Duo-jaaroverzicht 2021 (deel 2 van 3)
Gisteren konden jullie ons duo-jaaroverzicht van 2021 lezen voor de maanden januari tot en met maart. Vandaag gaan we verder vanaf april.
April
Marvin: April was in aantallen mijn recordmaand van dit jaar. 24 stuks heb ik verwerkt. Een recordaantal vijfsterrenboeken ook. Vorig jaar gaf ik in april geen enkel boek de maximumscore, dit jaar heb ik er maar liefst vijf om uit te kiezen. Om de trend van gisteren verder te zetten, ga ik toch nog maar een keer voor een fantasyboek. Ik las Twelve Kings in Sharakai van Bradley P. Beaulieu, het eerste deel van wat er uiteindelijk zes zijn geworden. Daarvan las ik er ondertussen vier, maar zoals wel vaker met series, liet het eerste boek de diepste indruk na. Alles is nog nieuw en zo, je kent dat wel. Na vier boeken was ik nog altijd geboeid, maar was ik het ook wel even beu. Ik lees delen vijf en zes zodra ik weer nieuwsgierig genoeg ben naar het vervolg.
Joke: Wat betreft aantal bladzijden doet april het goed: een vierde plaats. Zoals ik gisteren al schreef, zit in al mijn topmaanden een vakantieperiode, wat natuurlijk niet onlogisch is. Geen vijfsterrenboeken deze maand maar wel voldoende leesplezier met o.a. Maan en zon van Stefan Brijs en Ik ben er niet van Lize Spit. Toch kies ik deze maand voor In een land zonder vogels van Harry Kalmer. Ik coördineerde de Hebban leesclub en een boek bespreken met anderen zorgt altijd voor dat tikje meer.
Mei
Joke: Ik krijg stilaan het gevoel dat ik dit jaar wel goede boeken heb gelezen maar weinig uitzonderlijk goede, want ook in mei moet ik kiezen tussen enkele viersterrenboeken. Het wordt een Vlaams boek waar ik de maand mee afsloot: De onderpastoor van Louis van Dievel. Fictie maar op ware feiten gebaseerd en zich afspelend eind jaren ‘60. Hoewel ik net iets later werd geboren, bevat deze roman toch veel herkenbaars. De te conservatieve kerk, ik had er als kind al een intuïtieve afkeer van.
Marvin: Aha, in mei geen fantasyboek dat ik vijf sterren gaf! Er waren wel twee thrillers die ik zoveel sterren waard vond, waaronder een Martin Servazboek van Bernard Minier. Maar als keuze van de maand ga ik dit keer, net als Joke, voor Vlaams. Ik las Blackwell van K.R. Valgaeren en vond dat echt een heel fijn en sfeervol boek. Valgaeren weet die eind-negentiende-eeuwse Londense Jack the Ripper-sfeer heel goed neer te zetten (ook al speelt het boek zich niet in Londen af). Er is nog een tweede deel en dat heb ik ondertussen ook gelezen. (Het offer van Scarlington, dat genomineerd was voor de Hercule Poirotprijs 2021.) Ook dat was zeer lezenswaard en ik begrijp die nominatie helemaal.
Juni
Marvin: In juni las ik een volgend deel uit de serie van Bernard Minier en alweer vond ik het vijf sterren waard. Maar mijn beste boek van deze maand was toch opnieuw iets uit het speculatieve genre. Sciencefiction dit keer, en wel Project Hail Mary van Andy Weir. De opzet van het boek lijkt erg op zijn Mars, met een man alleen die allerlei technische problemen moet zien op te lossen. Maar het is toch een heel ander boek geworden. Soms lees ik wel eens een boek waarvan ik mezelf verbied om er meer dan honderd bladzijden per dag in te lezen, zodat het wat langer blijft duren. De rest van mijn leestijd moet ik dan van mezelf iets anders lezen. Project Hail Mary was zo’n boek. Ik vermoed dat dit het boek was waarvan ik dit jaar het meest genoten heb. Daarom is dit ook het boek dat ik als favoriet van 2021 heb gekozen, hier op Hebban.
