Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #10

op 23 juli 2020 door

Van april tot en met juni van dit jaar zijn weer zo veel boeken verschenen dat we ze niet allemaal de aandacht hebben kunnen geven die ze verdienen. Dus plaatsten we onlangs een nieuwe oproep waarin we om jullie duimpjes vroegen. Hierop reageerden jullie enthousiast en uit de enorme lijst met titels maakten jullie een keuze. Vandaag verschijnt het laatste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje terug kunt vinden. 

Hieronder de tweede en laatste reeks in geheel willekeurige volgorde.

Ellen las Dodelijk dichtbij van Jonas Moström

Korte inhoud: Dodelijk dichtbij is het eerste deel van een serie met de 45-jarige psychiater Nathalie Svensson in de hoofdrol. Nathalie wordt er door de politie bijgehaald als het om zware misdrijven gaat. Tien jaar geleden werd haar vriend vermoord. Nu wordt voor haar ogen haar minnaar vermoord. Er zijn overeenkomsten. Nathalie besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Sinds enkele maanden heeft ze het idee dat ze door iemand in de gaten wordt gehouden. Heeft dit te maken met de twee moorden of staat het een los van het ander? Hoe goed ken je de mensen om je heen eigenlijk?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Het boek is met vaart geschreven en gaat krachtig van start met een vanuit de derde persoon geschreven stuk over de ontvoering van een vrouw, ’s avonds laat tijdens noodweer. Wie is die vrouw en waarom wordt zij tegen haar wil meegenomen? Via onder andere de herinneringen en dromen van Nathalie tast je steeds iets minder in het duister over het hoe en wat, wie en waarom. Het verhaal heeft een open einde en maakt mij in elk geval nieuwsgierig naar het volgende deel in deze serie. Ik geef het boek vier sterren en dus een groen duimpje.

Lieve las De kinderen van het klooster van Sandrine Destombes

Korte inhoud: Als een vrouw na een verkeerscontrole op de vlucht slaat, is dat de aftrap voor een reeks ongewone gebeurtenissen. Het onderzoek leidt de speurders naar een oud kloostergebouw waar een gesloten gemeenschap van door het leven getraumatiseerde vrouwen haar intrek heeft genomen.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening: De flaptekst van het boek ‘Een mysterieus vrouwenklooster verbergt een luguber geheim’ wekt een verkeerde verwachting. Wie houdt van donkere mysteries in oude gebouwen met duistere geheimen die zich huisvesten in diepe krochten, is eraan voor de moeite. Het klooster als gebouw op zich is voor het verhaal van weinig belang en de gemeenschap van vrouwen die er wonen is niet echt uitgediept. Het is niet altijd evident om de personages van elkaar te onderscheiden, maar het boek kent een verrassende ontknoping. De schrijfster heeft zich keurig aan de verhaallijn gehouden, zonder zich te buiten te gaan aan overbodige beeldvorming. Dat heeft als voordeel dat het verhaal geen onderbrekingen kent en heel vlot leest, maar jammer genoeg daardoor ook de sfeer van de locatie mist. Ik gaf het boek drie sterren en een oranje duimpje.

Gerrie las Zilveren vleugels van Camilla Läckberg

Korte inhoud: Fayes bedrijf Revenge is succesvol. De uitbreiding naar de Verenigde Staten staat op het programma. Haar ex-man Jack zit in de gevangenis en ook ontmoet ze een leuke man. Dan blijkt er een vijandige overname van Revenge aan te komen en ontsnapt Jack tijdens een transport. Faye moet aan de slag om haar bedrijf te redden.

27dc49e9f1684490b028582a1fb2cd63.jpgMening: Na Gouden kooi is dit het tweede boek met Faye in de hoofdrol. Hoewel het eerste deel nog echt een thriller is, zijn de thrillerelementen in Zilveren vleugels ver te zoeken. Eén moord maakt nog geen thriller, eigenlijk is het meer een spannende feelgood. Het boek leest prettig qua schrijfstijl, maar de ontknoping komt eigenlijk vrij snel als een duiveltje uit een doosje. De voorspelbaarheid daarvan is ontzettend hoog. Zelfs het vergrijp zal juridisch geen stand houden. Originaliteit is ver te zoeken (behalve het feit dat dit boek als thriller aangeboden wordt). Dit klinkt allemaal heel negatief, maar dat krijg je als je dit boek als thriller in de markt zet. Kijk ik puur naar het verhaal, zonder de genresticker, dan is het een vermakelijk boek, geen hoogvlieger, maar ook niet slecht. Dus leuk voor de Läckberg-fans, maar af te raden als je alleen thrillers leest. Wil je kennismaken met Camilla Läckberg, kies dan voor een van de boeken met Erika Falck.

Steffie las Conscience, de terugkeer van Mark Cloostermans

Korte inhoud: Henri Conscience komt in 1869 na een lange afwezigheid terug in Turnhout. Hij is door zijn vader, de burgemeester, gevraagd om te helpen een reeks inbraken op te lossen. De manier waarop hij dit doet, wordt niet door iedereen op prijs gesteld.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Dit boek ademt Vlaanderen, door de schrijfstijl, woorden en beschrijvingen. De sfeer van die tijd wordt goed geschetst. De personages worden zeer goed neergezet, zodat de schrijver hiermee in volgende delen zeker verder kan. Het verhaal ontvouwt zich als een echt mysterie dat enkel door deductie kan worden opgelost. Als lezer kom je precies genoeg te weten, daardoor is de conclusie logisch, maar niet voorspelbaar. Het is een hele tijd geleden dat ik zo’n mysterie gelezen heb! Ik geef het boek zeker een groene duim. Het boek krijgt van mij vijf sterren en ik hoop dat het volgende deel snel uitkomt! 

