Persona - Soraya Vink
Op donderdag 25 oktober werd de debuutthriller van Hebbans thrillerredacteur Soraya Vink feestelijk voorgesteld bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Gisteren brachten we verslag uit van deze gezellige avond, vandaag is het tijd voor ons duimpjesverslag. Het was de voorbije twee dagen nog even flink aanpoten, maar we hebben het boek uit en vertellen jullie nu hoe onze duimpjes eruitzien!
Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit. De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar? Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira’s undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Omdat ze vermoedt dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en ze vastbesloten is hem te vinden, moet ze terug. Terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven. Waar ligt haar loyaliteit? Bij haar familie of bij de wet? En in hoeverre kun je de wet naar je eigen hand zetten?
Wat vinden wij van Persona?
Elly: Persona is een sterk debuut. Soraya kiest ervoor om haar boek subtitels te geven als ‘Twee jaar geleden’ of ‘Drie jaar geleden’. Dat vind ik prettig, omdat ik zo precies weet in welk deel van het verhaal ik ben. Het boek begint met een mooie quote: ‘Denk niet aan de persoon die je zou willen zijn. Wees die persoon’. Soraya introduceert nonchalant Spaanse zinnen om het taalgebruik in het drugsmilieu weer te geven. Ze geeft niet rechtstreeks de vertaling, maar omschrijft, zodat het resultaat natuurlijk is en niet belerend. Je leest over de weggehaalde baby’s onder het bewind van Franco, waar ik niets van wist. Het boek is spannend geschreven, je vraagt je als lezer steeds af hoelang Elvira het dubbelleven volhoudt. Persona is een debuutthriller die staat als een huis.
Kees: Het verhaal begint met een korte proloog die ervoor heeft gezorgd dat ik nieuwsgierig werd. Naar wat er is gebeurd, maar ook vanuit wiens perspectief deze inleiding wordt verteld. Gedurende de plot wordt dit steeds duidelijker, maar toch blijft er nog wel wat te raden over. Het verhaal heeft diverse verhaallijnen, waarvan het aanvankelijk lijkt dat ze niets met elkaar te maken hebben, maar geleidelijk lopen ze naar elkaar toe tot alles één geheel wordt. Dat vond ik goed gedaan. Het is te merken dat Soraya uitvoerig research heeft verricht, want mede daardoor komt het verhaal realistisch over. Ik vond het overigens nergens zinderend spannend, maar een spanningsveld was er wel degelijk. Dat komt onder andere door enkele plotwendingen, maar ook door een paar flashbacks. Al met al vond ik Persona een originele thriller en een prima debuut waaruit blijkt dat de draad tussen goed en kwaad erg dun is.
Chantal: Je zit meteen in het verhaal. Soraya heeft de personages echt tot leven gewekt, ook degenen die niet zo’n grote rol in het verhaal spelen. Je leeft echt mee met de hoofdpersoon. Het verhaal is opgedeeld in overzichtelijke, korte hoofdstukken. Soms lees je vanuit de hoofdpersoon en soms vanuit de moordenaar, waardoor je een beetje zijn beweegredenen leert kennen. Soms blikt hoofdpersonage Elvira terug in de tijd. Dit geeft veel inzicht in het verhaal en je leert haar op die manier beter kennen. Ik vind het verhaal erg goed opgebouwd aan de hand van deze technieken. Ook het plot zit erg goed in elkaar. Persona is een heel spannend boek geworden dat niet voorspelbaar is en degelijk in elkaar steekt. Ik heb het met veel plezier gelezen.
Joyce: Persona is een spannende en originele thriller waarin het zeker niet alleen om drugs draait. Er speelt veel meer in het soms ingewikkelde leven van rechercheur Elvira Selas. Soraya Vink laat zien dat ze gedegen research heeft gedaan voor ze begon te schrijven. Infiltratie, het leven van een rechercheur, maar ook (de geschiedenis van) Spanje kennen geen geheimen meer voor haar. Persona komt heel realistisch over. Het boek gaat heen en weer in de tijd, maar er is nooit enige verwarring over in welk leven van Elvira je je bevindt. Soraya schrijft met grote overtuiging en dit maakt van Persona een heel sterke (psychologische) thriller. Ieder woord is raak, er wordt geen letter verspild en alles draagt bij aan het sterke plot. Met Persona heeft Soraya een zeer prettige, leesbare thriller geschreven. Een thriller met vaart die absoluut smaakt naar meer.
