Women's Murder Club - James Patterson
Dit is alweer de negentiende aflevering van onze rubriek 'Seriepersonages'. Alle series die we tot nog toe bespraken zijn ten minste tien jaar geleden gestart en tellen minstens vijf delen. Elke maand lezen enkele leden van de Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. Deze keer zijn onze ogen gericht op thrillerauteur James Patterson en zijn Women's Murder Club.
De auteur
Wie kent de naam James Patterson niet? Voor de laatste paar mensen die nog nooit van hem gehoord hadden, heeft hij nu samen met voormalig president van Amerika, Bill Clinton, President vermist geschreven.
James Patterson werd in 1947 geboren in Newburgh, Orange County, Amerika. Hij is auteur van een zeer groot aantal thrillers, zowel in serie als losstaand. Naast Women's Murder Club schreef hij de serie rond de Afro-Amerikaanse rechercheur Alex Cross.
Minder bekend in Nederland en België is dat hij een groot aantal boeken voor tieners en jongvolwassenen schreef. Patterson debuteerde in 1976 met het boek The Thomas Berryman number, waarmee hij de Edgar Allan Poe Award won voor het beste debuut. Inmiddels is hij een van de bestverkopende auteurs ter wereld, met meer dan driehonderd miljoen verkochte exemplaren op zijn naam.
Een aantal van zijn verhalen is verfilmd. Zo was de verfilming van Meisjes plagen... (Kiss the Girls, 1995) van Paramount Pictures (1997), met Morgan Freeman als Alex Cross, een ware kaskraker.
Een groot aantal van zijn boeken schreef hij samen met co-auteurs, waaronder Michael Ledwidge, Maxine Paetro, Andrew Gross en Mark T. Sullivan. Voor de Women's Murder Club is dat al vele jaren Maxime Paetro.
De boeken
De serie over de Women's Murder Club bestaat tot nu toe uit achttien en een half boeken, waarvan er zestien in het Nederlands vertaald werden. Al heel wat jaren verschijnt in november een deel in het Nederlands.
1. De eerstverlorene (2001, 1st to Die)
2. Mijn wil geschiede (2002, 2nd Chance)
3. De derde aanslag (2004, 3rd Degree)
4. De vierde seconde (2005, The 4th of July)
5. De vijfde vrouw (2006, The 5th Horseman)
6. Het zesde slachtoffer (2007, The 6th Target)
7. Zevende hemel (2008, 7th Heaven)
8. Achtste bekentenis (2009, The 8th Confession)
9. Het negende oordeel (2010, The 9th Judgment)
10. Het tiende jaar (2011, 10th Anniversary)
11. Het elfde uur (2012, 11th Hour)
12. De twaalfde van nooit (2013, 12th of Never)
13. Het dertiende ongeluk (2014, Unlucky 13)
14. De veertiende leugen (2015, 14th Deadly Sin)
15. De vijftiende affaire (2016, 15th Affair)
16. De zestiende verleiding (2017, 16th Seduction)
16.5 (2017, The Medical Examiner)
17. (2018, The 17th Suspect)
18. (2019, The 18th Abduction)
Mij moet even van het hart dat toch wel een 'foutje' is gemaakt met de vertaling van de tweede titel. Ik ben benieuwd wat de reden daarvan is. Wisten ze niet dat het een serie werd?
De hoofdpersonen
De Women's Murder Club bestaat uit vier vrouwelijke leden:
- Linsday Boxer (rechercheur Moordzaken bij de San Francisco Police Department)
- Cindy Thomas (een journalist voor de San Francisco Chronicle)
- Claire Washburn (patholoog-anatoom)
- Yuki Castellano (advocaat/officier van justitie)
De vriendinnen ontmoeten elkaar altijd in een café met de naam Suzie's waar ze graag komen voor de sfeer, het pittige eten en de margarita's. Tijdens deze etentjes bespreken zij zeker niet alleen privézaken. Menig politiezaak is door het samenspel van de meiden opgelost.
Lindsay Boxer staat centraal in de boeken, het begint negen van de tien keer met een politiezaak die zij onderzoekt. Ze is 34 jaar aan het begin van de reeks en net gescheiden van haar 'college sweetheart'. Ze woont in een appartement in Potrero Hill samen met haar bordercollie Martha. Haar partner binnen de afdeling Moordzaken is Warren Jacobi, die ondanks zijn grotere ervaring binnen het recherchewerk Lindsay als zijn leidinggevende ziet. Later in de reeks krijgt Lindsay een relatie met Joe Molinari, chef bij de Homeland Security.
Cindy Thomas is het jongste lid van de club. Een knappe, jonge vrouw. Ze werkt als een misdaadjournalist voor de plaatselijke krant San Francisco Chronicle. Ze heeft een ongelimiteerd geheugen en komt altijd met allerlei feiten op de proppen. Ze bijt zich vast in iedere zaak en geeft niet op tot ze de onderste steen boven heeft. Ze bedelt regelmatig bij Lindsay om feiten die andere journalisten niet weten. Ze is impulsief en denkt niet altijd na over de gevolgen van haar acties.
Claire Wasburn is patholoog-anatoom bij het San Francisco Police Department. Ze is getrouwd met Edmund, een muzikant in het San Francisco Symphony Orchestra. Ze is van Afro-Amerikaanse afkomst, is een gezette vrouw en heeft twee zoons. Ze is zelfverzekerd en net als de andere meiden geeft ze nooit op en komt vaak met details op de proppen die een doorbraak forceren in het onderzoek van Lindsay. Ze is de moeder van de groep en degene die vaak het initiatief neemt voor de etentjes bij Suzie's. Ze houdt goed in de gaten of iedereen wel voor zichzelf zorgt.
In het seizoen 2007-2008 was er een serie op de Amerikaanse zender ABC, geinspireerd op de Women's Murder Club. Grappig genoeg speelde donkerharige Angie Hammon de rol van de in de boeken blonde Lindsay Boxer. Angie Hammon speelt ook de rol van Jane Rizzoli in Rizzoli & Isles, geïnspireerd op de boeken van Tess Gerritsen.
Wat vind ik (Joyce) van de Women's Murder Club?
Ieder boek dat ik lees in deze serie voelt alsof ik samen met de meiden weer even bijklets. Ze zijn, met inmiddels zestien boeken, oude bekenden van me geworden en ik lees graag hoe het met ze gaat. Het zijn stuk voor stuk interessante karakters die naast hoofdpersonage Lindsay een belangrijke rol in het verhaal en de ontkoping van menige zaak hebben. De andere meiden doen zeker niet onder voor Lindsay en dit maakt het interessant, ze staan allemaal hun mannetje om het zo maar te zeggen en gaan voor elkaar door het vuur. De combinatie van beroepen maakt het een interessant groepje meiden en dat zorgt voor boeiende en vlotte boeken. Ik kijk echt uit naar de jaarlijkse verschijning van de nieuwe vertaling. Ik ben nieuwsgierig naar hun nieuwe ervaringen en word graag weer even bijgepraat door de meiden.
Het vervolg
Zoals gewoonlijk leest de Thriller Club het eerste boek uit de serie en velt haar oordeel. Lezen jullie mee met De eerstverlorene? Laat ons dan tegen 22 juli per mail jullie mening weten, wij nemen die dan mee in de blog die op 29 juli online komt.
Tot binnenkort,
Joyce