Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #20
Op 11 oktober plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag het tweede van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en de andere duimpjesverslagen kunt lezen. Wie weet zit er nog wel een titel bij om op je WIL-lijst te zetten. Of meer titels ...
Hieronder de tweede reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.
Korte inhoud: Maria is Zweedse en haar zoon Vincent heeft het Syndroom van Down. Ze is getrouwd met de Fransman Samir, die een dochter heeft: Yasmin. Samir laat zijn dochter, onder andere door een familiedrama, te vrij. Als Yasmin plotseling verdwijnt, wordt Samir ervan verdacht haar te hebben vermoord. Maria gaat zich steeds meer afvragen of Samir dit uit eerwraak heeft gedaan.
Mijn mening (****): Opbouw: het verhaal wordt in delen door een van de hoofdpersonen verteld; dit versterkt het verhaal. Originaliteit: de gevolgen van een leugentje om bestwil, heb ik niet eerder gelezen. Schrijfstijl: het deel van Vincent is op een kinderlijke manier geschreven, wat ik echt leuk vond om te lezen. De rest is gewoon een prettige schrijfstijl. Personages: goed uitgewerkt. Ieders leugen en beweegreden is duidelijk. Spanning: het is geen thriller. Een klein beetje spanning, maar dat is nieuwsgierigheid. Ik vind alle punten dus goed, behalve de spanning.
Korte inhoud: Een reddingsteam is bij een gletsjer in het zuidoosten van IJsland op zoek naar een groep wandelaars. Het is hartje winter en de groep is verdwenen tijdens een verschrikkelijke sneeuwstorm. Tegelijkertijd vinden er vreemde gebeurtenissen plaats bij een radarstation, niet ver van de zoeklocatie.
Mijn mening (*****): De sfeer wordt heel goed weergegeven en maakt de intense kou bijna voelbaar tijdens het lezen. Door steeds iets prijs te geven over de gebeurtenissen bij de zoektocht, het radarstation en af en toe een terugblik naar een week eerder over de groep, wordt de spanning gedurende het hele boek vastgehouden. De verschillende verhaallijnen in het boek worden op een knappe manier samengebracht tot een verrassende ontknoping.
Korte inhoud: Lydia Rodenburg gaat op haar trouwdag in de vroege ochtend een rondje hardlopen. Ze keert daarvan echter nooit meer terug. Al snel blijkt dat ze ontvoerd en vermoord is. De dader is al snel in beeld, namelijk de gewetenloze Andries Lindehout. Maar het valt Marly Rensen, hoofdinspecteur van het onderzoeksteam, moeilijk om met de juiste bewijzen te komen.
Mijn mening (****): Een prachtig psychologisch spel tussen dader en de rechterlijke macht. Zo levensecht beschreven dat de lezer ruimschoots meegenomen wordt in dit kat-en-muisspel. De personages zijn erg karaktervol beschreven. Je krijg al snel een afkeer van de dader en de overige personages wekken veel sympathie op. Door de korte hoofdstukken en een vlotte schrijfstijl vlieg je door het verhaal. Er gebeurt veel, het is boeiend en spannend en het verhaal blijft goed te volgen. Gruwelijke scènes worden niet geschuwd en vergen veel van het inlevingsvermogen van de lezer. Het einde laat je geschokt achter.
Korte inhoud: Het vierde (vertaalde) boek met onderzoekers bij de afdeling Ernstige Misdrijven in Kopenhagen Jeppe Korner en Anette Werner in de hoofdrollen. Jeppe heeft verlof en werkt tijdelijk op het eiland Bornholm waar hij betrokken raakt bij een verdwijning en een gruwelijke moord waar ook Anette vanuit Kopenhagen aan werkt.
Mijn mening (**): Katrine Engberg heeft met Jeppe en Anette een sympathiek speudersduo gecreëerd. Ik las de vorige delen graag, maar dit verhaal viel tegen. Niet spannend, veel te veel toevalligheden en een in mijn ogen ongeloofwaardige ontknoping. Het is wel vlot geschreven en de personages zijn goed uitgewerkt. Volgende deel beter hoop ik.
Korte inhoud: Laura en Kees zijn gelukkig getrouwd en hebben het goed. Kees heeft een vliegtuig en is een ervaren piloot. Op een dag verongelukt hij met zijn vliegtuig en komt Laura erachter dat er meer problemen zijn dan ze dacht.
Mijn mening (***): Dit verhaal gaat over Laura en in belangrijke mate ook over Dirk, een jeugdvriend van haar en die meer dan vriendschap voor haar voelt. Het waarom van het ongeluk van Kees is belangrijk, want er ontstaan meer vragen dan antwoorden. Echter, driekwart van het verhaal gaat op aan gedachtes, veronderstellingen, twijfels en schimmen uit het verleden. Er is maar weinig progressie in oplopende spanning. Om vervolgens in het laatste stuk, met nog wel wat verrassingen, los te barsten in elkaar snel opvolgende gebeurtenissen. Jammer, want met een betere verdeling van de spanning zou dit verhaal evenwichtiger geworden zijn.
