Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #17
Op 9 januari plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. We gingen ervan uit dat in februari opnieuw de Hebban Thriller Tiendaagse van start zou gaan en dus konden jullie uitsluitend kiezen uit thrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Hoewel onlangs bleek dat de Tiendaagse naar juni is verhuisd, verschijnt vandaag het tweede van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden.
Marije Ronteltap las De verborgen vrouw van Belinda Aebi
Korte inhoud: Bij de afbraak van een jutefabriek onderzoekt hoofdrechercheur Stef Michiels twee skeletten die hand in hand liggen. Langzaam ontrafelt hij wat er gebeurd is.
Mening (****): Belinda schrijft verhalen waar je als lezer in meegezogen wordt. Je wordt onderdeel van het verhaal en kijkt en leeft mee. Haar boeken zijn niet billenknijpend spannend, maar ze neemt je mee op reis langs alle emoties en gebeurtenissen. Ze gebruikt een mooie langzame opbouw, heeft gedegen kennis van alle (technische) zaken en werkt de personages en omgeving goed uit. Met perspectiefwisselingen en een tweede tijdlijn in het verleden wordt de zoektocht van Stef ook jouw zoektocht.
Verzamelaar las De Cock en de eenzame dood van Peter Römer (Appie Baantjer)
Korte inhoud: Deze dood is zeker eenzaam. Hennie wordt gevonden in haar bed, helemaal alleen. Wie heeft het gedaan, wie heeft er voordeel van en vooral: wie is er zo kwaad geweest dat die ervoor heeft gemoord? Lang blijft het onderzoek hangen, maar op het eind komt alles goed.
Mening (***): Het verhaal is niet echt origineel, de boeken van Baantjer hebben eigenlijk allemaal dezelfde opbouw en aan het eind komt alles goed. Toch heb ik dit boek met plezier gelezen. Het leest makkelijk weg, de schrijfstijl is plezierig en ook al weet je welke kant het opgaat, het boeit toch. Het boek kent geen gruwelijke details en eigenlijk is de dood maar bijzaak en gaat het eigenlijk om de personen zelf: hoe was hun leven, hoe heeft het zover kunnen komen en welk verdriet is er bij de personen die achter blijven. Na het boek te hebben dichtgeslagen, bleef ik met een goed gevoel achter. Het einde is mooi afgerond en de puzzel is opgelost.
Bas Stange las Moordstad van Daniel M. van Doorn & Evert van der Zouw
Korte inhoud: De schrijvers hebben een serie moorden verzameld en deze per Utrechtse wijk (tien in totaal) op chronologische volgorde beschreven via een zoveel mogelijk vast stramien: wat is er gebeurd, wat zou het motief kunnen zijn, hoe heeft de politie de zaak opgelost, wat eist het OM en wat werd de straf?
Mening (**): Ik vind dit boek niet passen in het genre Thrillers & Spanning (eerder in Spanning & Sensatie). Het past beter in het genre True Crime, maar dan wel beschreven op een manier die mij niet aanspreekt. Het voorwoord lezende had ik verwacht dat de schrijvers verder zouden ingaan op wat de daders heeft bewogen hun gruwelen te plegen en hoe men tot de strafmaat is gekomen en waarom de rechter vaak afwijkt van wat OM eist. Dat heb ik volledig gemist in dit boek.
Willeke las Stille dagen van Jeroen Guliker
Korte inhoud: Tijdens het onderzoek naar de moord op een oude vriend van de familie, maar ook in de papieren van haar onlangs overleden vader ontdekt Mette dat er veel geheimen uit het verleden zijn. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat iemand geprobeerd heeft door manipulatie, leugens en bedrog deze geheimen verborgen te houden.
Mening (****): Dat wat Mette ontdekt, is een mooie insteek en je wilt weten wat er allemaal is gebeurd. Mette, een vrouw die regelmatig twijfelt, verandert tijdens haar zoektocht van een afwachtende vrouw in een krachtig mens, die ondanks tegenslag doorzet. Er zijn veel personages die allemaal een relatie hebben met elkaar, meestal bekend maar ook onverwacht, situaties uit het verleden hebben hun uitwerking in het heden en dat wordt op een slimme manier met elkaar verbonden. Hoe verder het verhaal vordert, hoe sneller de gebeurtenissen zich opvolgen tot een daverende en onverwachte ontknoping. Het verhaal zit origineel in elkaar en tijdens het lezen lijkt het of er puzzelstukjes worden gevonden die samen uiteindelijk de puzzel vormen. Steeds weer een nieuw en soms totaal onverwacht nieuw stukje dat de zaak weer verder helpt. Ondertussen speelt er een romance die langzaam groeit en ontdekt Mette nieuwe inzichten in uitvoering van haar beroep.
