Rusteloos - Damen en Vandermeeren
De Thriller Club zal jullie de komende maanden regelmatig op duo- en zelfs triorecensies trakteren. Soms stuurt de uitgeverij ons een boek toe, maar net zo vaak bespreken we boeken die we al in huis hebben. Vandaag een duorecensie van Rusteloos, een boek geschreven door thrillerauteur Hilde Vandermeeren in samenwerking met advocaat Walter Damen.
- door Joyce en Greet -
Eind oktober vertelden we al dat ons bezoek aan de Boekenbeurs nog een staartje zou krijgen. Heb je dat verslag gemist? Geen paniek, je kunt de avonturen van Joyce en Greet nog steeds nalezen. Vandaag komen we terug op onze ontmoeting met de auteurs in Antwerpen. Met Rusteloos brachten zij eind september het eerste deel in een trilogie uit. Wil je weten wat wij ervan vonden? Lees dan snel verder!
Kiezen, kopen, kletsen
Met dat kiezen viel het nogal mee. Greet had niet gewacht op de Boekenbeurs om Rusteloos in huis te halen en Joyce, die was snel overtuigd toen bleek dat beide auteurs in Antwerpen aanwezig waren. En dus werd het eerste boek van die dag aangeschaft.
Greet had haar exemplaar van het boek niet meegenomen naar Antwerpen (die houdt haar handen liever vrij voor nieuwe boeken), maar Joyce kon even later pronken met maar liefst twee handtekeningen in haar nieuwe boek! Wij zo 'stom' om te vertellen dat we een duorecensie van Rusteloos hadden willen doen meteen na verschijnen, maar dat we zoveel andere plannen hadden met de Thriller Club dat het niet gelukt was. Advocaat Walter vond dan maar dat december ook een goed moment voor zo'n recensie was, mensen zijn dan immers op zoek naar tips voor de feestdagen. Tja, daar konden we niet meer onderuit.
Met bibberende knietjes hebben we onze dag verdergezet. Zo’n advocaat zou je zomaar voor de rechter dagen met als beschuldiging 'belofte niet nagekomen'...
De schrik zat er goed in
Weken later was Joyce er nog steeds niet goed van, zie de laatste hashtag van haar Facebook-bericht. Getekend voor het leven... Wat een dreiging er toch kan uitgaan van zo’n advocaat!
Ondertussen was ze wel op weg om een BNV te worden, een bekende Nederlander in Vlaanderen, aldus de woorden van Hilde Vandermeeren. Nederlandse Joyce stond eind oktober immers in de Vlaamse krant!
Euh dames, zouden jullie geen boek bespreken?
Oh ja, dat is waar ook, we hebben twee auteurs en een hoop volgers die het nu wel eens willen weten. Hier gaan we!
Greet: Joyce, als we niet oppassen, wordt onze blog veel te lang en leest geen kat/hond (schrappen wat niet past) hem nog. Zullen we elkaar gewoon één of twee vragen stellen, waarop een kort antwoord mogelijk is en afsluitend onze mening over het boek formuleren?
Joyce: Prima plan, Greet, laat ons los en wij kletsen de blog zo vol. Doet me terugdenken aan ons bezoek aan Antwerpen... Wat ik vragen wil: Was jij ook verrast dat er een daadwerkelijke plaats in het verhaal wordt genoemd? Tot op heden was het in de boeken van Hilde altijd gissen. Ik vond dit een fijne toevoeging voor de beeldvorming van het verhaal. En jij?
Greet: Ik moest wel een beetje lachen met dat Ramskapelle, dat klinkt zo lekker Vlaams, toch? Ik vroeg me vooral af waarom als hoofdlocatie voor Portugal/Lissabon gekozen is en of die locatie in het tweede boek terugkomt.
Joyce: Ik had dezelfde gedachte, ik wilde nog gaan googelen of Walter daar misschien banden mee heeft. En Ramskapelle klink inderdaad heel Vlaams.
Greet: Kon jij merken dat Hilde dit boek niet in haar eentje geschreven heeft? Heeft Walter toch voor een andere insteek gezorgd?
Joyce: Ja en nee, ik vond de schrijfstijl overduidelijk Hilde. Vlot en bondig. Mijn vermoeden is dat Walter Damen kennis heeft gedeeld over het 'advocaat zijn', de impact op je privéleven. En uiteraard de handel en wandel in de advocatuur. Wat vond jij?
Greet: Zo zie ik het ook, Hilde heeft het boek geschreven en Walter heeft vooral voor ideeën en kennis gezorgd.
Joyce: Kijk jij net als ik erg uit naar Bodemloos?
Greet: Jazeker, heel erg!
Joyce: Ik kan eigenlijk niet wachten, vond het heel fijn lezen in Rusteloos. Zo, ik plaats hieronder nog mijn mening over het boek en dan kunnen we afsluiten met de jouwe. Hebben we samen een fijne blog geschreven!
Mening Joyce ****: Wat was ik blij dat ik afgelopen weekend eindelijk Rusteloos kon gaan lezen. Sinds de aankondiging was ik al nieuwsgierig naar het boek. Sinds de boekenbeurs riep het me vanuit de stapel stilletjes toe: Lees me! Het was een genot om het boek te lezen. Zoals we hierboven al zeiden, is het boek geschreven in de kenmerkende stijl van Hilde Vandermeeren. Rusteloos las heerlijk, vanaf het begin af aan direct boeiend en pakkend. Alsof je daadwerkelijk in Lissabon aan het werk bent en er woont, net als hoofdpersonage Kirsten. Je voelt haar interne gevecht daadwerkelijk en leeft met haar mee. De spanning is subtiel dreigend continu aanwezig met een aantal pieken op cruciale momenten. De inbreng van advocaat Walter Damen geeft Rusteloos extra inhoud en geloofwaardigheid. Dit is het daadwerkelijke gevecht van een echte advocaat en daar kun je alleen maar diep respect voor hebben. Advocaten hebben vaak bijrollen in thrillers en het is origineel dat (sinds de legal thrillers van John Grisham) er nu weer een Vlaamse advocaten-trilogie wordt geschreven. Kom maar op met Bodemloos. Rusteloos is een absolute aanrader!
Mening Greet ****: Een boek lezen van Hilde Vandermeeren is nooit een opgave, zij verstaat de kunst om je met woorden heel makkelijk in haar fictieve wereld te trekken. De schrijfstijl is zoals steeds dik in orde, heerlijk om een boek te lezen waar je niet steeds op taal- en of spelfouten beducht hoeft te zijn. En wat zijn de karakters weer goed uitgewerkt! Een Kirsten die schippert tussen werk en privéleven en een Jonás die je met veel plezier een schop onder de kont zou geven. Het verhaal zit goed in elkaar, de overgangen zijn logisch en de ontknoping is verrassend. Heel erg spannend vind ik het boek niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik kan net zo goed genieten van vragen als: Hoe gaat hij/zij reageren? Komt dit ooit nog goed? Brengt hij/zij het er levend vanaf? Welke keuze gaat hij/zij maken? In de laatste twee bladzijden doen Damen en Vandermeeren dat waar ook Lars Kepler zo goed in is: een cliffhanger van jewelste lanceren, waardoor je dat tweede boek in de serie meteen wil lezen. Deze samenwerking tussen Damen en Vandermeeren is meer dan geslaagd, op naar Bodemloos!
Lazen jullie Rusteloos al? En sta je te popelen om ook Bodemloos in huis te halen? Dan willen jullie vast een gokje wagen en ons vertellen hoe het afsluitende deel in de trilogie zou kunnen heten, succes!
Groetjes van Joyce en Greet