Het negende gebod - Chris Houtman
Op 11 augustus werd de debuutthriller van Chris Houtman tot winnaar van de Hebban Thriller Clubprijs uitgeroepen. In een feestelijke blog vertelden we dat we in oktober de auteur in de kijker zouden zetten. Nu is het zover. De Thriller Club las niet alleen het winnende Akte van berouw, waar we het gisteren over hadden, maar ook de opvolger Het negende gebod, die we vandaag in de kijker zetten. Later deze maand buigen we ons over Getal van het beest, dat op 17 oktober verschijnt.
Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit.
Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document. Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord.
Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, die vroeger luitenant in het elite-SAS-corps van het Britse leger blijkt te zijn geweest. Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus.
Niet alleen ontdekken zij hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in de eerste eeuwen van het christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die 'het ware geloof' en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?
Buzzboek/leesclub
Een aantal leden van de Thriller Club nam in juli deel aan de leesclub die onze Karina coördineerde en kon dus heel makkelijk input voor dit duimpjesverslag aanleveren. De anderen gingen de voorbije weken aan de slag, zodat we jullie acht duimpjes kunnen presenteren. Voor we onze meningen met jullie delen, vertelt Karina over de leesclub.
Wat opviel in de buzzleesclub is dat ondanks de facultatieve deelname vele lezers zich voor twee of soms veel meer vragen lieten zien in het discussiegedeelte. Een van de thema’s waar we over in discussie kwamen, was de wijze waarop de ongelijkwaardige behandeling van vrouwen binnen de kerk door Houtman werd weergegeven. Iets wat het boek zeker ook linkte aan de actualiteit, waar de discussie rond #MeToo zeker nog niet afgerond was. Het onderdeel spanning kan in een leesclub over een thriller natuurlijk niet ontbreken en dan gaat de kwestie smaak al snel meespelen. Waar de een met het begin worstelde, werd de ander direct meegenomen in het verhaal zonder het los te kunnen laten tot aan de laatste pagina. Met een gemiddelde van 4,1 sterren na bijna 50 beoordelingen blijkt dan ook dat vrijwel iedereen het boek met een tevreden gevoel heeft dichtgeslagen.
Zijn we over Het negende gebod net zo enthousiast als over Akte van berouw? Je ontdekt het nu!
Gert: Met Het negende gebod weet auteur Chris Houtman een zeer overtuigend vervolg te geven aan zijn debuut Akte van Berouw. Hoewel in beide boeken het katholieke geloof een belangrijk thema is, is Het negende gebod zeer zeker origineel te noemen. Bijna letterlijk vanaf de eerste letter van het verhaal pakt Houtman je als lezer bij de hand en neemt je mee in een spinnenweb van intriges, verrassende plotwendingen en werkelijk subliem opgebouwde personages. Personages die je als het ware voor je ziet en waar je je als lezer heel eenvoudig in kunt inleven. De historische informatie verveelt geen moment. Sterker nog: die maakt het plaatje compleet. Met dit boek heb ik me werkelijk geen moment verveeld. Voor mij heeft Chris Houtman aangetoond de terechte winnaar te zijn van de Hebban Thriller Clubprijs. Ik zie dan ook zeer uit naar zijn derde thriller die binnenkort verschijnt.
Joyce: Chris Houtman schreef met Het negende gebod wederom een spannend boek, voor een groot deel geïnspireerd op de katholieke kerk. De combinatie van fictie en non-fictie is interessant, het verhaal heeft meerdere lagen en invalshoeken. Dit maakt je soms aan het twijfelen of je eigenlijk wel fictie aan het lezen bent en wat de kern van waarheid in het verhaal is. Knap gedaan door Houtman, maar het zorgt ook voor googlen om de echte waarheid te achterhalen. Of is dat mijn afwijking...
Chantal: Ook dit boek gaat weer over de katholieke kerk en een oud manuscript dat de kerk boven alles geheim wil houden. Maar dan moeten ze het eerst te pakken krijgen. Prachtig verhaal met oplopende spanning en verrassende wendingen. Ook deze keer weet Chris Houtman je helemaal mee te zuigen in het verhaal. Dit boek is een waardige opvolger van Akte van berouw. Je hebt het idee dat alles echt gebeurd kan zijn. Je gaat de wereld rond: van Rome naar Nederland, een klooster in Zuid- Frankrijk, Cannes, Israël, noem maar op. En dat allemaal vanuit je luie stoel. Zeker de moeite waard om te lezen. Ik kijk nu al uit naar het volgende boek Getal van het beest.
