Standalones - Een selectie door de kroegbazen
Begin februari nodigden we jullie uit om samen met ons een lange reis door Amerika te maken. Velen van jullie pakten de koffers en wilden met ons meereizen. Inmiddels hebben we een flink stuk van het land gezien, en daarom nemen we vandaag de tijd om in gedachten langs te gaan bij auteurs die ons niet in hun eigen staat konden ontvangen.
In ons nieuwe artikel bespreken we standalones van auteurs die om welke reden dan ook geen eigen podium krijgen tijdens onze Amerika-reis. Ze zijn gezellig met zijn negenen (we kozen elk drie titels/auteurs), dus van verveling zal geen sprake zijn. We vertellen telkens heel kort waarover het boek gaat en iets uitgebreider wat we ervan vonden.
De laatste stem - Graham Moore (Kitty ****)
Een jurylid veranderde het vonnis. Wat als ze het mis had? Het jurylid moet alles op alles zetten om haar onschuld te bewijzen. Gaat haar dit op tijd lukken?
De laatste stem is een pakkende en originele rechtbankthriller die je vanaf de eerste pagina weet te boeien en je nieuwsgierig maakt naar hoe het verhaal in elkaar steekt. Het verhaal speelt zich af in het heden met flashbacks naar de rechtszaak van tien jaar geleden. Bijzonder hieraan is dat de hoofdstukken uit het verleden steeds geschreven zijn vanuit het perspectief van een ander jurylid. Door deze originele manier van schrijven krijg je een afwisselende inkijk in de rechtszaak en het leven van de juryleden. De persoonlijkheden zijn goed uitgewerkt en de dialogen levendig. Als klap op de vuurpijl weet de auteur je ook nog op het verkeerde been te zetten en volgt een spannende ontknoping waardoor alles perfect samenvalt.
Gone girl/Verloren vrouw/Donker hart - Gillian Flynn (Kees ***)
Nick Dunne hoort op zijn werk dat de voordeur van zijn woning openstaat en gaat meteen kijken. Dan blijkt dat zijn vrouw Amy spoorloos verdwenen is. Hij wordt al snel door de politie als verdachte beschouwd, maar beweert onschuldig te zijn. Er zijn echter voldoende aanwijzingen die in zijn richting wijzen, en ook zijn merkwaardige gedrag werkt niet mee.
Op zich vind ik dit wel een goed geschreven en doordacht verhaal en laat het eveneens zien dat je met een geraffineerd en goed voorbereid plan veel kunt bereiken, maar het is het toch niet helemaal. Het is wat mij betreft te tam en de plot lijkt maar niet op te schieten (uiterlijke schijn overigens). Ik bleef wel nieuwsgierig naar wat zich allemaal heeft afgespeeld en naar wat de werkelijke reden van de verdwijning van Amy, en dit wordt uiteindelijk ook wel duidelijk. De spanning is over het algemeen niet zo heel erg groot, het boek moet het voornamelijk hebben van de psychologische effecten van de gedragingen van Amy en Nick. Voor mij een aardig boek dat niet op alle fronten kan overtuigen.
De logé - Heather Gudenkauf (Greet *****)
Wylie Lark werkt in een afgelegen boerderij aan haar manuscript, wanneer ze een gewond en halfbevroren jongetje vindt. Ze heeft geen idee waar hij vandaan komt, maar merkt al snel dat ze niet alleen zijn en moeten vrezen voor hun leven.
Ken je dat, een thriller die zo levensecht geschreven is dat je meermaals in elkaar krimpt? Die zoveel emoties oproept dat je wilt huilen om alle onrecht in de wereld? Zo’n boek is dit, het laat je geen moment los. Niet alleen inhoudelijk, maar ook wat betreft de verhaalopbouw, zit alles precies goed. Veel dialogen die de vaart erin houden, maar evengoed beeldende beschrijvingen, waardoor je je midden in de gebeurtenissen lijkt te bevinden. Drie intrigerende verhaallijnen en een tiental personages, meer heeft Gudenkauf niet nodig om dit geweldige verhaal vorm te geven. Hoewel er veel klassieke thrillerelementen opduiken, boeit het resultaat van begin tot einde. Het boek is niet alleen meeslepend en volkomen geloofwaardig, het zit barstensvol emotie en is ongezien spannend.
Wie het eerst liegt - Ashley Elston (Kitty ***)
Evie Porter lijkt een perfect leven te hebben met haar charmante vriend Ryan. Ze staat op het punt om naar zijn indrukwekkende landhuis in het zuiden te verhuizen. Maar er is één probleem: Evie Porter bestaat niet!
Wie het eerst liegt is een romantische thriller die springt van heden naar verleden en wisselt tussen verschillende personages. Hierdoor heeft het verhaal vaart en weet het je te boeien. Tijdens het lezen moet je echt je aandacht erbij houden, want het verhaal zit geraffineerd in elkaar en weet je steeds in de war te brengen en op het verkeerde been te zetten. Soms op het frustrerende af. Het verhaal is vlot geschreven en de personages zijn overtuigend neergezet. De spanning zorgt niet dat je op het puntje van je stoel zit, maar door de vaart is dat niet storend.
De leraar - Freida McFadden (Kees ****)
Eve en Nate Bennett werken beiden op de Caseham High School. Het zestienjarige meisje Addie Severson, die het voorgaande schooljaar voor een schandaal heeft gezorgd en volgens velen niet te vertrouwen is, zit bij beiden in de klas. Niemand kent de echte Addie en weet evenmin dat ze een groot geheim bij zich draagt.
