Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Koudvuur - Cilla & Rolf Börjlind

op 27 januari 2019 door

Er zijn vorig jaar veel duimpjesverslagen voorbijgekomen. Dit is het eerste duimpjesverslag van de Thriller Club in het nieuwe jaar. De thriller die we deze keer gelezen hebben, is Koudvuur van Cilla en Rolf Börjlind. Het boek verscheen op 15 januari 2019 en is het vijfde deel met Rönning en Stilton. Meer over de serie kun je hier teruglezen. We danken A.W. Bruna Uitgevers B.V. voor het beschikbaar stellen van acht exemplaren.

Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster - een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij heeft begaan.

In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.

Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.

Jullie konden eerder al lezen wat de favoriet van een aantal leden was uit deze serie. Nu kun je lezen wat we van dit nieuwe deel vinden.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgJoyce: Wat was het heerlijk om weer een Börjlind te kunnen lezen. Vooraf bedacht ik me, hoe zat het ook alweer precies in het laatste deel, Wiegelied. Dat kwam echter direct weer goed en ik zat weer in het verhaal. In volle vaart wordt er gestart met heftige gebeurtenissen en zijn Olivia en Tom weer present. Gelijk voelde ik me weer bij hen betrokken en wilde ik weten hoe het met hen gaat na de heftige gebeurtenissen. De spanning is er vanaf de eerste bladzijden en het maakt het door de betrokken schrijfwijze van het duo een absolute pageturner. Het is een wederom ijzersterk geplot boek, ingenieus komt het tot een ontknoping. Ik heb Koudvuur met heel veel plezier gelezen en kijk alweer uit naar het volgende deel. Dit is waarom ik zo van series houd. Ik geef het boek toch geen vijf sterren, dit komt doordat een onderdeel in de plot iets te toevallig voelt. Het versterkt het verhaal zeker, maar toch voelde het voor mij niet helemaal goed.  