Evy: Als je het over Persona hebt, dan moet je het hebben over het hoofdpersonage Elvira Selas. Wat een interessant personage is dit! En ook best wel ingewikkeld. Je weet als lezer niet altijd of je haar sympathiek, eigenwijs, gevaarlijk of naïef moet vinden. Of misschien is ze wel dat alles tegelijk. Het vertelperspectief creëert op sommige momenten wat afstand tussen de lezer en de gebeurtenissen. Deze afstand haalt soms de snelheid wat uit het boek, waardoor het overheersende gevoel niet dat van een razendsnelle actiethriller is. Het verhaal is complex en combineert twee verschillende verhaallijnen, waardoor je als lezer steeds heen en weer gaat tussen de werkgerelateerde moorden die Elvia probeert op te lossen en haar zoektocht naar haar broer in de onderwereld. Persona is op enkele momenten erg verrassend en daar hou ik van. Een goede thriller mag van mij een paar twists bevatten die ik niet vanaf een kilometer afstand zie aankomen. Ik heb genoten van Persona. Het is geen standaardthriller en dat komt vooral doordat je als lezer erg veel inkijk krijgt in het hoofd van Elvira. Een intrigerend personage waar ik graag meer van lees.
Silvia: De proloog zorgde dat ik een beetje huiverig aan de rest van het boek begon. Ik hou niet zo van verhalen waarin drugs en drugskartels een grote rol spelen. Geef mij maar gewoon een moord die opgelost moet worden. Het mag best gruwelijk zijn. De spanning ligt voor mij vaak in de speurtocht naar de vermeende daders. Dat is niet het soort boek dat ik verwachtte na het lezen van de proloog. Gelukkig kwam ik bedrogen uit, ik heb me geen moment gestoord aan de drugshandel en de mensen die daarbij betrokken zijn. Soraya beschrijft alles op een heel duidelijke, bij vlagen gruwelijke manier die heel echt overkomt. Haar goede voorbereiding maakt dat sommige delen zelfs non-fictie lijken. Door de verschillende rollen die de hoofdpersoon speelt, vond ik het soms lastig om me in haar wereld in te leven. Door de adequate beschrijvingen van Soraya haakte ik echter nooit af. De twee verhaallijnen zijn heel goed met elkaar verweven. De verschillende tijden waarin het verhaal zich afspeelt zorgen ervoor dat het levendig blijft. Wel is constant duidelijk in welk moment Elvira zich bevindt. De levendigheid wordt nog eens versterkt door de toevoeging van het perspectief van de dader. De verhaallijnen bleven mij tot het eind boeien. De zijwegen lopen naar mijn gevoel nooit dood. Ook de plot is een interessante en komt niet zomaar uit de lucht vallen. Kortom, wat mij betreft, smaakt dit debuut naar meer.
