Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ik reis alleen - Samuel Bjørk

op 04 oktober 2018 door

Later deze maand verschijnt de nieuwe thriller van Samuel Bjørk. Dat boek zullen we net als de eerste twee bespreken we in een duimpjesverslag. Natuurlijk beginnen we met het debuut, Ik reis alleen, dat in 2015 is verschenen. In dit boek maken Holger Munch en Mia Krüger hun opwachting en gisteren kon er al kennis met hen worden gemaakt.

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. 

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Wat vinden wij van Ik reis alleen, het debuut van Samuel Bjørk?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgElly: Het boek stond al een tijd in mijn boekenkast en nu het een duimpjesboek is geworden, gaat het in ieder geval van de te-lezen-lijst af. Al snel had het boek me in de greep. Ik wilde weten of het Mia lukte wat ze in gang had gezet op het eiland. Al snel kwam Holger Munch in beeld, hij had haar nodig voor een moeilijke zaak waarbij een zesjarig meisje vermoord was. Mia bezit een gave waardoor ze, ten opzichte van de gewone sterveling, verbanden eerder door heeft. De beide hoofdpersonen zijn bijzonder, maar vooral ook erg sympathiek. Het boek is goed opgebouwd en de schrijfstijl is erg goed. Het is een verhaal dat in een heerlijk tempo verteld wordt. Toen ik halverwege het boek was, rende (nou ja, liep ik) naar de boekenwinkel om De doodsvogel te kopen. Dat zegt genoeg. 

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgEvy: Wie draagt het verhaal in Ik reis alleen? Voor mij is dat Mia Krüger. Zonder twijfel. Ook al is Holger Munch een aimabel personage, Mia heeft dat donkere, duistere dat de lezer helemaal naar binnen zuigt. We krijgen informatie over het verleden van beide personages, maar omdat Holgers familie nog leeft, en omdat die familie ook een actieve rol speelt in het verhaal, is dat zeker een element dat je als lezer bindt aan Holger. Er is een mooie wisselwerking tussen de beide hoofdpersonages, maar ook verschillende nevenpersonages (en dan denk ik aan de andere leden van het team) leer je als lezer goed kennen. Het plot zit mooi in elkaar, met verschillende verhaallijnen die toch goed bij elkaar komen. Misschien is het wel allemaal 'toevallig' genoeg en er hadden, wat mij betreft, wel één of twee elementen uit die samenloop van omstandigheden mogen geschrapt worden. Ik moet zeggen dat het begin van het boek de lezer mooi 'triggert'. Normaal zit je dan met de opbouw van het verhaal, maar door de geschiedenis van Mia al zo vroeg te gebruiken, zit je direct goed in het boek. Een boek dat smaakt naar meer! 

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgGert: Om meer dan één reden is Ik reis alleen een absolute topthriller. Om te beginnen vanwege het verhaal. Samuel Bjørk weet vanaf het moment dat een meisje hangend aan een touw aan een boom door twee broertjes wordt gevonden de lezer een flink aantal uren aan de stoel of bank gekluisterd te houden. Hierbij loopt de spanning af en toe tot heel grote hoogte op. Daarnaast introduceert de auteur twee heel bijzondere personages: Holger Munch, een nerd eerste klas en tegelijkertijd een rechercheur in hart en nieren. Ook zijn collega Mia Krüger drukt heel nadrukkelijk haar stempel op het verhaal door haar labiele karakter gecombineerd met een zeer sterk analytisch vermogen. Dit alles maakt dat Ik reis alleen in mijn ogen een van de betere thrillers is van het laatste decennium. Het lezen meer dan de moeite waard. 

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgGreet: Een sterk debuut! Niet slechts één inspecteur of rechercheur, maar meteen twee! En de depressieve Mia is alvast geen doorsnee speurder, hetgeen dit boek al meteen iets origineels geeft. Bjørk verstaat de kunst om zijn personages zo neer te zetten dat ze de lezer helemaal meenemen in het verhaal. Goed uitgewerkt plot, goed gedoseerde spanning, enkele onverwachte wendingen, vlotte schrijfstijl, dit debuut is er eentje om u tegen te zeggen. Ik las het boek begin 2015, meteen na verschijnen, geloof ik. Ik herinner me dat het boek me 400 bladzijden lang in zijn greep hield. Interessante inhoud, een paar steekwoorden: jonge kinderen, ontvoering, moord, problematische thuissituatie, drugs, sekte, ... Wat mij betreft kan dit speurdersduo nog heel lang mee, duim omhoog voor de eerste Bjørk!

