Prooi - Deon Meyer
Eerder deze maand bespraken we de voorgaande delen van de Bennie Griessel-serie. Om een indruk te krijgen van de omgeving waarin deze sympathieke Zuid-Afrikaanse inspecteur zijn werk doet, nam Kees ons mee voor een tour door Kaapstad en omgeving. Voor de laatste stop tijdens onze Zuid-Afrikatrip, doen we deze stad weer aan. Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers lazen zeven leden van de Thriller Club Prooi, het nieuwste boek over Bennie Griessel en zijn collega's. We blijven niet alleen in de stad aan de voet van de Tafelberg, ook volgen we de voetsporen van een van de personages in Bordeaux, reizen we af naar Parijs en maken we zelfs een stop in Amsterdam.
Niemand had om deze zaak gevraagd, noch Griessel, noch Cupido. Het lichaam van Johnson Johnson was naast het spoor gevonden, net buiten Drie Susters. En de Valken mogen de rotzooi van de SAPS weer opruimen, zoals gewoonlijk. Twee verdachte passagiers aan boord van de meest luxueuze trein ter wereld, waar de man kennelijk vanaf gesprongen is, lijken in rook opgegaan.
In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn geweldadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de Valken de aanslag te dwarsbomen? En kan Daniel ontkomen aan de meedogenloze Russen die het op zijn leven gemunt hebben?
Wat vonden wij van dit nieuwe boek van Deon Meyer?
Evy: Ik heb niet alle vorige delen uit de serie gelezen, maar toch genoeg om wel een goed beeld te krijgen bij Bennie Griessel. In Prooi voegt Deon Meyer toch weer een extra laagje aan het personage toe en dat geeft je als lezer nog meer een betrokken gevoel. De andere personages uit het boek zijn ook goed uitgewerkt. Mbali Kaleni en Vaughn Cupido krijgen extra aandacht en Daniel Darret, uit de Franse verhaallijn, is een erg sterk personage om dat deel van het verhaal ook goed te dragen. De opzet en schrijfstijl zijn zoals de andere delen uit de reeks, korte hoofdstukken met veel dynamiek. Toch voelt dit boek niet zo 'snel' als 13 uur. Is dat erg? Er zit meer politiek in het verhaal verweven en je wordt als lezer iets meer ondergedompeld in de corruptie van Zuid-Afrika. Ik hou persoonlijk meer van een wat snellere, actievolle Bennie Griessel, maar ik heb zeker genoten van dit deel én ik kijk alweer uit naar het volgende boek!
Greet: De nieuwe Bennie Griessel stelt niet teleur. Het is een fijn weerzin met de geliefde Zuid-Afrikaanse speurder en zijn collega's Vaughn Cupido en Mbali Kaleni. In dit boek is er best wat aandacht voor de privélevens van de drie, het zijn luchtige momenten in een boek dat voor de rest best heftig is. Zoals altijd is Deon Meyer maatschappijkritisch, hij deinst er niet voor terug om ook de duistere kanten van Zuid-Afrika te benoemen. De plot is als vanouds goed opgebouwd, maar vraagt wel de nodige aandacht. In een boek als 7 dagen was de (economische) materie bijvoorbeeld minder goed te vatten, dit boek heeft daarentegen alles in zich om de lezer mee te slepen. Prooi is zeer goed geschreven, wat het leesplezier alleen maar ten goede komt, ook de vele korte hoofdstukken dragen daartoe bij. Spannend is het boek ook, vooral op het einde. Een van de betere Bennie Griessels, zou ik zeggen.
Jeanet: Er zijn twee verhaallijnen die goed te volgen zijn. Het ene moment zit je in Afrika en het andere in Europa, dat maakt het verhaal extra boeiend. Af en toe was ik helemaal verdiept in mijn boek, zodat ik alles om mij heen vergat. Door de korte hoofdstukken leest het vlot weg. Wat Bennie heel menselijk maakt, is zijn onzekerheid over met name een bepaalde gebeurtenis in dit verhaal. En wat goed dat hij er met zijn collega Cupido over kan praten. Ik zie het helemaal voor me hoe deze gesprekken verlopen. Tijdens het lezen vroeg ik me af en toe af hoe deze verhaallijnen nu samenkomen? Maar dat is door Deon Meyer weer voortreffelijk gedaan. Omdat je meeleeft met de personages blijft het boek van begin tot einde spannend en wil je telkens nog een hoofdstuk lezen, maar dan is het jammer genoeg toch echt uit.
