Duo-jaaroverzicht 2020 (deel 3 van 3)
We sluiten ons duo-jaaroverzicht af met de maanden oktober tot en met december, en een kleine vooruitblik op wat we hopen dat 2021 ons zal brengen.
Oktober
Marvin: Oktober is een lastige want ik las meerdere goede boeken die ik vijf sterren gaf. Sneeuwspoor van Rudy Morren bijvoorbeeld en Greenwood van Michael Christie. Maar helemaal bovenaan plaats ik toch Oogst van Sien Volders. Na Noord, dat de shortlist haalde van de Hebban Debuutprijs en dat ik nog altijd een klasse beter vind dan de uiteindelijke winnaar, is Oogst alweer indrukwekkend goed en een bevestiging van Volders’ talent. In de categorie literatuur vind ik haar een van de beste Vlaamse schrijvers van dit ogenblik.
Joke: In oktober las ik de meeste boeken en ook de meeste bladzijden van dit jaar. Door een aankoop voor mijn klasbib zaten daar ook veel jeugdboeken bij. De keuze is deze keer reuze, echter helemaal niet moeilijk. Hoewel ik verwachtte meer over ballet te lezen, wist Mrs. Degas van Arthur Japin me erg te bekoren. Een fictieve blik op de liefdesgeschiedenis van schilder Degas en zijn nicht Estelle Musson vanuit twee tijdsperiodes: 1863 en 1912. Romantiek, kunst en geschiedenis. Helemaal mijn boek.
November
Joke: In november genoot ik van het prachtig vormgegeven Greenwood van Michael Christie. Ik mocht ook deelnemen aan de zeer actieve leesclub van Hebban wat de positieve leeservaring nog beter maakte, al stonden de vijf sterren uitzonderlijk voor de start van de discussie al vast. Alles klopt in dit boek, zowel buiten- als binnenkant. Een vlot geschreven familiegeschiedenis, door het klimaatthema ook actueel zonder terecht te wijzen. Maar het zijn de beeldrijke, sensitieve beschrijvingen en vergelijkingen die ervoor zorgen dat het geheel nog lang blijft nazinderen. Toevallig(?) ook een klepper.
Marvin: De Canadese debutant Sean Willson wist mij het meest te bekoren deze maand. Met Isolation schreef hij het eerste deel van wat een serie moet worden met overkoepelende titel Dark Nebula. Het is zeer goed uitgewerkte sciencefiction. Hij schreef vijf jaar aan de eerste drie boeken die nu alle met een maand verschil uitkomen, dus ik verheug me nu al op 4 januari 2021, wanneer deel 2 verschijnt, en op 4 februari 2021, wanneer deel 3 beschikbaar zal zijn. Goede sciencefiction kan er niet genoeg zijn wat mij betreft.
December
Marvin: Mijn beste boek van december tenslotte is Verzwegen van Karin Slaughter, nummertje 10 in de Will Trent-serie. Er zijn maar weinig boeken van Slaughter die ik geen vijf sterren gaf. Extra boeiend vind ik het als Lena Adams een rol heeft. Ook al is ze slechts een nevenpersonage, ze is wel mijn favoriete personage. Haar aanwezigheid zorgt altijd voor de nodige pit. Ze is erbij in dit boek, en niet alleen dat. Met intelligente flashbacks heeft Slaughter personages die al jaren geleden gestorven zijn, toch weer een verhaal gegeven.
Joke: Het tweede boek van Sien Volders, Oogst, is zonder twijfel mijn boek van december. Daarmee komt het als enige boek tweemaal voor in ons jaaroverzicht. Wat mij betreft bevestigt Volders haar talent en overtreft ze haar debuut Noord, waarvan ik eerder al onder de indruk was. Ik hou enorm van haar taalgebruik en inlevingsvermogen. Als er een volgende boek verschijnt, zet ik dat meteen bovenaan mijn wenslijst.
2021
Wat zijn onze plannen voor het komende jaar?
