Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Historische thrillers van eigen bodem

op 23 februari 2018 door

Eerlijk is eerlijk. De inspiratie voor dit artikel komt bij een andere Hebban-genreclub vandaan. De combinatie van de Nederlandse Thriller Tiendaagse 2018 met de 'Maand van de historische roman' van Feelgood was gewoon té mooi om geen gebruik van te maken! Lees hier over de kick-off van deze Historische Maand op Feelgood en kom hier meer te weten over de Thriller Tiendaagse van dit jaar. 

Wij zijn op zoek gegaan naar enkele historische thrillers uit Nederland en België die het lezen waard zijn. 

Het ronde huis
Jacob Vis won in 2014 de Diamanten Kogel met De zwarte duivel. Rond diezelfde periode verscheen ook Het ronde huis van Almar Otten. Twee thrillers over hetzelfde thema zo kort na elkaar. Een unieke situatie, waar ook een mooi artikel op Hebban over verscheen. Hier vind je de link naar dat artikel, geschreven door Peter Kuijt. Beide schrijvers zouden aangetrokken zijn tot de mysterieuze sfeer die het opzienbarende bouwwerk rond zich heeft. In ieder geval beamen lezers dat het totaal verschillende boeken zijn die beide de moeite van het lezen waard zijn. Dus, ga je gang en vergelijk zelf!

Koning van de Faction
Tomas Ross
is sinds 1984 fulltime schrijver en heeft ondertussen een groot oeuvre opgebouwd. Een groot aantal van zijn boeken zijn misdaadromans uit het factiongenre. In 2003 won hij de Gouden Strop met De zesde mei. Zijn handelsmerk is spannende fictie gebaseerd op veel research en feiten. De verhalen zijn vaak gebaseerd op doofpotaffaires. Hij heeft veel fans, maar ook enkele tegenstanders die vooral zijn neiging hekelen om in een boek bijzonder veel karakters op te voeren. Zijn recente boeken zijn onderdeel van de Indië-trilogie. In Van de doden niets dan goeds, De onderkoning van Indië en Het verdriet van Wilhelmina volgen we Arnie Springer en zijn vrienden/collega's doorheen allerlei intriges en politieke spelletjes in de periode na Wereldoorlog II. Dat laatste boek kan ingezet worden voor Challenge categorie #34.

Bijbelgeschiedenis
Voor de lezers onder ons die graag de religieuze kant opgaan en Challenge #43 willen afvinken raden wij Jeroen Windmeijer aan. Zowel De bekentenissen van Petrus als het recentere Pauluslabyrint bevatten veel Bijbelse invloeden. Archeoloog Peter de Haan speelt een hoofdrol in beide boeken, met Leiden als hoofdlocatie. Door toevallige vondsten bij opgravingen komen er zaken aan het licht die Leiden en de Bijbel op hun grondvesten doen daveren. Het thema in beide boeken is vergelijkbaar.  

Heden en verleden samengevoegd
Toch is het leuk om je ook te laten leiden door de Hebban Reading Challenge. Categorie #45 kan je ook prima gebruiken bij historische thrillers. Een auteur die heel mooi speelt met heden en verleden is Daniëlle Hermans. Zij combineert de liefde voor het spannende boek met haar grote belangstelling voor de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De watermeesters, Het tulpenvirus en In vredesnaam zijn allemaal geïnspireerd op feiten uit het verleden, waar een hedendaags fictief verhaal rond opgebouwd is. Het laatste boek is trouwens geschreven ter ere van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Kleurrijke misdaadromans van Vlaamse bodem
Als jullie nog geen kennis maakten met de boeken van Guy Prieels, dan moet daar toch een keer verandering in komen. Feiten of fictie? Dat is de grote vraag, hoeveel van wat Prieels ons vertelt is waargebeurd? Bloedbroeders is in ieder geval gebaseerd op feiten, maar dat betekent niet dat Prieels zichzelf geen vrijheid heeft verleend om daar iets fictiefs mee te doen. Het resultaat is doorspekt met humor, in een kenmerkende vertelstijl. Zijn nieuwe boek, Bluf, verschijnt op 25 april.

Vers van de pers
Voor diegenen onder ons die graag een historische thriller van eigen bodem lezen (voor Challenge categorie #16), die ook nog eens deze week is verschenen: uw gebeden zijn verhoord. De vliegende Hollander van Frank van Pamelen verscheen op 22 februari. De eeuwenoude legende over het spookschip dat bij Kaap de Goede Hoop zou rondvaren wordt verwerkt in dit boek. Wat vervoerde De vliegende Hollander eigenlijk? En hoe houdt deze legende verband met een moord die gepleegd is in Terneuzen?

Geniet je van de vele personages in de boeken van Tomas Ross? Is Jeroen Windmeijer de Nederlandse Dan Brown? Hoe kleurrijk vind jij de boeken van Guy Prieels? Ben je benieuwd naar het nieuwe boek van Frank van Pamelen?

Laat ons je mening weten over de voorgaande auteurs, en als je nog leuke aanvullingen hebt op deze lijst, dan horen wij dat natuurlijk heel graag!

Challenge categorie #27 (lees een waargebeurd boek) en #24 (met wat verbeelding, historische roman) kunnen eventueel ook afgestreept worden als je besluit een van voorgaande boeken te gaan lezen.

Veel leesplezier, 
Evy en de rest van We Love Crime



Reacties op: Historische thrillers van eigen bodem

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland, Xander Uitgeve...

Almar Otten

Almar Otten

Almar Otten (1964) werd geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Hij...

Jacob Vis

Jacob Vis

Job Vis (Haarlem, 1940) is een Nederlandse auteur van romans, schrijvend on...

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na h...

Daniëlle Hermans

Daniëlle Hermans

Daniëlle Hermans (1963) is na haar studie Kunstbeleid en -management a...

Guy Prieels

Guy Prieels

Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. In 201 verschijnt b...