Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duo-jaaroverzicht 2022 (deel 1 van 3)

op 28 december 2022 door

In 2020 deden we voor het eerst dit duo-jaaroverzicht en nu is het alweer tijd voor de derde editie, voor het eerst over een jaar waarin we niet voortdurend binnen moesten blijven of elk kwartier de handen stonden te ontsmetten. We wisten dat sociale verplichtingen weer zouden toenemen en dat betekende dat de grote uitdaging voor 2022 zou worden: leesniveaus aanhouden. We voelden beiden aan dat het niet het moment was voor grootse leesplannen. Joke besloot daarom in 2022 te proberen één uitgelezen boek per week vol te houden, samen met 24 Vlaamse boeken. Marvin heeft al een aantal jaar dezelfde Vlaamse uitdaging lopen, dus die bleef. Verder wilde hij een jaar focussen op de dikkere boeken uit zijn wil-ik-lezen-lijst. Dat zou in principe betekenen: minder gelezen boeken aan het eind van 2022, maar wel evenveel pagina’s.

In drie afleveringen gaan we na hoe ons leesjaar verlopen is, en hoe we het er uitdagingsgewijs vanaf brachten. We kiezen beiden voor elke maand onze favoriet uit de gelezen boeken, kiezen daaruit ook nog een keer de favoriet der favorieten, en sluiten af met nieuwe uitdagingen voor het komende jaar. We zijn benieuwd in hoeverre onze favorieten ook bij jullie in de smaak vallen.

 

Januari

f536c5bcdc42fb940a64533a9b8d9784.jpg

 

JokeMijn leesjaar begon veelbelovend met 12 gelezen boeken, waarvan 3 jeugdliteratuur. Tussen de overige 9 telde ik 4 Vlaamse uitgaven. Met die Vlaamse challenge zou het zo te zien wel goed komen. Ook qua aantal sterren bleek het een mooie maand. Nu, bijna één jaar later, blijkt dat ik me nog heel wat herinner van de gelezen boeken. Het was onder andere genieten van Gij nu van Griet Op de Beeck, Het moois dat we delen van Ish Ait Hamoud en Het tij hoog, de maan blauw van Jolien Janzing. De 5 sterren gingen echter naar De hemel verslinden van Paolo Giordano en Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab. Zou het toeval zijn dat net die twee het hoogste aantal bladzijden – respectievelijk 496 en 576 – telden?

Mijn boek van de maand januari gaat naar het corpulentste uit de reeks nl. Het onzichtbare leven… Of ik daarmee een trend inzet? Wie weet...

Marvin: Ik begon de maand januari met 11 gelezen boeken. Dat is weinig voor mij, en misschien wel de eerste keer ooit dat Joke meer las dan ik, maar het strookte wel met mijn uitdaging om meer zogenaamde kleppers te lezen, meer dan 500 bladzijden met andere woorden. Als het aantal bladzijden per maand ongeveer hetzelfde bleef, was ik goed bezig. Tja … 4431 bladzijden … een laagterecord zoals ik het in jaren niet meer gezien had. Aantal dikke boeken: 2. Ook niet echt indrukwekkend. In 2021 had ik 33 kleppers gelezen in een jaar waarin dat geen onderdeel uitmaakte van mijn leesuitdaging, dus 3 van deze dikkerds per maand had ik ongeveer nodig om daar overheen te gaan. Ter verdediging kan ik wel aanvoeren dat ik deze maand ook 2 thrillers las van 480 bladzijden. Close dus, but no sigar. En het is geen excuus voor het aantal bladzijden. Wel las ik 2 Vlaamse boeken, dus daarmee zat het goed.

In mijn eigen rekenblad quoteer ik sinds dit jaar met halve en kwartsterren zodat ik gelezen boeken beter kan onderscheiden. Het nieuwe quoteren maakt dat ik minder vaak 5 sterren uitdeel, wat het me makkelijker maakt mijn boek van de maand te selecteren. Ik gaf 2 thrillers 5 sterren, namelijk de vierde Harry Hole (Jo Nesbø), en de tweede Bennie Griessel (Deon Meyer). Het zijn twee series waarvan ik had besloten er in 2022 een stevig aantal boeken van te lezen. Na lang beraad heb ik besloten om 13 uur van Deon Meyer als het beste boek van deze twee te kiezen.

