Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Katz & De Morsain - Gerrit Barendrecht

op 15 februari 2023 door

Laat ons een keer de historische thriller in de kijker zetten, dachten we een tijd geleden. Zijn die boeken anders dan de standaard thriller? Trekken ze een ander publiek of niet? Dat hebben we voor jullie uitgezocht. We trappen vandaag af met het duo Julius Katz en Ida de Morsain, bekend uit de boeken van Gerrit Barendrecht. Het koppel neemt ons mee naar het Amsterdam van het eind van de negentiende eeuw, en zo nu en dan is er ook een uitstapje naar een andere plaats.

De auteur

Gerrit Barendrecht werkt als reality- en beeldbandregisseur bij ITV Studio Netherlands, een van de grootste productiehuizen van Nederland. In 2014 begon hij aan zijn schrijverscarrière met de avonturenroman De reis van de Gazelle, waarvoor hij op een boekenmarkt op het idee kwam. Vier jaar later verscheen zijn thrillerdebuut De Parijse connectie, het eerste deel van een serie met inspecteur Julius Katz en journaliste Ida de Morsain.

De boeken

De verhalen spelen zich alle in 1889 af en voornamelijk in Amsterdam, maar de locaties Parijs, Rusland en Londen komen eveneens in de serie voor. De belangrijkste personages zijn inspecteur Julius Katz en journaliste Ida de Morsain

Julius Katz is dertig jaar oud en voordat hij inspecteur bij de Amsterdamse politie werd, was hij militair tijdens de Atjeh-oorlog. Hij raakte er gewond, werd naar Nederland gerepatrieerd en vanwege de vele gewelddadigheden die hij er heeft meegemaakt, kampt hij nog steeds met een trauma.

Ida de Morsain, dochter van een rijke bankier, is vijfentwintig jaar en journaliste bij Het nieuws van de Dag, de krant die door haar vader gefinancierd wordt. Ze is er de enige vrouw en daarom moet ze zich voortdurend bewijzen. Daarnaast is ze ambitieus, impulsief en niet op haar mondje gevallen.

  • De Parijse connectie (2018)
  • De Russische connectie (2021)
  • De Ripper connectie (2022)


Kees las de drie boeken uit de reeks en geeft hieronder aan wat hij ervan vond.

1-De Parijse connectie

Inhoud
: In het mortuarium van Amsterdam wordt een lijk aangetroffen dat er niet hoort te liggen. Aan inspecteur Julius Katz de taak om uit te zoeken wie het jonge meisje is en hoe ze er terechtgekomen is. Bijna tegelijkertijd krijgt hij te maken met de moord op de uitbaatster van een bordeel. Journaliste Ida de Morsain heeft over deze zaak gehoord, wil hier een artikel over schrijven en dringt, zij het incognito, door in een circuit van illegale handel in prostituees. Hierdoor komt ze in hachelijke omstandigheden te verkeren, maar haar ware identiteit kan ze, met gevaar voor eigen leven, niet bekendmaken.

Kees ****: Het verhaal is wat mij betreft realistisch en dat komt voor een groot deel omdat het gebaseerd is op de vrouwenhandel en kinderprostitutie die destijds voorkwamen (en tegenwoordig helaas nog steeds). Ook de sfeer en omstandigheden van de negentiende eeuw worden prima overgebracht. De plot heeft diverse ontwikkelingen, hoewel de spanning niet voortdurend groot is. Zo nu en dan is er wat meer actie en dat zorgt dan tevens voor een iets hoger tempo. De personages Katz en De Morsain vind ik boeiend en interessant en ik leefde voortdurend met hen mee. Al met al vind ik dit een sterk begin van wat hopelijk een lange serie wordt.


2-De Russische connectie

Inhoud
: Europa wordt geteisterd door een golf van bomaanslagen en die op het Londense treinstation Kings Cross is de meest recente. Vooralsnog lijkt het erop dat Nederland de dans ontspringt. Totdat een volle paardentram op de Dam explodeert. Inspecteur Julius Katz, die onlangs is geïnfiltreerd bij een anarchistische organisatie, en zijn vriendin en journaliste Ida de Morsain, wier zus bij de aanslag gewond is geraakt, proberen de onderste steen boven te krijgen. Ze komen erachter dat er een nog grotere aanslag gepland staat en dat het nieuwe Centraal Station het mogelijke doelwit is. Hierna zetten ze alles op alles om dat te voorkomen.

Kees ****: Ook dit verhaal speelt zich af in 1889 en de sfeer en omstandigheden van die tijd worden opnieuw uitstekend en realistisch overgebracht. De beeldende schrijfwijze van de auteur zorgt ervoor dat je voor je ziet hoe het toen moet zijn geweest. Omdat de eerste hoofdstukken geen spanning hebben, heeft het boek dan nog veel weg van een roman. Dat is echter schijn, want die spanning is latent aanwezig. Naarmate de plot vordert, nemen de spannende momenten aanzienlijk toe. Er zijn plotwendingen en enkele gebeurtenissen benemen je de adem. De ontknoping is zonder meer spectaculair. Mij heeft deze thriller in ieder geval van begin tot eind kunnen boeien.

3-De Ripper connectie

Inhoud
:
Het is december 1889 wanneer het zwaar verminkte en levenloze lichaam van een prostituee wordt gevonden. Alles wijst erop dat de befaamde Londense seriemoordenaar Jack de Ripper weer heeft toegeslagen. De moord is echter in Amsterdam gepleegd, dus de vraag is of hij naar de Nederlandse hoofdstad is uitgeweken. Hoewel de voltallige politiemacht, onder leiding van inspecteur Julius Katz, jacht op hem maakt, lijkt hij ongrijpbaar. Op een gegeven moment wordt echter wel duidelijk dat de moordenaar zijn vizier op één specifiek iemand heeft gericht. Dit betekent dat het voor Katz allemaal wel heel erg dichtbij komt.

Kees ****: In dit derde deel van de reeks ontwikkelen de hoofdpersonages Katz en De Morsain zich weer iets meer en ook nu blijkt dat ze samen een sterk en goed koppel vormen. Waar de auteur deze keer eveneens de nodige aandacht aan besteedt, is de moordenaar van de prostituees, want verschillende hoofdstukken worden vanuit zijn perspectief verteld. Hierdoor – en dat vond ik wel interessant – volg je zijn gedachten en beweegredenen. Hoewel de plot geen gigantisch hoog tempo heeft, zit er toch voldoende vaart in en gebeurt er meer dan voldoende. Wat mij betreft heeft de eindfase de meeste spanning, vooral omdat het dan voor een aantal personages nogal hachelijk wordt. Al met al is ook dit derde deel me prima bevallen.

Conclusie

De drie tot nu toe verschenen delen zijn stuk voor stuk sterk en geven een goed beeld van hoe het leven aan het eind van de negentiende eeuw eraan toeging. De sfeer en omstandigheden worden bijzonder goed weergegeven en daar bovenop zijn Katz en De Morsain sterke personages. De verhalen zitten goed in elkaar en hebben ruim voldoende spanning om je een flink aantal uren leesplezier te geven.

Heb jij al één of meer van deze boeken gelezen en zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, ben je van plan om aan de serie te beginnen? We zijn er erg benieuwd naar.



Reacties op: Katz & De Morsain - Gerrit Barendrecht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de a...