Keigo Higashino
Een aantal dagen geleden gaven we het startschot voor onze Azië-weken. Tijdens een tien dagen durende reis nemen we jullie mee naar Japan, China, India en Zuid-Korea. We laten jullie kennismaken met interessante auteurs en boeken. En wie weet doen we onderweg nog andere locaties aan. Vandaag zijn we weer in Japan, en dat in het gezelschap van Keigo Higashino.
De auteur
Keigo Higashino (Osaka, 1958) is een van de bekendste en bestverkopende auteurs in Japan. Na een carrière als ingenieur vestigde hij zich in Tokyo om zich volledig op het schrijverschap te kunnen richten. Hij won onder andere de prestigieuze Naokiprijs - het Japanse equivalent van de Man Booker Prize - voor zijn boek De fatale toewijding van verdachte X. De Engelse vertaling van dit boek werd genomineerd voor zowel een Edgar als een Barry Award.
The Times noemde hem zelfs 'de Japanse Stieg Larsson'. Van 2009 tot 2013 was hij voorzitter van de 'Mystery Writers of Japan.' The Library journal schreef over hem: 'Higashino brengt de kunst van het schrijven van thrillers naar een hoger voortreffelijk niveau'. De VN Detective en Thrillergids scheef 'Het langzaam ontrafelen van een ingenieus bedachte misdaad is goed en degelijk gedaan'.
De boeken
Slechts drie van zijn boeken zijn in het Nederlands beschikbaar. In het Engels wel een aantal meer. Voor de vertaling werd een beroep gedaan op Luk van Haute. Het zijn drie delen van een serie rond professor Galileo. Op alledrie de covers het gezicht van een Japanse vrouw.
Karina en Joyce maakten in 2012 kennis met Keigo Higashino tijdens een leesclub op de voormalige site Crimezone. Samen met anderen lazen en discussieerden zij over De fatale toewijding van verdachte X, het eerste boek in de serie rond professor Galileo. Karina las tevens de volgende twee delen in de serie. Joyce kon alleen deel drie in de bibliotheek verkrijgen, maar toen ging de tijd te snel om het boek te kunnen lezen.
De fatale toewijding van verdachte X (2012)
Yasuko Hanaoka is een alleenstaande moeder die zich al jaren schuilhoudt voor haar gewelddadige ex-man. Wanneer hij plotseling voor haar deur staat en zowel haar als haar dochter bedreigt, slaan bij Yasuko de stoppen door en vermoordt ze hem.
Ishigami, een wiskundeleraar die naast Yasuko woont en een zwak voor haar heeft, vangt door de dunne wand alles op. Hij stelt voor om samen een waterdicht alibi te creëren en de politie op het verkeerde spoor te zetten.
Geconfronteerd met tegenstrijdig bewijs van deze brute moord, roept de politie de hulp in van professor Manabu Yukawa, een briljante natuurkundige met de bijnaam Detective Galileo.
Zal het hem lukken om de waarheid boven tafel te krijgen of is de toewijding van Ishigami sterker dan ijskoude logica?
Mening Joyce**: Dit was mijn eerste Japanse thriller, ik was enthousiast geraakt door de quotes 'de Japanse thrillersensatie' en de 'Japanse Stieg Larsson'. Helaas heb ik moeten constateren dat mijn verwachtingen iets te hoog waren. Het boek miste in mijn ogen spanning, het verhaal kabbelde zeker op de helft van het boek maar een beetje voort. Een grote rol in het boek speelt de gedachtengang van de studievriend van Ishagami, maar dat is allemaal niet erg duidelijk en leidt tot onbegrijpelijke acties die pas op het einde van het boek duidelijk worden. Ik vind het boek ook meer een detective dan een thriller. Geen idee of het boek typisch Japans is, wel zijn de omgangsvormen van de mensen veel respectvoller. De rangen en standen spelen een grotere rol dan in boeken uit andere landen. Het is wel een typische Japanse thriller, denk ik, want dit is de eerste die ik lees. In ieder geval is het boek niet te vergelijken met thrillers uit andere landen. Ik geef het boek twee sterren, omdat het niet aan mijn verwachtingen voldeed.