Denise Depoorter las De nachtdienst van Esther Verhoef
Korte inhoud: Emma van Eerd woont samen met haar dochter Vegas boven de dierenartsenpraktijk waar ze werkt. Op een nacht wordt ze wakker gemaakt door twee gemaskerde mannen die een gewonde man binnen brengen. Ze wordt gedwongen om hem in allerijl te opereren.
Mening (****): Na een korte proloog zit je meteen in het verhaal. Verhoef heeft een vlotte schrijfstijl en alleen wat belangrijk is, wordt beschreven. Je krijgt korte realistische dialogen en ook korte beschrijvingen die ertoe doen. Ieder hoofdstuk vertegenwoordigt een ander personage en je krijgt zo een verschillend perspectief van het verhaal. Soms moet je wel een klein stukje doorlezen om te weten wie aan het woord is. Het verhaal leest vlot en de druppelsgewijze verstrekte informatie en cliffhangers aan het eind van enkele hoofdstukken doen de spanning stijgen. De puzzelstukjes zie je langzaam in elkaar vallen. Personages worden goed neergezet. Je leeft met hen mee, omdat ze beschreven worden vanuit hun eigen standpunt, in hun eigen omgeving. Ze beleven de gebeurtenissen op hun eigen manier en de beschrijvingen en dialogen hebben, waar nodig, ook diepgang.
Monique las Nachtvorst van Suzanne Vermeer
Korte inhoud: Als Lieke op een vakantie in Noorwegen met een groep vrienden gaat wildkamperen verdwijnt een van hen. Al snel wordt gesuggereerd dat de Nachtvorst hiervoor verantwoordelijk is. Volgens deze mythe laat de Nachtvorst 15-jarigen verdwijnen. Vijfentwintig jaar later wordt Lieke door haar vriendin in Noorwegen gebeld, de Nachtvorst heeft weer toegeslagen.
Mening (***): Dit boek is een echte Vermeer. Het is vlot geschreven en leest daardoor ook heel gemakkelijk. De hoofdstukken zijn niet te lang, wat het lezen ook aangenaam maakt. Het verhaal grijpt je direct aan, waardoor je erg meeleeft met Lieke en sympathie voor haar ontwikkelt. Wat ik goed vond aan het verhaal is dat het grotendeels realistisch is. Ook dat Lieke er samen met haar vriendin achter probeert te komen wie er achter de Nachtvorst schuilgaat. Wat ik minder geloofwaardig vond overkomen, is dat zowel Lieke als haar vriendin worden ingezet bij een politieactie, terwijl zij totaal geen politieachtergrond hebben. Desondanks was het een spannend verhaal met verrassende wendingen. Beetje bij beetje wordt onthuld wat er schuilgaat achter de Nachtvorst, en hoe dit blijkbaar al lang kon bestaan, zonder dat iemand argwaan had.
Gea Kuipers las Zin in Zillertal van Svea Ersson
Korte inhoud: Nu het huwelijk van Katja van Merwede gestrand is, besluit ze met haar kinderen Myrthe en Rowan in Oostenrijk een nieuw leven op te bouwen. Ze kent het land goed en de kinderen kunnen optimaal trainen en werken aan hun skicarrière. Om in haar levensonderhoud te voorzien, wil Katja in Zillertal een Bed & Breakfast beginnen. Vanaf dag één gaat het mis. Niet alleen is de B&B een puinhoop, ook wordt Katja meteen met haar eigen Oostenrijkse en skiverleden geconfronteerd.
