Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thriller Club tipt voor Thriller Magazine Challenge

op 04 juni 2019 door

Alweer enkele weken geleden viel bij menig thrillerlezer het door Hebban uitgebrachte Thriller Magazine in de bus. Een softcover boekwerk met artikelen, recensies, tips en korte verhalen. Op pagina's 90 en 91 staat de Thriller Magazine Challenge, met 12 categorieën om af te vinken. Voor de liefhebber van het genre leuk om naast de Hebban Reading challenge bij te houden of om te behalen als je nog geen leesdoel voor jezelf gesteld hebt. Om je van tips te voorzien is er deze blog, met voor vrijwel alle categoriën boeken die je zou kunnen lezen.

Lees een Gouden Strop-winnaar uit de vorige eeuw
Tja, dat klinkt dan wel gelijk erg oud, een boek uit de vorige eeuw. Maar we hebben het even voor je nagezocht en het valt allemaal mee. De Gouden Strop wordt uitgereikt sinds 1986 en er is in die eerste veertien jaar maar tweemaal geen uitreiking geweest. We vinden enkele auteurs wel vaker terug in de lijst, zo mochten Tomas Ross en Bob Mendes de prijs tweemaal mee naar huis nemen. Hieronder vind je de complete lijst: 

1999 - Felix Thijssen - Cleopatra
1998 - Jac. Toes - Fotofinish
1997 - Bob Mendes - De kracht van het vuur
1996 - Tomas Ross - Koerier voor Sarajevo
1995 - Tim Krabbé - Vertraging
1994 - Maarten 't Hart - Het woeden der gehele wereld
1993 - Bob Mendes - Vergelding
1992 - Chris Rippen - Playback
1991 - René Appel - De derde persoon
1989 - Gerben Hellinga - De terugkeer van Sid Stefan
1987 - Tomas Ross - Bèta
1986 - Jef Geerearts - De zaak Alzheimer

Lees een thriller met meer dan 600 pagina’s
Al in 2018 was de Thriller Club bezig met kleppers, dus in dit artikel vind je al een aantal goede tips. Wel even goed kijken, want de challenge toen kon al afgevinkt worden met boeken van meer dan 500 pagina’s, ditmaal moeten er dus minimaal nog 100 extra bij. Recent verschenen is De Grens van Don Winslow, ruim 750 pagina’s met kleine letters. Volgende week kun je bij ons lezen of dit afsluitende deel van de trilogie van Winslow een aanrader is of niet. Regelmatig zetten we onze favorieten in de spotlight en voor een tip voor deze challenge doen we dat met een verwijzing naar de favoriete thriller van oud-lid Elly van der Meer. De dode kamer van Bronja Hoffschlag telt maar liefst ruim 700 pagina’s.

Lees een thriller die zich afspeelt in Zuid Europa
Zuid Europa omhelst het gebied met alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Uiteraard is er veel meer over te vertellen, voor wie die informatie tot zich wil nemen is deze link bedoeld. Om deze categorie af te kunnen vinken zijn er natuurlijk verschrikkelijk veel mogelijkheden en een paar daarvan willen we jullie niet onthouden. Zo kun je gaan genieten van Meisjes vermist van Agustín Martínez. De Thriller Club las het boek al eerder en hier lees je onze groepsrecensie. Wil je je liever onderdompelen in de Italiaanse cultuur, lees dan In de greep van de waanzin van Luca D’andrea. Wil je eerst even kijken of dit boek wel bij je past, lees dan onze recensies in deze blog. Voor onze andere tips over Italiaanse auteurs kun je terecht in deze landenblog. En lees je nu liever iets over Portugal, Griekenland of Turkije of heb je nog meer tips nodig voor Italië of Spanje, dan kun je terecht op onze landenblog uit 2017.

Lees een thrillertip van een Hebban-recensent
Uiteraard kun je op Hebban vele recensies vinden, zowel van lezers als van bij Hebban betrokken recensenten. Via deze link kom je direct bij de 5-sterrenrecensies in het genre thriller uit, scheelt je weer even zoeken. Hij staat wel ingesteld op Nederlandse titels, dus lees je graag Engels zet dan het vinkje bij Nederlands even uit. Nu wil het toeval dat zich ook in de Thriller Club enkele Hebban-recensenten bevinden, dus bij deze wat tips van Kees van Dyn. Hij las en recenseerde De onderkoning van Indië van Tomas Rosshier lees je zijn recensie. Ook lees je hier de 5-sterrenrecensie over Het Joshuaprofiel van Sebastian Fitzek.

