Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #23
Op 12 april plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag het laatste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en de andere duimpjesverslagen kunt lezen. Wie weet zit er nog wel een titel bij om op je WIL-lijst te zetten. Of meer titels ...
Hieronder de tweede reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.
Greet las Breekpunt van Elvin Post
Korte inhoud: De vrouw en zoon van een toptennisser worden gegijzeld en om te zorgen dat ze worden vrijgelaten, moet hij zijn wedstrijd op Wimbledon winnen.
Mijn mening (****): Ik heb dit boek met plezier in één ruk uitgelezen. Ik vond het echt spannend, vooral de wedstrijd. Omdat ik helemaal geen verstand van tennis heb – dat is wel een beetje een nadeel - is het handig om vooraf te weten hoe de puntentelling werkt. Het is een vlot geschreven boek met veel korte hoofdstukken, chronologisch, vanuit het perspectief van de verschillende hoofdrolspelers. Het gestuntel van een van de gijzelnemers zorgde voor een lach, maar het zonder pardon neerschieten van onschuldige mensen voor huivering.
Joella las Beer van Nellie Mandel
Korte inhoud: Onder leiding van een gids gaan Ingmar en drie vrienden op berenjacht. Nadat een beer waarop ze geschoten hebben alleen maar verwond raakt, verdwijnt een van de jagers de nacht daarop plotseling.
Mijn mening (***): Het korte verhaal Beer van Nellie Mandel komt laat op gang en kan ik persoonlijk ook niet echt indelen in het thrillergenre, want de spanning is maar heel subtiel aanwezig. De novelle is wel erg beeldend geschreven en dat is een pluspunt. De boodschap die ik er persoonlijk uithaal vind ik sterk, maar het is helaas geen thriller, wat ik wel had verwacht. Ik kom dan ook niet verder dan een krappe drie sterren en dat is alleen vanwege de boodschap en beeldende schrijfstijl.
Marleen las De Heraklesmoorden van Alexander Olbrechts
Korte inhoud: Een moordenaar laat zich door de twaalf werken van Herakles inspireren. Zijn eerste slachtoffers zijn een leeuw en zijn verzorger, in wiens voorhoofd het Romeinse cijfer I is gekerfd. Als er meer slachtoffers vallen, neemt de druk op het rechercheteam toe.
Mijn mening (*****): Dit verhaal is niet voor tere zieltjes. De auteur beschrijft de werkwijze van onze gestoorde moordenaar zo goed als in detail. De spanning is vanaf de eerste pagina voelbaar en laat je niet meer los. Er is veel moeite gestoken in opzoekwerk om alles zo waarheidsgetrouw mogelijk in het verhaal te verwerken. Personages en gebeurtenissen verschijnen als in een film voor je netvlies, zo beeldend is de schrijfstijl. Je weet al voor het einde wie de Heraklesmoordenaar is, maar dat deed bij mij niets van de voelbare spanning af. De Heraklesmoorden is het eerste deel van een serie, er is dus een open einde en het smaakt naar meer.
Jessica las Diepe gronden van Nicolet Steemers
Korte inhoud: Op uitnodiging van haar jeugdvriendin Gabi gaat Laura naar Roemenië om er met haar te wandelen. Na de eerste dag verdwijnt Gabi plotseling en moeten Laura en Martine, een vriendin van Laura, zonder hulp de bewoonde wereld zien te bereiken.
Mijn mening (***): De schrijfstijl is erg prettig. Het verhaal leest vlot en is beeldend geschreven. Je ziet de omgeving voor je en beleeft de tocht samen met Laura en Martine. De personages zijn goed uitgewerkt. Tijdens de tocht kom je steeds meer over beide vrouwen te weten. Je voelt dat de spanning tussen de twee steeds verder toeneemt. Het is een prima thriller. Je blijft lezen omdat je wil weten wat er met Gabi gebeurd is en hoe het zal aflopen. Toch heb ik niet op het puntje van mijn stoel gezeten van de spanning.
Marina las Het laatste cryptogram van Stephan Swertvaegher
Korte inhoud: De villa van een huurmoordenaar, die na iedere opdracht een cryptogram achterliet, wordt verkocht. Enkele geïnteresseerden worden vermoord en dan blijkt dat de woning een aantal geheimen verbergt. Het oplossen van het laatste cryptogram van de moordenaar zal de waarheid onthullen.
