Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #16
Op 9 januari plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. We gingen ervan uit dat in februari opnieuw de Hebban Thriller Tiendaagse van start zou gaan en dus konden jullie uitsluitend kiezen uit thrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Hoewel onlangs bleek dat de Tiendaagse naar juni is verhuisd, verschijnt vandaag het eerste van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden.
Gea Kuipers las Verbroken verleden van Marja Boonstra
Korte inhoud: Chaja van Gelder stemt tegen haar zin in met een cruise, samen met haar vriend Jorik en zijn onuitstaanbare collega’s. Al op de eerste avond slaat het noodlot toe en wordt een van hen vermoord. Rechercheur Chris Römer is op huwelijksreis op het cruiseschip. Hij krijgt de leiding van het moordonderzoek in handen en moet Chaja beschermen tegen iedereen die haar beschuldigt. Maar is Chaja wel zo onschuldig? En wie is die mysterieuze Reaven die zijn neus in alle zaken steekt?
Mening (**): Het verhaal is heel rommelig vormgegeven: cursieve en vette tekst wisselen de normale tekst af binnen een hoofdstuk en soms is niet direct duidelijk vanuit welk perspectief het geschreven is. De personages komen daardoor ook niet tot hun recht. Dit alles maakt dat de schrijfstijl niet prettig is en dat het verhaal als los zand aandoet. De spanning en plotwendingen die Boomstra probeert aan te brengen, worden niet goed doorgevoerd of liggen er te veel bovenop. Eigenlijk doet het hele boek amateuristisch aan. De uiteindelijke ontknoping maakt duidelijk dat er nog een tweede Chaja-deel komt. Dat laat ik aan mij voorbijgaan.
Jeannie Bertens las Parijs van Kiki van Dijk
Korte inhoud: Mika, een sportjournaliste uit Rotterdam, maakt zich ernstig zorgen om haar tweelingzus Abby. Beide zussen hebben normaal gesproken heel veel contact, ze appen er veelvuldig op los. Maar de laatste dagen kan Mika haar zus niet bereiken. Abby zou naar Nederland komen voor Kerstmis, maar er wordt taal noch teken meer van haar vernomen. Als Mika naar het werk van Abby belt, krijgt ze te horen dat ze al afgereisd zou zijn naar Nederland. Ze krijgt het er benauwd van: er zal toch niets met Abby gebeurd zijn? Ze houdt het niet meer uit en vertrekt op kerstavond hals over kop naar Parijs.
Mening (****): Van Dijks vorige thriller Vlieland vond ik iets minder dan de eerdere thrillers, dus ik was heel erg nieuwsgierig naar deze winterthriller. Kiki van Dijk heeft me niet teleurgesteld, want in Parijs is ze weer ouderwets op dreef. Het tempo ligt hoog, er gebeurt veel en regelmatig zit je op het verkeerde spoor. Er hangt voortdurend een onderhuidse spanning, je weet niet welke kant het uit zal gaan. Een prima thriller dus, niet superspannend, behalve bij de ontknoping op het eind, maar zeer aangenaam lezend.
Marina de Wit las Verdronken land van Rudy Morren
Korte inhoud: De lezer krijgt een inkijk in het leven van Hendrik De Vuyst, een zeer invloedrijk man zonder scrupules. Zijn afkomst en de gebeurtenissen in zijn jeugd hebben hem geboetseerd tot de man die hij geworden is. Maar zelfs de meest geharde man heeft ergens wel een zwakke plek. Vraag is of dit alleen aan de persoon in kwestie ligt of aan de maatschappij waarin men opgroeit.
Mening (****): Het verhaal begint in 2016 en is opgebouwd in verschillende delen, die telkens over een periode van twintig jaar eerder gaan: 1996, 1976, 1956. Door deze opzet schetst de auteur de gebeurtenissen waardoor De Vuyst geworden is wie hij is. Meerdere personages die daarin belangrijk zijn geweest, worden opgevoerd en uitvoerig belicht. Morren weet de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen. Maatschappelijke thema’s als machtsmisbruik, corruptie, pedofilie komen daarbij aan bod. Dit wordt in een snel tempo opgevoerd, maar het schetst de tijdsgeest van de verschillende periodes in het verleden. De schrijfstijl is een no-nonsens stijl, niet belerend maar volks. De beeldende beschrijvingen zijn zeer duidelijk en schetsen de geest van de verschillende jaren zeer goed. Het is niet echt een spannend verhaal, veelal heb je al een indruk van waar het verhaal naartoe gaat. Dat neemt niet weg dat de epiloog toch nog enigszins verbaast.
