Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Alternatieve Vlaamse Publieksprijs 2020

op 22 oktober 2020 door

Op 21 oktober werd de shortlist bekendgemaakt voor de NS Publieksprijs 2020. Daarover kan je hier alles lezen. Omdat dit een Nederlandse prijs is, lanceerde ik vorig jaar de ludieke Alternatieve Vlaamse Publieksprijs op deze spot. Dit jaar doen we het gewoon opnieuw.

-- door Marvin --

Waar gaat dit ook alweer over?

De shortlist van de NS Publieksprijs bestaat uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar, waarbij een jaar begint op 1 juli en eindigt op 30 juni. Het betreft oorspronkelijk Nederlandstalig werk uit de categorieën fictie en factie. Omdat de verkoopcijfers bepalen welk boek de shortlist haalt, kunnen Vlamingen daarop terechtkomen (wat in het verleden al gebeurd is) en hem in principe ook winnen (wat in het verleden nog nooit gebeurd is).

Maar omdat wij in Vlaanderen ook verkoopcijfers hebben, vond ik het vorig jaar een leuk idee om die te downloaden en op te tellen om zodoende een 100% pure en onversneden Vlaamse shortlist samen te stellen. Nu is dat nog niet het meest eenvoudige werkje, want de verkoopcijfers worden in Vlaanderen beschikbaar gesteld als een wekelijks Excel-bestand waarin ook vreemde eenden als stripverhalen en kinderboeken verwerkt zijn. Het komt er dus op neer om 52 bestanden te downloaden, deze een voor een te openen, de niet relevante boekgenres weg te filteren, en de rest onder te brengen in een 53ste Excel-bestand. Vorig jaar kwam dit idee in me op toen de shortlist van de NS Publieksprijs bekend werd gemaakt en dus werd het hard doorwerken om dat idee snel te realiseren. Dit jaar was ik voorbereid. De analyse van de verkoopcijfers van 1 juli 2019 tot 30 juni 2020 lag dus half augustus al klaar, wachtende tot ik hem kon gebruiken. Wie wil weten hoe die cijfers worden verwerkt tot een shortlist, kan er het artikel van vorig jaar op nalezen. De “ingewikkelde” rekenmethode werd ongewijzigd ook dit jaar gebruikt.

Wat gaan we doen?

Net zoals vorig jaar heb ik twee shortlists gemaakt. De eerste bevat de zes bestverkochte boeken in wat ik omvattend literatuur zal noemen (fictie, factie, en in principe ook poëzie maar helaas voor de fans verkoopt dat voor geen meter), en de tweede bevat de zes bestverkochte spannende boeken. De boeken moeten door een Vlaming geschreven zijn. Vorig jaar speelde Ilja Leonard Pfeijffer in de categorie literatuur alle concurrentie op een hoopje, maar als Nederlander werd hij bij voorbaat gediskwalificeerd. Ja, zo rancuneus zijn we wel ;-)

Hieronder vinden jullie de beide shortlists, en daarna hoop ik dat jullie massaal gaan stemmen door een e-mail te sturen met daarin jullie keuze. Iedereen mag stemmen, dus ook de Nederlanders. Wat er verder in die e-mail behoort te staan, leg ik helemaal onderaan uit. Laten we eerst eens kijken welke Vlaamse boeken massaal in het winkelmandje terechtkwamen.

In de categorie literatuur

In willekeurige volgorde zijn dit jaar genomineerd:

     Griet Op de Beeck – Let op mijn woorden
     Herman Brusselmans – Bloed spuwen naar de hematoloog
     Ish Ait Hamou – Het moois dat we delen
     Dimitri Verhulst – De pruimenpluk
     Erwin Mortier – De onbevlekte
     Koen Peeters – Kamer in Oostende

 

c1c099150e6418248c0da1c91b4c0702.jpg

 

De Hebban Crew voorspelde dat Het moois dat we delen de shortlist van de NS Publieksprijs zou halen, maar het kooppubliek besliste er anders over. In Vlaanderen lukte het wel, en dat is wellicht niet de verrassing van de dag. Wie er de lijst van vorig jaar bij neemt, zal het opvallen dat De pruimenpluk en Kamer in Oostende ook vorig jaar op de shortlist stonden, en dat is misschien wel verrassend. Jawel, ook in deze periode verkochten de boeken goed genoeg om de shortlist te halen. Wie denkt dat dat straffe toebak is: ook dit jaar hebben we die Pfeijffer hardhandig moeten buitenwerken want Grand Hotel Europa is alweer het bestverkopende boek van het hele jaar.

