Renée Knight (Amsterdam, 12 april 2019)
We waren blij verrast toen we van Uitgeverij Ambo|Anthos een uitnodiging kregen om Renée Knight te interviewen en aansluitend bij de high tea met andere lezers aanwezig te zijn. Aanleiding van het feestje was het boek De Secretaresse dat op 2 april verscheen. Jeanet en Chantal zouden met veel plezier het interview afnemen en stonden om iets voor 13.00 uur voor het kantoor van Ambo|Anthos, te laat zijn was geen optie.
Bij binnenkomst viel het Jeanet op dat dit wel een erg mooi kantoor was, met kasten vol boeken. We werden ontvangen door Marije Lenstra. Zij vertelde ons dat Renée nog niet aanwezig was, die werd nog geïnterviewd in het Ambassade Hotel. Zij zou er zo snel mogelijk aankomen. We hebben rustig gezeten, thee gedronken en gezellig gepraat met Marije. We waren wel wat nerveus. Dit was de eerste keer dat wij een een-op-een-interview hadden met een auteur. We hadden ons geen zorgen hoeven te maken, het verliep allemaal heel soepel en ging als vanzelf. Renée kwam verontschuldigend binnen en we konden meteen aan ons interview beginnen.
Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven over een secretaresse en dat dan in een thriller te verwerken?
Een aantal jaren geleden waren er twee high-profile-rechtzaken in Engeland met in de hoofdrol een secretaresse. In het ene geval ging het om een secretaresse die misbruik had gemaakt van de creditcard die ze van de zaak had gekregen en in het andere geval ging het om een secretaresse en haar baas die werden beschuldigd van belemmering van de rechtsgang en vernietiging van bewijsmateriaal. Het ging niet zozeer over de zaken zelf als wel over de vervaging van de hiërarchische verhouding tussen secretaresse en baas. Dit intrigeerde me en daar wilde ik wat mee.
Kun je je schrijfproces beschrijven? Weet je van tevoren al hoe het verhaal zal eindigen?
Ik heb een idee en maak dan een soort roadmap. Ik wist in dit geval dat het einddoel wraak moest zijn, maar hoe het precies zou eindigen wist ik pas toen ik aan het schrijven was. Het karakter van de hoofdpersoon begint zich dan te vormen en het idee dat ik eerst had paste niet bij het karakter, dus heb ik het aangepast. Ik vind het moeilijk om mijn boeken in een genre onder te brengen. Ik noem het 'slow burners'.
Ben je een fulltime schrijver?
Ik ben pas op late leeftijd gaan schrijven. Ik werkte eerst als secretaresse en heb daarna verschillende functies binnen de BBC vervuld, waaronder documentairemaker. Ik begon met het schrijven van scripts, omdat ik dacht dat ik dat wel kom, ik durfde nog niet echt aan een boek te beginnen. Ik heb een paar korte verhalen geschreven die gelukkig niet zijn uitgegeven, ze waren niet goed genoeg. Mijn allereerste boek is ook niet uitgegeven. Toen ging ik een cursus creatief schrijven doen van Faber & Faber, waar ik veel aan heb gehad. Daar heb ik de helft van Disclaimer geschreven. Ik ben nu fulltime schrijfster.
Hoe begint je dag? Ben je ochtend- of een avondschrijver?
Vroeger toen de kinderen klein waren had ik de routine om hen eerst naar school te brengen en dan te gaan schrijven. Nu ze groot zijn en me niet meer nodig hebben, heb ik meer tijd. Dit is niet altijd bevordelijk voor het schrijven. Ik begin tegenwoordig met een kop koffie en ontbijt en ga door met schrijven tot de lunch om ongeveer één uur of half twee. Na de lunch schrijf ik ook nog een paar uurtjes.
Heb je bepaalde maniertjes of gewoontes bij het schrijven?
Als ik goed bezig was dan mocht ik als beloning Solitair spelen op de computer. Dit liep echter uit de hand, dus ik heb het spelletje van de computer gehaald. Nu doe ik soms als beloning kruiswoordpuzzels online. Ook drink ik op bepaalde tijden koffie, zodat ik op gezette tijden pauze heb.
Ben je weer bezig met een nieuw boek?
Ik heb wel al een idee. Het moet gaan over een volwassen tweeling waarvan de een alles opgeeft voor de ander. Ik moet er nog verder over nadenken. Ik had een contract voor twee boeken. Het eerste boek ging goed, dan heb je nog geen druk. Bij het tweede boek is dit anders, daar had ik op een gegeven moment wel last van de druk in verband met deadlines en dat vond ik niet fijn werken. Ik wil het nu even rustig aan doen en een goed idee ontwikkelen.
In het dankwoord vertel je je man dat hij weer tevoorschijn kan komen omdat Christine Butcher het huis verlaten heeft. Word jij de hoofdpersoon waarover je schrijft?
Ik ben Christine niet. Soms als er eens een meningsverschil was tussen mijn man en mij kwamen er wel wat trekjes van Christine naar boven, vandaar mijn opmerking in het dankwoord.
Welke boeken en auteurs lees je graag?
Ik lees van alles. Ik lees graag cross-overs. Een heel mooi boek is The wych elm van Tana French en We need to talk about Kevin van Lionel Shriver of Bitter orange van Claire Fuller en Saterday van Ian McEwan.
En toen zat het interview erop, wij hopen dat jullie er net zo van hebben genoten als wij.
Na afloop van het interview vroeg Renée of wij wat wilden vertellen over Hebban en dat hebben we uitgebreid gedaan. Het was een leuk interview met een heel gezellige vrouw. Daarna hebben we nog genoten van de high tea met medelezers en bloggers. Heel gezellig en inspirerend onder het genot van heerlijke hapjes, thee en een glaasje prosecco. Nadat er buiten een groepsfoto werd gemaakt zat het erop.
Kenden jullie Renée Knight al? Heeft iemand Disclaimer/Het boek van jou gelezen?
Jeanet en Chantal namens de Thriller Club