Joke Zwier las Uitgespeeld van Inge Spaan
Korte inhoud: Na de dood van haar vader gaat Laura in het verleden van haar vader graven. Ze roept hierbij de hulp in van computerspecialist Leendert, die gek op computerspelletjes is. Door toedoen van Laura realiseert Leendert zich dat Klopjacht, het spel dat hij speelt, te realistisch is. Wat is er aan de hand?
Mening (****): Uitgespeeld is een verhaal in een verhaal en zorgvuldig opgebouwd. Al snel word je geprikkeld door de meerdere dwaalsporen die zijn uitgezet en denk je regelmatig in de verkeerde richting. Spanning is er vanaf het begin en die neemt toe tot aan de laatste bladzijde. De afloop zie je pas aankomen als het bijna te laat is. De korte hoofstukken, vlotte schrijfstijl en de opmerkingen aan het einde van de hoofdstukken prikkelen de nieuwsgierigheid om vooral door te blijven lezen. De realistische hoofdpersonages leer je redelijk kennen en ze evolueren volop.
Wilma Hartman las Het laatste uur van Eva Burgers
Korte inhoud: Het boek vertelt het verhaal van een ogenschijnlijk eenvoudige moord: een dode studente in een paleistuin en een ontsnapte tbs’er. Daarnaast een speciale opsporingsdienst ‘Alias’ die op het punt staat opgeheven te worden en een eigenwijze rechercheur met privéproblemen.
Mening (***): Voor mij een eenvoudig boek dat ik in een paar uurtjes uit had. De cliffhanger voor deel twee vond ik het spannendste gedeelte van het boek. Ik mis diepgang en de ontwikkeling van de personages. Is dit wel echt een thriller voor volwassenen? Toch heb ik me prima vermaakt.
EllyK las Winternacht van Linda Jansma
Korte inhoud: Auke en Tamar zijn een stel. Ze logeren een weekje in hun favoriete pension in Beieren. Auke is erg sportief, houdt van schaatsen en Tamar houdt van wandelen in de sneeuw. De schaatswedstrijd, waar Auke elk jaar aan meedoet maar nog nooit heeft gewonnen, wordt net voor de kerst gehouden.
Mening (****): Vanaf het begin word je in het verhaal getrokken en in een prettige schrijfstijl leest het heel makkelijk. De korte stukken lezen ook fijn. De spanning in het verhaal bouwt zich beetje bij beetje op. Karakters worden goed neergezet en gedurende het hele verhaal vraag je je af wat waar is en wat niet. Wie houdt wie voor de gek? In een winterse setting, in aanloop naar Kerstmis, geniet je mee met dit zowel spannende als sportieve verhaal.
Barbara las De zonde waard van Simone van der Vlugt
Korte inhoud: Ella van Doornik redt de vijfjarige Demi Hulshof die ontvoerd is. Ze gaat echter niet naar de politie, maar vlucht naar haar vakantiewoning in Frankrijk. De politie onderneemt een zoekactie die uitmondt in een kat-en-muisspel tussen henzelf, de ontvoerders en Ella, die ook nog eens te kampen heeft met haar verleden.
Mening (***): Van der Vlugt heeft met De zonde waard weer een prettig leesbare thriller afgeleverd. Voorafgaand aan dit boek heeft ze gedegen onderzoek gedaan; de thema’s als geloof, liefde en wraak worden via de verschillende verhaallijnen heel secuur uitgewerkt. De schrijfstijl is aangenaam, het taalgebruik niet al te ingewikkeld, dus voor een breed publiek geschikt. Het verteltempo is vlot. Korte zinnen, in combinatie met de niet al te lange hoofdstukken die stelselmatig met een cliffhanger eindigen en de verschillende perspectiefwisselingen doen vermoeden dat het boek alle ingrediënten bevat voor een fijne thriller. Wellicht klopt alles net even té goed, waardoor het verhaal nooit nagelbijtend spannend wordt. Wat hierbij zeker niet helpt, is de voorspelbare en enigszins afgeraffelde ontknoping. De zonde waard is zeker de moeite waard, maar mist de subtiliteit die wel in enkele eerdere boeken van de auteur voorkwam. En dat is jammer.
