Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het fenomeen Karsten Dusse

op 09 juni 2021 door

We hebben het even rustig aangedaan tijdens de zonnige dagen, maar nu reizen we vol energie verder door Duitsland. Nadat we jullie midden mei een listmania van (deels) vertaalde series presenteerden, hebben we met Nele Neuhaus een eerste ervan uitgelicht. Op het programma stond ook een tweede naam, zondag ontdekken jullie wie dat is. Totaal onverwacht kwam echter een nieuwe auteur opduiken, een zekere Karsten Dusse uit Essen wilde ook van de partij zijn. Zijn thrillerdebuut Mindful moorden bleek het eerste deel in een nieuwe serie te zijn.

Wie is Karsten Dusse?

Karsten Dusse (1973) is een Duitse advocaat, vooral actief in huur- en eigendomsrecht. Als student was hij al te vinden in het wereldje van de media, hij was onder andere kabelsleper en publieksopwarmer in tv-studio’s. Bij het grote publiek werd hij bekend als straatreporter, en sinds een aantal jaar schrijft hij voor televisie. Hij won de Duitse Televisie Award, de Duitse Comedy Award en werd genomineerd voor de prestigieuze Grimme Award. Achtsam morden, in het Nederlands vertaald als Mindful moorden, is zijn thrillerdebuut, het werd direct een bestseller in Duitsland. Eerder schreef hij een juridisch handboek en een verzameling verhalen die zich in de wereld van de rechtbank afspelen.

De serie met Björn Diemel 

Hoofdpersonage in de boeken van Dusse is veertiger Björn Diemel. Hij is strafrechtadvocaat en werkt bij het grote advocatenkantoor Dresen, Erkel en Dannwitz. Hij heeft maar één cliënt: de louche, maffiose figuur Dragan Sergowicz, die handelt in drugs, wapens en prostitutie. Diemel werkt de klok rond voor Dragan, waardoor hij zijn vrouw en dochtertje nauwelijks ziet en zijn huwelijk op springen staat. Vrouwlief eist van hem dat hij een mindfulness-training gaat doen. Hij komt terecht bij Joschka Breitner, auteur van het (fictieve) boek Onthaasten op de inhaalstrook – Mindfulness voor managers

Op dit moment zijn in Duitsland drie boeken verschenen. De serie is een ongezien succes: het eerste boek staat na bijna twee jaar nog steeds in de hoogste regionen van de bestsellerlijst (de pocket-lijst), en het net verschenen derde boek schopte het ook al tot de top 10 (de hardcover-lijst). Van het eerste deel verscheen eind mei de Nederlandse vertaling.

1. Achtsam morden (2019) = Mindful moorden (2021)
2. Das Kind in mir will achtsam morden (2020)
3. Achtsam morden am Rande der Welt (2021) 

4fbfc7ec569e6f71479e5ef36ccae389.jpg

Der erfolgreiche Anwalt Björn Diemel wird von seiner Frau gezwungen, ein Achtsamkeits-Seminar zu besuchen, um seine Ehe ins Reine zu bringen. Der Kurs trägt tatsächlich Früchte und Björn kann das Gelernte sogar in seinen Job integrieren. Denn als sein Mandant beginnt, ihm ernstliche Probleme zu bereiten, bringt er ihn einfach um - und zwar nach allen Regeln der Achtsamkeit. 

Het huwelijk van misdaadadvocaat Björn Diemel wankelt. Zijn vrouw staat erop dat hij een mindfulness-seminar volgt om zijn leven beter in balans te krijgen en zo hopelijk een betere vader en echtgenoot te worden. Björn had alleen niet kunnen vermoeden dat hij al snel op een heel andere manier gebruik zou maken van wat hij er leert. Wanneer een van zijn cliënten, een zware en overduidelijk schuldige crimineel, voor problemen begint te zorgen besluit Björn heel kalm om hem uit de weg te ruimen, perfect volgens de mindfulnessprincipes zoals hij die inmiddels kent … 

De leeservaring van Gea en Greet

In de reacties onder een eerder artikel konden jullie zien hoe Greet meteen zin kreeg in het boek en graag wilde ontdekken hoe dat ‘achtsam’ of ‘mindful’ moorden dan wel in zijn werk ging. Gea sprong meteen op de buddyreadkar, zij zou het vertaalde boek lezen. Zo gezegd, zo gedaan. 

Hoe is het boek opgebouwd?
Het boek is chronologisch opgebouwd en elk van de 37 hoofdstukken begint met een citaat uit het fictieve boek Onthaasten op de inhaalstrook – Mindfulness voor managers van mindfulness-coach Joschka Breitner. Dat citaat vormt de rode draad van het betreffende hoofdstuk. Het hele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van hoofdpersonage Björn Diemel. 

Wat vindt Gea van de humor in het boek en wil zij meer van dit? 
De humor in dit boek is verfrissend anders, ik ben het op deze manier nog niet bij andere auteurs tegengekomen. Zwart, cynisch, met de nodige zelfspot en soms onverschilligheid. Het is door het hele verhaal goed doorgevoerd. Een tweede boek van Dusse ga ik zeker lezen, want ik ben benieuwd of en hoe deze auteur zich ontwikkelt. 

Ook Greet heeft iets te zeggen over de humor in het boek en de vervolgdelen. 
Ik vond de humor in dit boek geweldig geslaagd. Soms subtiel, soms overduidelijk. Droog, cynisch en zwart. Nooit te veel van het goede maar precies goed. Ik besef dat niet iedereen hier laaiend enthousiast over zal zijn; mij doen bijvoorbeeld de ‘humorthrillers’ van Anne-Laure Van Neer niet zoveel, terwijl ik helemaal weg ben van de absurde humor van Jonas Jonasson (waarmee ik niet wil zeggen dat Dusse te vergelijken is met die laatste, echt niet). Ik ben groot fan van het originele concept achter de serie en kan niet wachten om ook het tweede en derde boek te lezen.

Gea's mening in een notendop (***) 
De schrijfstijl is heel toegankelijk met veel zwarte humor. Hoofdpersonage Diemel wordt terzijde gestaan door een aantal bijzondere personages, met een totaal andere manier van leven en denken. Door de consequente manier van schrijven van Dusse, zowel wat betreft het karakter van Diemel als de opbouw van het boek, wordt het verhaal voorspelbaar en enigszins eentonig. 

Greets mening in een notendop (*****) 
Vergeet hoe een standaard thriller eruitziet en dompel je onder in de wereld van Björn Diemel. Super origineel verhaal, doorspekt met droge en zwarte humor. Heel toegankelijk geschreven, ietwat bijzondere personages. Niet ontzettend spannend, te nemen met een korreltje zout, maar toch bomvol wijsheden. Terecht een bestseller in Duitsland, het was genieten van begin tot einde! (recensie

Wat denken jullie: worden Karsten Dusse en zijn Björn Diemel ook in Nederland en Vlaanderen een hit? Gaan jullie het boek lezen?



Reacties op: Het fenomeen Karsten Dusse

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karsten Dusse

Karsten Dusse

Karsten Dusse is een advocaat die sinds een aantal jaar ook voor tv schrijft. Hi...