VM van Erp-van Dijk las Madame le Commissaire en het mysterieuze schilderij van Pierre Martin
Korte inhoud: Isabelle Bonnet is net begonnen aan een welverdiende vakantie wanneer ze opdracht krijgt de vreemde dood van een staatssecretaris te onderzoeken. Een vakantie zit er al helemaal niet meer in wanneer ze bij toeval ook stuit op een vervalst schilderij waarin een roep om hulp verborgen zit. Isabelle en haar assistent Apollinaire raken verstrikt in een wirwar van valse taxaties, geheimzinnige kunsthandelaren en een onontdekte ontvoering.
Mijn mening (****): In de eerdere drie delen is het hoofdpersonage Isabelle Bonnet stukje bij beetje opgebouwd en heeft de lezer ook haar vriendenkring en de bewoners van het dorpje Fragolin leren kennen. Het is dan ook aan te bevelen om deze eerst te lezen. Het verhaal begint goed. Een achtervolging met dodelijke afloop als proloog. Het waarom en wie blijft vooralsnog onduidelijk, maar de nieuwsgierigheid is wel gewekt. De lezer wordt vervolgens getrakteerd op een verhaal vol couleur locale, humor en net-niet-absurde gebeurtenissen. Het feit dat de plot gebaseerd is op een ware, geruchtmakende kunstvervalsingszaak geeft het verhaal een zekere geloofwaardigheid mee.
Korte inhoud: Een boek met vier korte verhalen. 1) Grof wild: wat een korte en gevarieerde vakantie zou moeten worden, loopt uiteindelijk angstaanjagend af. 2) De Japanse tuin: de rechercheurs Lies en Rudi krijgen te maken met twee opeenvolgende zelfmoorden van jonge mensen. Is er een verband? 3) Kat en muis: een hoofdredactrice wordt op een dag bedreigd. Ze negeert dit, waarna er vreeselijk wrede dingen gebeuren. 4) De laatste rit: lukt het commissaris Van Inn en zijn collega om een aanslag op een Vlaamse deelnemer aan de Tour de France te verijdelen?
Mijn mening (****): 1) Alhoewel ik een grote fan ben van de verhalen ben ik toch een beetje kritisch. Op zich vond ik het een mooi verhaal, maar wat vooral spijtig is, is dat ik met veel vragen zit. Er is wel een plotse wending die sprookjesachtig eindigt. 2) Een typisch Aspe-verhaal. dat je in één ruk wilt uitlezen, het boeit van het begin tot het einde. 3) Voor mij persoonlijk is het een aangenaam verhaal om te lezen, niet erg spannend, maar wel leuk. 4) Onze prachtige rechercheurs tonen zich weer van hun beste kant. Het is een kort en boeiend verhaal en zo leert men nog iets bij over de gang van zaken bij de wielersport.
Korte inhoud: Anderhalf uur nadat Olof Palme in Stockholm werd neergeschoten, komt in de meldkamer van de politie Halland een telefoontje binnen: “Ik heb een vrouw verkracht in een auto. Die staat in de buurt van Tiarp Gård. Ik ga het weer doen. Doeg.” Sven Jörgensson gaat alleen naar de plaats delict en is net te laat om het slachtoffer te redden. Hiermee begint zijn levenslange queeste om de dader te vinden.
Mijn mening (****): Het is 2019 en de ik-persoon vertelt dat hij terug is in zijn geboorteplaats en schrijft over de zoektocht van zijn held Sven Jörgensson naar de ware toedracht van de Tiarp-moorden. Vanaf 1986 is Sven geobsedeerd op zoek gegaan naar de moordenaar, spijts zijn zware ziekte. Bij de politie werkt zijn tienerzoon Vidar samen met hem aan deze zaak, maar houdt het er al snel voor gezien. Vele jaren later wordt hij door een gebeurtenis echter weer bij de zaak betrokken. Heel knap hoe aan de hand van het minutieuze relaas van de schrijver de ware toedracht van de Tiarp-moorden aan het licht komt.
Korte inhoud: Aan de Britse universiteit Oxford raakt een groepje studenten hecht bevriend. Helaas wordt een van hen bruut vermoord en een ander daarvoor veroordeeld. Tien jaar later wordt het onderzoek heropend, met alle gevolgen van dien voor de overblijvenden.
Mijn mening (****): Positief: sterke plot, interessante en levensechte personages. Het verhaal wordt verteld door ex-studente Hannah, afwisselend in hoofdstukken vóór de dood van April en hoofdstukken erna. Dat is in steeds meer boeken een populaire structuur, maar die werkt wel. De opbouw van de spanning groeit in de gebeurtenissen voor Aprils dood én de vorderingen in het nieuwe onderzoek tien jaar later. Zoals altijd bij Ware is de stijl rechttoe rechtaan, zonder franjes maar letterlijk boeiend. Minnetjes waardoor de vijfde ster vervalt: een niet ter zake doende zijlijn, een zwak alibi, ingehamerde ‘zekerheden’.
Dit waren de tweede tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Bedankt Gerrie, Tineke Fraij, Ideke, Greet, Ellen, EllyK, VM van Erp-van Dijk, Teddy, Gerti en Hilde voor jullie enthousiaste input!Wil je de negentien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16, #17, #18, #19