Natsuo Kirino
Gisteren gaven we het startschot voor onze Azië-weken. Tijdens een tien dagen durende reis nemen we jullie mee naar Japan, China, India en Zuid-Korea. We laten jullie kennismaken met interessante auteurs en boeken. En wie weet doen we onderweg nog andere locaties aan. Vandaag trekken we naar Japan, en dat in het gezelschap van Natsuo Kirino.
De auteur
Natsuo Kirino (1951) wordt gezien als de beste misdaadauteur van Japan. Ze groeide op in een architectengezin, studeerde rechten en belandde in allerlei baantjes. Ze begon pas te schrijven nadat ze moeder was geworden. Haar eerste thriller, die niet naar het Nederlands vertaald werd, dateert uit 1993 en was de start van een serie met de vrouwelijke detective Milo. Echt doorbreken deed ze met Out uit 1997, dat pas jaren later bij ons op de markt kwam als De nachtploeg. Het boek werd meermaals bekroond, kreeg zelfs de Mystery Writers of Japan Award (de hoogste Japanse literatuurprijs) en zou genomineerd worden voor de Edgar Allan Poe Award. Kirino publiceerde nadien nog heel wat boeken en enkele verhalenbundels. Veel van haar boeken, onder andere die van de succesvolle Milo-serie, zijn tot film bewerkt.
De boeken
Slechts drie van Kirino’s boeken zijn in het Nederlands beschikbaar. Voor de vertaling werd een beroep gedaan op Yolande Ligterink.
Zoals gezegd, werd een ervan, De nachtploeg, een echte hit. Of ik (Greet) dat terecht vind, lees je verderop in dit artikel. Silvia stortte zich op Echte wereld, een dun boek in vergelijking met de andere twee. Grotesk heeft de Thriller Club niet gelezen, dus als iemand van jullie dat boek kent, horen we graag of het een aanrader is.
De nachtploeg (2005)
Vier vrouwen werken in de nachtdienst in Tokio. Ze maken lunchpakketten aan de lopende band: zwaar, geestdodend werk. Ze worden geplaagd door slaapgebrek en ernstige privéproblemen. De jongste vrouw, Yayoi, wurgt in een woede-aanval haar man, en komt bij haar collega Masako om raad. Die bedenkt een plan om het lijk te doen verdwijnen. Maar het loopt vreselijk uit de hand.
Deze duistere thriller beschrijft hoe collegialiteit en vriendschap tussen vier vrouwen vermorzeld wordt in de wrede Japanse consumptiemaatschappij.
Mening Greet *****: De nachtploeg is een bijzonder ingenieus opgezet misdaadverhaal, waarin we de vier vrouwelijke hoofdpersonages goed leren kennen. Het is een boek dat heel de tijd boeiend is, niet in de laatste plaats omdat het zeer goed geschreven is. Verschillende verhaallijnen worden uitgezet, het verhaal kent een goede opbouw en zeer uitgesproken karakters. Meteen in het begin is duidelijk wie wie vermoord heeft, en toch wil je steeds verder lezen. Komen de dames weg met hun plan? Wat is de invloed op hun onderlinge relaties en op die met hun gezinnen? Hoe snel heb je jezelf weer in de hand? Wie kan zwijgen? Wie zet de toekomst van zoveel personen op het spel? Inhoudelijk een zeer sterk boek, dat nog boeiender wordt door de voor ons ongewone setting van het Japanse leven. Het maakt het lezen van De nachtploeg tot een onvergetelijke gebeurtenis.
Grotesk (2007)
Twintig jaar geleden waren Yuriko en Kazue veelbelovende jonge vrouwen en zaten ze allebei op een eliteschool. Uiteindelijk kwamen ze in Tokio in de prostitutie terecht. Nu zijn ze slachtoffer geworden van moord: twee gevallen van grof geweld aan de rand van de samenleving. Hun verhaal wordt op schokkende wijze onthuld via dagboeken en andere geschriften. Net als in De nachtploeg dringen de spanning en de tragiek zich onontkoombaar aan je op. Kirino's analyse van de vrouwelijke geest en van de Japanse samenleving is briljant. De extreme drang om te slagen en het nietsontziend verlangen om geaccepteerd te worden in de moderne maatschappij worden op scherpe en angstaanjagende manier aan de kaak gesteld.
Echte wereld (2009)
Wanneer haar buurvrouw wordt gevonden met ingeslagen schedel, denkt Toshi dat ze getuige is geweest van de moord. Ze heeft eerder die ochtend glasgerinkel gehoord en haar buurjongen zien weglopen. De tiener Toshi en haar drie vriendinnen raken gefascineerd door de jonge moordenaar en bieden hem hulp op zijn vlucht. Het contact tussen hen wordt steeds intensiever en de eisen van de moordenaar steeds dwingender. Al snel bevinden de vier meisjes zich in een oncontroleerbare wervelwind van gevaar.
Een toegankelijke en verontrustende thriller die op briljante wijze inzicht geeft in de hedendaagse Japanse maatschappij.
Mening Silvia ***: Kirino is een ster in het overbrengen van de sfeer, zoals die ervaren wordt door de Japanse jongeren. Beklemmend, rauw en claustrofobisch is het gevoel dat het verhaal op mij achterliet. Dat is echter ook het enige thrillereffect aan dit boek. Oké, er komt een moord in voor, maar zowel de moord zelf als de jacht op de moordenaar spelen geen grote rol. Het spannende effect ligt vooral in het overleven in een maatschappij die zoveel eisen stelt aan jongeren. En dat is wat mij betreft goed gelukt. Daarom drie sterren voor dit boek, dat ik eerder het stempel psychologische roman dan thriller zou geven.
.
Iemand die van plan is om een van Kirino’s boeken te lezen? Zo ja, welk? Laat het ons weten!
Veel leesplezier,
Greet, namens de Thriller Club