Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kurt Wallander Crimetour door Ystad

op 28 maart 2018 door

We Love Crime neemt jullie verder mee op reis en Joyce, Kees, Silvia en Elly zijn jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten het continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale “juwelier” of toeristeninval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog noot hebt gezien.

Nadat Kees ons meenam naar het Londen van Sherlock Holmes en Silvia ons vergezelde naar New Orleans in Louisiana voor de True detective, is het nu tijd om af te reizen naar Ystad in Zweden om de Wallander-wandeling te maken. Ystad is een kleine en gezellige stad, met een prachtige kuststrook en witte stranden, maar het is ook de stad van inspecteur Kurt Wallander, het wereldberoemde personage van de helaas in 2015 overleden auteur Henning Mankell. Zijn avonturen spelen zich af in en rond Ystad.

d85a84054d6387a6d75b3aff38a4e514.jpgVoordat je aan de wandeling begint, heb je even tijd om koffie te drinken bij Fridolfs Konditori, schuin tegenover het station, waar we net uitkomen. Het is de favoriete plek van Kurt Wallander, die hier regelmatig koffiedrinkt met iets lekkers erbij. Het stationsgebouw is in het eerste seizoen van de Zweedse tv-serie trouwens gebruikt als politiebureau.







Tijdens de wandeling lopen we langs een aantal Wallander-plekken. Via het station lopen we naar de kust, dat is ongeveer zes kilometer. De kust is de plek voor Wallander om tot rust te komen en na te denken. In de boeken droomt hij over het kopen van een huisje aan de kust. In de Zweedse tv-serie woont hij, samen met zijn hond Jussie, dan ook vanaf seizoen drie in zo’n huisje in Svarte, net buiten Ystad.

1d4c5e2f1f4c8542488d1caca5acb013.jpg


Doordat er open grenzen binnen de EU zijn, komen er regelmatig problemen voor rond deze bootterminal. Denk daarbij aan mensensmokkel, drugshandel en internationale misdaad. Zaken waar Kurt Wallander zich vooral mee bezighoudt. En waar veel van de verhalen zich afspelen.

Wallander gaat regelmatig op bezoek bij zijn vader, die op een boerderij woont in het oostelijk gelegen Löderup. Ook deze weg komen we tijdens onze wandeling tegen.

Als we via het bos teruglopen komen we bij het regimentsterrein, dat is een oud kazernecomplex waar nu de Ystad filmstudio’s en het filmmuseum Cineteket zich bevinden. In die studio’s is een deel van de Zweedse tv-serie opgenomen. De foto toont een plaquette met het silhouet van Wallander en de handtekeningen van de cast.

b6e88d00705fd3cc1cde5bf913f0c814.jpg

Via de oostkant van de stad lopen we langs het vermeende adres van Kurt. In de boeken woont Wallander op Mariagatan 10, maar voor de Zweedse serie is, vanwege de opvallende entree, voor het pand met huisnummer 11c gekozen. We gaan terug naar het centrum waar we op een terras van de gezellige restaurants onze wandeling afsluiten.

Na deze wandeling heb ik een mooi beeld gekregen van de locaties en zal ik me bij elk boek een voorstelling kunnen maken. Ik ben al fan van de boeken van Henning Mankell  en ik hoop dat jullie hebben genoten van de rondleiding.

Gids Elly



Reacties op: Kurt Wallander Crimetour door Ystad

Meer informatie

Over

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Z...