Mening Karina****: Ook mijn eerste Japanse thriller om te lezen. Keigo Higashino heeft met zijn Nederlandse debuut in ieder geval mijn aandacht getrokken. De plot zit goed in elkaar, waarbij er veel aandacht is voor de details. Met karakters die waar nodig goed uitgewerkt worden, weet Higashino te boeien in een verhaal dat weliswaar als thriller gepresenteerd wordt, maar daarvoor echt tekort schiet. Wat De fatale toewijding van verdachte X mist aan spanning maakt het goed met verrassende plotwendingen waardoor je als lezer toch uitgedaagd wordt om verder te lezen tot aan de onverwachte ontknoping.
Redding van een heilige (2013)
Yoshitaka, die op het punt stond zijn vrouw te verlaten, sterft na het drinken van vergiftigde koffie. Zijn vrouw Ayane is de voor de hand liggende verdachte, maar zij was honderden kilometers verderop toen haar man werd vermoord. De inspecteur in Tokio die het onderzoek leidt, is meteen erg van haar gecharmeerd en weigert te geloven dat ze iets met de moord te maken heeft, maar binnen het politiekorps zijn de meningen verdeeld. Om de zaak te kunnen oplossen wordt de hulp ingeroepen van Manabu Yukawa, oftewel professor Galileo.
Maar zelfs de briljante Yukawa heeft moeite met deze zaak. Op de een of andere manier moet hij een onmogelijke misdaad oplossen en een levensechte, levensgevaarlijke moordenaar vinden.
Mening Karina****: Toen ik dit boek opensloeg en het beroep van een van de hoofdpersonages las, wist ik dat ik dit boek al gelezen had. Maar de uiteindelijke toedracht kon ik me niet meer voor de geest halen, dus begon ik vrolijk opnieuw omdat ik wel wilde weten hoe de uiteindelijke plot ook alweer in elkaar stak. Wat Higashino mijn inziens tekent, is de wijze waarop hij in staat is een verhaal gevoelsmatig zeer langzaam te vertellen, terwijl er toch voldoende vaart in blijft. Er straalt een soort van rust van het boek af, waardoor ik ook relaxed ging lezen. Een tweede ding waar Higashino goed in is, is het tot leven brengen van zijn karakters, op een respectvolle en nette manier. Het wordt meer dan duidelijk dat het om een Japanse setting gaat, door de wijze waarop de personages met elkaar omgaan, waarbij het respect dat bij die cultuur hoort zeer geloofwaardig wordt neergezet. Wederom weet Higashino te verrassen met een origineel plot en dat maakt dit tweede boek rondom rechercheur Kusanagi en wetenschapper Yukawa zeer de moeite waard.
Afrekening in midzomer (2014)
In het Japanse kuststadje Harigaura heerst spanning en verdeeldheid onder de inwoners. Nu het toerisme afneemt wil een bedrijf ertslagen in de zeebodem ontginnen. Sommigen zien een kans op meer werk, anderen pleiten voor bescherming van het milieu. Dan wordt een van de mensen die bij de informatieavond aanwezig was dood aangetroffen. Professor Galileo onderzoekt de ware toedracht en stuit op een noodlottig familiecomplot.
Mening Karina***: Wat een heerlijk mannetje is de jonge Kyohei. Mede door deze jonge knul wordt Afrekening in midzomer echt een plezier om te lezen. Een puber die niks van huiswerk en natuurkunde wil weten, in contact komt met wetenschapper Yukawa en dan op een leuke manier enthousiast gemaakt wordt om dingen te leren. De boodschap dat je leren leuk moet maken en niet alleen maar een verplichting is, heeft Higashino, misschien wel onbewust, prima weten over te brengen. Toch is de plot van dit boek minder intrigerend dan zijn eerste twee boeken en dat heeft mede te maken met het feit dat het voor een thrillerlezer zoals ik wat te voorspelbaar is hoe een en ander in elkaar blijkt te zitten. De wijze van onderzoeken en het reduceren en deduceren van de informatie maakt dat je wel mee kan puzzelen en dat is wel leuk. De jonge vrouwelijke rechercheur Utsumi weet zich wederom goed neer te zetten en het is mooi om te zien hoe zij in dit boek ten opzichte van het vorige groeit in het vak en in haar positie richting Kusanagi.
Is er iemand die van plan is om een van Keigo Higashino’s boeken te lezen? Zo ja, welke? Laat het ons weten!
Veel leesplezier,
Karina en Joyce, namens de Thriller Club