee gehad hebben, dat denk ik nog steeds.
Als kind heb ik altijd gelezen, bijzonder veel gelezen zelfs. Ik herinner me dat ik constant naar de bieb fietste en elke keer het maximum aantal boeken mee naar huis nam. Vijf waren dat er indertijd (inderdaad, niet meer dan vijf), ik zat dus meermaals per week in de bibliotheek van Waasmunster. Ik was gigantisch onder de indruk van die rijen en rijen boeken, en dat terwijl ik toch gewoon in een dorp woonde, weliswaar een met een bieb die er zijn mocht (en nog steeds zijn mag).
Waarover gaat de serie?
De boeken gaan over de Friese tweelingbroers Sietse en Hielke Klinkhamer, die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven in het fictieve dorp Lenten.
Het is na al die jaren onmogelijk om te zeggen van welk boek ik het meest genoten heb. Spontaan zou ik De schippers van de Kameleon noemen, dat is het eerste boek, waarmee alles begonnen is. Het is, samen met heel wat andere, nog gewoon verkrijgbaar.
De auteurs
Vertellen wie de Kameleon-reeks geschreven heeft, is niet zo makkelijk. Er zijn namelijk meerdere auteurs aan de slag geweest, de meesten maakten dan ook nog eens gebruik van een pseudoniem dat gebaseerd is op de naam van de bedenker van de reeks, de man die veruit de meeste delen op zijn naam heeft staan, Hotze de Roos.
De eerste 60 delen in de Nederlandse jeugdboekenserie werden geschreven door Hotze de Roos. Na zijn dood schreef Piero Stanco, de directeur van uitgeverij Kluitman, onder het pseudoniem P. de Roos drie boeken (61, 62, 63). Ook drie boeken schreef Fred Diks (64, 65, 66). In 2014 werd een nieuw schrijversduo aangetrokken om een vervolg te geven aan de reeks, onder het pseudoniem B.M. de Roos gingen Bies van Ede en Maarten Veldhuis aan de slag (vanaf 67).
Wisten jullie…
- dat De Roos nooit een prestigieuze literatuurprijs voor zijn oeuvre ontvangen heeft? Wel kreeg hij in 1980 een zilveren pen uitgereikt van een basisschool uit het Friese Terhorne (Terherne) (nabij Akkrum). Mede als gevolg hiervan is daar sinds 1994 het toeristische themapark Kameleondorp (nu Kameleon Terherne) opgericht.
- dat er een serie Kameleon Junior bestaat? Deze boeken zijn, de naam zegt het, geschreven voor een jonger publiek. Als ik goed gecheckt heb, zijn er acht titels verschenen.
- dat er maar liefst vijf films over de Kameleon-reeks gemaakt werden?
- dat er elf delen uit de serie in het Duits vertaald werden onder de serietitel Der Tigerhai. De boeken hadden echter weinig succes, naar het schijnt.
- dat de serie in Nederland zo succesvol was dat er Friese edities op de markt kwamen? Deze boeken hebben dezelfde kaften als de oorspronkelijke uitgaven, ze zijn echter niet door Kluitman uitgegeven, maar door uitgeverij Bornmeer. In het Fries klinkt dat trouwens zo, ik vind dat fantastisch: Hielke en Sytse wenje yn it Fryske doarp Lenten. Op in dei fynt de twilling in âld opdrukker dy't stykjen bleaun is yn de mar achter harren hûs. Mei help fan de motor fan in stikkene auto meitsje se der in sterke boat fan dêr't de fluchtste speedboat net tsjin op kin. Dat is it begjin fan in soad aventoeren.
Wie herinnert zich de jongens van De kameleon nog? Lazen jullie de boeken graag of hadden jullie een andere favoriete spannende jeugdserie?
Ik hoor het graag,
Greet