Mijn mening (****): Een lange proloog geeft een aanloop naar het eigenlijke verhaal dat zeer realistisch is beschreven. De gebruikte taal – met een aantal typisch Vlaamse woorden en zegswijzen – geeft het verhaal een dynamiek die tot de laatste bladzijde weet te boeien. De personages worden zeer nauwkeurig beschreven en de veelvuldig gegeven details doen geen afbreuk aan de kern van het verhaal, maar maken het geheel juist heel levendig en spannend.
Elly las Het vermiste meisje van Ella Marjon
Korte inhoud: Rechercheur Nicole en haar stagiaire krijgen een melding dat een vrouw zelfmoord gepleegd zou hebben. Tegelijkertijd is Nicoles buurmeisje verdwenen en blijkt dat deze zaken met elkaar te maken hebben.
Mijn mening (***): Elk hoofdstuk begint met vier zinnen die gedachtes weergeven. Het begin is wat warrig, mede door de opgevoerde karakters en er wordt vaak gewisseld van perspectief. Er zit geen grote spanning in het verhaal, maar het houdt je aandacht wel vast. Je tast lang in het duister wat dader betreft. Een schrijfstijl met korte zinnen leest fijn en vlot.
Renske las Missoula van Fedor de Groot
Korte inhoud: FBI-cold case expert Britta Mahler keert terug naar haar geboorteplaats Missoula. Een oud-collega vraagt haar de dood van een jonge vrouw te onderzoeken. Terwijl ze het onderzoek uitvoert, vindt ze het dagboek van haar oudoom, die een duister oorlogsverleden blijkt te hebben.
Mijn mening (****): Ik moest een beetje wennen aan de schrijfstijl en het gebruik van veel plaatsen en data waar en waarop de gebeurtenissen plaats vinden, zo nu en dan moest ik even terugbladeren. Er zijn verschillende verhaallijnen (oorlog, familiebanden, verraad, geheimen, verkeerde vriendschappen) waarin veel gebeurt en ook veel doden vallen. Het was mij soms wat te veel. Uiteindelijk komen deze lijnen bij elkaar en ondanks alles houdt de getraumatiseerde Britta zich goed staande.
André las November van Thomas Olde Heuvelt
Korte inhoud: Elk jaar in november gaat het mis in Bird Street in Lock Haven en moet er een offer worden gebracht om de rest van het jaar geluk te hebben. Maar ook komt ieder jaar de duivel langs …
Mijn mening (**): Ik had het boek opgepakt vanwege de uitnodigende achterflap, die mij een spannend boek met wat fantasy en SF voorspelde. Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer het boek mij tegen de borst stuitte. Niet vanwege de schrijfstijl of het verhaal op zich, maar vooral door de onwaarschijnlijke gebeurtenissen, doorspekt met horror en nazi-Duitsland. Waarschijnlijk verwachtte ik er te veel van, misschien had ik een verkeerd beeld van het boek, maar het verhaal kon mij niet pakken, werd te onwaarschijnlijk en sinister. Zombies die proberen te overleven en mensen die aan zelfmoord denken, het is mij te hoog gegrepen.
Gea las Vinex van Bernice Berkleef
Korte inhoud: Simone en Hein zijn de drukte van Amsterdam zat en verhuizen naar een Vinex-wijk in Amstelveen. Joyce woont al langer in de wijk, zij is thuis aan het revalideren na een bedrijfsongeval, en ook het echtpaar Evi en Thijs met hun twee kinderen is al een tijd geleden in dezelfde straat neergestreken. Zo’n doodnormale straat, waar doodnormale mensen wonen … of toch niet?
Mijn mening (***): Berkleef brengt de personages helemaal tot leven, waardoor ze echt je buur kunnen zijn. Een aantal ervan is bijzonder origineel gekarakteriseerd. De perspectiefwisselingen helpen mee ze nog beter te doorgronden. Het verhaal heeft een chronologische basis, maar kent de nodige flashbacks. De spanning zit ‘m vooral in hoe er naar de ontknoping wordt toegewerkt. En die spanning is helaas niet zo groot, doordat je als lezer alles via de personages te weten komt. Daardoor valt ook de ontknoping qua spanning in het water, al heeft die dan nog wel een verrassing in petto.