Marieke Scheers las De verrassing van Jet van Vuuren
Korte inhoud: Drie volwassen kinderen worden bij moeder verwacht om de kerstdagen door te brengen. De onderlinge verhoudingen zijn niet goed en alle drie willen ze maar één ding: geld. Het loopt allemaal anders dan verwacht.
Mening (****): Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het boek over een verrassing. De moeder is de matriarch met veel geld en manipuleert iedereen om haar heen. Het verhaal lijkt eerst voorspelbaar, ook de 'verrassing', maar niks verloopt zoals verwacht. De personages zijn geen van allen leuk of aardig, wel egoïstisch. Dat maakt het lekker smeuïg en het zorgt ook voor genoeg drama. Een irritatiefactor is dat de moeder door de volwassen kinderen ‘mammie’ wordt genoemd. Ik luisterde het boek, dat wordt voorgelezen door Beatrice van der Poel en dat was fijn luisteren.
Denise Depoorter las Schaduwen van Anja Feliers
Korte inhoud: Als Perre uit de kerktoren blijkt gevallen of gesprongen te zijn nadat zijn beste vriend in het park dood wordt aangetroffen, denkt men onmiddellijk aan zelfmoord. Zijn moeder Emilie gelooft dat niet en komt in contact met Caro, die contact kan leggen met de doden, met de vraag om haar te helpen het tegendeel te bewijzen.
Mening (**): Het verhaal bestaat uit drie delen waarin de (te) vele herhalingen van gevoelens en gebeurtenissen mij wat stoorden. De personages en hun emoties worden goed weergegeven, maar zijn niet zo diep uitgewerkt. Er is wat spanning in het verhaal, maar dat wordt wat teniet gedaan door de vele herhalingen van wat er gebeurd is en van wat er door het hoofd van de personages gaat. De auteur schrijft in korte zinnen, zonder al te veel poespas. Dat maakt het lezen van het verhaal, waarvan de sfeer goed wordt overgebracht, gemakkelijk. Er is ook een tweede verhaallijn: een personage dat terug in het leven van Caro komt en wat verwarring bij haar veroorzaakt. Al bij al een goed gevonden verhaal met een goede plot en een mooie opbouw, maar te langdradig.
VM van Erp-van Dijk las Het derde boek van Frank van Pamelen
Korte inhoud: Op uitnodiging van een oude vriendin verblijft professor Olivier Huizinga een paar dagen in het Toscaanse Siena. Na een botsing met een zwerver vindt hij iets in zijn jaszak: een vergeelde pagina met een vage gravure en een handgeschreven boodschap. Even later wordt de zwerver dood aangetroffen naast de Dom, met boven zijn hoofd een eeuwenoude woordpuzzel: het SATOR-vierkant. De rustige vakantie verandert op slag in een race tegen klok, waarin de professor al zijn literaire en historische kennis moet inzetten om het leven van zijn vriendin te redden.
Mening (****): In Het derde boek speelt professor Olivier Huizinga opnieuw de hoofdrol. Tegen een mooi gekozen en functioneel decor van de traditionele paardenrace worden nazaten van de beruchte familie De Medici, oude dichtregels, artefacten en bijna tot verzinsels gereduceerde overleveringen op een geloofwaardige en uitgebalanceerde manier aan elkaar geregen met behulp van wiskundigen en filosofen uit de Oudheid en Renaissance én Johan Cruijff. Het tempo ligt hoog, de spelers in het spel worden volledig uitgewerkt en er blijft geen los draadje achter. Zelfs een oplossing van een van de best bewaarde geheimen uit de geschiedenis wordt de lezer niet onthouden, al is een dergelijk scenario al meer dan eens in een avonturenfilm te zien geweest. Maar dat doet geen afbreuk aan het plezier dat de liefhebber van al dan niet verborgen geschiedenis en woordraadsels heeft aan dit boek. Voor mij absoluut de beste uit de serie.
Dit waren de eerste tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Bedankt Gea, Jeannie, Marina, Joke, Wilma, Elly, Barbara, Marieke, Denise en Ronny voor jullie enthousiaste input!
Wil je de vijftien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15