Hoewel er niet extreem uitgebreid op de diverse personages ingegaan wordt, heb ik hoe dan ook een goede indruk van hen gekregen. De opbouw van de plot is zodanig dat je langzaam steeds meer over hen te weten komt en daardoor word je wel enigszins nieuwsgierig gemaakt. De spanning van de thriller is niet erg zinderend, maar van bepaalde omstandigheden en gebeurtenissen gaat wel degelijk iets dreigends uit. Het verhaal heeft flink wat wendingen en verrassingen, zelfs nog in de epiloog. Regelmatig had ik een vermoeden wie de dader van een voorval is, maar nee hoor, de auteur zet mij en alle andere lezers telkens op het verkeerde been. Niet alles vond ik even geloofwaardig, maar die momenten hebben me niet gestoord. Wat mij betreft een thriller zoals je er wel meer wilt lezen.
22-11-1963 - Stephen King (Greet *****)
Jake Epping krijgt onverwacht de kans om de moord op president J.F. Kennedy te voorkomen; er bevindt zich namelijk een doorgang naar 1958 in zijn favoriete hamburgertent. Jake aarzelt niet, neemt een nieuwe identiteit aan en reist naar het verleden.
Dit boek is op een bepaald moment zo spannend dat het bijna ondraaglijk wordt. De eerste 600 bladzijden zijn erg goed, de spanning wordt opgebouwd en de plot uitgezet. De laatste 300 bladzijden zijn van een ongekend niveau wat mij betreft, beresterk! Hoe dichter we bij 22 november 1963 komen, hoe gedetailleerder de auteur te werk gaat. Van de vijf jaar tussen 1958 en 1963 krijgen we alleen hier en daar iets mee, genoeg om de personages en omstandigheden goed te leren kennen. Van de dagen voorafgaand aan de geplande moord op Kennedy, en vooral de uren ervoor, krijgen we elk detail mee. Grote onderscheiding voor Stephen King wat spanningsopbouw betreft. Een van mijn favorieten aller tijden.
Einde verhaal - A.J. Finn (Kitty ***)
Nicky Hunter correspondeert al jaren met schrijver Sebastian Trapp, die ongeneeslijk ziek is. Hij vraagt haar zijn biografie te schrijven, een voorstel dat ze niet kan weigeren. Bij haar aankomst leert Nicky de mysterieuze Trapp-familie kennen.
Einde verhaal is een thriller die traag op gang komt en je toch meeneemt in een verhaal vol plotwendingen en onverwachte gebeurtenissen. Finn is een echte verhalenverteller. Net wanneer je denkt dat je de puzzel hebt opgelost, wordt er weer een nieuw stukje toegevoegd dat alles verandert. De dialogen zijn scherp en soms ook humoristisch. Het duurt lang voordat de spanning echt op gang komt en toch weet het verhaal te boeien door hoe het in elkaar steekt. Hierdoor stoort het niet dat de personages niet echt uit de verf komen. De onderlinge relaties en de manier waarop ze omgaan met de gebeurtenissen geven genoeg inhoud aan het verhaal.
Ik zal je vinden - Linwood Barclay (Kees ***)
Multimiljonair Miles Cookson hoort dat hij een erfelijke en progressieve ziekte heeft. Twintig jaar eerder was hij zaaddonor en nu wil hij zijn kinderen vinden om ieder een miljoen na te laten. Een van hen blijkt opeens spoorloos verdwenen.
Van deze auteur verwachtte ik een spannend en sterk verhaal, maar dat heeft hij in mijn ogen deze keer niet waargemaakt. Het begon nog goed, maar al vrij snel zakt de spanning drastisch in, ondanks dat het verhaal diverse plotwendingen heeft. Door vele verhaallijnen ontbreekt het tot halverwege aan een duidelijke structuur, dat verbetert daarna, maar de ontknoping is volstrekt ongeloofwaardig. Het verhaal heeft enkele voorspelbaarheden en omdat zowel het thema als de personages zo goed als niet worden uitgewerkt, is het nogal oppervlakkig. Voor mij niet meer dan een aardig verhaal.
De gouden lepel - Jessa Maxwell (Greet ****)
Jessa Maxwell liet zich inspireren door razend populaire programma’s als Heel Holland Bakt en Bake Off Vlaanderen. Ze zocht zes hobbybakkers, twee presentatoren, een aantal recepten en oh ja, een moordscenario bij elkaar en ging aan de slag.
Maxwell heeft een aantal heerlijke personages in het leven geroepen. Heerlijk herkenbaar en erg verschillend. Per hoofdstuk wordt er van perspectief gewisseld, een keuze die bijzonder goed werkt. De auteur besteedt veel tijd aan het introduceren van de personages en het schetsen van de locatie en de opname-omstandigheden. Toch stoort dat geenszins, wellicht omdat Maxwell heerlijk vlot schrijft. Zodra de moordenaar zijn intrede doet, wordt het verhaal spannend en wil je alleen nog maar weten wie zo driest te werk ging en het nodig vond iemand te vermoorden. De gouden lepel kan het best als cozy crime omschreven worden. Het is geen thriller pur sang, maar een bijzonder vermakelijk, herkenbaar en vlot geschreven boek.
Zo, dat was onze selectie! Zitten er favorieten van jullie tussen? Welke Amerikaanse standalones zouden jullie aanraden?