Lees een thriller van een overleden thrillerauteur
Hou je er van om boeken van Nederlandse auteurs ter hand te nemen, dan kun je onder andere kiezen voor boeken van Paul Goeken. Hij schreef onder zijn eigen naam zes boeken, maar ook de eerste boeken (tot en met 2011) die verschenen onder het pseudoniem Suzanne Vermeer, zijn van zijn hand. Een andere goede optie zijn de boeken van Sue Grafton, die met hoofdpersonage Kinsey Milhone, een ouderwetse detective, aan de hand van de letters van het alfabet haar thrillers schreef. Op 6 augustus 2017 lieten wij je in deze blog kennismaken met haar. Helaas kwam eind 2017 het bericht dat de auteur is overleden. Haar oeuvre eindigt bij de Y en zal niet voltooid worden. Recent overleed ook de Schotse auteur Philip Kerr, bekend van zijn boeken met Berrie Gunther in de hoofdrol. Meest bekend zijn de boeken die behoren tot de Berlijnse trilogie: Een Berlijnse kwestie, Het handwerk van de beul en Een Duits requiem.

Lees een verfilmde thriller uit dit millennium
Lees je eerst het boek en bekijk je dan de film of liever andersom? Kijk je überhaupt wel naar de film of kan alleen een boek je bekoren? Voor deze categorie kun je een vinkje zetten als je het betreffende boek hebt gelezen, maar uiteraard is bij momenten een film ook niet te versmaden. Toch is er vaak veel kritiek op boekverfilmingen. Zo werd er een boycot afgekondigd door de fans toen bleek dat acteur Tom Cruise de rol van Jack Reacher ging vertolken in de film One Shot (Voltreffer), zo was te lezen in dit artikel op Hebban. Onze Silvia boog zich voor de vraag "Boek of film?" over Het meisje in de trein van Paula Hawkins, haar bevindingen lees je hier. Sowieso kun je bij haar terecht voor tips, want ook vergeleek zij boek en film van Agatha Christies Moord op de Oriënt Express, het verslag daarvan lees je hier. Een laatste tip die we met je willen delen, is afkomstig van Soraya, zij raadt Een kleine moeite van Darcy Bell aan, een boek dat verfilmd is onder de titel A simple favor.  

Lees een thriller uit de tweede helft van de Hebban top-1000
Voor dit deel van de challenge heb je keuze uit de 122 thrillers die je vindt vanaf plaats 513 tot en met plaats 1000. Een flink aantal auteurs staat er met verschillende boeken in en een aantal daarvan bespraken we al op onze Spot. Zo zou je kunnen kiezen voor het debuut Het meesterwerk van Geir Tangen waarvan je hier onze groepsrecensie leest. Start je liever met een nieuwe serie, denk dan eens aan Tot op het bot van Jeffrey Deaver dat je kan vinden op plaats 759 en waarvan je hier kan lezen wat wij van deze kennismaking vonden. Zeer recent dook de Thriller Club in de serie van Bernard Minier, zijn eerste deel Een kille rilling vind je op plaats 533 en onze mening over deze serie en hoofdpersonage Martin Servaz staat hier. Als laatste willen we je hierbij de serie rondom personage Joona Linna van het auteursduo Lars Kepler tippen, onze blog vind je via deze inhoudsopgave, op plaats 568 staat Stalker, op 616 Hypnose en op 817 Jager.

