Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #18
Op 9 januari plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. We gingen ervan uit dat in februari opnieuw de Hebban Thriller Tiendaagse van start zou gaan en dus konden jullie uitsluitend kiezen uit thrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Hoewel onlangs bleek dat de Tiendaagse naar juni is verhuisd, verschijnt vandaag het derde en laatste van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden.
Mirella las Golfslag van Noortje Brink
Korte inhoud: Vera Jonkers is een succesvol thrillerschrijfster en nadat ze een dreigbrief heeft ontvangen, gaat ze op advies van haar uitgever naar het Spaanse Costa del Sol voor een retraite. Het is echter de vraag of ze daar wél veilig is.
Mening (***): Het verhaal start met een spannende proloog, waardoor je erg nieuwsgierig wordt. Gedurende de plot leer je Vera kennen. Haar eerste boek was een bestseller en nu liggen de verwachtingen van de lezers erg hoog. Heel mooi wordt verwoord welke druk er nu op een auteur ligt. Dan ontvangt Vera dreigpost, met alle gevolgen van dien. De hoofdstukken zijn lekker kort en de tekst leest lekker weg, waardoor je door het boek vliegt. Elk deel begint weer met een stukje vervolg op de proloog. Echter kreeg ik over een groot deel het gevoel dat ik een roman aan het lezen was, de spanning voelde ik alleen aan begin en eind van een deel en aan het eind van het boek. Verder is het wel een leuk verhaal.
Shannah Bielen las Nachtstad van W.A. Dehairs
Korte inhoud: Wanneer privédetective Keller Brik een discreet onderzoek naar de verdwenen echtgenote van een Brusselse minister-president verricht, komt er een vrouw aankloppen om de verdwijning van haar pleegdochter te laten onderzoeken. Assistente Gwen stuurt erop aan om het onderzoek naar de verdwenen pleegdochter op zich te nemen. Ze kent de wereld van instellingen en pleeggezinnen, maar heeft ook een verborgen agenda die met het verleden te maken heeft.
Mening (*****): Een vlotte schrijfstijl waarbij de auteur niet alleen aandacht besteedt aan het goed weergeven van de sfeer, maar ook de tijd neemt om je de personages te leren kennen; die combinatie zorgt voor een aangename leeservaring. Er heerst een heerlijke dynamiek tussen Brik en Gwen; de dialogen zijn soms hilarisch, soms scherp. De verschillende verhaallijnen, hoofdzakelijk verteld vanuit Brik, afgewisseld met het zeer tot de verbeelding sprekende en sterke personage Gwen, en af en toe vanuit de hoofdinspecteur Rina, komen heel mooi samen en zorgen voor een verrassende en actievolle ontknoping. Ik vind dit een zeer waardige opvolger van De graffitimoorden.
Gerti Draye las Sønderho van Fedor de Groot
Korte inhoud: Monika Hedegaard krijgt als inspecteur bij de politie in Kopenhagen een moordzaak toegewezen van een vrouw die wel heel erg op haar lijkt. Als ze privé een dreigbrief krijgt die gelinkt wordt aan deze moord wordt ze van de zaak gehaald. Ze beslist echter samen met haar zus Isabel een eigen onderzoek te starten.
Mening (*****): Al bij het lezen van de proloog is de toon gezet! Het verhaal begint in juli 1941 in Londen als Victor Nymark aangenomen wordt in het lab van GenMedical, dat onder leiding staat van Anna Bolton. Vandaar begint de reis naar verschillende plaatsen in Europa. Er is niet alleen de zoektocht van de twee zussen, maar ook het onderzoek van Owen Cuperus naar de rol van vrouwen in WOII. Elk hoofdstuk begint met een tijds- en plaatsaanduiding, maar dan nog moet je wel goed bij de les blijven. De spanning wordt mooi opgebouwd door middel van verschillende verhaallijnen en meerdere personages. Voor mij was het genieten van het begin tot het laatste woord!
