Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Alternatieve Vlaamse Publieksprijs 2022 - Voorselectie

op 18 september 2022 door

Op 19 oktober wordt de shortlist bekendgemaakt voor de NS Publieksprijs 2022. Daarover kan je hier alles lezen. Omdat dit een Nederlandse prijs is, lanceerde ik in 2019 de ludieke Alternatieve Vlaamse Publieksprijs op deze spot. Dit jaar doen we het gewoon opnieuw, voor de vierde keer, maar ook een tikkeltje anders.

-- door Marvin --

 

Waar gaat dit ook alweer over?

De shortlist van de NS Publieksprijs bestaat uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar, waarbij een jaar begint op 1 juli van het vorige jaar en eindigt op 30 juni van het huidige jaar. Het betreft oorspronkelijk Nederlandstalig werk uit de categorieën fictie en factie. Omdat de verkoopcijfers bepalen welk boek de shortlist haalt, kunnen Vlamingen daarop terechtkomen (wat in het verleden al gebeurd is) en hem in principe ook winnen (wat in het verleden nog nooit gebeurd is).

Tot eind 2020 hadden wij in Vlaanderen ook verkoopcijfers. Daarom vond ik het in 2019 een leuk idee om die te downloaden en samen te brengen om zodoende een 100% pure en onversneden Vlaamse shortlist samen te stellen. Twee zelfs, want in tegenstelling tot in Nederland, splitste ik de spannende boeken af van de andere literatuur. Het is ludiek bedoeld, om te kijken wat Vlamingen (en Vlaams lezende Nederlanders) lezen en waarderen. Er is niks mee te winnen, het gaat alleen om de eer (voor de schrijvers) en om de sport (voor ons dan, want sporten is gezond).

De verkoopcijfers in kwestie werden in Vlaanderen door Boek.be beschikbaar gesteld als een wekelijks Excel-bestand waarin ook vreemde eenden als stripverhalen en kinderboeken verwerkt waren. Echt handig was het niet want het kwam erop dat ik 52 bestanden had te downloaden, deze een voor een moest openen, de niet-relevante boekgenres weg moest filteren, en de rest onder moest brengen in twee categorieën. Er kroop best wat tijd en werk in.

Toen Boek.be failliet ging, werd het even lastig want eind 2020 was het gedaan met de verkoopcijfers. Voor het resterende half jaar ben ik wekelijks de verkoopcijfers van enkele grotere internetboekhandels gaan ophalen en maakte ik wekelijks zelf een top “zoveel mogelijk”. Zo lukte het toch nog om een nieuwe AVP in elkaar te boksen vorig jaar. Hier kroop helaas nog meer tijd en werk in.

Ondertussen hebben we nog altijd geen verkoopcijfers in Vlaanderen en kwam ik voor een dilemma te staan. Hoeveel was het me waard om week na week die boekensites te bezoeken, de bestverkochte boeken op te zoeken van die week, en ze allemaal samen te voegen voor een (één!) artikel op Hebban dat twintig mensen lezen en waarvan de helft niet stemt omdat ze geen enkel Vlaams boek gelezen hebben? Het antwoord laat zich vast wel raden. Het moest efficiënter, en vooral ook leuker worden voor mezelf. Daarom ga ik over op een andere aanpak.

 

Een nieuwe aanpak

Joke en ik proberen al een paar jaar elke maand een Tien om naar uit te zien te publiceren op Hebban. Dat is een selectie van tien nieuwe Vlaamse boeken die die maand op de markt komen. Hiervoor bekijken we grondig de verwachte boeken op Hebban, maar ook op andere plaatsen. Voorjaars-, zomer- en najaarsbrochures van Vlaamse uitgeverijen, die kennen wij na verloop van tijd gewoon uit het hoofd! Noem een boek, en wij zeggen je in welke brochure en op welke pagina het staat! (Euhm, dat is niet waar, maar ik wilde echt graag een keer de hyperbool als stijlfiguur in een artikel opnemen.)