Lees een Nederlandse thriller die zich niet afspeelt in Amsterdam
De tip die natuurlijk in dit lijstje niet kan ontbreken is de Schaduwprijswinnaar 2019, Quarantaine van Erik Betten. Wij lazen her boek om te beoordelen welke genomineerde volgens de Thriller Club moest winnen, de uitkomst daarvan lees je hier. Daarnaast zijn de Achterhoek-thrillers van Corine Hartman een aanrader om deze categorie mee af te vinken. Hier lees je hoe haar nieuwste boek Een duister pad beviel. En in deze blog neemt Joyce je mee naar de trilogie rondom personage Nelleke de Winter. Nog een auteur die verscheidende boeken schreef die zich niet in Amsterdam afspelen, is Marelle Boersma. Zo speelt Ik volg je zich af in een klein dorp, is Blind date gesitueerd in Utrecht en speelt Stil water zich onder andere af in Zeeland. Ga je liever voor Rotterdam? Leg dan zeker Een nieuw begin en Uitgeschakeld van Angelique Haak bovenaan je nog te lezen stapel.

Lees een derde deel uit de thrillerreeks
In de afgelopen jaren stelden wij al veel reeksen aan je voor. Via deze inhoudsopgave kun je onder het kopje Seriepersonages vast wel een serie vinden die je aanspreekt om er het derde deel van te lezen. Uitgebreider spraken wij het laatste jaar over Lars Kepler, waarvan je hier de recensie van zijn derde boek Getuige vindt. De serie van het schrijversduo Cilla & Rolf Börjlind, rondom personages Olivia Rönning en Tom Stilton, kent ook al vijf delen. Het derde deel heet Zwarte dageraad en hier lees je onder andere waarom dit Greet haar favoriete deel is.

Lees een ongelezen thriller die je al langer dan 5 jaar hebt
Dit is nou een categorie waarvoor we moeilijk tips kunnen geven. Hoewel het natuurlijk leuk zou zijn, kunnen we niet zo makkelijk in eenieders boekenkast kijken. Dus voor deze categorie hopen we vooral op jullie inbreng onder deze blog: welk pareltje vis jij uit jouw kast? Uiteraard kijken we graag mee, dus als je een foto van je boekenkast op onze Facebook-pagina deelt, krijg je misschien nog een interessant advies!

Lees een historische thriller
Een auteursduo dat al verscheidende historische thrillers schreef, zijn Theo en Marianne Hoogstraaten. Van hun hand kun je onder andere lezen Bloedlink, Zondeval en het recent verschenen Amalia’s erfenis. Hou je van kleppers dan zijn de boeken van Kate Mosse echte aanraders. Zij schreef onder andere Het verloren labyrinth, De vergeten tombe en Citadel, die allen onderdeel zijn van de Languedoc-trilogie en elk een gemiddelde waardering van 4 sterren kregen.

Lees een persoonlijke thrillertip van de Hebban Boekentipper
Heb jij al eens een tip aangevraagd? Wil je wel eens out of the box lezen of staat je boekenkast vol gelezen boeken (dat kunnen we ons bijna niet voorstellen, maar het kan) en weet je niet met welk boek je verder wil? Dan kun je hier een tip aanvragen bij Hebban. Je geeft drie favoriete boeken op, schrijft een korte toelichting over wat je wel of juist niet wil lezen en kiest of je een tip wil van een boekhandelaar, een recensent of een genreclublid. Enkele uren tot dagen later word je verrast met een tip op maat met één of soms wel meerdere boeken. Waar wacht je nog op? Laat je ons weten welke tip jij kreeg?

Met tips voor alle twaalf de categorieën moet je toch een heel eind kunnen komen voor de Thriller Magazine Challenge. Wie van jullie gaat zijn best doen deze challenge (ook) te behalen? En welke boeken komen daarvoor op je wil-ik-lezen-lijstje te staan? 

Veel leesplezier, 
Karina, namens de Thriller Club 



Reacties op: Thriller Club tipt voor Thriller Magazine Challenge

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Paul Goeken

Paul Goeken

Paul Goeken (4 oktober 1962 - 21 juni 2011) begon in 1993 een zwemschool en bouw...

Sue Grafton

Sue Grafton

Sue Grafton (1940-2017) is een Amerikaanse schrijfster, geboren in Louisville, K...

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is de bestverkopende Nederlandse thrillerauteur van dit moment. ...

Philip Kerr

Philip Kerr

Philip Kerr (Edinburgh, 1956 - 2018) was een Britse bestsellerauteur. Hij werd w...

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...

Lars Kepler

Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelh...