Team Mortis - Spanning voor de jeugd #2
Na de Thriller Tiendaagse in februari vertoeven we nog even langer in Nederlandstalige sferen. Deze maand wordt in België voor de vijftigste keer de Jeugdboekenmaand georganiseerd, het ideale moment dus voor het Thriller Café om uitzonderlijk de spannende jeugdboeken in de kijker te zetten. Jeanet plaatste vorige zondag een algemeen stuk, aangevuld met een listmania. Vandaag vertelt Greet over een van de genoemde series, namelijk Team Mortis van auteur Bjorn Van den Eynde.
Eind 2018 bezocht ik samen met Joyce de Boekenbeurs in Antwerpen. We bleven even staan bij de stand van een jonge auteur, die ons niet meteen bekend voorkwam. Al snel ontdekten we dat het Bjorn Van den Eynde was, een creatief talent dat al tientallen boeken uitgebracht had. Hij wist zo smakelijk te vertellen over zijn Team Mortis dat ik meteen de verzamelbox met de eerste vier delen aanschafte. Joyce kocht één boek, met het idee daar samen ooit een buddyread mee te doen. Dat plan hebben we nooit uitgevoerd, maar naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand ben ik nu eindelijk de boeken ingedoken.
Wie is Bjorn Van den Eynde?
Bjorn Van den Eynde (1984) komt uit Vlaanderen en is jeugdauteur, televisiescenarist en regisseur. Na zijn opleiding Audiovisuele Kunsten heeft hij een jaar gewerkt als regisseur voor productiehuis Eyeworks. Daarna legde hij zich volledig toe op fictie, als regisseur, scenarist en/of co-scenarist van onder andere de tv-reeksen Ghost Rockers, Campus 12, Amika, Hotel 13, Galaxy Park, Mega Mindy en Het huis Anubis (Ketnet).
Sinds 2012 heeft hij zijn eigen jeugdboekenreeks voor tieners: Team Mortis. Hij bedacht ook de geïllustreerde kinderboekenreeks Carlo Cabana en schreef Ghost Rockers- en Campus 12-boeken.
Leuk weetje: Bjorn is een neef van acteur Lucas Van den Eynde, wereldberoemd in Vlaanderen.
Team Mortis – de serie
De reeks krijgt op Hebban het label 13-15 jaar mee, daar kunnen ook volwassenen best iets mee, lijkt me. In de boeken volgen we de zestienjarige Erika Storm, die tegen wil en dank verzeild raakt bij een Europees proefproject en in een team met drie jongens als spionne aan de slag moet. Er zit een rode draad in de reeks, maar elk boek behandelt een aparte zaak.
De boeken zijn verkrijgbaar als hardcover (met zwarte banner onderaan) en als paperback. Zie de verschillende covers rechts van deze blog (of onderaan als je op je telefoon kijkt). Je bent er ook echt een tijdje zoet mee; zo is het eerste deel met 350 bladzijden een van de dunnere boeken en tikt deel twee bijna de 500 bladzijden aan.
Team Mortis … Het team van de dood. Niet toevallig werd gekozen voor dat ene Latijnse woord, dat griezelig veel duidelijk maakte over Brian Baileys proefproject. Jonge spionnen die buiten de wet gingen leven, niet meer bestonden, geen identiteit meer hadden … Het einde, de dood, mors.
- Het Romeo & Juliet Mysterie (2012)
- De bende van Venus (2013)
- Het dodenspel (2014)
- De zwarte zon (2014)
- Kristalkinderen (2015)
- Bloedlijst (2016)
- De spiegelmoorden (2017)
- Engel des doods (2018)
- Blind verdriet (2019)
- De slaventocht (2019)
- Stille waters (2020)
Alles begint met Het Romeo & Juliet Mysterie, het eerste deel in de thriller- en spionagereeks. Begin maart zou ik eraan beginnen. Er stonden voor de eerste helft maart nog heel wat andere ‘moetjes’ op mijn leesplanning, dus ik zou wel zien hoeveel van mijn vier Team Mortis-boeken ik gelezen kreeg. Ik wilde in elk geval niet alleen het eerste maar ook het tweede boek kunnen afvinken, want dat heeft iets met Noorwegen te maken, waardoor het extra mijn aandacht trok. Dat is gelukt, waardoor ik nu verslag kan uitbrengen, hier gaan we!