Maartje las De moedercode van Carole Stivers

Korte inhoud: In de nabije toekomst is de bevolking van de aarde bijna volledig uitgeroeid. Een kleine groep wetenschappers, een Hopi-stam en een aantal genetisch gemanipuleerde kinderen zijn de enige overlevenden. 

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Twee verhaallijnen vinden elkaar. De verhaallijn van de wetenschappers die wanhopig proberen in leven te blijven en de kinderen die ze de woestijn ingestuurd hebben en daarnaast die van de kinderen die met hun robotmoeders op zoek zijn naar menselijk leven. Op de cover staat dat het boek een thriller is, maar ik vind het een dystopische sciencefiction. Een interessant boek waar je echt je hoofd bij moet houden. Vier sterren en dus een groene duim.

Marleen las De mensen boven ons van Lisa Jewell

Korte inhoud: In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Beneden in de keuken liggen drie lichamen, de slachtoffers zijn al enkele dagen geleden overleden. De baby werd al die tijd gevoed en verzorgd, maar door wie? Behalve een haastig gekrabbeld papiertje is er geen enkel spoor. Waar is de persoon die de baby verzorgd heeft gebleven en wie was het?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Ik heb genoten van dit boek en had nooit gedacht zo’n origineel thema tegen te komen, eigenlijk waren het er zelfs twee, maar daar kan ik niets over zeggen zonder te spoileren. Het gaat om thema’s die in ons dagelijkse leven kunnen voorkomen, al zal het niet per se zo gebeuren als in dit verhaal. Ik vond de opbouw van het verhaal goed, super zelfs. Doorheen het verhaal voel je de spanning, in het begin krijg je meer vragen dan antwoorden, maar dat maakt het verhaal alleen maar beter. De schrijfstijl is aangenaam om te lezen, meerdere personages nemen het verhaal in handen en vertellen de lezer wat hij moet weten. Ieder personage is goed uitgebouwd en belangrijk. Het verhaal heeft onverwachte wendingen en een mooi uitgewerkt plot, zeker een aanrader om te lezen. Ik geef dit boek vier sterren en een fluo-groene duim, zodat hij extra opvalt.

Guido las Koud zonder jou van Igor Znidarsic

Korte inhoud: De Achterhoek wordt opgeschrikt door een aantal moorden op vrouwen. Bij iedere moord laat de dader een soort van handtekening achter, gekraste cijfers in het lichaam of een speelkaart. Hierdoor vermoedt de politie dat het om één dader gaat. Ook omdat de vrouwen dezelfde uiterlijke kenmerken vertonen. Toch blijft de toedracht een mysterie.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening: Net zoals in de vorige delen gebruikt Igor zijn beproefde concept: de lezer maakt zeer vlug kennis met de dader. De auteur probeert in het hoofd van de dader te kijken, maar wil ook de psychologie van de moordenaar zichtbaar maken. Daarin slaagt hij met glans. Verhelderende, zeer tijdsgebonden flashbacks geven de lezer inderdaad een inzicht in de achterliggende motieven van de moordenaar. In de uitwerking van het personage Bianca zat meer. Haar huiselijke problemen, maar zeker een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd, verdienden meer aandacht. Hennie, de psychopathische moordenaar, en zijn achtergronden worden zeer goed toegelicht en dat is duidelijk de bedoeling. Koud zonder jou is een zeer vlot leesbare pageturner. Eenvoudig taalgebruik en een logische constructie van de plot zorgen voor de nodige spanning die de schrijver zeer lang weet vast te houden. De privéproblemen van Bianca en de afwikkeling van de verdwijningszaak van haar zusje Lotje zijn eerder flauw uitgewerkt. De spanningscurve wordt té snel afgevlakt en je blijft als lezer een beetje onverzadigd achter. Er zat meer in. Ik geef het boek drie sterren, wat voor mij resulteert in een oranje duimpje.

Marina las In hechtenis van Nicci French

Korte inhoud: De eenkennige Tabitha keert terug naar het dorp van haar jeugd en knapt haar ouderlijke woonst op. De dorpsbewoners houden zich afzijdig en zijn niet verbaasd als de populaire Stuart Rees vermoord wordt teruggevonden in Tabitha’s schuur. Heeft ze bloed aan de handen? Lijdend aan geheugenverlies twijfelt ze fel aan haar rol, maar schuldig pleiten zoals haar advocaat haar aanraadt, gaat te ver. Ze neemt haar eigen verdediging op. David tegen Goliath.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Het echtpaar Sean French en Nicci Gerrard is een rustige vastigheid in thrillerland, regelmatig komt er een nieuw boek op de markt, nu al de vierentwintigste. Na de serie met Frieda Klein, waar ze verrassend Londen als personage mee opvoerden, is dit boek weer een standalone. Een rechtbankthriller, ook een nieuwigheid. Vaste ingrediënten zijn een aparte vrouwspersoonlijkheid in de hoofdrol en een flinke saus psychologisch gekruid drama. Het verhaal wordt rustig opgebouwd, langzaam vallen de maskers in dit idyllische Engelse dorp (Midsomer Murderssfeer). De uitslag is verrassend, de plotwending ook, mijn zucht van tevredenheid niet: whaw, ze deden het weer. Puur genieten en nog steeds één onopgeloste vraag: wie van de twee schreef wat? Damned, wachten op de volgende is mijn droevig lot…


Dit waren de laatste acht duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Ellen, Lieve, Gerrie, Steffie, Maartje, Marleen, Guido en Marina voor jullie enthousiaste input!


Wil je de acht eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5, #6, #7 en #8.



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #10

Meer informatie

Gerelateerd