Stefanie las Wakker van Ingrid Oonincx
Korte inhoud: Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan, hebben last van slapeloosheid, waardoor ze nog amper normaal kunnen functioneren. Ze melden zich aan voor een alternatieve slaaptherapie, maar als er een dode valt, komen ze erachter dat ze niet meer kunnen ontsnappen. Door proeven te doen proberen ze te ontkomen aan de moordenaar.
Mijn mening (***): De hoofdstukken zijn meestal kort en er wordt duidelijk aangegeven over wie het gaat. Door de goede opbouw leer je de personages langzaam kennen en ze zijn goed uitgewerkt. Het boek leest vlot en vooral het deel in de abdij is spannend, maar helaas soms ook ongeloofwaardig. Het idee vond ik wel origineel, alhoewel ik dit boek heel erg vond lijken op Medicijn, een ander boek van Ingrid Oonincx, dat ik heel erg goed vond.
Bianca las Niet mijn droom van Eva Nagelkerke
Korte inhoud: Rutger, Kim en hun dochter Peru gaan zes maanden zeilen in de Caraïben. Na een onverwachte gebeurtenis moeten ze er alles aan doen om de tocht tot een goed einde te brengen. Vooral als het noodlot ook nog eens toeslaat.
Mijn mening (*****): De plot is werkelijk goed uitgewerkt en bevat enkele twists die je even naar adem doen happen. Vooral het einde is een laatste prachtige twist die je het boek met een zucht dicht laat klappen. De karakters zijn heel goed uitgewerkt en de gevoelens van angst, onrust, onmacht, maar ook irritatie zijn heel goed voelbaar. De schrijfstijl is vlot, spannend en inlevend. Juist door twee verschillende verhaallijnen, die uiteindelijk bij elkaar komen, kun je het boek niet wegleggen. De titel wordt geleidelijk aan duidelijk.
Nadra las Het perfecte zusje van Anna van den Breemer
Korte inhoud: Het leven van Gaby, die een succesvolle patisserie runt, loopt perfect, totdat haar jeugdvriendin Anniek voor de deur staat. In hun geboortedorp wordt een meisje vermist, waardoor Gaby geconfronteerd wordt met haar duistere jeugd.
Mijn mening (***): Het boek leest makkelijk weg. Je wordt meegenomen in het verhaal, en de hoofdstukken geven de dagen aan zodat je weet waar je in het verhaal zit. Door de eenvoudige verhaallijn en korte hoofdstukken leest het boek erg snel. Wel miste ik wat spanning en twijfelde ik zelfs of het wel een thriller was – het neigde soms meer naar een psychologisch roman. Ook het overschot aan aandacht voor de angst van Gaby met betrekking tot haar imago irriteerde mij. En doordat de spanning soms ontbrak, werd het verhaal af en toe wat langdradig.
Wilma las Kluizenaar van Terrence Lauerhohn
Korte inhoud: Bertrand woont als enige in een verder volledig verlaten dorp, waar hij ongestoord zijn bizarre hobby kan uitoefenen. Dan verschijnt er ineens een vrouw die zijn zelfgekozen eenzaamheid lijkt te bedreigen. Wat volgt is dat ze elkaar naar het leven staan.
Mijn mening (****): Kluizenaar is een psychologische mix die wel wat weg heeft van Hex van Thomas Olde Heuvelt, alleen het bovennatuurlijke ontbreekt hier, ook al is die grens vaag. Het verhaal sluit totaal niet aan op mijn belevingswereld, maar de schrijfstijl en mijn eerdere goede ervaringen deden me toch doorlezen. De plot bezorgde me nachtmerries, kroop onder mijn huid en toch kon ik het boek niet wegleggen. Ik ben ook blij dat ik doorgezet heb, want dat einde is zo bizar en zit zo goed in elkaar! Het is niet voor te stellen dat dit boek niet gebaseerd is op eigen persoonlijke ervaringen, dat maakt het helemaal knap. Kortom: beeldend, gruwelijk en een vleugje humor maken dit tot een uniek boek.
Bedankt Greet, Joella, Marleen, Jessica, Marina, Elly, Renske, André, Gea, Stefanie, Bianca, Nadra en Wilma voor jullie enthousiaste input!
Dit was de tweede en laatste serie duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Wil je de tweeëntwintig eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16, #17, #18, #19, #20, #21, #22