Joyce: Wat is Deon Meyer toch een geweldige verteller, dat blijkt maar weer als je Prooi leest. Hij neemt je als het ware bij de hand en neemt je mee door het boek en zijn onderzoek. Een actueel thema in de Zuid-Afrikaanse samenleving is de drijfveer voor het spannende plot. Dit geeft het een extra indringend tintje, de realiteit verwerkt in een fictief verhaal. Prooi heeft een prima combinatie tussen het privéleven en professionele leven van Bennie Griessel. Deon Meyer is er wederom in geslaagd interessante personages te creëren. De twee verschillende verhaallijnen zijn beide interessant en je voelt je al snel betrokken bij de personages. Het was weer genot een boek van Deon Meyer te lezen! Ik geef Prooi vier sterren, er was net niet de sprankel voor vijf sterren, maar dit doet niets onder aan het boek. Een heerlijk aantal leesuurtjes achter de rug!
Kees: Het eerste dat me opviel was dat het verhaal zich zowel in Frankrijk als in Zuid-Afrika afspeelt. Ongebruikelijk voor Meyer, tenminste in de boeken die ik tot nu toe van hem gelezen heb. Daardoor vroeg ik me direct wel af wat beide verhaallijnen met elkaar te maken zullen hebben. Dat wordt, natuurlijk, gedurende de plot wel duidelijk, zij het pas op het eind. Ik vind wel dat de verhaallijn met Griessel een écht Meyer-verhaal is. Het andere is dat minder, maar doet er zeker niet voor onder. Prooi begint in een redelijk rustig en kalm tempo, maar dat verandert in het tweede deel, dan krijgt het vaart en wordt het een stuk boeiender. Net als in zijn andere werk tipt de auteur enkele problemen van Zuid-Afrika aan, maar ook een actueel thema als nepnieuws. Dat maakt zijn thrillers ook zo realistisch. Al met al is deze nieuwste Griessel me weer uitstekend bevallen, ondanks dat hij een iets beperktere rol heeft gespeeld.
Kristel: Deon Meyer is er wederom in geslaagd om twee verhaallijnen langzaamaan op te bouwen en ze naadloos te laten samenvloeien in een krachtig plot. Weinig auteurs die ik al gelezen heb, kunnen hun verhaal zo levendig aan je toevertrouwen. Net of hij er geen moeite voor moet doen en gewoon zichzelf volledig in zijn personages inleeft. Zo sterk worden ze beschreven, je ziet en voelt ze tot leven komen, evenals de locaties waar alles zich afspeelt helder worden omschreven. Je waant je het ene moment in Kaapstad en het andere moment in Bordeaux of Parijs. Vanaf het begin valt hij met de deur in huis en confronteert hij je met een onaangename dood. Het boek moet het niet hebben van de intense spanning, maar houdt je zo in de ban door de vlotte schrijfstijl dat je hunkert naar nog een hoofdstuk en nog eentje en voor je het weet is hij uit.
Silvia: Wat een fijn deel is dit in de Bennie Griessel-serie! Bennie is nog steeds Bennie, met al zijn onzekerheden en eigenaardigheden, maar in dit boek vond ik deze gelukkig niet overheersen zoals in voorgaande delen weleens het geval was. Het wisselen van perspectief tussen enerzijds de Valken in Kaapstad en anderzijds Daniel Darret in Bordeaux geeft het verhaal vaart. Beide verhaallijnen boeiden me zo, dat ik het af en toe jammer vond als er een switch was, om me vervolgens weer helemaal in het andere verhaal te verliezen. Lang bleef bij mij de vraag hoe de verschillende puzzelstukjes in elkaar zouden passen. Meyer stelde niet teleur. De plot is kunstig in elkaar gezet, hoewel het wat mij betreft wel iets meer bladzijden had mogen beslaan. Met spijt nam ik na het dichtslaan weer even afscheid van Bennie.
Conclusie: De zeven lezers van de Thriller Club zijn unaniem in hun beoordeling, allen vier sterren. Geboeid hebben we dit deel over Bennie Griessel weer gelezen. Ondanks de iets mindere aanwezigheid van Bennie, blijven de boeken in deze serie boeien. Zijn jullie benieuwd naar de nieuwe avonturen van Bennie Griessel? Gaan jullie Prooi lezen? Laat ons weten wat je ervan vindt.
Wij pakken onze koffers weer in en verlaten Zuid-Afrika. We hebben genoten van de thrillers in dit land. Jullie ook?
Namens de Thriller Club,
Silvia