Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Julie O'Yang

op 14 juli 2019 door

Woensdag gaven we het startschot voor onze Azië-weken. Tijdens een tien dagen durende reis nemen we jullie mee naar Japan, China, India en Zuid-Korea. We laten jullie kennismaken met interessante auteurs en boeken. En wie weet doen we onderweg nog andere locaties aan. Vandaag trekken we naar China, en dat in het gezelschap van Julie O’Yang.

Auteur
Julie O'Yang (1968) is een Nederlands-Chinese auteur, filmmaker, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. Ze groeide op in China en werd daar geselecteerd voor een bijzondere universiteit in Beijing, waar diplomaten en geheimagenten werden opgeleid. Ze sloeg het aanbod af en ging archeologie en geschiedenis studeren. Kort na de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede vertrok O'Yang met een studiebeurs naar Londen en daarna naar Nederland, Leiden. Haar fascinatie voor de geschiedenis en de internationale spionage bleef. Het onderzoek dat zij op dit gebied deed, leidde tot de veelgelaagde roman China Noir die het best kan worden omschreven als een filosofische literaire thriller, maar ook als een politieke thriller, omdat hij de opkomende wereldmacht van China belicht.

De boeken
Er zijn twee boeken in het Nederlands beschikbaar. China Noir heeft ze alleen geschreven, The picture of Dorya Glenn heeft ze gemaakt in samenwerking met de Vlaamse fotograaf Filip Naudts. Ik heb China Noir gelezen, mijn mening over dat boek lees je verderop in dit artikel.

China Noir (2008)

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vindt een moord plaats op de keizerlijke graftomben in Noord-China. Zeventig jaar later bezoekt Tessa de plek van de onopgeloste moord. Haar zoektocht die met een familiegeheim begint, eindigt bij de onthulling van een stuk ongeschreven geschiedenis.

China Noir brengt het innerlijke landschap van de opkomende wereldmacht China in kaart. Julie O'Yang werpt een blik op de geschiedenis die ze laat samensmelten met de actuele thema's. De auteur confronteert ons met haar verontrustende visie: Oost en West zijn onverzoenbaar. De globalisering zal de wereld slechts leiden naar een volgende, gevaarlijke patstelling.

Mening van Chantal ***: Ik vond het boek traag op gang komen. Toen het eindelijk een beetje begon te lopen, kwam er een stuk over 9e eeuws China met vertellingen. Die had je wel nodig om het boek te begrijpen, maar ik kon er maar moeilijk doorheen komen en vond het ook niet echt begrijpelijk, dit kan natuurlijk aan mij liggen. Daarna werd het wel spannend. Ik was heel benieuwd wat er nu allemaal achter de geheimzinnige moord bij de keizerlijke graftomben zat en wat het familiegeheim van Tessa inhield. Ik vond het echter geen bloedstollende thriller, meer een spannend detectiveverhaal. In het begin doen enkele personages hun opwachting. Het is dan nog verwarrend wie wie is en wat hun rol in het verhaal is. In de loop van het verhaal kom je hier wel achter. Ik vind de personages wel goed uitgewerkt. Je leert ze aardig kennen, hoewel je toch op het verkeerde been wordt gezet wie goed en slecht is. Ik heb dit boek over het algemeen met plezier gelezen.

The picture of Dorya Glenn (2017)

Een fotograaf stalkt een schrijfster nadat hij haar portret zwaar vervormde en manipuleerde. Met onafwendbare gevolgen voor beiden. Naast de fotograaf is Dorya Glenn de hoofdpersoon van dit verhaal. Maar wie is zij eigenlijk?

Dit boek is een unieke samenwerking tussen de Chinese schrijfster Julie O’yang en de Vlaamse fotograaf Filip Naudts. Dorya Glenn is de heldin van dit fotoverhaal. Ze is een alien die de mensen op aarde een spiegel voorhoudt. Zij laat tevens een aantal actuele problematieken de revue passeren, zoals de bewakingsterreur, racisme, vrouwenemancipatie en de huidige immigratiecrisis. Het boek is volledig tweetalig: Nederlands en Engels.

Wie is er ook van plan om China Noir te lezen? Laat het ons weten! Kent iemand het boek The picture of Dorya Glenn? Ik ben toch wel nieuwsgierig.

Veel leesplezier,
Chantal, namens de Thriller Club 



Reacties op: Julie O'Yang

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Julie O'Yang

Julie O'Yang

Julie O'Yang (1968) is een Japanse archeoloog en japanoloog. Daarnaast is z...