Die speurtocht naar nieuwe boeken ondernemen we toch, en daar heb ik gebruik van gemaakt als basis voor de AVP 2.0. Publicatie van onze Tien om naar uit te zien gebeurt op de eerste dag van de maand. Maar wat ons altijd opviel was dat er boeken verschijnen die maand, waar je op de eerste dag nog geen idee van hebt. Soms vonden we slechts met veel moeite tien boeken, en waren er op het eind van de maand wel twintig verschenen. Ik heb onze zoektocht naar boeken dus lichtjes uitgebreid door niet alleen de boeken te noteren die we terugvonden voor de toekomst, maar ook wekelijks een keertje te kijken naar wat pas verschenen was, om te zien of daar nog Vlaams werk tussenzat. Op die manier heb ik week na week met weinig extra inspanning de lijst vergroot en heb ik voor de periode 1 juli 2021 – 30 juni 2022 in totaal 160 boeken verzameld. Die vallen allemaal onder fictie, inclusief poëzie, en heruitgaven van eerder verschenen boeken werden niet weerhouden. Ook verzamelbundels door meerdere auteurs werden geschrapt.

Is die lijst compleet? Natuurlijk niet. Joke en ik hebben ongetwijfeld boeken over het hoofd gezien. Maar jullie krijgen de kans om daar iets aan te doen. Daarover zo dadelijk meer. Ga dus niet diagonaal lezen omdat het artikel te lang is, maar blijf gefocust!

 

AVP 2.0

Welke boeken het best verkochten, weet ik niet. Gezien Vlaamse uitgevers momenteel volop ruziën over een nieuwe boekenbeurs met als gevolg dat die er niet komt, lijkt mij een samenwerking om verkoopcijfers openbaar te maken ook niet meteen haalbaar, en weet waarschijnlijk geen enkele Vlaming hoe die verkoopcijfers eruitzien. Om de AVP van 2022 uit te reiken, gaan we dus gebruik maken van alle nooit eerder gepubliceerde fictieboeken die in de periode 1 juli 2021 – 30 juni 2022 zijn verschenen. Dat zijn dus de 160 boeken die ik gevonden heb, en die ik opnieuw in twee lijsten verdeeld heb en hieronder geplaatst.

We gaan het in twee delen doen en dat is ook de reden dat ik dit jaar iets vroeger met het artikel kom. Hieronder vind je de beide zogenaamde groslijsten en ik heb jullie hulp nodig om deze aan te vullen. Vanaf vandaag tot en met 18 oktober hebben jullie de kans om die lijst te bekijken en eventueel aan te vullen. Als jullie menen dat een boek ontbreekt dat in de genoemde periode verschenen is (en fictie is), plaats auteur en titel (en bij voorkeur ook een link naar de boekpagina) dan in een reactie onder dit artikel. Ik kijk het dan na en voeg het toe als de reactie terecht is. Of, je weet maar nooit, als een boek onterecht op de lijst staat omdat ik bijvoorbeeld over het hoofd zag dat het een heruitgave is, dan hoor ik dat ook graag want dat moet dan weer uit de lijst. Ga hierbij niet blindelings uit van de datums op Hebban. Die worden door de uitgevers zelf aangeleverd en zijn geregeld fout. De publicatiedatum van uitgestelde boeken wordt vaak niet meer gecorrigeerd. Voor onze Tien om naar uit te zien houden wij dat sterk in de gaten, maar je weet toch maar nooit. Stemmen kan dus nog niet!

Op 19 oktober, de dag van de bekendmaking van de shortlist van de NS Publieksprijs, plaats ik een nieuw artikel met daarin de definitieve lijsten van Vlaamse boeken waarop jullie kunnen stemmen, met de nodige instructies erbij.

 

In de categorie literatuur

Voor literatuur heb ik alles weerhouden wat door uitgevers gezien wordt als zijnde chicklit, romantiek, esoterisch, literatuur en poëzie. Dat leverde de volgende voorlopige groslijst op.

A. Lilou (Aurélie Peeters): Verborgen verlangens

Alex Peeters: Geen zomer zonder regen

Andy Fierens: De trompetten van Toetanchamon

Ann De Craemer: Hersenorkaan

Ann Galland: Aroma

Anne Provoost: Krop

Annick Vansevenant: Kruisdagen

Arno Braet: G.

