Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Greet en Gisa Klönne naar Keulen

op 12 juni 2024 door

We zijn aan het sparen voor een grote en lange reis in 2025, daarom blijven we deze zomer in Europa en gaan we op citytrip! We doen dit aan de hand van zes series; de ene langlopend, de andere nog bijna kakelvers, soms heel bekend en populair, soms nog bijna onontdekt. Greet is jullie eerste gids en trekt naar Keulen in Duitsland. De auteur die haar vergezelt is Gisa Klönne.

De auteur en de serie

Gisa Klönne (1964) is een Duitse auteur en voormalig journalist uit Keulen. Ze studeerde Duitse en Engelse taal- en letterkunde, politiek en film-, televisie- en theaterwetenschappen. Ze is en was actief in verschillende schrijversorganisaties, en haar werk werd vele malen bekroond, onder meer met een Friedrich-Glauser-Award.

Hoewel Klönne vaak geprezen wordt om haar maatschappijkritiek, psychologische diepgang en beklemmende schrijfstijl, zijn van haar zesdelige thrillerserie maar drie titels naar het Nederlands vertaald. Van haar drie romans is er één in ons taalgebied verschenen.

De serie met de personages Judith Krieger & Manfred Korzilius:

  1. Der Wald ist Schweigen (2002) = En het woud zwijgt (2007)
  2. Unter dem Eis (2006) = Onder het ijs (2008)
  3. Nacht ohne Schatten (2008) = Nacht zonder schaduw (2010)
  4. Farben der Shuld (2009)
  5. Nichts als Erlösung (2011)
  6. Die Toten die dich suchen (2016) 

Waarom Keulen en deze serie?

Greet: Wie mij een beetje kent, weet dat ik in een ver verleden Duits gestudeerd heb, tientallen jaren voor een Duits bedrijf gewerkt heb, drie jaar in Duitsland gewoond en gewerkt heb, dat ik van de Duitse taal hou en een boontje voor Duitse thrillerauteurs heb. Mijn eerste citytrip zou dus naar onze Duitstalige buren gaan, maar naar welke regio, welke stad? Ludwigshafen en het naastgelegen Mannheim ken ik het beste, maar die plaatsen vielen af. Er bestaan vast spannende boeken die zich daar afspelen (in Duitsland zijn Regiokrimis echt een ding), maar ik zocht natuurlijk iets waar een Nederlandse vertaling van bestond. Auteurs die we al bespraken tijdens onze Duitslandreis van 2021 vielen ook af.

Ik heb daarom gekozen voor Keulen, een plaats die ik nog altijd associeer met de kerstmarkten die ik als tiener bezocht. Waarmee ik niet wil zeggen dat er in Keulen verder niets te zien is, ik zou niet durven. Wie had toen kunnen denken dat land en taal zo’n grote rol in mijn leven zouden gaan spelen? Voor wie zich nu afvraagt of ik niet vooral iets met Scandinavië heb: zeker, maar dat kwam later :-)

Keulen dus, en de boeken van Gisa Klönne, die zich daar afspelen. Ik heb de serie ooit in huis gehaald omdat Anneke Gieling maar bleef herhalen dat ze deze auteur zo goed vond. Vijf pockets stonden al jaren te blinken in de kast (het zesde deel was uitverkocht), en nu heb ik ze eindelijk tevoorschijn gehaald!

Seriepersonages Judith Krieger & Manfred Korzilius

Op de website van de auteur vond ik deze omschrijving van commissaris Krieger en haar collega Korzilius. Ik heb de tekst niet vertaald, maar wilde jullie deze info niet onthouden.

Judith Krieger - Sie ist eigensinnig und verletzlich. Klug und intuitiv. Leidenschaftlich und hartnäckig. Sie träumt von Gerechtigkeit - wohl wissend, dass es die selten gibt. Als Juristin ist sie in der Mordkommission eine Quereinsteigerin und meist die einzige Frau unter Männern. Dennoch galt sie als Topermittlerin, bis ihr bester Freund und Kollege im Dienst erschossen wurde. Seitdem kämpft sie mit den Gespenstern aus ihrer Vergangenheit, in der es zu viele Abschiede gab. Nachts, wenn die Gedanken an die Toten sie verfolgen, trinkt sie zu viel Bier und hört Rockmusik, am liebsten von Manfred Mann und Patti Smith. Sie lebt allein und gibt nicht viel auf Mode oder Konventionen. Nur sehr allmählich lernt Kommissarin Judith Krieger ihren Teampartner Manni Korzilius zu schätzen. Und sogar zu mögen.