Silvia: Na Akte van berouw was ik erg benieuwd naar een volgend boek van Chris Houtman. Zou het me net zozeer kunnen boeien? Wel, met Het negende gebod levert Chris Houtman opnieuw een goed geschreven, gedetailleerde, ongezouten thriller omtrent de katholieke kerk af. Hij neemt de tijd om de personages grondig te introduceren. Hierdoor duurt het even voor er wat vaart in het verhaal komt. Toch belemmert dit geenszins het doorlezen. Ook de in mijn ogen wat taaiere citaten uit het werk van Plinius dragen duidelijk bij tot het verloop van het verhaal. De vele historische feiten afgewisseld met de persoonlijke beslommeringen van de personages maken Het negende gebod voor mij een fijne combinatie van non-fictie en fictie. Kortom, Houtman heeft wat mij betreft weer een geslaagd boek afgeleverd. Ik ben benieuwd naar Het getal van het beest.
Greet: Het eerste boek van Chris Houtman vond ik heel goed en origineel, dit tweede boek is nog beter! Ik zat meteen in het verhaal en hoewel ik weinig tot niets heb met religie, stoort het totaal niet dat dit thema zo’n grote rol vervult in de boeken van Houtman. Origineel, boeiend, spannend, goed geschreven, het zijn woorden die allemaal passen bij Het negende gebod. De personages spreken tot de verbeelding, ze vormen samen een bont, internationaal gezelschap. Knap opgezet plot, met oeroude documenten die opduiken en de kerkgemeenschap op zijn grondvesten laten daveren, ik hou ervan! Alles komt geloofwaardig over (dat moet je als auteur toch maar voor elkaar krijgen), ik had het boek, dat net geen 400 bladzijden telt, in geen tijd uit, dat is altijd een goed teken. Conclusie: ik heb genoten!
Elly: Chris Houtman heeft in zijn debuut Akte van berouw de Rooms-Katholieke kerk al in beeld gebracht. In Het negende gebod stelt hij weer een issue binnen het katholieke geloof aan de kaak. Dit keer gaat het om de rol van de vrouw binnen de kerk. De auteur is erin geslaagd om de verkettering van vrouwen in het geloof in een goed verhaal te gieten. Hoewel ik niet meer kerkelijk ben, of juist mede daardoor, kan ik het verhaal in perspectief zien. Chris Houtman heeft wederom een goed boek geschreven dat spannend en prettig leest. Al was het laatste stukje wat voorspelbaar, Het negende gebod is een goed boek.
Karina: Het is Houtman wederom goed gelukt om zijn personages tot leven te brengen, waardoor je gaat begrijpen waarom zij bepaalde keuzes maken. Vanaf de proloog word je als lezer een spannend verhaal ingezogen en door de relatief korte tijdsspanne waarin het eerste deel zich afspeelt, weet Houtman de spanning goed vast te houden. Toch zijn er met regelmaat kleine dingetjes die net iets te gemakkelijk gaan, zoals het regelen van een cast voor een film of het reizen van de ene naar de andere locatie. Dit haalt geenszins de spanning uit het verhaal, maar doet soms wel even twijfelen aan de geloofwaardigheid. In het middengedeelte, waarin wat sprongen in de tijd voorkomen, zakt het verhaal iets in, maar ruim voor het einde neemt de spanning weer toe en blijf je geboeid doorlezen om te ontdekken wie er in de onstuimige situatie zijn doel gaat bereiken. En wanneer Houtman er voor kan zorgen dat er met de laatste pagina’s rillingen over je rug lopen, dan is met zekerheid te stellen dat Het negende gebod absoluut het lezen meer dan waard is.
Evy: Het schrijven van religieus geïnspireerde thrillers ligt Houtman blijkbaar goed. Na zijn debuut komt hij met Het negende gebod weer in het vaarwater van de Rooms-Katholieke kerk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik anders met een wijde boog om historische thrillers heen loop, maar bij Houtman bevalt het me wel. Hij combineert op een mooie manier het heden met het verleden, de plot zit goed in elkaar en het is gewoon echt spannend. De schrijfstijl past prima bij de setting van het boek en nodigt ook steeds uit tot verder lezen. Mede door de aansprekende personages voel je je als lezer echt het verhaal ingezogen worden. Vooral het personage van Esther sprak mij erg aan. De combinatie van schrijfstijl, personages en thema zorgen ervoor dat Het negende gebod geen doorsneethriller is die je snel vergeet. Ik heb weer volop genoten van dit verhaal en ik kijk uit naar Getal van het beest.
Conclusie: Het negende gebod is origineel, overtuigend en spannend, heeft een goede plot en interessante personages. Kortom, dit boek moet je gewoon lezen. De Thriller Club is fan van Chris Houtman!
Sterren voor Het negende gebod: 1 x *****, 7 x ****
Reading Challenge Categorieën voor dit boek:
#7 een boek met een getal in de tital
#16 een boek dat in 2018 is verschenen
#43 een boek waarin religie een rol speelt
#47 een boek over een bestaand historisch figuur
Hebben jullie dinsdag trouwens het interview met Chris Houtman gelezen? Nee? Klik dan hier!
Groetjes,
Greet namens de Thriller Club