Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Kitty en Camilla Läckberg naar Fjällbacka

op 14 augustus 2024 door

We zijn aan het sparen voor een grote en lange reis in 2025, daarom blijven we deze zomer in Europa en gaan we op citytrip! We doen dit aan de hand van zes series; de ene langlopend, de andere nog bijna kakelvers, soms heel bekend en populair, soms nog bijna onontdekt. Eerder waren we in Keulen, Amsterdam, Londen, Gent en Madrid. Vandaag gaan we samen met gids Kitty richting Zweden om het schilderachtige Fjällbacka een bezoek te brengen, auteur Camilla Läckberg is haar reisgenoot. 

De auteur en de serie

Camilla Läckberg (1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillerschrijvers, met wereldwijd meer dan 29 miljoen verkochte exemplaren van haar boeken. Haar populaire 'Fjällbacka'-serie, met de personages Patrik Hedström en Erica Falck, heeft alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren. Läckberg heeft ook kinderboeken en kookboeken geschreven. Haar boeken zijn in meer dan 40 talen vertaald en waren goed voor diverse prijzen. Ze worden gewaardeerd door de mix van goed uitgewerkte personages, meeslepende verhaallijnen en een authentieke beschrijving van het Zweedse leven.

De serie met Patrik Hedström en Erica Falck
  1. IJsprinses (2002)
  2. Predikant (2004)
  3. Steenhouwer (2005)
  4. Zusje (2006)
  5. Oorlogskind (2007)
  6. Zeemeermin (2008)
  7. Vuurtorenwachter (2009) 
  8. Engeleneiland (2012)
  9. Leeuwentemmer (2015)
  10. Heks (2017) 
  11. Koekoeksjong (2023)

Waarom Fjällbacka en deze serie?

Kitty: Sinds ik de Scandinavische thrillers in mijn hart gesloten heb, wil ik het hoge Noorden graag bezoeken, maar helaas is dat er nog steeds niet van gekomen. Dat het ooit gaat gebeuren, dat weet ik wel zeker. Fjällbacka is dan als eerste aan de beurt. Een pittoreske kustplaats met nog geen duizend inwoners op maar anderhalf uur rijden van Göteborg, dat is haalbaar. Dit vissersdorp ademt zoveel sfeer uit met de schilderachtige houten huisjes en de berg Vetteberget op de achtergrond. Ik ruik de 'kanelbullar' (kaneelbroodjes) al! 

Zonder twijfel behoort de serie van Camilla Läckberg tot mijn favorieten. Patrik en Erica zijn levendige personages en vormen het kloppend hart van de serie. Ik hoop zo hard dat er ooit nog een nieuw deel in deze serie verschijnt. 

Kijken naar Fjällbacka

De serie is verfilmd en werd beduidend minder goed ontvangen dan de boeken. In de jaren 2007-2009 werden IJsprinses, Predikant, Steenhouwer en Vervloeking naar het witte doek gebracht. In 2011 werd een 'nieuwe start' gemaakt, want toen werd het eerste seizoen van Fjällbacka Murders opgenomen, dat in 2013 door Lumière op DVD werd uitgebracht. In deze zes afleveringen komen de acteurs uit de eerste films niet terug. En er is nog meer anders: Patrik is nu agent in uniform, het echtpaar bewoont een ander huis en heeft drie kinderen (een dochtertje en een tweeling). Erica is een succesvolle schrijfster die geconfronteerd wordt met verschillende moordzaken die vaak hun oorsprong vinden in gebeurtenissen of zelfs moorden die zich al lang geleden in het plaatsje afspeelden. Was Erica in de eerste serie haar man behulpzaam bij het oplossen van zijn moordzaken, dan zijn de rollen nu eerder omgekeerd. 

Seriepersonages Patrik Hedström en Erica Falck

De thrillers van de Zweedse Camilla Läckberg spelen zich af in Fjällbacka, het vissersplaatsje 140 kilometer ten noorden van Göteborg, waar Camilla zelf geboren is. Rechercheur Patrick Hedström en zijn misdaadromans schrijvende vrouw Erica Falck vertolken daarin de hoofdrollen.

Camilla Läckberg maakt Erica met opzet vijf jaar ouder dan zijzelf, zodat wij als lezers haar niet zouden houden voor een alter ego van haarzelf. 'Maar ongetwijfeld heeft ze veel van mij in zich', aldus Läckberg. 'Zo deelt ze dezelfde ervaringen, zoals postnatale depressie.' De schrijfster wilde van Patrick en Erica een "normaal" koppel maken. 'Geen superhelden, maar gewoon aardige mensen met alledaagse zorgen, lovehandles en dezelfde wensen die wij hebben inzake werk en privé.' 

Leeservaring

Kitty: Deze serie is zo geweldig. Vanaf het allereerste deel voelden Patrik en Erica zo vertrouwd. Ieder nieuw seriedeel dat verscheen gaf mij het gevoel dat ik weer even deel van hun leven uitmaakte. De kracht van Camilla Läckberg zit in het scheppen van een sfeer die realistisch is, maar ook onderhuids kriebelt. Dit geeft tijdens het lezen een aangename spanning. De omgeving waar de serie zich afspeelt werkt ook goed mee. Mooie landschappen en donkere bossen. Pluspunt van de 'Fjällbacka'-serie is dat heden en verleden iedere keer weer mooi vervlochten zijn. De flashbacks naar het verleden spelen een belangrijke rol bij het oplossen van de misdaden in het heden.

Patrik en Erica ontwikkelen zich tijdens de serie als levensechte personages, met alle uitdagingen die bij het leven horen, zoals relatieproblemen, ouderschap en werkdruk. Dit vergroot je betrokkenheid tijdens het lezen. Ik heb Patrik en Erica dan ook echt in mijn hart gesloten. De hele serie is een dikke aanrader als je graag vlot geschreven thrillers met intrigerende personages en spannende verhaallijnen leest. Zucht, ik ruik de kaneelbroodjes nog steeds ... 

Hebben jullie ook de hele serie gelezen of zijn jullie na het eerste deel of eerste paar delen afgehaakt? 


Reacties op: Met Kitty en Camilla Läckberg naar Fjällbacka

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillera...