Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zuid-Afrika als decor

op 18 februari 2019 door

We kregen in dit artikel al een mooi overzicht van alles wat de Zuid-Afrikaanse auteurs te bieden hebben. Niet alleen zij gebruiken Zuid-Afrika als decor voor hun thrillers. Soms worden ook andere auteurs geïnspireerd door dit prachtige land en laten ze hun personages daar een tijdje vertoeven. Hieronder vinden jullie een kleine greep uit dat aanbod.

Zulu - Caryl Férey

Kaapstad, de parel van Zuid-Afrika, een land dat nog immer leeft onder de schaduw van apartheid en waar geweld, diepe armoede en verborgen stammenpolitiek nog steeds het straatbeeld bepalen. Als rechercheur Ali Neuman de moord op de dochter van een bekende rugbyspeler moet oplossen, begeeft hij zich diep in het wespennest van het oude regime, dat nog lang niet overal begraven is.

Caryl Férey is een Franse auteur die met Zulu een boek schrijft, waarbij Hebban-recensent Michael Berg na het lezen achterbleef met een 'verontrustend beeld van Zuid-Afrika'. In eigen land won het boek de Grand Prix de Littérature Policière. Zulu is in 2013 verfilmd met Orlando Bloom en Forest Whitaker in de hoofdrollen. 

De man in het bruine pak - Agatha Christie

Anne Beddingfield ziet op een station een man voor de trein vallen. Ze gelooft dat hij vermoord is en gaat in haar eentje op onderzoek uit. Haar speurtocht leidt naar Zuid-Afrika en uiteindelijk naar de geheimzinnige man in het bruine pak.

Wie kent Agatha Christie nu niet? Deze Britse schrijfster heeft naast haar bekende personages Hercule Poirot en Miss Marple ook een minder bekend personage, Colonel Race. Hij is het hoofdpersonage in dit verhaal en duikt daarna nog in een paar andere boeken op als goede vriend van Hercule Poirot, onder andere in Poirot speelt bridge en Moord op de Nijl

De witte leeuwin - Henning Mankell

Met de moord op makelaar Louise Åkerblom komt Kurt Wallander voor een van de ingewikkeldste opgaven uit zijn loopbaan te staan. Op de plaats van de misdaad wordt een vinger gevonden die toebehoort aan iemand met een donkere huidskleur. Alles wijst op een executie. En intussen beraamt een groep fanatieke Zuid-Afrikaanse Boeren een aanslag op Nelson Mandela.

Het derde deel in de serie rond Kurt Wallander speelt zich deels af in Zuid-Afrika. Mankell levert met De witte leeuwin een politieke thriller af met een, hem typerende, dosis maatschappijkritiek. 

Moord in Zuid-Afrika - Arine Prins en Hugo Verkley

Voor Arine Prins en haar gezin komt er in de nacht van 7 op 8 april 2017 een abrupt einde aan hun Afrikaanse droom. Zij wordt in haar huis in het Zuid-Afrikaanse Barberton overvallen door vijf mannen. Arine en vriend William komen er levend vanaf, echtgenoot Peet niet. In 1999 laten Peet en Arine, en hun kinderen Beer en Sterre, Nederland achter zich voor de fascinerende natuur, het fijne klimaat en een schitterende boerderij. Al snel blijkt Zuid-Afrika toch niet zo'n droomland te zijn; dochter Sterre wordt misbruikt door een buurman, zoon Beer komt in de gevangenis terecht en het lukt Peet en Arine niet om genoeg geld te verdienen. Net als ze op het punt staan om - na 18 jaar - terug te keren naar Nederland, komen de vijf donkere mannen hun huis binnen. Terwijl Arine vastgebonden op de grond ligt en haar man urenlang wordt mishandeld, ziet zij haar markante leven vol met ups en downs aan zich voorbijtrekken.

Dit boek is geen echte thriller, maar behoort tot het genre true crime. Een waargebeurd verhaal dat ook al uitgebreid aandacht kreeg in de media. Hebban-recensent Yvonne noemt Moord in Zuid-Afrika een verhelderend boek dat een mooi inzicht geeft in de goede en slechte kanten van Zuid-Afrika. Toch maakt ze de kanttekening dat het om een levensverhaal gaat waarbij emotie een grote rol speelt en dat kan ervoor zorgen dat sommige situaties negatief overkomen. 

Moord volgens Turner - Tim Willocks

De jonge Afrikaner Dirk Le Roux rijdt in Kaapstad dronken een zwart meisje aan. Zijn moeder, Margot Le Roux, een machtige zakenvrouw, weigert haar zoons leven te laten ruïneren door het lot van een dakloos meisje zonder enig toekomstperspectief. In een land waar corruptie en machtsmisbruik overheersen, zal niemand daarnaar kraaien. Maar dat is buiten Turner gerekend, een zwarte rechercheur van onbesproken gedrag. Hij reist naar het stadje waar Margot Le Roux alles lijkt te beheersen, inclusief de politie. Turner weigert te buigen voor intimidatie en omkoping en als de jacht op hém wordt geopend, moet hij vechten voor zijn leven.

Dit boek verschijnt pas in mei 2019, maar hier kunnen we jullie alvast even lekker maken. De originele titel is Memo from Turner en dat is geleend van een nummer van Mick Jagger uit 1970. De recensies van de Engelse versie beloven een vrij 'gritty and gory' boek. 

Hebben jullie ooit al een thriller gelezen die zich afspeelt in Zuid-Afrika en níet geschreven was door een Zuid-Afrikaanse ateur? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Baie pret,
Evy 



Reacties op: Zuid-Afrika als decor

Meer informatie

Gerelateerd