Mening (***): Vanaf het begin van het verhaal worden Katja, Myrthe en Rowan duidelijk neergezet, waardoor je je meteen een beeld van hun karakter kunt vormen. Knap gedaan door Ersson, die dit chronologische verhaal met af en toe een flashback heel toegankelijk en open benadert. Zodra het avontuur in Oostenrijk begint, wordt duidelijk dat er dingen niet kloppen en dat bepaalde mensen niet te vertrouwen zijn. Een aantal plotwendingen zorgt lang voor onduidelijkheid, waardoor er leuke spanningsboogjes ontstaan. Het duurt tot het eind van het boek voor alles duidelijk wordt. Maar er zijn ook minpunten. Naarmate het boek vordert, brokkelt de geloofwaardigheid van Katja als moeder en als jager naar de waarheid af. De lange monoloog van de dader in de ontknoping deed mijn wenkbrauwen fronsen.
Jeannie Bertens las Verlos ons van het kwade van Linda Jansma
Korte inhoud: Het is een jaar later en de dramatische gebeurtenissen in de tuin van Francis en Renée van Foreest zijn voor de buitenwereld goed verborgen gehouden. Alles lijkt weer normaal. Maar dat is het uiteraard niet. Er zijn verschillende mensen die deze ogenschijnlijke rust willen verbreken! Een daarvan is een jonge vrouw die op wraak belust is. Wraak voor een gebeurtenis twintig jaar geleden.
Mening (***): Jansma staat bekend om haar filmische manier van schrijven, dat komt in Verlos ons van het kwade nog beter uit de verf dan in Naam van de vader. De korte hoofdstukjes, vrijwel steeds eindigend met een cliffhanger, maken dat je door wilt lezen. Er zijn veel perspectiefwisselingen en er is voldoende ruimte voor eigen interpretatie van de lezer. Ik heb een leuke thriller gelezen met een daverend slotakkoord, waarin veel van de verhaallijnen bij elkaar komen. Jansma zet de lezer tot het einde toe op het verkeerde been, de losse eindjes worden weggewerkt in dat slotakkoord. De vele personages komen goed aan bod, geen van allen worden ze diep uitgewerkt maar hun (re)acties worden geloofwaardig neergezet. Het hoge tempo laat een verdere diepgang ook niet toe. Een goed boek dus.
Wilma Hartman las Paniek van Sandra J. Paul
Korte inhoud: Het boek vertelt het verhaal van een schietpartij op een internaat waar op dat moment een feestelijke bijeenkomst wordt gehouden en waar geen bereik is en ook geen internet. Tja, logisch dat je dan in paniek raakt. Het boek is in twee delen verdeeld en vertelt hoe het tot deze schietpartij is gekomen vanuit het perspectief van slachtoffer en dader.
Mening (***): Het eerste deel leest als een trein en is verschrikkelijk spannend, je kunt het boek niet wegleggen. Het tweede deel was duidelijk minder. Het is een herhaling van zetten en je leest opnieuw het verhaal over de bloederige schietpartij en elk gruwelijk detail. Ik miste de diepgang en de psychologie die de boeken van Sandra anders zo sterk maken. Misschien komt het ook omdat haar boek De waarheid zo ontzettend goed en verrassend was dat mijn verwachtingen te hoog gespannen waren. Ik heb ondanks dat genoten van het boek, dat weer veel te snel uit was. Een aanrader als je een niet al te tere ziel hebt.
Greet las Moord in de camper - Susanne Hanika
Korte inhoud: Sofia heeft een camping van haar oma geërfd. Ze wil deze verkopen, maar na haar eerste nacht op de camping wordt er een dode man in de camper van een gast gevonden. Sofia wil zo snel mogelijk weten wie dit gedaan heeft, want wie koopt er een camping waar de politie rond loopt?
Mening (**): Lekker lezen op vakantie staat er op de cover en daar is dit boek heel geschikt voor: een paar uurtjes vermaak. Kruising tussen feelgood en whodunit. Vlot en eenvoudig geschreven met een vleugje humor en een fijne, zonnige vakantiesfeer. Aan het eind van het boek is de moord opgelost, maar verschillende verhaallijnen zijn niet afgerond waardoor je benieuwd bent naar het tweede deel.
Dit was de tweede reeks tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Bedankt Marije, André, Bas, Willeke, Denise, Monique, Gea, Jeannie, Wilma en Greet voor jullie enthousiaste input!
Wil je de zestien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16