Salami - Rudy Soetewey
Een paar weken geleden kreeg de Thriller Club van uitgeverij Vrijdag twee exemplaren aangeboden van Salami, het nieuwste boek van Vlaming Rudy Soetewey. Silvia en Greet waren de gelukkigen die aan de slag mochten. Wat vonden zij van het worstenboek?
Wanneer beginnend klusjesman Bart Colenbunders het voorstel krijgt om een uit een labo ‘gestolen’ sensationele uitvinding terug te vinden, lijkt hem dit een eenvoudige, lucratieve opdracht: de dievegge is gekend, de opdrachtgever een multinational en de verloning navenant. Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem – tot blijkt dat het in een salami verwerkt is. Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid. Maar niet zoals iedereen zich voorstelt.
Over de auteur
Rudy Soetewey werd geboren in Wilrijk (Antwerpen) in 1955. Hij werkte zijn hele leven in het onderwijs, als leraar en als coördinator. In 2011 won hij de Hercule Poirotprijs met Getuigen, in 2013 de Diamanten Kogel met 2017. Zijn werk onderscheidt zich door exquise karaktertekening, herkenbaarheid en drama’s van de kleine man (info boekpagina Salami).
Silvia, zullen we over en weer appen?
Ja, dat vond Silvia wel een goed idee. We beslisten om min of meer op hetzelfde moment in het boek te beginnen. We doen geen van beiden erg lang over een boek en dus wisten we dat we in een dag of twee, drie de klus wel konden klaren. Hieronder vinden jullie een paar screen shots van onze appjes (niet van alles, hoor). Silvia’s berichten staan links, die van Greet rechts, al wordt dat sowieso snel duidelijk. We sluiten de blog af met onze mening over het boek. En we hebben natuurlijk sterren uit te delen!
Wat hebben we te zeggen nadat we het boek uit hadden?
Allebei gaven we het boek drie sterren, het lijkt erop dat we het met elkaar eens zijn, maar hoe ziet onze argumentatie eruit?
Silvia ***: Anders. Dat is wat ik de eerste bladzijden dacht. Daardoor was ik wel geboeid. In korte, duidelijke zinnen werd het personage van Bart neergezet. Hij kwam op mij een beetje chaotisch en raar over (op de eerste bladzijde wordt al duidelijk dat hij een kimono bezit). Een mening vormen of het verhaal me beviel, bleek lastig. Hoewel het me bij vlagen wel boeide en de schrijfstijl het me makkelijk maakte om snel door te lezen, begonnen de vele toevalligheden, absurdistische voorvallen en het feit dat alles draait om een salamiworst me een beetje tegen te staan. De spanning was voor mij nooit aanwezig. De vraag was meer wat er nu weer zou gebeuren met de worst en alle vreemde vogels die opduiken in de jacht op diezelfde worst. Ondanks de weerstand was het boek snel uit. Wat mij betreft niet echt een aanrader. Toch is het mij drie sterren waard. De toegankelijke schrijfstijl laat zien dat Soetewey meer in zijn mars heeft dan dit boek met voor mij toch wel enigszins platte humor. Ik ben benieuwd naar ander, minder absurdistisch werk van hem.
Greet ***: Ik las eerder drie boeken van Soetewey en die vond ik erg sterk, Getuigen kreeg zelfs vijf sterren. Op de boekenbeurs had ik het worstenboek nog vastgehad, maar niet gekocht. Ik was dus aangenaam verrast dat ik het boek voor de Thriller Club kon lezen. In het begin dacht ik dat Salami vol absurde situaties zou zitten, dat het eerder een vermakelijk dan een spannend boek zou worden. Na een tijdje gaat het komische er echter vanaf en begon ik me aan een aantal dingen te ergeren, niets was nog geloofwaardig. Ik had snel door dat dit een andere Soetewey zou worden dan ik gewend was, een boek dat mij niet zou weten te overtuigen. Met de schrijfstijl is zoals steeds niets mis, het boek leest ontzettend vlot en het is zeker geen opgave om het uit te lezen. Als thriller voldoet het echter niet aan mijn verwachtingen en smaak, ik heb het liever iets ‘normaler’ en realistischer. Hoofdpersonage Bart is goed uitgewerkt, al is hij dan een sukkel. Lara, het tweede hoofdpersonage, maakt een ontwikkeling door waar ik me echt niet in kon vinden. En de andere figuren in het boek? Tja, dat is een zootje ongeregeld, hun rol is niet altijd helemaal duidelijk, dat had beter gekund. Gemengde gevoelens dus bij dit boek en daarom een gemiddelde score.
Conclusie: We houden van Soeteweys schrijfstijl, maar van dit absurde verhaal, dat nooit echt spannend wordt, zijn we niet echt fan.
Zijn jullie bekend met het werk van Rudy Soetewey? Gaan jullie Salami lezen of gaan jullie voor een eerder boek van hem, bijvoorbeeld Getuigen of 2017?
Veel leesplezier,
Silvia & Greet