Laurie las Slaap maar zacht van Linda Jansma
Korte inhoud: In het ziekenhuis waar Maud als verpleegkundige werkt, ligt een patiënt op de intensive care. Er is niets over deze man bekend, de verpleging noemt hem Tom. Op een dag, nadat er een nieuwe collega op de afdeling is komen werken, gebeuren er vreemde dingen. Is deze nieuwe verpleegkundige wel wie ze zegt dat ze is? En wat is haar relatie tot Tom?
Mening (**): Deze thriller is vlot geschreven, je leest hem makkelijk weg. Echter doet dit het verhaal zelf geen goed. Jansma voert veel verschillende personages op die in ieder hoofdstuk met hun eigen stukje van het verhaal aan bod komen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal niet lekker loopt en dat de samenhang zoek is. Ze hebben allemaal iets met elkaar te maken, maar de druk om erachter te komen wat er aan de hand is, wordt voor de lezer niet opgevoerd. De urgentie mist, waardoor de spanning eveneens achterblijft. De race tegen de klok is aanwezig, maar door de niet heel sterke plot is dit niet echt voelbaar. Slaap maar zacht is een aardig verhaal, maar geen goede thriller.
Atse las Camping Oosthoek van Nathalie Pagie
Korte inhoud: Op een ochtend wordt Diane van Assendelft, samen met haar drie kinderen, onverwacht uit huis gezet. Ze heeft geen idee waarom. Ze belandt met haar kinderen op de beruchte camping Oosthoek en komt erachter dat haar man John, die spoorloos verdwenen is, ontvoerd is. Er wordt heel veel losgeld geëist, geld dat Diana niet heeft. Ze doet een stap die je als advocaat nooit zou maken en blijkt er talent voor te hebben. Kan ze John nog redden?
Mening (****): Het boek leest vlot weg en er zit voldoende spanning in; die houdt de auteur gedurende het gehele boek goed vast. De personages zijn goed uitgewerkt en je krijgt echt een undercoverseriegevoel. Het enige dat mij stoorde, was het geschreven Brabantse dialect, anderen zullen dit vast heel fijn vinden. You hate it or you love it.
Leentje4trixie las Blinde wraak van Nina Verheij
Korte inhoud: Rechercheur Emily Gagliardi vindt op een ochtend op het dakje naast haar balkon het lijk van een vrouw. Ze heeft geen idee wie het is. Moet ze dit zien als een waarschuwing of schuilt er een andere reden achter? Emily en haar team ontdekken al snel overeenkomsten met misdaden van een serieverkrachter uit de jaren negentig.
Mening (****): Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal; de spanning, die er van begin tot eind is, liet me niet meer los. Nina weet het verhaal goed op te bouwen, maar ze wist mijn aandacht ook vijfhonderd bladzijden lang scherp te houden. De hele tijd dacht ik na over de dader en het waarom, maar Nina laat net genoeg informatie los om toch raadselachtig te blijven. Was het toeval dat het lijk door Emily werd gevonden en vallen er nog meer slachtoffers? De schrijfstijl is vertrouwd en daar houd ik van. Dit is het derde en laatste deel van een trilogie, dus mijn tip is om eerst Fatale keuzes en Geheugenspel te lezen.
Ellen las Nevenschade van Jens Vern
Korte inhoud: Nederland heeft te maken met een virus. De minister-president heeft in samenwerking met een Amerikaans farmaceutisch bedrijf een goed vaccinatieprogramma ontwikkeld en langzaam maar zeker krabbelt het land weer op. Er is echter nog een verborgen agenda. Arts Mark van Dinter krijgt een patiënt binnen na een ongeval. Hem vallen vreemde dingen op en hij gaat op onderzoek uit. Dit brengt hem in gevaarlijke situaties terecht.
Mening (****): Vern weet, net als in zijn eerste boek De macht van K., ook nu weer de juiste toon te treffen om de lezer in het verhaal te trekken. Het is fictie, maar oh zo realistisch. Er zijn meerdere verhaallijnen, die op een zeker moment samenvallen. Vlot geschreven met een goede spanningsopbouw. De hoofdstukken zijn kort, waardoor je makkelijk nog een extra hoofdstuk meepakt. Geen verhaal over corona, al zou je dat wel kunnen denken, maar een verhaal over de macht van geld en wat datzelfde geld kan doen met jouw normen en waarden. Een verhaal dat je aan het denken zet. Fictie, maar het zou zomaar waar kunnen zijn en dat maakt het juist zo eng.