Marvin: Ik heb weinig motivatie nodig om een boek vast te nemen, maar toch probeer ik elk jaar iets te verzinnen als persoonlijke uitdaging. De Hebban Reading Challenge is daar een voorbeeld van. Ik ga altijd voor 100 boeken, wat veel te weinig is, want ik haal dat aantal altijd in mei of juni al. Maar ik vind het zo makkelijk omdat het percentage gelezen boeken dan altijd gelijk is aan het aantal. De categorieën probeer ik elk jaar in te vullen, met uitzondering van 2020 toen ik ze voor een keer helemaal links heb laten liggen, maar in 2021 ga ik het weer doen. Maar daarbovenop zoek ik altijd nog iets extra. In 2020 had ik mezelf opgelegd om wat thrillers in te halen. De voorgaande jaren was het percentage gelezen thrillers altijd minder dan literatuur of SF&F. In 2020 wilde ik proberen om ongeveer 50% thrillers te lezen. Het zag er lang goed uit, met permanent meer dan 45% gelezen thrillers, maar na de zomer is dat percentage plots naar beneden gedoken waardoor ik op 39% gestrand ben. Gelukkig kan ik de schuld daarvan deels op Hebban afschuiven :-) De recensieboeken die ik de laatste maanden ontving, waren namelijk bijna allemaal literatuurboeken. Maar het percentage thrillers blijft wel het hoogste percentage van alle genres die ik dit jaar las, dus ik ben wel blij.
Joke: In vergelijking met Marvin vormt mijn gelezen boekenstapel van 2020 slechts een stapeltje. Gelukkig is het geen wedstrijd, de enige wedstrijd die ik ieder jaar aanga is die met mezelf. Mijn teller van de HRC laat ik op 100 staan, dat telt lekker makkelijk. Beroepshalve en als Boekenbengel en Leesbeest (spot jeugdliteratuur) lees ik heel wat kinderboeken. Daarom verplicht ik mezelf minimum 52 boeken ‘voor mezelf’ te lezen. Omdat het ene boek het andere niet is, hou ik vooral mijn aantal gelezen bladzijden in de gaten. Gemiddeld wil ik in 2021 vijftig à honderd pagina’s per dag verorberen met als doel een jaartotaal van ten minste 30.000, liefst 36.000. Niet dat ik mezelf per se extra druk wil opleggen, integendeel, verdwalen in of tussen boeken zijn de enige dingen die zo’n ontspannend effect hebben op mij. Door mijn eigen doelstelling op te volgen, verzeker ik mezelf van voldoende adempauze want ik heb de neiging mezelf weleens voorbij te lopen.
Joke: Bovenstaande is sowieso mijn jaarlijkse challenge dus voor 2021 doe ik er nog wat bovenop. Dit jaar heb ik de categorieën van de HRC links laten liggen maar volgend jaar wil ik ze weer allemaal afvinken. Het is leuk om af en toe een boek te lezen dat je anders niet (zo snel) oppikt.
Daarnaast wil ik wat meer Vlaams gaan lezen. Ik heb de laatste jaren ontdekt dat er in Vlaanderen heel wat moois verschijnt en al verschenen is. Vlaamse auteurs verdienen het dan ook om wat meer aandacht te krijgen want voorlopig gebeurt dat nog te weinig, helaas ook in de Vlaamse media. Twee boeken van eigen bodem per maand lijkt me daarbij een haalbaar startpunt. En natuurlijk zal ik over die boeken en het succes van deze uitdaging berichten op onze spot.
Marvin: Voor 2021 plan ik als uitdaging terug een jaar met veel sciencefiction (en ook fantasy, maar toch meer scifi). De komst van de nieuwe scifi-uitgeverij Iceberg Books is daar niet vreemd aan. Dat ook het derde boek van de Nimmernacht-trilogie zal verschijnen, is voor mijn uitdaging goed nieuws, en het lukt me ook steeds vlotter om via het Engelstalige recensieplatform Netgalley aan zeer goede sciencefiction te komen. Hoe ik die uitdaging precies vorm ga geven, weet ik nog niet helemaal zeker, maar ik denk in de richting van bingelezen. Ik lees altijd van alles door elkaar waardoor series heel lang aanslepen. Dat ik over een zevendelige serie acht jaar doe (ook als die zeven delen al verschenen zijn dus), is geen uitzondering :-) Ik denk daarom dat ik dit jaar enkele sciencefictionseries ga bingelezen. Ik heb deel 2 en 3 van een trilogie klaarliggen, en in het winkelwagentje van Bookspot ligt nog een andere SF-trilogie klaar om binnenkort bij gelegenheid te bestellen en te bingen. Maar hoe ik het ook vormgeef, het begint in ieder geval altijd met lezen dus dat kan ik alvast doen ;-)
O ja, in januari lees ik ook zeker mijn Jólabókaflóð cadeau, en dat is een megaklepper waar ik heel blij mee was: Slapen in een zee van sterren van Christopher Paolini.
Wij wensen iedereen een prettig eindejaar en een bruisend 2021!
Hebben jullie iets bijzonders in gedachten om het komende leesjaar te kleuren?