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Evy: Je merkt het eigenlijk al vanaf de eerste pagina's... het wordt weer een reis door Rönning & Stilton-land. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Het is de melancholische sfeer. Het droevige randje dat eigenlijk aan alle personages vastzit. Het feit dat nooit iets gaat zoals het zou moeten gaan. Cilla & Rolf Börjlind  hebben een heel eigen stijl en proberen ook altijd een maatschappelijk thema aan te kaarten. Koudvuur leest erg vlot en dat komt mede doordat je jezelf echt in het boek waant. De situaties zijn geschetst op een beeldende manier en ik kon me dus elke bocht in de Thaise rivier voorstellen. Ik kan moeilijk beoordelen hoe je dit boek ervaart als standalone, maar als onderdeel van de reeks geeft het een mooie extra laag aan Olivia Rönning. Eerlijk gezegd is Tom Stilton in dit boek wat statisch. Ook al draait veel van de actie en spanning om hem, toch komt zijn karakter er maar moeilijk doorheen. Koudvuur brengt de lezer in verwarring en de ontknoping aan het einde zorgt ervoor dat alles in één klap duidelijk wordt.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Greet: Heel fijn om na bijna twee jaar een nieuw boek met de bekende personages te kunnen lezen. Niet alleen Tom en Olivia, Mette en Mårten en zovele anderen zijn weer van de partij, zelfs de spin Kerouac duikt kort even op! Fijn geschreven boek, ik had niets anders verwacht. De plot vind ik sterk, verschillende verhaallijnen en locaties, ik hou daarvan. De eerste helft van het boek had wel wat beknopter gemogen. Heel erg spannend is het boek niet, maar dat deed geen afbreuk aan het leesplezier. Hier en daar wisten de auteurs toch te verrassen en een onverwachte wending aan het verhaal te geven. Geen wow-gevoel, wel heel tevreden na het dichtslaan van dit boek. Ik heb genoten van Koudvuur en kan de serie met een gerust hart iedereen aanraden.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Silvia: Wat een spannend, goed in elkaar gezet deel uit de Rönning en Stilton-serie is dit weer! Het verspringen van Thailand, waar Tom zijn avonturen beleeft naar het Stockholm van Olivia zorgt voor een levendig verhaal. Ondanks de afstand in kilometers tussen de personages en de totaal andere zaken waar zij aan werken, had ik constant een gevoel van verbondenheid en samenhang. Net als in voorgaande delen vond ik duidelijk dat er grondig onderzoek is gedaan naar de onderwerpen die aan bod komen. Ik las nog niet alle voorgaande delen. Voor de verhaallijn is dat beslist niet nodig, wel jammer is dat er dan uiteraard wat spoilers zijn wanneer ik deze voorgaande delen nog lees. Dat weerhoudt mij er overigens niet van om deze op mijn lijst te zetten. Spanning, mooie beschrijvingen van de omgeving, een vleugje romantiek en actualiteit zorgen ervoor dat ik Koudvuur een dikke vier sterren toeken. Het enige dat mij weerhoudt om de volle vijf te geven is dat er een aantal toevalligheden in het verhaal zitten, waardoor de geloofwaardigheid iets te lijden heeft.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Jeanet: Wederom een geweldig boek, dit vijfde deel van de Rönning en Stilton-thrillers. Je wordt in meerdere verhaallijnen letterlijk meegezogen. Het boek is niet weg te leggen. Er is altijd spanning omdat er meerdere verhaallijnen door elkaar lopen, kan je weer een beetje ademhalen om de avonturen van Stilton dan loopt de spanning bij Rönning weer op. Ondanks dat iedereen heel anders is, begrijp je goed wat ze doen en waarom ze die keuze maken, de personages worden erg goed neergezet, het is net of je ze persoonlijk kent. Ook de sfeer en onderlinge verhoudingen worden goed omschreven. Wat dit boek, maar dat geldt ook voor de andere boeken van Börjlind, bijzonder maakt is dat er geen genummerde hoofdstukken zijn, er staat een sterretje tussen of een stukje lege pagina. Wederom een fantastisch boek en ik was teleurgesteld dat ik het zo snel uit had.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Chantal: Een heel spannend en verrassend boek. Het begint meteen heel spannend. Dan wordt het een beetje trager en vaag, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal. Het hoort gewoon zo. Het maakt je nieuwsgierig. Het blijft allemaal een beetje mysterieus. En net als je denkt dat je weet hoe het zit, draait het verhaal 360 graden. Heerlijk! Je weet gewoon niet meer hoe het zit en wil snel naar de ontknoping. Maar voor het zover is krijg je nog een aantal plotwendingen voor je kiezen. Dit is weer een geweldig verhaal van Cilla en Rolf. Ik kan nu al niet meer wachten op het volgende deel.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Gert: Koudvuur is voor mij de zeer prettige kennismaking van het Zweedse schrijversechtpaar Börjlind. Vanaf het begin werd ik een verhaal met actuele sociale thema's, krachtige personages en boeiende verhaallijnen ingetrokken. Het meest interessante is dat deze auteurs, ook na de vier eerdere delen, in staat blijken de genoemde aspecten zodanig te construeren dat er een product ligt dat het lezen meer dan de moeite waard maakt. Ik ben zodanig overtuigd geraakt, dat ik de eerste vier delen van de serie hoe dan ook nog dit jaar ga lezen. Het is gewoon een echte aanrader.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Karina: Wat is het fijn als je weer even onder kan duiken met vertrouwde personages als Olivia Rönning en Tom Stilton. Koudvuur start met een knallende proloog waardoor je als lezer direct wakker wordt geschud. De twee verhaallijnen van beide hoofdpersonages hebben ieder hun eigen charme en spannende momenten, waarbij zeker de acties waarin Stilton verzeild raakt voor de spannende momenten zorgen. Toch zitten er hierbij ook wel momenten waarin het auteursduo voor mij echt op het randje van geloofwaardigheid zit. Ik ben lang in het ongewisse gebleven van hoe een en ander in elkaar steekt, dus dat is weer erg goed gedaan. Grappig detail is dat ik pas na het dichtslaan van het boek de intrigerende tekst van de achterflap volledig begreep. Goed gedaan Cilla en Rolf, ik heb wederom genoten!

Conclusie: Zelden zo'n mooi groen artikel gezien. Zo te lezen hebben we er allemaal van genoten. Niet iedereen vond het einde even geloofwaardig, maar dat mag de pret niet drukken. Dit is een dikke, vette aanrader.

Sterren voor Koudvuur: 7 x **** en 1 x *****

Hebben julie na het lezen van dit artikel en ons vorige artikel over Rönning en Stilton ook zin om de hele serie te gaan lezen net als Silvia en Gert. De rest heeft de serie helemaal gelezen.

Groetjes,
Chantal, namens de Thriller Club



Reacties op: Koudvuur - Cilla & Rolf Börjlind

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scen...