Karina: Hoofdpersonage Elvira Selas is een stoere, vrouwelijke rechercheur die het best tot haar recht lijkt te komen als ze alleen werkt, wat toch wel lastig is als je terugkomt om leiding te geven aan een team. Zij is het best uitgewerkte personage. Je krijgt een goed driedimensionaal beeld van deze dame doordat Soraya Vink zowel haar privéleven, haar infiltrantperiode, als haar rechercheurswerk belicht. Met een spetterende proloog werd ik direct in het verhaal getrokken, welke reacties worden met deze actie in gang gezet? Doordat Elvira Selas al in de eerste hoofdstukken zowel stappen in de onder- als bovenwereld zet, brengt dit gelijk een zekere spanning in het verhaal. Ook door haar herinneringen krijg je steeds meer zicht op hoe de wereld in een drugskartel eruitziet. Psycholoog Simon, waar Elvira verplicht mee in gesprek moet, heeft slechts een kleine rol in het verhaal en lijkt in het laatste stuk ook wat weg te vallen. Dit is jammer, want juist in deze gesprekken kom je nog meer over Elvira te weten. Waar Persona start met een hoofdpersoon die het liefst in zwart-wit naar dingen kijkt, zie je haar evolueren naar een vrouw die ook de nuances ziet en haar weg zoekt tussen goed en kwaad. In de twee verhaallijnen die naast elkaar lopen, zit voor mij wel wat verschil qua spanning. Zodra Elvira weer Alba wordt, neemt de spanning toe en merk je gewoon dat de onderwereld op zich al spanning met zich meebrengt. Juist op de momenten dat de onder- en bovenwereld elkaar kruisen, neemt de spanning nog verder toe en ook de ingezette cliffhangers zorgden ervoor dat ik wilde blijven lezen. De open eindjes die achterblijven als je Persona dichtslaat, geven in ieder geval mogelijkheden voor een vervolg, iets wat met een sterk debuut als dit een fijn vooruitzicht is.
Gert: Met Persona heeft Soraya Vink een uitermate krachtig debuut op de markt gebracht. Het boek is vanaf het begin echt spannend. Ze weet deze spanning vast te houden door vrijwel ieder hoofdstuk met een cliffhanger te eindigen. Ook de regelmatig terugkerende flashbacks dragen er zeker toe bij dat de interesse in het verdere verloop overeind blijft. Naast spannend is de opbouw van het verhaal ook goed: krachtige dialogen door zeer goed uitgewerkte personages (met name Elvira), die uitmonden in een slot, waar alle verhaallijnen keurig bij elkaar komen. Doordat er geen open eindjes zijn, heb ik het boek als een tevreden lezer dichtgeslagen. De kennis van Soraya over de Spaanse taal en cultuur geven het verhaal meer body. Op bepaalde momenten is er geen schrijfster, maar een vertelster aan het woord. Hierdoor wordt het leesplezier nog vergroot. Dit is echt een debuut, waarvan je alleen maar kunt hopen dat het een vervolg gaat krijgen.
Greet: Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is een thrillerdebuut waar menig ervaren auteur een puntje aan kan zuigen. Wil dit zeggen dat Persona voor mij perfect is? Nee, dat niet. Wel beangstigend goed voor een eerste boek. Vrij origineel, goed doordacht en niet te eenvoudig van opzet. Hoewel het verhaal niet bovenmatig spannend is, ben je voor je het beseft bij het eind van het boek aangekomen. Enorm goed geschreven ook, in een zorgvuldige taal en met vloeiende overgangen tussen beschrijvende gedeelten en dialogen. Een heel bijzonder hoofdpersonage in de figuur van Elvira Selas. Zij komt goed tot leven, net als een aantal andere personages dat doen. Persona speelt zich deels af in de onderwereld, de wereld van drugstrafiek. Hoewel dit niet meteen een thema is dat mijn voorkeur geniet, heb ik het boek met veel plezier gelezen. Soraya Vink heeft haar verhaal zo ineengestoken dat het donkere van die wereld nooit de overhand krijgt, als is het bij momenten natuurlijk wel gewelddadig. Wisselende perspectieven en locaties, alles is aanwezig om de lezer bij de les te houden. Als ik dan toch een minpunt mag noemen: de manier waarop Elvira de dader op het spoor komt, blijft voor mij een beetje onderbelicht. Dat mag de pret echter niet drukken, Persona is een klassedebuut!
Conclusie: De Thriller Club is onder de indruk van het thrillerdebuut van Soraya Vink. Persona is goed opgebouwd, bij momenten verrassend en kent met Elvira Selas een bijzonder interessant hoofdpersonage. Soraya heeft met Persona een boek afgeleverd dat doet uitkijken naar een vervolg.
Sterren voor Persona: 2 x *****, 7 x ****
Reading Challenge Categorieën voor dit boek:
#2 een Nederlands debuut
#16 een boek dat in 2018 is verschenen
#21 een boek van een auteur jonger dan 30 jaar
#39 een boek waarin muziek een rol speelt
#45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
Groetjes,
Greet namens de Thriller Club