Rita Leyman las Witte ballonnen van Anya Niewierra
Korte inhoud: Wanneer de Nederlandse Odin op zijn rondreis door Bosnië in Srebrenica stopt, ontmoet hij Leila bij de Genocide Memorial. Odile is op de compound van Dutchbat geboren en te vondeling gelegd. Leila maakte als tiener de val van Srebrenica mee en overleefde als enige van haar familie de oorlog. Hun toevallige ontmoeting heeft dramatische gevolgen.
Mening (****): Witte ballonnen is een kort, maar krachtig verhaal. Anya beschrijft de personages heel goed. Je leeft met hen mee, je voelt als het ware hun pijn. Zoals in haar andere boeken brengt ze ons weer een beetje geschiedenis bij: de gruwelen van de Bosnische oorlog en de traumatische gevolgen bij de nabestaanden. De twee verhaallijnen zijn heel mooi uitgewerkt, het verleden wordt mooi met het heden verweven. Anya hanteert een heel aangename schrijfstijl, ze slaagt erin om de lezer te boeien. Ik vond het verhaal heel mooi, maar spijtig genoeg veel te kort.
Bas Stange las Dwaalspoor van Suzanne Vermeer
Korte inhoud: Tijdens een korte vakantie in Duitsland overlijdt Vincent, de man van Silvia. De doodsoorzaak lijkt duidelijk, een fietsongeval. Als snel komen twee incompetente rechercheurs op het idee dat Vincent is vermoord. In de loop het verhaal komen meerdere mensen voorbij die een motief voor moord hebben. De tunnelvisie van de rechercheurs maakt dat Silvia verdachte nummer één wordt. Gelukkig komt Silvia haar oude buurmeisje Lauren op het spoor, zij is een uitermate kundige juriste die Silvia gaat helpen.
Mening (***): Echt spannend wordt het nooit. Toch is het boek onderhoudend genoeg om door te lezen en het niet weg te leggen. In 192 bladzijden zet de schrijver een verhaal neer dat niet altijd even logisch in elkaar zit, maar op dat punt nooit echt irriteert. Hoewel het slot wat ‘goedkoop’ gekozen is, leest het boek wel als een echte thriller. Door het compacte verhaal is het prima geschikt als lectuur tussendoor, in de trein of het vliegtuig, op weg naar een verre vakantiebestemming.
VM van Erp-van Dijk las De Hillel codex van Emile Schrijver
Korte inhoud: Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na het jaar 1500 is de codex nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen.
Mening (***): De Hillel Codex blijkt geen thriller, maar eerder een roman met een spannende verhaallijn. De uitvoering van die verhaallijn staat een hoge waardering in de weg. Schrijver laat zien dat hij uitstekend in staat is om vrij ingewikkelde materie, zoals de vertaling van oude geschriften, op een simpele manier licht verteerbaar en zelfs smakelijk op te dienen. Zijn feitelijke kennis aan elkaar rijgen met een verhaallijn blijkt een stukje lastiger. Bij de feiten ervaar je een duidelijke bevlogenheid van de schrijver, het verhaal zelf blijft beschouwend en afstandelijk. Echt spannend wordt het daardoor nergens en de hoofdpersonages lijken eerder marionetten dan mensen van vlees en bloed. Wat blijft is een inkijkje in de wereld van (ultra)orthodoxe Joodse gemeenschappen aan de ene kant, en antisemieten aan de andere kant, met daartussen verzamelaars van Joodse kunst. Een fijn gedoseerd gebruik van het Jiddisch zorgt voor de juiste toon. Een interessant debuut en een Schrijver om in de gaten te houden!
Dit waren de laatste tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Bedankt Mirella, Shannah, Gerti, Laurie, Atse, Marleen, Ellen, Rita, Bas en Ronny voor jullie enthousiaste input!
Wil je de zeventien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16, #17