 

Februari

f15af6a45c5c3b9335ca12cb92dd56ca.jpg

 

Marvin: Op naar een betere februari dan? Haha, dat was buiten de waard gerekend. Nóg een boek minder en nóg minder bladzijden. Vroeger noteerde ik welke boeken ik gelezen had zonder uitleesdatum erbij en zonder aantal bladzijden. Die twee dingen ben ik pas vanaf 2018 gaan toevoegen. Sinds dan las ik nooit minder dan 5000 bladzijden in één maand, en nu overkomt mij dat twee maanden na elkaar! Ai ai ai. Wat kleppers betreft: 1. C’est triste ça! De kans op 5 sterren daalt als je minder boeken hebt gelezen natuurlijk, en het is dan ook niet echt vreemd dat ik in februari geen enkel boek zoveel gaf. Ik kijk voor mijn beste boek daarom naar de 2 stuks met 4,5 sterren, waaronder alweer een Harry Hole. Mijn boek van de maand is echter dat andere boek: Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab. Erg van genoten. Die halve ster verliest het omdat het op bepaalde ogenblikken wat korter en krachtiger had gekund. Jammer genoeg kwam ik wat Vlaamse boeken betreft deze maand ook niet verder dan aan 1 exemplaar. Vanaf nu was ik wat die uitdaging betreft ook al op achtervolgen aangewezen.

Joke: Februari is de kortste maand maar ik vrees dat dat niet telt als excuus voor het feit dat ik slechts 6 boeken heb gelezen. Maar 1 Vlaams exemplaar bovendien. De keuze van de boeken werd grotendeels bepaald door de activiteiten op Hebban. Zo coördineerde ik de leesclub van Staat van ontkenning van Erik Rozing en las ik daarom ter voorbereiding Het beste voor iedereen van diezelfde auteur. Wat ik toen nog niet wist, was dat het mijn enige leesclub van het jaar, en ook de laatste leesclub voor Hebban zou worden. Beschikbare tijd en interesses verhouden zich in mijn leven helaas omgekeerd evenredig. Daarnaast las ik als voorselecteur al 2 boeken voor de Hebban thrillerprijs: De perfecte engel van Eva Nagelkerke en De upgrade van Steven Van Belleghem. Geen van beide kon me erg bekoren en ik gaf ze allebei een kleine 3 sterren. De titel van boek van de maand kapen ze daarmee niet weg. Die eer gaat zonder enige twijfel, met de grootste overtuiging, naar Duistere dageraad van Jay Kristoff. Naar de vertaling van dit boek had ik – samen met een hele hoop mede-hebbanisten – lang uitgekeken. Het was een hele opluchting dat het er uiteindelijk ook echt van kwam en de verwachtingen werden helemaal ingelost. Een waardige afsluiter van de trilogie. Met zijn 719 bladzijden kies ik ook nu weer voor het lijvigste boek uit de rij.

 

Maart

57ffc124f998a1ce24af4274bce58c50.jpg

 

Joke: Help, de trend van weinig lezen die ik in februari startte, zet zich door want in maart las ik slechts 5 boeken, waaronder de overige 2 boeken voor de Hebban thrillerprijs, te weten Orakel van Thomas Olde Heuvelt en De Camino van Anya Niewierra. Zij konden me iets meer overtuigen en wisten allebei 4 sterren te bemachtigen met toch een voorkeur voor Orakel. Verder las ik – eveneens als voorselecteur – alleen maar verhalen voor de Zilveren Strop en 2 jeugdboeken. Lampje van Annet Schaap scoorde 5 sterren en dus het meeste voor die maand. Ik probeer in de artikelen voor onze spot echter zo veel mogelijk de aandacht bij het aanbod voor volwassenen te houden en daarom kies ik voor Orakel als mijn boek van de maart. Een normale 458 bladzijden maar daarmee wel weer het omvangrijkste van de hoop (eigenlijk hoopje).

