Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #24
Op 22 oktober plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag het eerste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en de andere duimpjesverslagen kunt lezen. Wie weet zit er nog wel een titel bij om op je WIL-lijst te zetten. Of meer titels ...
Hieronder de eerste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.
Denise las De 20 van Sam Holland
Korte inhoud: Rechercheur Adam Bishop vindt op een terrein een toegetakeld lijk en daarbij ook het cijfer 12. Al snel worden ook lijken gevonden met de cijfers 13, 14, 15 en 16. Het is duidelijk dat dit het werk is van een seriemoordenaar. Daarnaast lijkt er ook nog eens een link met enkele moorden van vijfentwintig jaar geleden te zijn.
Mijn mening (****): Al in de proloog word je in het verhaal gestort. Het verhaal is boeiend en vlot geschreven. De personages worden heel goed getypeerd, zijn herkenbaar en menselijk. De korte hoofdstukken, de afwisseling tussen het heden en het verleden en de stukken waar de moordenaar zelf aan het woord komt, houden de spanning er tot het einde in. De plot steekt heel goed ineen. De lezer ervaart hoe alle kleine stukjes en vorderingen van het onderzoek als een puzzel in elkaar vallen. De lezer wordt vakkundig op verschillende sporen gezet. Het is een plezier om de ontknoping op de eerste rij te volgen. Een goed geschreven, spannend boek.
Elly las De jacht op Nova van Sietske Scholten
Korte inhoud: Nova, een influencer, streamt alles wat ze doet, de hele dag door. Opeens ziet haar moeder Birgit, die haar volgt, beelden van een angstige Nova. Een schot en daarna gaat de camera op zwart.
Mijn mening (****): De eerste helft van het verhaal gaat over de impact die het op zwart gaan van de camera op Birgit en alle volgers heeft. Birgit echter bijt zich als een terriër vast in de zoektocht naar haar dochter. Geholpen door de politie. In het tweede deel wordt het spannend, de gebeurtenissen volgen elkaar snel op en de spanning wordt verder opgevoerd. Het verhaal is eigentijds en vlot geschreven, de karakters zijn goed uitgewerkt en levensecht. De spanning blijft en aan het eind is er een onverwachte swing in het verhaal.
Gunther las Dodelijke afloop van Stig Abell
Korte inhoud: Een ambitieuze Londense rechercheur trekt zich na een erfenis terug op het platteland. Tijdens een jaarlijkse speurtocht ontdekt hij de botten van een jonge vrouw en gaat op onderzoek uit.
Mijn mening (****): Dit is een vlot leesbaar verhaal, vooral door de korte hoofdstukken. Het wordt pas echt spannend tegen het einde, maar het verhaal verveelt nooit. Het aantal personages is beperkt gehouden en sommige vind je meteen sympathiek, andere dan weer helemaal niet. De interactie tussen Jake en Livia is knap weer gegeven en dit was voor mij toch een van de hoofdredenen om verder te lezen. Het desolate landschap wordt knap beschreven en ik denk dat er daar dan ook ergens een metafoor in zit met het zich terugtrekken uit de maatschappij van de rechercheur. Dodelijke afloop is een prima debuut en belooft veel voor een vervolg.
Léon las Een dodelijke bekentenis van Matthew Costello en Neil Richards
Korte inhoud: Pater Byrne komt onverwacht te overlijden, maar de omstandigheden zijn verdacht. Gepensioneerd rechercheur Jack Brennan en alleenstaande moeder en webdesigner Sarah Edwards gaan op onderzoek uit en krijgen steeds meer vragen rondom de dood van de priester.
Mijn mening (***): Net als ieder deel van de serie heeft ook dit boek dezelfde opzet. Eerst wordt de misdaad gepleegd, waarna de hulp van Sarah en/of Jack wordt ingeroepen en vervolgens is er de zoektocht. Dit alles zorgt voor een rustig verhaal, met een enkele plotwisseling. De stijl van deze serie is rustig, met een helder en duidelijk taalgebruik. Cliffhangers zijn er niet en daardoor is het niet heel spannend. Ik vond dit een makkelijk leesbaar en rustig verhaal, leuk voor even tussendoor.
