Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tips voor serieliefhebbers

op 10 april 2022 door

Vandaag staat alweer de vijfde etappe van onze tour door Frankrijk op het programma. De auteurs van standalones namen ons vorige week mee doorheen het hele land. Vandaag doen we weer verschillende plaatsen aan, want we stellen jullie graag een aantal serieschrijvende Fransen voor. De zon schijnt al flink, iedereen heeft zijn croissant en zijn glas jus d'orange op, dus we kunnen in de bus stappen.  

Lemaitre en Thilliez kwamen de voorbije weken al uitgebreid aan bod, de anderen zijn nieuw. 

Jean-Claude Izzo

Izzo (1945-2000) was dichter, scenarist en toneel- en romanschrijver, maar hij heeft ook als boekhandelaar, fotograaf en journalist gewerkt. Aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw begon hij met het schrijven van poëzie, maar pas in 1995 werd hij bekend door zijn Marseille-trilogie. De boeken werden eveneens uitgegeven in de verzamelband Misdaad in Marseille. Later werd het drieluik verfilmd. 

  1. Teringzooi
  2. Chourmo
  3. Solea

Bernard Minier

Minier (1960) werkte jarenlang als douanebeambte, maar besloot uiteindelijk zijn schrijversdroom na te jagen. Hij groeide op in de Pyreneeën, het mag dan ook niet verwonderen dat hij die streek als locatie voor zijn Martin Servaz-thrillers koos. Een kille rilling, het eerste deel in de reeks, was niet alleen het debuut van de auteur, het boek was in 2011 meteen goed voor de prestigieuze Prix Polar, een Franse prijs voor de beste Europese misdaadroman. Na deze succesvolle start ging Minier op zijn elan verder en leverde hij al zeven delen in de serie af. 

  1. Een kille rilling
  2. Huivering
  3. Verduistering
  4. Schemering
  5. Weerzin
  6. Afdaling
  7. Afrekening

Fred Vargas 

Vargas (1957) is archeozoöloge en geschiedkundige van opleiding en gespecialiseerd in dierlijk gebeente. Eind jaren tachtig begon ze met schrijven, wat ze vooral 's nachts of in de vakanties deed. Voor haar boeken bedacht ze de naam 'rompol', een samentrekking van 'romans policiers'. In 2012 ontving ze de Ripper Award, de Europese prijs voor Misdaadliteratuur. Vargas schreef de trilogie De drie Evangelisten, die gebundeld uitgegeven werd als Misdaad in Parijs, maar we kennen haar vooral van de serie met Jean-Baptiste Adamsberg.

  1. De man van de blauwe cirkels
  2. De omgekeerde man
  3. Maak dat je wegkomt
  4. De terugkeer van Neptunus
  5. De eeuwige jacht
  6. Vervloekt
  7. De verdwijningen
  8. IJsmoord
  9. Een dodelijk venijn

Franck Thilliez

Voordat Thilliez (1973) begon met schrijven, werkte hij tien jaar lang als IT-specialist. In 2003 debuteerde hij met de niet in het Nederlands vertaalde thriller Conscience animale, waarin zijn latere seriepersonage Franck Sharko een bijrol heeft. In zijn thrillers staan regelmatig verwijzingen naar diverse andere auteurs. Naast auteur is hij tevens scenarioschrijver. In een eerder artikel hadden we het uitgebreid over deze auteur en zijn serie met de personages Franck Sharko en Lucie Henebelle. Vandaag noemen we alleen de vertaalde titels. 

  1. Het gruwelhuis
  2. Het einde van pi
  3. Het weeshuis
  4. De schakel
  5. Beklemming
  6. Zwanenzang

Christian Jacq

Jacq (16947) is schrijver en egyptoloog. Samen met zijn vrouw richtte hij het Institut Ramses op, dat alle historisch waardevolle sites in Egypte fotografisch wil vastleggen, zodat die voor het nageslacht bewaard blijven. Hij heeft meerdere series op zijn naam staan, waarvan de meeste bij de romans werden ondergebracht. De boeken van zijn meest recente en naar het Nederlands vertaalde serie, die rondom Setne, werden deels bij spanning, deels bij literatuur ingedeeld.

  1. Het vervloekte graf
  2. Het verboden boek
  3. De verloren ziel
  4. Het duel der magiërs

Pierre Lemaitre

Lemaitre (1951) is scenarioschrijver voor film en televisie en heeft zich inmiddels bewezen als een van de beste Franse auteurs van romans, misdaadromans en thrillers. Voor die tijd was hij werkzaam als docent literatuurwetenschappen. Aan het begin van onze Frankrijkreis besteedden  we al uitgebreid aandacht aan zijn boeken over commandant Camille Verhoeven, je kunt alles hier nalezen. 

  1. Irène
  2. Alex
  3. Camille
  4. Rosy

Maurice Leblanc

Leblanc (1864-1941) schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift 'Je sais tout'. Lupin was het Franse antwoord op Sherlock Holmes en onmiddellijk een groot succes. Maar liefst 21 boeken volgden. Lupin groeide uit tot een van Frankrijks meest geliefde personages en is tot op de dag van vandaag, mede dankzij de vele films en tv-series, razend populair gebleven (sinds 2020 op Netflix). Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d’honneur. 

  1. Arsène Lupin, gentleman inbreker
  2. Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
  3. De holle naald
  4. 813#1, Het dubbelleven van Arsène Lupin
  5. 813#1, De drie misdaden van Arsène Lupin
  6. De kristallen stop

Niet vertaalde series

Het zal niemand verbazen dat er ook in Frankrijk seriepersonages gecreëerd worden die in ons taalgebied niet bekend zijn. De kroegbazen van het Thriller Café lezen niet (of zelden) in het Frans en dus kunnen we jullie geen hele lijst met niet-vertaalde series presenteren (zoals we dat tijdens de Duitslandreis wel deden). We beperken ons daarom tot het noemen van Sandrine Destombes, bij ons bekend van twee standalones. Debuteren deed ze echter met La Faiseuse d'anges, het eerste deel van een serie met Max Tellier

Zo, dat waren best veel indrukken voor vandaag. De komende dagen installeren we ons in onze luie stoel en lezen alvast een paar van deze boeken. Volgende week doen we nog één Franse tussenstop, want dan is het tijd voor het duimpjesartikel over Verdoemd van Jérôme Loubry

En jullie, welke van de vandaag genoemde series heeft jullie aandacht getrokken? Zit er een serie tussen die jullie al kennen en waar jullie van houden?  



Reacties op: Tips voor serieliefhebbers

Meer informatie

Gerelateerd