Marvin: In maart komen de eerste vroege tuinklusjes eraan, en toch ging mijn leestempo een beetje omhoog. Met 15 gelezen stuks nog geen vetpot, en nog steeds lager dan mijn normale gemiddelde, maar het ging de goede richting uit. Helaas slaagde ik er alweer niet in om 5000 bladzijden te halen, zij het dat het om een tekort van amper enkele tientallen ging. Met de kleppers (2 stuks) liep het ook nog niet echt vlot. Het beste nieuws zat in de Vlaamse uitdaging: 5 stuks! Helaas ook deze maand geen enkel vijfsterrenboek, en de 2 boeken die ik 4,5 sterren gaf, waren alweer thrillers. Het wordt nog eentoniger als ik zeg dat het beste boek van deze maand 7 dagen was, wat gewoon het vervolg is op mijn beste boek van januari.

Mijn persoonlijke tussenstand staat na drie maanden op 36 gelezen boeken, waarvan 5 kleppers en 8 Vlaams.

 

April

ed9bcf4fea2d56d61ce3ba17dc89db6a.jpg

 

Marvin: Zoals jullie hierboven konden lezen, zat de klad er wat in gedurende de eerste drie maanden. In april haalde ik als vanouds weer 19 stuks en klom ik voor het eerst dit jaar weer boven de 5000 gelezen bladzijden uit. Feest! Doorgaans haal ik vlot 6000 bladzijden en ga ik enkele keren per jaar ook over de kaap van 7000, maar in april was ik blij met mijn leesaantallen. Ik voelde dat er weer meer balans in mijn lezen zat. Maar omdat alles relatief is, kleppers: 2. Het lijkt wel alsof het allemaal veel soepeler loopt als ik er geen uitdaging van maak. Maar met opnieuw 5 gelezen Vlaamse boeken, ging díe uitdaging plots als een speer.

Het beste boek kiezen is een lastige deze maand. Drie boeken komen in aanmerking, namelijk The Trials of Koli van M.R. Carey, Billy Summers van Stephen King en Engelenlust van Kevin Valgaeren. Toch denk ik dat ik geen andere keuze heb dan voor The Trials of Koli te kiezen. Het is het tweede deel van een trilogie. Yvette van de SF&F-Club heeft enthousiast promotie gemaakt voor dit drieluik en ze had gelijk, want het zijn werkelijk leuke boeken met niet alleen een goede dystopische plot, maar ook fijne verbale humor.

Joke: Ik haal natuurlijk nooit de aantallen van Marvin maar ben toch blij met de 17 van april. Dat wil zeggen ‘was’. Ik was er blij mee tot ik begon te tellen en tot de conclusie kwam dat het bijna allemaal – 14 om precies te zijn – jeugdboeken zijn. Heel wat prentenboeken bovendien vanwege een voorleessessie op het schoolfeest. Telt het dat ik sommige van die boeken meerdere keren las? Gelukkig waren er ook 9/11 van Alan Gartz en Jij mag alles zijn van Griet Op de Beeck. Het mag dan voor de jeugd geschreven zijn, ook volwassen lezers kunnen hiervan genieten. Alan Gartz werd me aangeraden en uitgeleend door een leerling uit het zesde leerjaar wiens leesmicrobe bij mij in het tweede leerjaar ontdekt werd. Die drang om te lezen zat natuurlijk al lang klaar om uit te breken maar ik maak mezelf graag wijs dat ik er een ietsiepietsie mee te maken had. Dat hij nu regelmatig met mij over zijn boeken komt praten op de speelplaats, vind ik zo mooi. Soms heb je van die leerlingen die je net een ietsje meer in je hart sluit en deze is er zeker zo eentje. En Op de Beeck, die bevestigde met haar jeugddebuut de empatische, taalrijke stijl die ze ook in haar andere boeken hanteert. Drie boeken komen in aanmerking voor boek van de maand. Het wordt Het lot van de familie Meyer. Ik hou van familiekronieken en van de schrijfstijl van Charles Lewinsky. Ondanks zijn 949 pagina’s is mijn keuze eens niet het dikste boek dat ik deze maand las. Die eer is weggelegd voor Brug naar de hemel van Ken Follet.

 

Morgen volgt deel 2 van ons duo-jaaroverzicht. Wat vinden jullie tot nog toe van onze keuzen?



Reacties op: Duo-jaaroverzicht 2022 (deel 1 van 3)

Meer informatie

Gerelateerd