Manfred (Manni) Korzilius - Er ist ehrgeizig und intelligent. Attraktiv und sportlich. Fair und loyal. Er hat einen Schwarzgurt in Karate und hasst Gegner, die die Spielregeln missachten – im Wettkampf wie im Leben. Er mag schnelle Autos, Fußball und schöne Frauen. Er hat Humor und Wortwitz und hat sich hochgearbeitet aus einem Elternhaus mit einer weinerlichen Mutter und einem Vater, der nichts auf Bildung gab, Polizisten hasste und lieber zuschlug, als zu diskutieren. Als Kind wollte Manni Cowboy werden und hat davon geträumt, seinen Vater ins Gefängnis zu stecken. Oberkommissar Manni Korzilius Manni handelt lieber, statt zu reden, was sein Verhältnis zu Frauen nicht immer einfach macht. Weder das zu seiner Lebensgefährtin, noch das zu seiner Kollegin Judith Krieger. 

40a07ae6df7bc233900a32db7c4b9acd.jpg


Mijn vijf Duitse pocketjes (nummer zes is nieuw niet meer verkrijgbaar) 

Leeservaring

Greet: Zoals jullie al begrepen hebben, stel ik in deze eerste aflevering van de citytrip-rubriek geen lievelingsserie voor. Nee, ik had mijn keuze al gemaakt voor ik één letter gelezen had. Een tikkeltje gevaarlijk dus, want ik wil jullie geen boeken voorschotelen waar ik zelf niets aan vind.

En dus ben ik vorige maand begonnen in Der Wald ist Schweigen/En het woud zwijgt, het eerste deel. Oh, dit leest lekker vlot, dacht ik, fijn! Toch wist de eerste helft van het boek me niet helemaal te overtuigen. Vooral de manier waarop Krieger en Korzilius met elkaar omgaan, vond ik niet zo leuk. Ik had ook het gevoel dat de auteur de achtergrond van dingen niet duidelijk uitlegde. Kinderziekte van een debuterend auteur, zullen we maar zeggen, want uiteindelijk kwam alles goed, meer dan goed. Klönne heeft een klassieke thriller afgeleverd, waarin een moord en een moordonderzoek centraal staan, en die zich grotendeels in een bos en een ashram (spirituele leefgemeenschap en ontmoetingsplaats) afspeelt. Ik bleef geboeid tot het einde, en zou absoluut niet met tegenzin aan het volgende boek beginnen.

Het tweede deel Unter dem Eis/Onder het ijs gaat verder waar het eerste boek ophield. En dan heb ik het niet over de opgeloste moordzaak, maar over de relatie tussen de twee protagonisten Krieger en Korzilius, die de goede kant opgaat. Maar hoe goed mijn bedoelingen ook waren – ik wilde in elk geval de drie vertaalde boeken gelezen hebben wanneer dit artikel online kwam – heb ik de voorbije weken toch gekozen voor mijn nieuwe aanwinsten (heus, mijn boekhandel is blij met mij).

Toch weet ik ondertussen min of meer wat ik kan verwachten van Klönne: goed en vlot geschreven boeken, vrij klassiek van inhoud en opbouw, maar steeds sterk uitgewerkt. Ik ben er zeker van dat de rest van de serie binnen afzienbare tijd aan de beurt komt. En wie weet volgen jullie mij wel, er zijn immers altijd volgers die ons achterna reizen.

Kennen jullie Gisa Klönne en haar spannende boeken? Indien niet, willen jullie daar verandering in brengen?



Reacties op: Met Greet en Gisa Klönne naar Keulen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gisa Klönne

Gisa Klönne

Gisa Klönne (1964) is een getalenteerde Duitse auteur, daarnaast is ze...