Vorig jaar haalden nog twee andere Nederlanders de top zes, namelijk Peter Buwalda en Tommy Wieringa. Dit jaar waren het er precies evenveel. Naast Ilja Leonard Pfeijffer deden namelijk ook Jeroen Brouwers en Herman Koch het goed genoeg om bij de zes bestverkochte boeken te belanden. Vorig jaar heb ik deze drie boeken als reserve toegevoegd en dat doe ik dit jaar weer. Je mag dus, indien gewenst maar dat wens je natuurlijk niet, ook een of meerdere van deze drie boeken nomineren.

     Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken
     Herman Koch – Finse dagen
     Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa

 

c7d9c7c9260b107afd5e3702ba450665.jpg

 

In de categorie spannende boeken

Alweer in willekeurige volgorde vinden we dit jaar op de shortlist terug:

     Pieter Aspe – Van In episode 2
     Johan Op De Beeck – Het complot van Laken
     Jo Claes – Van de hemel in de hel
     Toni Coppers – Messias
     Luc Deflo – Ricky en Ronnie
     Luc Deflo – Versmachtend verlangen

 

1d9060a840a3e31a6b48d17e0a1efbc7.jpg

 

De tendens van vorig jaar zet zich voort. De bekendste thrillerschrijvers van het land (Aspe, Claes, Coppers, Deflo) domineren alweer de verkoopcijfers, en daar komt niemand tussen. Met het overlijden van Luc Deflo zal er binnen afzienbare tijd een leemte ontstaan die moet worden opgevuld. Johan Op De Beeck is dit jaar de witte raaf die alvast aantoont dat het mogelijk is om met de toppers te concurreren. Hij schrijft bijzonder boeiende historische non-fictie maar als hij dan een keer besluit een thriller te schrijven, blijkt ook dat een schot in de roos.

Eèènnn … stemmen maar!

Wat hoop ik dat jullie andermaal massaal gaan doen? Wel, stel op basis van de shortlist een persoonlijke hitparade samen voor elk van beide categorieën, of voor slechts één als je dat wenst. Jouw nummer één krijgt 6 punten, jouw nummer twee krijgt er 5, enz. Je hitparade hoeft geen zes boeken te bevatten. Heb je twee boeken van een shortlist gelezen en wil je alleen die twee een volgorde geven, dan kan dat. Die krijgen dan respectievelijk 6 en 5 punten en de rest niets. 6 is in ieder geval het maximum, ook bij fictie waar je eventueel een Nederlandse schrijver mag plaatsen (maar ik herhaal dat je dat volgens mij helemaal niet wil). Stuur vervolgens je lijst of lijsten via een degelijke, ouderwetse e-mail naar vlaamsepublieksprijs@gmail.com, samen met je Hebbannaam. Plaats je stem niet als reactie onder dit artikel, zo blijft het spannend. Je mag uiteraard wel een reactie plaatsen om te zeggen dat je gestemd hebt, dat motiveert ook anderen om een mail te sturen.

Stemmen voor de NS Publieksprijs kan tot en met 18 november. Ook het stemmen voor de Alternatieve Vlaamse Publieksprijs loopt daarom tot die dag.

Zeg het voort

Vorig jaar hebben we een kleine maar fijne verkiezing gehad, met enkele handen vol stemmers, ook uit Nederland. Dat is niet superveel, maar alle begin is moeilijk, en dit jaar worden het er vast meer. Als jullie via enthousiaste reacties en wat sociale mediadingen voor mond-tot-mondreclame zorgen, lukt het ons vast dit jaar meer stemmers te overtuigen. De verkiezing is bovenal ludiek, er hangt niets aan vast, maar door ieders medewerking geven we samen toch een blijk van waardering aan de winnende auteurs, wat ook niet onbelangrijk is. Alvast bedankt voor je stem!



Reacties op: De Alternatieve Vlaamse Publieksprijs 2020

Meer informatie

Gerelateerd