Holger Munch en Mia Krüger - Samuel Bjørk
De tweeëntwintigste aflevering van onze rubriek "Seriepersonages" is een feit. Deze keer staan Mia Krüger en Holger Munch in de spotlights, personages gecreëerd door de Noor Samuel Bjørk. Ons criterium dat de series ten minste tien jaar geleden gestart moeten zijn en uit minstens vijf delen moeten bestaan, hebben we laten vallen. We zullen aan het eind van de maand ook niet langer onze mening over de seriepersonages geven, gebaseerd op het door ons gelezen eerste deel van de serie. We laten jullie wel weten wat we van de boeken vinden, er komen met andere woorden heel wat duimpjesverslagen aan! Daarover meer aan het eind van het artikel.
De auteur
Samuel Bjørk is de schrijversnaam van de Noorse muzikant Frode Sander Øien. Bjørk schrijft voor toneel en is eveneens romancier. Hij schreef zijn eerste toneelstuk op zijn eenentwintigste, hierna volgden er nog vijf, heeft werk van Shakespeare vertaald en heeft twee romans (Fantastiske Pepsi love en Speed til frokost) op zijn naam staan. Als autodidactisch kunstenaar heeft hij zes albums uitgebracht en ook enkele kunstwerken gemaakt die in verschillende galerieën zijn tentoongesteld. In 2013 kwam zijn eerste thriller Ik reis alleen uit, hierin maakt de lezer kennis met de nieuwe seriepersonages Mia Krüger en Holger Munch. Doordat hij met zijn thrillers veel succes heeft, werd hij, mede door zijn stijl, al snel vergeleken met de Zweedse auteur Stieg Larsson. Van dit debuut heeft Warner Brothers al meteen de filmrechten gekocht. De auteur woont en werkt momenteel in Trondheim.
Hoofdpersonages
Mia Krüger en haar tweelingzus Sigrid zijn bij hun geboorte geadopteerd. Hun adoptieouders hebben de beide meisjes met veel liefde en genegenheid opgevoed. Desondanks raakte Sigrid verslaafd aan drugs, ook de zwaardere soort. De mooie en ravenzwartharige Mia koos een heel andere weg, zij schreef zich in voor de politieacademie. Ze heeft de politie echter moeten verlaten omdat ze de drugsdealer van Sigrid doodgeschoten heeft. Ze hield hem verantwoordelijk voor de dood van haar zus, die tien jaar eerder stierf als gevolg van een overdosis heroïne. Mia raakte in een depressie en heeft, om zich weer met haar zus te herenigen, besloten zichzelf op de verjaardag van haar zus van het leven te beroven. Ze vertrok naar een klein en afgelegen eilandje in een Noors fjord waar ze met veel moeite vandaan wordt gehaald door inspecteur Holger Munch. Vanwege haar uitzonderlijke kwaliteiten wil hij haar opnieuw opnemen in zijn speciale onderzoeksteam. Want ze is slim en ziet vaak dingen die niemand anders ziet, daarom is ze van grote toegevoegde waarde voor het team.
Holger Munch heeft andere problemen. Hij is nog maar vierenvijftig jaar oud (in Ik reis alleen althans), maar hij voelt zich ouder. Tien jaar eerder zijn hij en zijn vrouw Marianne gescheiden, maar dat heeft hij nog steeds niet kunnen verwerken. Omdat zijn dochter Mirjam tijdens die scheiding voor haar moeder heeft gekozen, is zijn relatie met haar nogal gecompliceerd. Toch probeert hij de band te herstellen en doet hij er alles aan om er voor zijn kleindochter Marion te zijn. In zijn niet al te florissante leven is zij zijn zonnetje. Zijn moeder, die al hoogbejaard is en haar spaargeld dreigt kwijt te raken aan een kleine christelijke groepering, woont in een bejaardenhuis. Met een van de verpleegsters die zijn moeder verzorgen, krijgt hij een relatie. Voor de mensen om hem heen is hij aardig en als je hulp nodig hebt, staat hij voor je klaar. Hij heeft moeite met zijn gewicht, hij vindt zichzelf te zwaar, maar ook met zijn rookgedrag. Verder vindt hij het erg om verward te worden met de kunstenaar Munch.
De boeken
Ik reis alleen
Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...
De doodsvogel
Een tienermeisje lijkt ritueel vermoord te zijn en het onderzoeksteam van Holger Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Mia Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en een verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Nog net in beeld zien we de contouren van iemand die verkleed is als uil, de doodsvogel. Ondertussen zit Munchs dochter Miriam midden in een emotionele crisis en wordt ze in een romantische affaire getrokken die haar op het pad brengt van een zeer zieke geest…
De jongen in de sneeuw
In een bergmeer wordt een 21-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer '4' is in de lens gekrast. Inspecteur Holger Munch is met verlof om te zorgen voor zijn dochter, maar besluit om terug te komen voor het onderzoek naar de ballerina. Mia Krüger, net ontslagen uit een afkickkliniek, is op weg naar een welverdiende vakantie in de Cariben wanneer Munch opduikt en haar vraagt om zich over de zaak te buigen. Ze besluit haar vakantie uit te stellen en te helpen met het onderzoek. Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling…
Het vervolg
Zoals in de inleiding gezegd, gaan we onze mening geven over de boeken van Samuel Bjørk, er komen een heel aantal afleveringen van onze duimpjesrubriek aan. Morgen, 4 oktober, bespreken we het debuut Ik reis alleen en een dag later is De doodsvogel aan de beurt. Later in de maand, de precieze datum is afhankelijk van de releasedatum, bespreken we de derde Munch en Krüger, De jongen in de sneeuw.