Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zuster Fidelma Challenge

op 05 september 2024 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toe gaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als de voorbije vier jaar staat de maand september in het teken van detectives. Vandaag stellen we onze challenge van dit jaar voor. De keuze is gevallen op de 23-delige serie van Peter Tremayne, met Zuser Fidelma in de hoofdrol.

De auteur

Peter Tremayne (1943) is het pseudoniem van de Ierse wetenschapper en schrijver Peter Berresford Ellis. Hij is geboren in Coventry (Engeland) en heeft door zijn Ierse vader een hechte band met Ierland. Zijn moeder komt uit een oud Saksische familie en zijn oma komt uit een Bretons geslacht. Interesse voor Keltische geschiedenis is hem dus met de paplepel ingegoten. Na zijn studie in die richting besloot hij toch de journalistiek in te gaan. Naast zijn werk bij verschillende Engelse bladen begon hij ook boeken te schrijven. In 1968 verscheen zijn eerste boek en in 1975 werd hij fulltime schrijver.

Onder de naam Peter Tremayne verscheen in 1977 de eerste fictie. Eerst voornamelijk horror en heroic fantasy. Tussen 1983 en 1993 heeft hij onder de naam Peter MacAlen acht avonturenthrillers geschreven. En toen kwam in 1993 Zuster Fidelma tot leven. Eerst met een paar korte verhalen om te laten zien hoe de wetten van de Brehons in die tijd in Ierland werkten en hoe een vrouw in die maatschappij als juriste zou kunnen functioneren. Op verzoek van een Engelse uitgeverij ging hij langere verhalen over Zuster Fidelma schrijven en zo verscheen in 1994 Absolution by murder, het eerste boek uit de lange 'Zuster Fidelma'-reeks. Dat de boeken succesvol zijn blijkt wel uit de vele herdrukken die verschijnen. Leuk weetje, in Cashel in Ierland, de stad van Zuster Fidelma, wordt iedere twee jaar een Zuster Fidelma-festival gehouden.

De serie

Uit maar liefst 23 delen bestaat deze serie tot nu toe. Zuster Fidelma is een uitzonderlijk personage: een religieuze zuster én een getalenteerd advocaat in de Brehon-wet, het oude Ierse rechtssysteem. Ze is lid van de religieuze gemeenschap van Cashel en werkt vaak samen met Broeder Eadulf, een Saksische monnik. Haar scherpe geest, kennis van de wet en vastberadenheid maken haar een formidabele speurder. 

Deze zomer verscheen Bezoedeld halo, een bundel met daarin vijftien oudere verhalen. Fidelma komt wel in die verhalen voor, maar was toen nog geen zuster en noemde zich Fidelma van Kildare. Dit boek hebben we niet meegenomen in de challenge. 

  1. Absolutie voor moord (2003)
  2. Lijkwade voor een aartsbisschop (2004) 
  3. Moord in de abdij (2006)
  4. De listige slang (2006)
  5. Het web van Araglin (2006)
  6. De vallei van het kwaad (2007)
  7. De verdwenen monnik (2007)
  8. Dood van een pelgrim (2008)
  9. Vrouwe van het duister (2008)
  10. Het klooster van de dode zielen (2009)
  11. De gekwelde abt (2009)
  12. De nacht van de das (2010)
  13. De leprozenbel (2011)
  14. Moord uit de golven (2012)
  15. Een gebed voor de verdoemden (2013)
  16. Dansen met demonen (2015)
  17. Het valse concilie (2017)
  18. De duif des doods (2019)
  19. De bloedkelk (2020)
  20. De zevende bazuin (2021)
  21. Verlossing door bloed (2022)
  22. En de hel volgde hem... (2023)
  23. Het zegel van de duivel (2024) 

Wat gaan we doen? Met zijn allen gaan we deze 23 thrillers afvinken!

Want dat kunnen wij! Met een beetje passen en meten passen deze boeken in iedere leesplanning, want ze tellen minder dan 300 bladzijden.

Er is geen einddatum, geen deadline, dus het is niet nodig alles te laten vallen om meteen te kunnen starten in het boek dat je kiest. We organiseren dit soort challenges nu al heel wat jaren en de ervaring leert ons dat na ongeveer een maand alle boeken wel gelezen en van feedback voorzien zijn, dus als je dat in je achterhoofd houdt, komt het helemaal goed.

Attentie! Bij de duimpjesrondes (dat andere geliefde project van het Thriller Café) is het niet erg als iemand uiteindelijk geen duimpje instuurt, dat betekent gewoon een besproken boek minder. Bij projecten zoals de detectivechallenges, waarbij we met zijn allen echt alle boeken proberen af te vinken, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk meldt als je uiteindelijk toch te druk bent met andere dingen; dat vergroot de kans dat iemand het boek dat jij geclaimd had nog van je kan overnemen.

Hoe gaan we concreet te werk? 

  • Onder dit artikel vinden jullie de 23 titels, elke titel is in een aparte commentaar ondergebracht. 

  • Reageer bij het boek dat je graag wil lezen. Vertel of je het boek al in huis hebt, of je de serie kent, wat je maar wil. Reageer in de titeldraadjes alleen als je het boek binnenkort gaat lezen en meedoet aan de challenge, kom niet vertellen over je leeservaringen uit het verleden.

  • Wanneer je het boek uit hebt, meld je dat bij ‘jouw’ draadje. Je vertelt hoeveel sterren je het boek geeft en wat je ervan vond (dat mag zo lang of kort als je zelf wil, maar probeer je tot een honderdtal woorden te beperken).

  • Vanzelfsprekend mag je een tweede boek uitkiezen, wanneer je je eerste keuze uit hebt.

  • Het is geen probleem wanneer meerdere mensen eenzelfde boek lezen, maar voor het slagen van de challenge is het natuurlijk beter wanneer iedereen een andere titel kiest.

  • Wij plaatsen af en toe een update: Hoeveel van de boeken zijn al geclaimd? Welke boeken zoeken nog een lezer? Enzovoort. 

Zien jullie dit zitten? Doen jullie mee? Klaar voor de start? Af!



Reacties op: Zuster Fidelma Challenge

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Peter Tremayne

Peter Tremayne

Peter Tremayne (1943) is het pseudoniem van de Ierse wetenschapper en schrijver ...