Renske las Razende storm van Arnaldur Indriðason
Korte inhoud: Een oud dametje levert een pistool in bij de politie, een wapen dat zij gevonden heeft in de spullen van haar overleden man. Voormalig politieman Konráð hoort hiervan en vermoedt dat het wel eens van zijn vader geweest kan zijn.
Mijn mening (***): Het vijfde boek uit de Konráð-reeks voert ons mee naar de herkomst van dit oude pistool. Ook gaat in dit boek de zoektocht naar de moordenaar van zijn vader door. Vanwege dit pistool worden er moorden in het verleden als cold case onderzocht, maar daardoor ontstaat ook geweld in het heden. Het blijkt ook dat Konráð een niet zo sympathieke kant heeft! De originaliteit is wat weg nu het al vijf boeken lang over de moord op zijn vader gaat. Wat wel fijn is, is dat veel draadjes uit de vorige delen van de serie worden afgewerkt. De schrijfstijl is beeldend en erg mooi. Ik blijf zeker de boeken van Indriðason lezen.
Arlet las De laatste duivel die sterft van Richard Osman
Korte inhoud: Tijdens de kerstperiode raakt een heel speciaal pakketje, dat veel waard is, in de buurt van het seniorencomplex in Coopers Chase vermist. Tijdens de zoektocht hiernaar vallen slachtoffers en de vrienden van De Moordclub (op donderdag) raken ongewild bij deze zaak betrokken en komen tegenover een angstaanjagende tegenstander te staan.
Mijn mening (****): Dit vierde deel uit de Moordclub-reeks had me weer onmiddellijk in zijn greep. Ook nu weer werkt de lijm tussen spanning, humor en wat feelgood uitstekend. Er werd niets te vroeg weggegeven en tot op het eind was het gissen wie de moordenaar was van de persoon dicht bij ons vriendengroepje. Het boek is zoals de vorige voor een deel in de derde persoon geschreven en voor een deel vanuit Joyce in de ik-persoon. Het verdere verloop van de persoonlijke situatie van Elizabeth en Stephen kwam deze keer voor mij persoonlijk heel hard binnen. Moest er toch wat van bekomen. Dit boek bezorgde me mooie leesuren.
Lieve las Berg des doods van Preston & Child
Korte inhoud: Een backpacktrip van een groep jonge begbeklimmers/langlaufers loopt desastreus af, want geen van hen keert terug. Nora Kelly en Corrie Swanson proberen te achterhalen wat er met hen is gebeurd en merken dat dit weleens hun moeilijkste zaak kan worden.
Mijn mening (****): Preston & Child zijn meesters in het opbouwen van een goed verhaal. Ook nu zijn ze er weer in geslaagd om de mix van fictie en feiten tot een spannend en geloofwaardig boek te bewerken. Het is duidelijk dat de auteurs gedegen onderzoek gevoerd hebben voor dit verhaal. De verplaatste locatie voldoet volledig aan de noden van het verhaal en laat je ondertussen ook nog kennismaken met de gebruiken en tradities van de inheemse bevolking. De opbouw en spanning van het onderzoek zijn er, en de verrassende ontknoping verklaart waarom de locatie van Rusland naar New Mexico moest verhuizen. Dit boek brengt je naar onherbergzame gebieden en ontoegankelijke plaatsen.
Tineke las De schaduw van Vermeer van Jeroen Windmeijer
Korte inhoud: Fabian de Ligt, docent geschiedenis, krijgt via een pater een manuscript in handen dat een heel nieuw licht op de schilder Johannes Vermeer werpt. Hij wil uitzoeken wat deze spectaculaire ontdekking inhoudt en de uitkomsten publiceren, iets dat anderen ten koste van alles proberen te verhinderen.
Mijn mening (***): Windmeijer weet ook in dit boek de spanning mooi op te voeren door de korte hoofdstukken, die afwisselend vanuit het perspectief van Fabian en David, de eigenaar van een antiekwinkel, zijn geschreven. Op deze manier leer je deze personages goed kennen en door de cliffhangers aan het eind van de hoofdstukken wil je alleen maar doorlezen. Alleen jammer dat sommige plotwendingen redelijk voorspelbaar waren en dat de vondst van de aanwijzingen soms wel erg toevallig was. Ondanks dit leest het boek heel prettig weg en zul je op een andere manier de schilderijen van Vermeer bekijken.