Boek 1 - Het Romeo & Juliet Mysterie
Waarover gaat het boek?
Erika wordt betrapt met een wapen en drugs die niet van haar zijn. Agent Brian Bailey kan haar redden uit handen van de politie als ze belooft om te gaan werken voor Team Mortis. Samen met de jongens Nielsen, Felix en Andreas trekt Erika naar Verona in Italië. Ze moet infiltreren in de academie van Enrico Moretti en ontrafelen wat haar verloren liefde Marco te maken had met de mysterieuze verdwijningszaak van twee topdanseressen. Maar al snel wordt het gloednieuwe Mortis-meisje zelf het doelwit van een onbekende en onberekenbare tegenstander.
Greet ****: Goh, dit is echt wel goed! Oké, je moet natuurlijk wel meegaan in het uitgangsidee van de serie (tieners die buiten de wet om als spionnen optreden), maar qua originaliteit en spanning scoort het boek enorm goed. Zelfs helemaal in het begin is het al spannend, en op het einde zit je al helemaal op het puntje van je stoel. De vier leden van Team Mortis worden in dit eerste boek al meteen vrij goed uitgewerkt: de kleine maar taaie Erika, mooie jongen Andreas, computernerd Felix en leider Nielsen. Er zitten echt goede vondsten in dit boek en het is zodanig geschreven dat je steeds verder leest. Hier en daar een Italiaans woord, leuk. Dit boek kan zich meten met veel thrillers voor volwassenen. Wat zeg ik, het is beter dan vele ervan.
Waarover gaat het boek?
In Parijs wordt al meer dan honderd jaar de legende verteld van de Bende van Venus, een groep knappe tienermeisjes die onschuldige jongens verleidt, berooft en soms zelfs vermoordt. Nooit is concreet bewijs gevonden dat de bende echt zou bestaan, maar dan verdwijnt in Noorwegen de bekende archeoloog Edvard Pedersen met zijn vrouw en twee dochters. Wanneer Nielsen (van Team Mortis) persoonlijk bij de zaak betrokken blijkt te zijn, trekt Erika met Felix en Andreas naar Parijs. Haar missie lijkt onmogelijk. Ze moet infiltreren in een meisjesbende die nooit heeft bestaan …
Greet *****: Wow, ook dit boek vind ik heel goed, het krijgt zelfs de maximale score! Een beetje gewelddadig hier en daar, dus ik weet niet of elke 13-jarige ervan zou genieten, dat wil ik toch even gezegd hebben. Erika bevestigt dat ze een meer dan interessant hoofdpersonage is, al moeten haar drie collega’s van Team Mortis niet echt voor haar onderdoen. Verschillende verhaallijnen, veel perspectiefwissels, een origineel uitgangspunt en een geweldige plotopbouw, De bende van Venus heeft het allemaal. En wat is het verhaal spannend! Ik ben niet erg vertrouwd met thrillers voor tieners, maar dit boek moet gewoon tot de beste in het genre behoren. Heel leuk trouwens dat de teamleden bij elk avontuur in andere landen terechtkomen.
Conclusie: Op basis van de eerste twee boeken kan ik alleen maar heel positief zijn. En aangezien er gemiddeld één nieuw boek per jaar verschijnt, lijkt de kwaliteit constant te zijn en heeft de serie een heleboel aanhangers. Naar mijn bescheiden mening is het een serie voor eerder ervaren lezers. Niet alleen omwille van de dikte van de boeken, maar ook omdat het er soms best heftig aan toegaat. Volwassen thrillerlezers zullen zich niet vervelen met deze boeken: er is een goede plotopbouw, de boeken zijn goed geschreven en echt spannend.
Wat denken jullie, zou Team Mortis ook iets voor jullie kunnen zijn? Waarom wel/niet?
Fijne zondag, iedereen!
Greet