Astrid Haerens: Oerhert

Carmien Michels: Vaders die rouwen

Charlotte Van den Broeck: Aarduitwrijvingen

Christine Van den Hove: Het huwelijk

Cindy Vermeer: Zaag me doormidden

Claudia Vanzegbroeck: Iedereen is mooi 1

Delphine Lecompte: Beschermvrouwe van de verschoppelingen II

Dieter Neyens: Dwalingen uit het rijk der fantomen

Dimitri Antonissen: Stiftgedichten

Dimitri Leue: Wij is niets

Dimitri Verhulst: Hebben en zijn

Eddy Huyghe: De familiefee

Eline De Schepper: Coup de Foudre

Ellen Van Den Bossche: Queeste naar het ding dat niet gevonden kan worden

Elvis Peeters: Wat alleen wij weten

Emma Van Hooff: Placebomens

Esohe Weyden: Tussentaal

Femke Vindevogel: Baksteen

Filip Vergotte: Pakje voor Congo

François Bleyaert: Wachten op de koekoek

Gie Bogaert: Onvoltooid

Guido Gezelle: Vliegoefeningen

Guido van Heulendonk: Vrienden van de poëzie

Guido Van Meir: De ultieme Corneel collectie

Hanne Van Gils: Schaai

Hans Depelchin: Spanriem

Heleen Debruyne: De huisvriend

Herlinda Vekemans: Appelblauwzeegroen

Herman Brusselmans: Problemen die er geen zijn

Hilde Van Mieghem: De drie duifkes

Ilse Ceulemans: De tijdontkenner

Ines Nijs: De terugvlucht

Inge Callebaut: Liefdesschrik

Ivan De Vriendt: De kikker in de poel

J.B. Ocean: Kersenrood en kriekezot

Jan Vanriet: Rovers

Jef Laureyns: De vierde weg

Jelle Dehaes: Wij zijn de optimisten

Jo Komkommer: Opkomst & ondergang van de Citroën Berlingo

Johan D'haveloose: Ni-ki-ta

Johan G. Coppieters: De terloopsheid van triomf

Jolien De Pauw: Flirt in Florence

Jonas Bruyneel: Broedland

Joost Loncin: Het boek van oorlog en vergeten

Joost Vandecasteele: Verlos ons van het kwaad

Jos Dewit: Blinde hyena

Junior Leroux: Het land van melk en honing

Kaat De Kock: Zomer in de B&B

Katrien Scheir: De man van het licht

Katrien Van Effelterre: Rijp

Koen Peeters: De minzamen

Koen Van der Cruyssen: Ben!

Koen Vermeiren: Het Avondland

Kristien Hemmerechts: Hubertina

Lara Taveirne: Pluto

Louis Van Dievel: Witte oren

Luc Vandromme: Omwille van soort

Maarten Inghels: Het mirakel van België

Manu Verhulst: Als de ziel ademt

Marc Swerts: De halve wereld

Marnix Peeters: De jacht op Ursula Graurock

Mira Sys: De beschermelinge

Moya De Feyter: Een heel dun laagje

Niels Van Droogenbroeck: Limonade met pulp

Onbekende auteur: (Thuis) Femke

Pat Craenbroek: Het oneeuwige leven van David R.

Patrick Conrad: Oude, koude nachten

Patrick Vandewalle: De wetten van Wiel

Paul Demets: De bijendans

Paul Van Hooff: De coureur

Peter Mmm Verreth: Max, Max, Relax

Peter Verhelst: Lichamen

Petra Pardon: (Familie) Alter ego

Raf De Bie: Dromenvanger Dino

Sander Verheyen: De nachtrechters

Sandra J. Paul: Office candy

Sandra J. Paul: Something sweet

Siel Verhanneman: Wat nu met het licht dat binnenvalt

Sofie Broeckx: Pumpkin spice latte, with love

Stany Crets: Oud papier

Stefaan Van Laere: Kinderhart en kouwe kip

Stefanie Van Mol: Het ging viraal

Steffi Putseys: De ontwakende reis

Sylvie Marie: Alles valt

Tim Foncke: De wegwijzers mogen weg

Tom Lanoye: De draaischijf

Tülin Erkan: Honingeter

Veerle Deknopper: Clémentine

Wajih Rayyan: Kind van Aleppo

Walter Van den Broeck: Tijl Uilenspiegel

Wendy Devisch: Lovers en losers

Wim Opbrouck: Het lied van de bultrug

Wim Opbrouck: Hij wist het niet meer

Yana Vanoverberghe: De kracht van je gedachten

 