Marvin las Holly van Stephen King
Korte inhoud: Privédetective Holly Gibney wordt in volle COVID-periode gebeld door Penny Dahl, radeloos omdat haar dochter Bonnie vermist is. Holly’s moeder is net overleden en haar partner heeft corona, maar ze besluit de zaak toch aan te nemen. Tergend langzaam komt ze op het spoor van de gepensioneerde professoren Rodney en Emily Harris en de gruwel die zich in de kelder van hun huis afspeelt.
Mijn mening (****): Het grote pluspunt van dit boek is het kernverhaal. De misdaden, de daders, het motief. Goed bedacht en gruwelijk, maar zonder verrassende plotwendingen. Het minpunt is de herhaling. Holly heeft OCD en King beschrijft daarom uitentreuren hoe mondmaskers worden op- en afgezet, hoe ellebogen worden aangetikt, hoe personages voor of tegen vaccins zijn. Ook Holly’s verslaving aan sigaretten wordt keer op keer herhaald. Dit werkt na enige tijd erg op de zenuwen. Dat sommige lezers al aangaven het einde van het boek niet te halen, is dan ook niet verwonderlijk. En dat is jammer, want het laatste kwart van het boek is behoorlijk spannend en maakt heel wat goed. Zodoende blijft de duim groen, al is het met de hakken over de sloot. Kings favoriete personage leidt lang niet tot zijn betere werk.
Lisette las De Lijst van Marelle Boersma
Korte inhoud: Erin, Charlotte en Max, afkomstig uit Nederland, Frankrijk en Italië blijken een gezamenlijk verleden te hebben. Erins moeder overlijdt plotseling, maar heeft haar niets over De Lijst kunnen vertellen. Een lijst die de drie dichter bij elkaar brengt, maar ook grote gevolgen heeft.
Mijn mening (****): Het verhaal kent drie verhaallijnen en in het begin had ik geen idee hoe deze drie verhalen bij elkaar zouden komen. Dit gegeven en de cliffhangers die na de meeste hoofdstukken opduiken, maken dat je door wilt blijven lezen. Langzamerhand wordt alles duidelijker en komt het tot een toch wel verrassende ontknoping. De Lijst is een thriller waarin de feiten heel knap worden verweven met fictie. De wetenschap dat het verhaal op ware gebeurtenissen is gebaseerd, maakt het verhaal boeiend en aangrijpend. Het is geen thriller waarin je voortdurend op het puntje van je stoel zit, maar een mooie mengeling van spanning en historische gebeurtenissen.
Bianca las Het perfecte huwelijk van Anna Ekberg
Korte inhoud: Leonora komt erachter dat haar man Christian een affaire heeft. Hoe kan zij ervoor zorgen dat ze niet alleen achterblijft? Christian wil scheiden, maar dat wil Leonora niet. Wat kan hij doen om ervoor te zorgen dat zijn geheim veilig blijft en dat hij verder kan met Zenia, zijn minnares?
Mijn mening (*****): De plot wordt geweldig goed opgebouwd en uitgewerkt. Vanaf het begin zit er een onderhuidse spanning in die tot het einde toe goed voelbaar is. Telkens als ik een idee had waar het verhaal heen zou gaan, kwam er een twist die dat idee snel de kop indrukte. De hoofdstukken zijn verdeeld in drie verhaallijnen: het verhaal van Leonora, dat van Christian en dat van Holger, de politieagent die destijds op de zaak werd gezet om uit te zoeken wat er nu precies is gebeurd. Deze drie personages zijn goed neergezet en langzaamaan wordt duidelijk hoe zij denken en doen. Het is niet moeilijk om sympathie te voelen voor zowel Leonora als Christian, ze zitten beiden in een vreselijk moeilijke situatie en kunnen bijna het hoofd niet boven water houden. Het perfecte huwelijk is een aanrader, het boek geeft veel leesplezier en een aantal uren spanning.
Bedankt Denise, Elly, Gunther, Léon, Renske, Arlet, Lieve, Tineke, Marvin, Lisette en Bianca voor jullie enthousiaste input!
Dit was de eerste serie duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.
Wil je de drieëntwintig eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16, #17, #18, #19, #20, #21, #22, #23