Thrillers met een actueel tintje
De werkelijkheid overtreft alle fantasieën. Je hoeft de (digitale) krant maar open te slaan of de televisie maar aan te zetten en je belandt vaak in de meest spannende thrillers, die helaas op dit moment daadwerkelijk gaande zijn. Deze nieuwsberichten zijn voor sommige auteurs inspiratie om de pen ter hand te nemen en de actualiteit terug te laten komen in een nieuw boek. De maand mei staat voor de Hebban Reading Challenge in het teken van boeken met een link naar de actualiteit.
Vluchtelingenproblematiek
Hoewel momenteel iets minder prominent in het nieuws, blijft de vluchtelingenproblematiek actueel. Diverse auteurs hebben dit thema dan ook in hun boeken verwerkt. Roel Jansen laat de lezer in Alles verloren het drama door de ogen van een bootvluchteling ervaren. Cilla & Rolf Börjlind schuwen dit onderwerp ook niet. In Wiegenland worden Tom Stilton en Olivia Rönning geconfronteerd met meedogenloze misdadigers die vluchtelingen voor hun criminele activiteiten gebruiken. De debuutthriller van Emilie Schepp, Memento, gaat over een corrupte ambtenaar van de Zweedse immigratiedienst die een dubieuze rol blijkt te spelen in een netwerk van mensensmokkelaars.
Terrorisme
Terroristische aanslagen zijn al tijden in het nieuws. Helaas blijft dit nog steeds actueel. In Indra beschrijft Sterre Carron de aanslag op Zaventem. Het boek was grotendeels geschreven toen de aanslagen plaatsvonden. Tot haar grote ontzetting zag de auteur haar verhaal werkelijkheid worden. Diezelfde ontzetting trof Daniel Silva toen hij hoorde over de aanslagen in Parijs die hij in Het zwarte gif eerder vrijwel exact beschreef. Een wat ouder boek, dat gelukkig (nog?) geen werkelijkheid is geworden, is Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. De dreiging die het verhaal uit 2014 uitstraalt, voelt nog steeds actueel. In een recenter boek over ongeveer hetzelfde onderwerp komt ook een Saraceen ten tonele. Era Richmen heeft met De Saraceense samenzwering een boek afgeleverd waarin terreurdreiging voelbaar is. In Nomade van James Swallow moeten de hoofdpersonages alle zeilen bijzetten om een terroristische aanslag te voorkomen. Maar of dit lukt?
Racisme
Bluebird, bluebird van Attica Locke is een recent verschenen thriller met racisme als een van de thema's. Ook in Zwarte dageraad van Cilla & Rolf Börjlind blijkt afkomst mee te spelen in de plot. De jury van John Grisham uit 2013 mag dan wat ouder zijn, het boek past beslist in deze categorie.
Huiselijk geweld
Nog zo'n onderwerp dat jammer genoeg zijn actualiteit nooit zal verliezen, geweld achter de voordeur. Onzichtbaar water van Quinten Joell verhaalt hierover. De titel Achter gesloten deuren zegt genoeg. In dit boek beschrijft B.A. Paris een schijnbaar perfect huwelijk. Dat schijnt bedriegt blijkt al snel. Corine Hartman (Sluipend gif), Linda Jansma (Tweestrijd) en Lisa Hall (Tussen jou en mij) laten zien dat huwelijksbootjes vaker over woelige baren varen.
Pesten
Er wordt hard gewerkt om voor eens en altijd korte metten te maken met pesten. Wie er ooit mee te maken heeft gehad weet hoeveel invloed het heeft op een leven. Vandaar dat dit thema een geliefd onderwerp is voor thrillerauteurs. Loes den Hollander schrijft in Mij zie je niet over de wraakgevoelens van nabestaanden van een gepest kind. Wat als je in je nieuwe buurman je pestkop van vroeger denkt te herkennen? In Ik ken je nog laat Alice Fokkelman de worsteling van de hoofdpersoon zien met deze gevoelens. In januari kwam Verpest van Liesbeth van Kempen uit. De auteur laat de lezer lang gissen wie hier daders en slachtoffers zijn. Of valt dat onderscheid soms moeilijk te maken?
Godsdienst
De eerste winnaar van de Hebban Thriller Clubprijs, Chris Houtman, scoort hoog in deze categorie. Met Akte van berouw, Het negende gebod en Getal van het beest laat hij zien dat godsdienst een beladen actueel thema is. Jeroen Windmeijer neemt eveneens drie titels voor zijn rekening die over spanning en godsdienst gaan: De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers-complot. Uiteraard mogen de thrillers van Dan Brown, zoals De Da Vinci Code hier ook niet ongenoemd blijven. Niet helemaal een godsdienst, maar wel heel passend is de trilogie van Mariette Lindstein, losjes gebaseerd op haar eigen belevenissen in een sekte (De sekte, De sekte herrijst en Kinderen van de sekte).
Klimaat
Frank van Zwol schrijft zogenaamde eco-thrillers. Zijn boeken, zoals Klem, Niemandsland en Schokgolf, spelen zich af in onherbergzame gebieden waar de weersomstandigheden vaak een bepalende rol spelen. Frank Schätzing zou ook de titel eco-thrillerauteur mogen dragen. Boeken als De zwerm en De zee getuigen van zijn interesse voor onze planeet.
President(en)
Als er iets dagelijks in het nieuws is, is het wel een uitspraak van de president van de Verenigde Staten. Actueler kan bijna niet. President vermist van James Patterson en Bill Clinton gaat over de fictieve verdwijning van de Amerikaanse president. In President van Gregg Hurwitz krijgt hij het ook zwaar te verduren als Evan Smoak, ook wel bekend als Orphan X, hem als doelwit kiest. Dat het presidentschap een gevaarlijk baantje is, blijkt ook uit Complot tegen de president van Sam Bourne. Als de Franse president in gevaar is in Persoonlijk wordt de hulp van Lee Childs Jack Reacher ingeroepen. Wie kent de datum 22-11-1963 niet? Laat het maar aan Stephen King over om over deze dag een bijzondere thriller te schrijven.
Dit lijstje is bij lange na niet compleet. De actualiteit verschaft thrillerauteurs veel inspiratie om boeken vol te schrijven met spannende verhalen. Hebben wij jullie inspiratie kunnen geven voor de Reading Challenge van deze maand? Welk boek zet je voor mei op je lijstje? Of heb je zelf suggesties voor ons? Laat het weten!
Veel leesplezier,
Silvia