In de categorie spannende boeken

Voor spanning heb ik alles weerhouden wat door de uitgevers gezien wordt als zijnde spanning, politieroman, thriller, sciencefiction en fantasy. Eén boek kreeg als categorie dystopie en romantiek en dat heb ik als romantiek beschouwd en zodoende hierboven geplaatst. In totaal komen we zo aan deze lijst:

Alexander Olbrechts: Het eindigt met jouw dood

Anja Feliers: Adempauze

Anja Feliers: Schaduwen

Anne-Laure Van Neer: Joséphine

Bart Debbaut: Quatremains

Bart Vanhee: De herschreven wereld

Belinda Aebi: De verborgen vrouw

Benny Baudewyns: Moordgriet

Bettie Elias: De ongewenste gast

Chris Van Gansbeke: BV-Day

Christian De Coninck: De conferentie

Christian De Coninck: Dodenmarkt

Darline Degheldere: Blanco

Dirk Debeys: Sneeuwrood

Dirk Vanderlinden & Beatrijs Vermaercke: De code van Napoleon

Dominique Biebau: Het mollenfeest

Donna Debruyne: Duivelse deals

Filip Bastien: De laatste zeppelin

Guido Eekhaut: Spiegel

Guido Strobbe: Proditor

Herbert De Paepe: Icarus

Hilde Vandermeeren: Een woord te veel

Hugo Luijten: Ramkraak

Hugo Luijten: Het bloed van de zwaan

Jan Van Der Cruysse: Win win

Jean-Pierre De Lamper: De cello

Jo Claes: Slagschaduw

Johan D'haveloose: Karandash

Johnny Bollé: Duistere grens

Joke De Meyer: Anubis’ dans

Jos Pierreux: Besloten stad

Jos Pierreux: De eerste moord

Jos Pierreux: Russische poppetjes

Koen D’Haene: Rots

Marc Kerkhofs: Het doek valt

Marjolein Claeys: De gekrachtigden van Nizara

Nellie Mandel (Guido Eekhaut): Lise

Paul De Bruyn: De laatste stap

Peter Vermaelen & Christophe Van Rillaer: De laatste magica

Petra Spark: Astarte

Piet Baete: De dood van Anke Hoffman

Piet Baete: Superhelden sterven niet

Piet Coucke: Pro forma

Pieter Aspe: Van In episode 5

Robin L.J. De Buck: De vijf beschermers

Roger Blieck: Spoorloos verdwenen

Ronny Van Rompuy: in het spoor van de dader

Rudy Morren: Verdronken land

Sandra J. Paul: Paniek

Stef Peeters: 4 Bar

Sterre Carron: Vals ritueel

Sterre Carron: Verdwaalde ziel

Steven Van Belleghem: De upgrade

Toni Coppers: Jacht

Wim Belaen: Parijse rapsodie

Wim De Pauw: Djoegoe djoegoe

Wouter Dehairs: Nachtstad

Yves Peirsman: Oude wonden

 

Zeg het voort

Vorig jaar zag ik een lichte verbetering in het aantal stemmen. Toch hoop ik op meer, en zeker wat de Vlaamse Hebban-leden betreft. Joke en ik doen erg ons best om Vlaamse literatuur te promoten als een David naast de Goliath die Hebban is voor Nederlandse literatuur. Dat lukt alleen als de andere Vlaamse aanwezigen hier van zich laten horen. Jezelf en anderen motiveren om onze spot te volgen, Vlaams te lezen, en op de AVP te stemmen, is alvast een begin. Jullie mond-tot-mondreclame is een stap in de goede richting zodat het artikel van 19 oktober a.s. massaal gelezen wordt. Dank alvast.



Reacties op: De Alternatieve Vlaamse Publieksprijs 2022 - Voorselectie

Meer informatie