Joke: Juni was erg druk, zo blijkt, want ik las slechts vijf boeken. Dat ik de maand inzette met Dostojevski en zijn Ondergrondse notities hielp het leestempo helemaal niet omhoog, integendeel. Voor de tweede keer dit jaar gaf ik de man een kans maar een derde komt er niet. Hij en ik, we worden geen vrienden. Naast nog een jeugdboek las ik verder wel nog drie goede boeken: Pachinko, Alias Grace en De advocaat en de zeiler. Heel verschillend alledrie en dus wordt het weer appelen met peren vergelijken. Omdat we van De advocaat ... van Kris van Steenberge en Geert Briers samen een boekenpraat deden, kies ik daarvoor. Ik zei het al eerder: met anderen over gelezen boeken praten, zorgt voor een nog leukere leeservaring. Volgend jaar moet ik weer meer leesclubs doen ook.
Juli
Joke: Eindelijk vakantie! Vrije dagen, rijkelijk overgoten met hemels water en dus veel tijd om te lezen. Ik las heel wat fijne boeken waaronder Trofee en Cliënt E. Busken. Maar mijn boek van de maand is Een klein leven van Hanya Yanagihara. Niet alleen buiten vloeide het water rijkelijk. Hoe ouder ik word, hoe emotioneler ik soms ben maar nu moest ik echt huilen en bleven alle emoties nazinderen. Dat is wat een boek moet doen. Dit is dan ook mijn favoriet van het jaar geworden.
Marvin: Zomermaand juli is bij uitstek een maand om lui onder de parasol te gaan bingelezen, maar dat viel dit jaar lelijk tegen. Het kwakkelweer hield me vaak binnen. Maar ook dan kan er natuurlijk gelezen worden. Een van mijn vijfsterrenboeken was het tweede deel van mijn beste keuze van april. En een ander was Spookschip van Clive Cussler uit de Numa-serie met Kurt Austin in de hoofdrol. Pure macho, maar wel een guilty pleasure voor af en toe een keertje tussendoor. Het zou zelfs mijn keuze voor deze maand geworden zijn, ware het niet dat daar ene Jay Kristoff bestaat. Duistere dageraad kwam eindelijk in het Nederlands uit en dat werd uiteraard het beste boek van juli.
Augustus
Marvin: Ook augustus was een maand zonder vijf sterren. Van de verschillende boeken die ik vier sterren gaf, was Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck een van de uitschieters. Maar ook Madeleine van Louis Van Dievel & Britt Droog mocht er zijn. Ik weet echt niet welk van beide boeken ik nu het beste vond. Ik vond ze evenwaardig. Kop of munt gooien dan maar. De K van kop is ook de K van Kom hier dat ik u kus en de M van munt is ook die van Madeleine. Ik zag het pas nadat ik besloot erom te tossen maar dat kan haast geen toeval zijn. Ik gooi op en zie dat het kop geworden is. Ik ga dus voor Griet Op de Beeck.
Joke: Augustus bracht ook nog veel literaire geneugtes waaronder diezelfde twee Vlaamse boeken waarover Marvin het heeft. Ik zou eveneens gekozen hebben voor Kom hier dat ik u kus – zonder tossen – maar op de valreep las ik deze maand Middernachtbibliotheek van Matt Haig. Verhalen uit verleden of toekomst maar ook zoals hier met parallelle werelden, blijk ik erg vaak heel leuk te vinden. Zo ook met deze. En al zeker als een bibliotheek een hoofdrol speelt.
September
Joke: Vanaf hier ging het helemaal bergaf en las ik veel te weinig. Aan hoeveel ik lees, meet ik af hoeveel tijd ik aan zelfzorg besteed en dat was dit jaar toch veel minder dan ik zou willen. Ik herlas deze maand Bezeten stad van Stephen King met de Klassieker Meeleesclub van de SF&F-Club. King is altijd goed maar toch wordt mijn boek van de maand een andere thriller. Ik kies voor Sneeuwspoor van Rudy Morren, niet voor niets de winnaar van de Hercule Poirotprijs 2020.
Marvin: Literatuur komt er maar bekaaid van af dit jaar, want ook in september gingen geen vijf sterren naar dit genre. Twee thrillers en een sciencefictionboek gingen met die eer lopen. Ik las deze maand Later van Stephen King en het moet gezegd dat King de laatste jaren weer erg op dreef is en heel sterke boeken schrijft. Later kon mij dan ook helemaal overtuigen.
Morgen sluiten we ons overzicht af, en geven we ook een vooruitblik op het komende jaar. Wat was jullie topmaand van 2021 en waarom?