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgJoyce: Ik reis alleen blinkt uit in zorgvuldigheid, de manier waarop Samuel Bjørk met zijn karakters in het boek omgaat, hij zorgt goed voor ze en neemt de tijd ze te introduceren. Ook het verhaal en de plot zijn zorgvuldig opgebouwd en zetten de lezer regelmatig op het verkeerde been door kruisende verhaallijnen. Dit is heel mooi gedaan en maakt dat het boek een plezier is om te lezen en daarom ook haast met geen mogelijkheid weg te leggen. Doorlezen tot het bittere eind is het credo. Dat Ik reis alleen een debuut is, voel je geen moment, je merkt dat Samuel Bjørk schrijfervaring heeft en dit geeft ook echt een extra dimensie aan het boek. Regelmatig mooie zinnen en omschrijvingen uit onverwachte hoek. Heerlijk! Thrillerland heeft er echt een aanwinst bij met Samuel Bjørk.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgKarina: De plot van Ik reis alleen zit goed in elkaar en neemt je mee op een trip zonder bekende eindbestemming. Steeds weer laat Bjørk puzzelstukjes los waar zowel het team als de lezer mee aan de slag kunnen om de plotpuzzel te leggen. Meerdere malen weet hij de spanning op te voeren door verschillende prikkelende cliffhangers. De verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat je als lezer geïnteresseerd blijft in hoe dingen in elkaar steken, maar ze zijn er tevens de oorzaak van dat Samuel Bjørk je regelmatig op het verkeerde been weet te zetten. Doordat Bjørk ook gebruik maakt van sprongen naar het verleden krijg je er zicht op hoe Munch en Krüger, de hoofdpersonages, op hun huidige positie zijn gekomen en wat hen een goed duo maakt. Zowel hun sterke als zwakkere kanten komen aan bod, waardoor zij gaan leven en menig lezer zullen weten te binden aan de andere boeken die nog over hen gaan verschijnen.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgKees: Na een korte proloog begint het verhaal met het voorstellen van de personages, niet vreemd voor een eerste boek uit een serie. Daarnaast maakt dat begin eveneens nieuwsgierig en begint het al met een lichte spanningsboog. De belangrijkste personages, Holger Munch en Mia Krüger, zijn overigens goed uitgewerkt en daardoor vond ik dat ik ze goed heb leren kennen, maar ook kan begrijpen. Ik reis alleen heeft een aantal verhaallijnen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Ze vloeien echter op een ingenieuze manier samen tot één geheel. Dat heeft Bjørk prima gedaan. Hoewel het verhaal rustig begint, neemt het tempo gedurende de plot toe en daarmee ook de spanning. Ik werd regelmatig op het verkeerde been gezet en onder andere daardoor heb ik me geen moment verveeld. Soms had ik zelfs het gevoel dat ik deel uitmaakte van het verhaal. Ik vond het al met al een bijzonder sterk debuut met veelbelovende personages. Na het lezen was ik benieuwd naar meer.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgSilvia: Bjørk heeft mij met dit debuut op alle gebieden volledig in zijn ban gekregen. De hoofdpersonages, Holger en Mia, beschrijft hij zo dat ze echt gaan leven. Hun persoonlijke gevoelens kwamen daardoor dichtbij. Niet alleen Holger en Mia worden goed neergezet, ook de overige personages krijgen vorm door de beeldende schrijfwijze. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, kon ik bijna voelen, de eenzaamheid en verlatenheid spatten op sommige momenten van de bladzijden. Met dit gedegen raamwerk blijft alleen een plot over dat moet worden ingevuld. Ook dit kan aan Bjørk worden overgelaten. Door de verschillende verhaallijnen en perspectieven werd ik meerdere malen op het verkeerde been gezet. De uiteindelijke ontknoping verraste me. Wat na het dichtslaan van dit boek overbleef, was vooral een interesse in de twee hoofdpersonages. Hoe zal het verder met hen gaan? Van mij mogen Holger en Mia nog veel zaken toegewezen krijgen. Ik ben fan!

Conclusie: Het debuut van Samuel Bjørk heeft ons overdonderd, zo valt uit de groene duimen op te maken. We zijn lovend en kijken uit naar nog meer Holger en Mia. Bjørk heeft ons in de greep. Hoe zit dat met jullie? Vonden jullie zijn debuut ook zo sterk of denk je er anders over? Laat ons het hieronder weten.

Sterren voor Ik reis alleen: 4 x *****, 4 x ****

De Hebban Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#6 het eerste deel van een serie
#20 een doorbraakboek van een bekende auteur
#48 een boek van een auteur met een pseudoniem


Reacties op: Ik reis alleen - Samuel Bjørk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk is het pseudoniem van de Noorse zanger, songwriter en schrijver Fro...